Історія з історією на телебаченні

20 Липня 2010
13192
20 Липня 2010
11:00

Історія з історією на телебаченні

13192
Чому українські телеканали проігнорували 600-ліття Ґрюнвальдської битви?
Історія з історією на телебаченні

Чи то спека, чи то сезон відпусток, а, найшвидше, звичайна загумінковість провідних телеканалів України мала наслідком те, що одна із історично знакових і по-людському цікавих подій середини цього літа не знайшла відображення на екранах телевізорів. Крім, звісно, тих, які під'єднані тим чи іншим чином до європейських мереж. А саме - відзначення 600-ліття битви під Ґрюнвальдом, яке тривало з 15 по 18 липня і втягнуло у свою орбіту десятки тисяч люду з багатьох країн.

 

Чому? Чому в телепрограмах знайшлося місце для безлічі дрібниць, а про цю подію навіть не розповідали новинарі (чи таки хтось згадав хоч словом? ну, це добре, хоча Ґрюнвальд-2010 заслуговує більше, ніж суто інформаційної скоромовки), в той час як було чимало цікавого відеоряду різних епізодів святкування та можливостей для змістовних коментарів? Чому нікому з телебачення не цікаві українські учасники відзначення, їхні виступи у лицарських поєдинках та участь у реконструкції битви? Чому станом на 19 липня мені і моїм колегам, які досить справно переглядають теленовин, бо ж це входить у сферу їхніх професійних зацікавлень, вдалося відстежити тільки два сюжети на тему Ґрюнвальда за 20 днів (і то один із них - про татуаж двох литовських хлопців, який відтворює славетну картину Яна Матейка - два з половиною роки роботи майстра на спинах цих фанатів, щоб устигнути до ювілею й показатися всій публіці...

 

Відповідь знайти важко. Можливо, вся проблема у тому, що битва ця аж ніяк не пов'язана з історією Московії/Росії і стосувалася виключно європейських справ, що у ній зійшлися сили Західної та Центрально-Східної Європи, й остання одержала беззаперечну перемогу? Що це справді спільна польсько-литовсько-білорусько-українська історія, а не російсько-українська? Що битва при Ґрюнвальді аж ніяк не вписується у схеми Дмитра Табачника і Ко?

 

Найменше мені хочеться зараз читати (чи то пак, писати) щось на кшталт лекції для телевізійників, проте зауважу, що польське військо, яке вийшло проти тевтонців, включало хоругви (полки) «землі Леопольської», «землі Галицької» та три хоругви Поділля. У війську литовського князя Вітовта були хоругви Київська, Кременецька та інші - всього вісім із нинішніх українських земель. Ну, а три смоленські хоругви, начебто «русские», якими командував князь Смоленський Лугвеній Ольгердович, - то були, власне, білоруські війська. Ще наприкінці XVIII століття такий компетентний експерт, як імператриця Єкатерина ІІ, наголошувала на потребі швидкого обрусіння землі Смоленської з тим, щоб сама думка про неросійськість свою у місцевого населення й особливо шляхти, яка була непогано, як на ті часи, освіченим класом, не виникала. І тут же варто зауважити, що наприкінці ХХ століття академік Дмитрій Лихачов, один із найбільш знаних дослідників культури Давньої Русі, наполягав на введенні в російську мову поряд із словом «русский» слова «руський» - для позначення всього того, що існувало в історії до виникнення власне Московії/Росії. Ясна річ, що його ніхто з офіційних філологів не послухав, бо ж наукова добросовісність і понятійна точність тут означала повний крах парадигми «тисячолітньої Росії»...

 

А ще зауважу, що це була класична битва пізнього Середньовіччя, часів іще питомо лицарських, але вже з обов'язковим використанням артилерійських дуелей, щоправда, мало результативних у силу недосконалості гармат. Й українське лицарство було тоді серед лицарства європейського, ба, серед кращого лицарства - бо ж у битві на боці польсько-литовських-руських сил участь брали ще й чехи, морави, сілезці, семиградці, волохи, молдовани плюс кримськотатарська легка кіннота, а на доці ордену - лицарі з Німеччини, Австрії, Франції, Англії, швейцарські найманці та ландскнехти й шукачі пригод ледь не з усіх тодішніх держав Заходу.

 

І що б якомусь телеканалу простежити з самого початку підготовку того чи того з українських клубів історичної реконструкції до поїздки на річницю битви, а потім послати свого кореспондента у турне з сучасними лицарями! Хіба з цього не можна зробити цікаві, видовищні репортажі й програми? Чи у нас наразі в пошані на екрані тільки бокс і футбол - мовляв, плебс на більше не заслуговує?

 

До речі, на полі Ґрюнвальдської битви щороку збираються й учасники клубів історичної реконструкції, й аматори історії, і численні туристи. Без сприяння польського телебачення навряд чи це все стало б настільки популярним. А тим часом на українській території є місце, де відбулася не менш знакова для Центрально-Східної Європи битва доби пізнього Середньовіччя, хоча і дещо менша за масштабами.

 

Йдеться про битву на річці Сині Води (1362 рік), поблизу фортеці Торговиці (тепер село Новоархангельського району Кіровоградської області) між литовсько-руським військом великого князя Ольгерда Ґедиміновича та золотоординськими ордами. Внаслідок здобутої перемоги Ольгерд ствердив за собою Київ та Поділля, яким до цього володіла Золота Орда, і розширив свої володіння далеко на південь у напрямку до Чорного моря. Перемога литовсько-руського війська у цій битві підірвала могутність Золотої Орди й означала звільнення значної частини руських земель. А через півстоліття після неї шляхтич Коцюба Якушинський заснував на березі Чорного моря місто, яке в хроніках проходить під різними назвами (Кацюбії, Качибей, Коцюбеїв, Кочубей), а князь Вітовт узяв його під свою опіку та поставив там фортецю, порт і військову залогу. Нині це місто, яке від своїх початків було органічно включене у «велику» європейську історію, зветься Одесою...

 

Та телебаченню України наша середньовічна історія не цікава. Точніше, та складова (чи, точніше, вісь, напрямна) цієї історії, яка засвідчує її питому європейськість. А без активного сприяння телебачення, як уже було сказано, у наші часи ніякі масштабі шоу на тему минувшини успішними бути не можуть. Тому біля Торговиці не збирається щороку молодь з Польщі, Литви, Білорусі, Німеччини та інших країн, щоб реконструювати Синьоводську битву та зійтися у двобоях на лицарському турнірі. От у Криму десь біля руїн генуезьких фортець - це можна. І це видовищно, цікаво, телегенічно, але ж яке це має безпосередній стосунок до власне української історії? Що, Україна так і залишатиметься в очах її ж громадян тільки полем боротьби інших сил, інших народів, а не суб'єктом «великої» історії?

 

А яким видовищним, між тим, було б «узяття Кафи Сагайдачним», розігране учасниками історичних клубів, і яким би нестандартним могло стати таке міжнародне шоу!

 

Правда, до 400-ліття цієї неабиякої події ще є час - аж шість років. Можна підготуватися належним чином. Тільки от проблема: гетьман Сагайдачний мав нахабство 1618 року з козацьким військом вогнем і мечем пройтися Московщиною, взявши штурмом десятки міст та взявши участь в облозі й штурмі Москви. Чи дозволено нашому телебаченню у новітні часи шанувати таких сумнівних персонажів?

 

Ну от, вийшла все ж таки лекція з історії, а хотів написати про недолуге українське телебачення. Втім, може це не випадково. Адже, перефразовуючи відому сентенцію, можна сказати: у наші часи національна історія, яка не здобула гідного висвітлення та реконструкції за допомогою телебачення, навряд чи відбулася.

 

Ілюстрація - фрагмент картини Яна Матейка «Ґрюнвальдська битва»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13192
Читайте також
14.10.2010 09:32
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
19 815
20.09.2010 10:28
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
36 381
14.09.2010 15:39
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
12 834
01.09.2010 10:36
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
26 070
14.07.2010 14:26
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
21 547
06.07.2010 11:35
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
16 705
01.07.2010 10:23
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
42 789
21.06.2010 12:35
Сергій Грабовський
, ля «Детектор медіа»
36 611
12.05.2010 07:02
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
28 922
06.05.2010 08:44
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
36 081
23.04.2010 15:40
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
32 975
13.04.2010 11:06
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
34 208
05.04.2010 20:53
Сергій Грабовський
для «Детектор медіа»
44 876
01.04.2010 10:42
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
16 788
26.03.2010 15:02
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
28 749
17.03.2010 17:27
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
39 067
10.03.2010 10:19
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
22 796
20.02.2010 13:32
Сергій Грабовський
для «Детектор медіа»
35 911
Коментарі
9
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
wideiko
5162 дн. тому
был репортаж на 1+1, в том числе интервью с украинскими участниками инсценизации. Большинство из которыхприехало туда, кстати,за свойсчет. Для собственного удовольствия. Так что впервые за все годы инсценизации битвы на поле была Галицкая хоругвь. Вот так то.
Борменталь
5180 дн. тому
Возьму на себя наглость реконструировать вероятные причины, отчего столь значимое событие, как сражение при Грюнвальде (Танненберг) 1410 года. Сразу , думаю, стоит откинуть теорию заговоров и причастность проросийского лизоблюда Табачника к сему прискорбному стечению обстоятельств. Почему? Да потому что летом половина теледеятелей купает носы где-то в турецко-египетских морях, а те, кто все ещё в ньюзрумах, считают дни, когда настанет их черёд. Итого - элементарная расхлябанность и безалаберность - никто не парится съёмкой качественого материала, который требует выезд на место события, подъсёмки в Украине, Беларуси, Польше, Германии - дофига расходов, господа, на которые пойдёт не каждый. Вот если бы, скажем Алексей Рогатник, шефред ТСНа лично интересовался историей Украины и пролоббировал съёмку данного сюжета лично перед Сашей Ткаченко, ну может тогда что-то и родилось бы. Или шеф-ред любого другого ньюзрума. Не знаю, право слово, показали ли "плюсики" что-либо про Танненберг, не наговариваю, просто передаю логику работы. Господа, логика нынешних шефредакторов проста как инфузория туфелька: Бровары без воды, куда важнее стране нежели какой-то там Грюнвальд. Конечно в целом логика близка к реальности, подавляющее большинство "поедателей новостей" не знают где находится Танненберг и не кашляют от этого. Выходит Бровары без воды важнее? Жителям Броваров - да. Жителям Пятихаток - нет, до тех пор пока у них вода есть. В чём же причина? Мне видится, что их несколько. Первая - украинские журналисты (и нюзрумы в целом, как следствие) в своём подавляющем большинстве... не украинские. Им ЛИЧНО не интересна история своего государства, они ЛИЧНО не заинтересовались сделать материал, они ЛИЧНО не "продавили" производство сюжета у руководства. Руководству ньюз-румов в принципе давно до свечки правильное и красивое освещение исторических дат, которые касаются именно Украины. "Правильное", в плане подать картину, изобразить размах. Увы, это следствие ожелтения и примитивизации новостей в стране. А "Табачникоизация"... это скорей Фактор Бабая, на подкорке у шефреда, как бы чаво не вышло. Понимания значимости события - нет. Понимания, что такие события "рекламируют", "раскручивают" историю РОДНОГО государства для его же граждан - нет. Желания ударить палец об палец - тоже нет. Получите и распишитесь... Кстати, а что бывает, когда появится хотя бы один человек, которому "не пофигу"? Ну вот например сюжет на "плюсах" о годовщине котла под Бродами, где украинцы дивизии "Галичина" и украинцы советских армий уничтожали друг друга. Поверьте медицинской чуйке - материал оказался в эфире исключительно по двум причинам - кто-то (журналист-автор или выпускающий выпуска) были уверены - сюжет на эту тему ДОЛЖЕН БЫТЬ и, во вторых, сюжет не смогли снять с эфира ибо автор хирургически выдержал паритет точек зрения - додолбаться просто не было к чему. Как видно, для Грюнвальда не нашлось "лоббистов" в ньюз-румах. За-то про очередную годовщину октябрьского переворота большевиков расскажут все. Привычка-с, господа! Да и париться не надо особо, подкатил на бульвар Шевченко, подснял цветущего Симоненка и кури бамбук - работу сделал. Вот такие пирожки с котятами.
Эллен
5182 дн. тому
на телеканале УТР сюжет был
Злой
5183 дн. тому
Не мог уснуть! Аж слеза прошибла, ничего не показали про битву.
omelko
5183 дн. тому
Прошу дивитися тут: http://www.youtube.com/watch?v=hnZwqNBt-Jk
qw
5183 дн. тому
Все выходные смотрел украинские и российские каналы. Сюжеты про битву и её реконструкцию там точно были, где именно - не помню.
Олександр Михельсон
5183 дн. тому
українець // 20.07.2010 12:12:31 - не будьте ідіотом. Навіть я про ріцницю просто забув. Соромно, звісно. Але, можливо, таких як я частково виправдовує те, що переважна більшість колег про неї ВЗАГАЛІ НЕ ЗНАЛИ. Й цензура тут ні до чого. Хоча, повторюсь, за забудькуватість - соромно, п. Грабовський має рацію.
українець
5183 дн. тому
Ви абсолютно правий, авторе статті. Кілька гучних притисків владою журналістів остаточно перелякало останніх робити бодай пук без погодження з владою. А оскільки погляди і кроки влади проросійські, то у журналістів забракло сміливості запропонувати висвітлення такої важливої для української нації події. І це мав би висвітлювати в першу чергу Перший Національний. Але ж його очільники далекі від української історії, і їх абсолютно не цікавить все те, що народне, українське, національне...
Idle-pro
5183 дн. тому
Принаймні на двох каналх так зайняті приїздом "Кірілллла", що їм не до битв інших, у т.ч. Ґрюнвальдських.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду