Обіцянка за футболку

8 Червня 2010
86236
8 Червня 2010
03:44

Обіцянка за футболку

86236
Центральні телеканали не змогли проігнорувати акцію «Стоп цензурі!» на прес-конференції Януковича, але пояснили: журналісти просто хотіли заробити на продажі футболок
Обіцянка за футболку

«Цеховою проблемою» назвав свого часу свободу слова та цензуру один видатний телеведучий. «Цеховою», себто такою, що не стосується широкого кола громадян, цю проблему намагаються виставити сьогодні центральні медіа. Про те, що журналюги роблять із мухи слона, витягують на світло свою власну брудну білизну й морочать суспільству голову своїми дрібними, власноруч створеними проблемами, маскуючи власний професіоналізм і політичну заангажованість, йдеться уже не перший тиждень у провладних інтернет-виданнях та блогах лояльних до чинної влади експертів. Більш масові медіа обрали іншу тактику - замовчування. Коло телеканалів, що повідомили про установчі збори громадського руху «Стоп цензурі!» 21 травня, обмежилось СТБ, 5 каналом, ТВі та ТОНІСом.

 

Проігнорувати цензурну тему у висвітленні підсумкової прес-конференції президента Віктора Януковича 4 червня було вже зовсім неможливо: зрештою, подія транслювалась у прямому ефірі, й телеглядачі бачили десятки журналістів у футболках із логотипом «Стоп цензурі!», чули їхні запитання та відповіді Януковича. Тож цього разу зовсім змовчати не вийшло.

 

Однак діапазон підходів до висвітлення цієї теми в контексті президентського спілкування з пресою вражає «різноманітністю». Рекордсменом стала улюблениця вашого автора Дарка Оліфер з ICTV (у тексті виділено те, що стосується медійно-цензурної теми):

 

«Олена Фроляк, ведуча: Насиченим тиждень на соціально значимі сигнали видався в Президента України. Віктор Янукович в середу представив нові засади економічної політики. Вчора звернувся з посланням до українського народу. Сьогодні дав велику прес-конференцію для українських та іноземних журналістів. Всього їх акредитувалося 400. Всі згадані документи стали для журналістів інформаційним приводом для нинішніх запитань. Однак чи не найбільше самих медійників цікавили проблем свободи слова. Президент просто на прес-конференції доручив Службі безпеки та правоохоронцям розслідувати факти можливих утисків свободи слова і цензури у засобах масової інформації. Діапазони інших запитань журналістів був дуже широкий. Від рівня відносин з Росією, відмови від Євроатлантичного курсу, газотранспортного консорціуму, і визнання незалежності спірних територій. З президентської прес-конференції Дарка Оліфер.


Дарка Оліфер, кореспондент: Про свободу слова і великий договір з Росією, боротьбу з корупцією та газотранспортний консорціум, мітинги та опозицію. Понад годину Віктор Янукович відповідав на запитання журналістів. Їх найбільше цікавило все, що пов'язано з темою стосунків четвертої влади та влади з Печерських пагорбів. Президент пообіцяв: на журналістів не тиснутимуть. Перші сто днів свого президентства Янукович створював фундамент для розвитку економіки.


Віктор Янукович, Президент України: "Тепер можна починати самі реформи. Тобто будувати сам дім, в якому будуть вікна. А вікна - це свобода слова й інформації. Тому я бажаю, щоб ці вікна завжди були чистими і прозорими, щоб ми бачили через ці вікна весь світ, а нас бачив також весь світ".


Дарка Оліфер, кореспондент: Головним досягнення перших ста днів Янукович вважає створення відповідальної системи влади. Окрім реформ та модернізації влада адекватно реагуватиме і на поточні, і на раптові проблеми.


Віктор Янукович, Президент України: "Нам вдалося, фактично на 90%, може більше, подолати наслідки того лиха, яке було вчора наприкінці дня, той буревій, який відбувся на Львівщині. Для мене немає ніякої різниці в якому регіоні стає лихо. Ми завжди будемо реагувати на те, щоб допомогти людям, прийти на поміч і подолати наслідки цього лиха".


Дарка Оліфер, кореспондент: Окремий блок питань стосувався міжнародних питань. Вперше вустами свого президента Україна висловила позицію щодо статусу Південної Осетії, Абхазії та Косово. Віктор Янукович не визнає цих країн. Натомість добросусідські відносини з північним сусідом треба закріпити документально. Торік збіг термін дії великого договору між двома країнами.



Віктор Янукович, Президент України: "Естественно, сейчас стоит вопрос на повестке дня. Нужен нам новый договор или не нужен? Я высказал свою точку зрения, и меня поддерживает в этом плане правительство, коалиция, что такой договор нужен".


Дарка Оліфер, кореспондент: Повернути довіру до влади та створити середній клас. Президент визнає: на реформи можна реагувати по-різному. Проте без них країна не зрушить з місця».

 

За великим рахунком, опус журналістки ICTV коментарів не потребує, адже витриманий, як і всі її останні репортажі на тему діяльності нової влади, у дусі глибокої всенародної вдячності та палкої підтримки останньої. Разом із тим, подаючи тему практично двома реченнями, Дарка Оліфер перекрутила факти - адже Янукович не обіцяв, що на журналістів не тиснутимуть, а стверджував, що на них не тиснуть:

 

«Те, що ви стоїте зараз у цій футболці, і те, що ви запрошуєте мене бути разом з вами, це вже говорить про те, що ми з вами - однодумці. На вас ніхто не тисне і не будуть тиснути. Я хотів би з вами співпрацювати».

 

А потім прийняв від них документи, які мали б його впевненість похитнути, і доручив керівникам силових відомств розібратись із фактами цензури (з цього приводу колеги вже чимало жартували). Різниця є, адже «на вас ніхто не тисне» - фраза, яка свідчить про невизнання владою будь-якої причетності до тих деструктивних і тоталітарних процесів, які відбуваються в останні місяці в новинах. Відтак, неважко здогадатись, якими будуть і наслідки «розбору польотів», дорученого Могильову та Хорошковському.  Ну, а звести, як це зробила Дарка Оліфер, претензії та вимоги акції «Стоп цензурі!» до формулювання «Їх найбільше цікавило все, що пов'язано з темою стосунків четвертої влади та влади з Печерських пагорбів» - це маніпуляція чистої води. Про те, як президент не виконав обіцянку негайно відвезти журналістів до Межигір'я, «Факти» промовчали, як і про те, що до Українського дому допустили мітингувати прибічників влади, заблокувавши натомість опозицію біля стадіону «Динамо».

 

На противагу ICTV, головний випуск новин «1+1» розпочався зі словосполучення «свобода слова»: перший сюжет був присвячений прес-конференції, а «стоп-цензурній» темі в ньому було відведено трохи більшу частину; факти дискримінації опозиційних мітингувальників та обману журналістів із екскурсією в Межигір'я також були озвучені:

 

«Наталія Мосейчук, ведуча: Свобода слова буде, тиску ні. Президент Янукович обіцяє розібратися у фактах цензури у вітчизняних ЗМІ. Разом з тим він дав зрозуміти, що не допустить, щоб певні сили використали народ і збурили політичну ситуацію в країні. Про 100 днів у президентському кріслі Глава держави звітував журналістам. Відповідями преса лишилася задоволена, а от гостинністю ні. Чаєм не пригостили.

Кореспондент: До прес-конференції Віктора Януковича готують ледь не весь центр столиці. Український дім, де відбудеться зустріч із пресою по периметру оточений металевими щитами, перед ними представники регіональних осередків Партії регіонів. Утім посилені наряди міліції головний правоохоронець такими не вважає.

Анатолій Могильов, міністр внутрішніх справ України: "С учетом возможных негативных ситуаций и так далее. Ровно столько людей, сколько необходимо для обеспечения охраны общественного порядка".

Кореспондент: Години за дві до приїзду Президента до Українського дому до його зустрічі готуються і журналісти. Багато хто з них одягнув футболки руху "Стоп-цензурі".

Тетяна Чорновіл, журналіст: "Я працюю в Інтернет-ЗМ. Ми потерпаємо від цензури в останню чергу, але знову таки, є дрібні неприємності, коли кудись не акредитовують, кудись не пускають, їх стало більше".

Кореспондент: І одну таку футболку разом із задокументованими випадками цензури подарували Президенту. Той пообіцяв разом із журналістами шукати, як подолати утиски свободи слова. Втім, футболку не вдягнув. Утім крім свободи слова Президент говорив і про посилення безпеки навколо заходів з його участю. З одного боку, - вважає Віктор Янукович, - міліція береже опозицію від неприємностей. А з іншого турбується і про нього.

{...}

 

А наприкінці прес-конференції Янукович несподівано вирішив відчинити двері до свого маєтку у Межигір'ї.

Мустафа Найєм: "Вы во время президентской кампании обещали лично мне и еще нескольким журналистам, что пригласите к себе в Межигорье. Мы продолжаем писать по этому поводу большие расследования. И не вы не реагируете, не прокуратура".

Віктор Янукович, Президент України: "Хорошо. Собирайтесь прямо сейчас".

Мустафа Найєм: "А вы готовы прямо сейчас поехать?"

Віктор Янукович, Президент України: "Прямо сейчас. Чтобы без подготовки".

Мустала Найєм: "Поехали".

Віктор Янукович, Президент України: "Пожалуйста".

Кореспондент: Утім поїздка не відбулася з технічних причин, як запевняють в Адміністрації Президента. Мовляв до такого експромту Глави держави не був готовий господарчий відділ президентського офісу. І в нього просто не знайшлося автобусів для перевезення майже сотні журналістів.

Ганна Герман, перший заступник Глави Адміністрації Президент України: "Ми зробимо це, організуємо все це. Не знаю. Коли зможемо, тоді зробимо"».

 

Тут уже інформації дещо більше, одначе змістовна частина журналістського виступу губиться в малозначущих подробицях: не найінформативніший синхрон Тетяни Чорновіл, із якого можна зробити висновок, що все насправді гаразд, а проблеми є дріб'язковими; дарування та небажання Януковича вдягати футболку; незадоволення преси тим, що «не пригостили чаєм» (може сприйматися як натяк на меркантильність). Напевно, не дарма автор сюжету Юрій Сидоренко отримав у цей день «заслуженого журналіста» від Януковича - в числі інших, не менш заслужених.

 

Сюжет Руслана Ярмолюка на «Інтері» також досить інформативний, темі протицензурного виступу присвячено майже половину матеріалу, але - зі специфічними акцентами:

 

«Владимир Андриевский, ведущий: Президент сегодня встретился с журналистами. В зале Украинского дома собрались представители центральных и региональных СМИ. Глава государства рассказал о своем видении наиболее важных проблем внутренней и внешней политики. Но во время разговора поднимались и темы, не слишком традиционные для подобных мероприятий. Например, цензура в стране или состояние президентской охраны. В общем, из зала звучали неожиданные вопросы, а глава государства давал неожиданные ответы. Подробнее - Руслан Ярмолюк.


Руслан Ярмолюк, корреспондент: На Европейской площади - сторонники президента.


Ольга Лисенко, пенсионерка: "Мы надеемся, что будет у нас лучше, что будет стабильность в нашем государстве, и все будет хорошо, и нам будет легче жить".


Руслан Ярмолюк, корреспондент: У стадиона "Динамо" - оппозиционеры.  (Складається враження, що опозиція отаборилась там добровільно, поступившись Європейською площею прибічникам ПР, - О.Д.) В Украинском доме - журналисты. Задать вопросы лидеру страны приехали представители центральных и региональных СМИ. Некоторые (насправді - кілька десятків! - О.Д.) столичные журналисты встречают Виктора Януковича в теннисках с надписью "Стоп цензуре!" Говорят, что им нужно привлечь внимание Президента к попыткам давления на масс-медиа.


Наталья Соколенко, журналист: "Ми достатньо зважено вказували в листах про те, що було. Принаймні, про ті факти, які дійсно мали місце. Нам є, чим крити ті наші зауваження. У нас є докази, ми будемо говорити про це".


Руслан Ярмолюк, корреспондент: Свои замечания журналисты изложили в специальном письме и передали Президенту. Гарант заявлением журналистов о цензуре удивлен.


Виктор Янукович, Президент Украины: "Те, що ви стоїте зараз у цій футболці, і те, що ви запрошуєте мене бути разом з вами, це вже говорить про те, що ми з вами - однодумці. На вас ніхто не тисне і не будуть тиснути. Я хотів би з вами співпрацювати".


Руслан Ярмолюк, корреспондент: Не откладывая в долгий ящик, Президент дает поручение главе СБУ и МВД расследовать факты, изложенные в обращении. {...}». Є в матеріалі «Інтера» й про невдалу екскурсію до Януковича.

 

До речі, слід зазначити, що сам по собі аргумент Януковича «ви стоїте тут у цій футболці, отже, цензури немає» доволі безглуздий, позаяк дрес-код для журналістів на прес-конференції глави держави та зміст їхніх матеріалів - поняття аж ніяк не тотожні. Влада може не забороняти скаржитись на цензуру - але що з того, якщо зміст і мотивація цих скарг ніколи не будуть донесені до суспільства? А суспільство тим часом не отримуватиме повної інформації про важливі політичні та економічні події, а натомість забезпечуватиметься казочками про успішність влади.   

 

На Першому Національному спершу, у денних новинах, вийшла розгорнута інформація про протицензурну частину прес-конференції, однак до 21.00 від неї лишився куций хвостик:

 

«Ірина Маркіна, кореспондент: Для себе ж преса почула головне - цензури в країні не буде. Принаймні, президент пообіцяв: тиску на журналістів він не допустить. Правоохоронці реагуватимуть на перші ж сигнали, а якщо треба - включиться до боротьби сам.

Віктор Янукович, президент України: "Я хотів би з вами співпрацювати разом, разом з вами шукати шляхи викоренення утиску свободи слова. Якщо вони такі є, приклади є такі, конкретні, я готовий разом з вами бути поруч і підтримувати цей рух".


Ірина Маркіна, кореспондент: Як доказ своєї відвертості Віктор Янукович експромтом запросив журналістів у гості до своєї резиденції "Межигір'я". Щоправда гостини довелося перенести. Заступник глави президентської адміністрації Ганна Герман пояснила: в сьогоднішньому графіку Віктора Януковича є інші невідкладні зустрічі».  Знов-таки, незрозуміло, звідки авторка взяла «обіцянку» замість заперечення факту тиску, чому вона впевнена, що преса «почула головне» (може, ще й залишилась задоволена? :)), і чому до теми цензурних протестів приліплена невдала поїздка до резиденції.

 

Ліричний відступ: не втримаюсь, аби не зацитувати інший уривок із «Підсумків дня» 4 червня:

 

«Олесь Терещенко, ведучий: Сто президентських днів Віктора Януковича оцінюють політики і експерти. Партія регіонів називає успіхом припинення конфліктів у владі і єдність задля покращення життя українців. Політологи консолідацію влади сприйняли як фактичне перетворення парламентсько-президентської республіки на президентську. Опозиція вважає, що оголошена програма реформ розходиться із діями влади за сто днів і передвиборчими обіцянками. Лідер БЮТ підозрює, що президент планує посилити свої повноваження в обхід парламенту. Напередодні у Верховній Раді в першому читанні пройшов законопроект, що дозволяє ухвалювати нову Конституцію на референдумі без участі Верховної Ради. Спікер Володимир Литвин вважає, що ця норма і деякі інші суперечать Основному закону і пропонує проект доопрацювати. Юлія Тимошенко радить дозволити через референдум оголошувати дострокові вибори». No comments.

 

Стисло (у відповідності до нової доктрини «Вікон»), але інформативно повідомив про прес-конференцію кореспондент СТБ і учасник ініціативи «Стоп цензурі!» Осман Пашаєв. Він наголосив на тому, що журналістів у футболках було «чи не півсотні» (звучить зовсім не так, як інтерівські «некоторые»), і єдиний «засвітив» важливі запитання про Ігоря Шувалова та узгодження новин «Інтера» та Першого Національного:

 

«В Українському домі чи не півсотні журналістів зустріли Віктора Януковича у футболках "Стоп цензура". Президент зізнався, - за днів не чув поро жоден випадок утиску свободи слова, не знайомий з російським політтехнологом Ігорем Шуваловим і не вбачає нічого поганого в тому, що комерційний канал "Інтер" та державний Перший телеканал узгоджують інформаційну політику. Янукович взяв звернення журналістів і футболку "Стоп цензура". Обіцяв - підлеглі дадуть раду зверненню. Даватимуть раду керівник МВС та очільник СБУ, який має стосунок до телеканалу "Інтер".

Віктор Янукович, Президент України: "Хорошковскому Валерию Ивановичу, Могилеву Анатолию Ивановичу - прошу вивчити питання. Зустрітись з ініціаторами цієї заяви"
».

 

Також значно повніше, ніж інші канали, передано в сюжеті СТБ пікантну ситуацію зі скасованим запрошенням до Межигір'я:

 

«Осман Пашаєв, кореспондент: Кульмінацією зустрічі стало запрошення Президента на горнятко чаю. Януковича запитали про маєток Міжгір'я - наживо Янукович вдався до експромту.

Віктор Янукович, президент України: "Хорошо. Собирайтесь прям сейчас..."

Кореспондент: А вы готовы прям сейчас поехать?

Віктор Янукович, президент України: "Прям сей час - без подготовки".

Осман Пашаєв, кореспондент: Майже 40 журналістів схотіли побачити Міжгір'я із середини. Вони зібралися біля Адміністрації президента, де чиновники почали укладати списки. Проте через півгодини на ганку з'явилась Ганна Герман.

Ганна Герман, заступниця голови Адміністрації президента: "Я думаю, ми зробимо це в інший раз. Ми організуємо це все".

Кореспондент: Коли? А коли буде інший раз?

Ганна Герман, заступниця голови Адміністрації президента: "Не знаю, коли зможемо, тоді зробимо".

Осман Пашаєв, кореспондент: Найбільше здивувалися чужоземні журналісти, які так і не зрозуміли чому підлеглі президента не виконують його вказівок. Місцеві переважно очікували саме такого сценарію.

Кореспондент: "Не пацан. Господин Президент. Пацан сказал, пацан сделал, а тут нет".

Кореспондент: "Вони хитрі - хочуть залишити Тимошенко без журналістів, бо у неї о 2-й прес-конференція - тут всіх зібрали і відмінили".

Кореспондент: "Ні, ну реально - тут всі збиралися, так сподівалися, а тут такий...просто як в дитини відібрали якусь іграшку. Справді. Всі дуже хотіли поїхати".»

 

Дуже стисло, але дотепно розповів про ці події Новий канал:

 

«Сергій Гаранський, кореспондент: Група журналістів передала Президентові заяву про цензуру в засобах масової інформації. Янукович доручив з'ясувати все головному міліціянтові та голові служби безпеки. Присутні журналісти жарт оцінили.


Віктор Янукович, Президент України: "Хорошковському і Могільову прошу вивчити питання зустрітись з ініціаторами цієї заяви відпрацювати пропозиції до вирішення тих питань які є в заяві".

Сергій Гаранський, кореспондент: Ще журналісти нагадали голові держави про обіцянку показати свою резиденцію в Межигір'ї. Тимошенко Януковича звинувачувала, що приватизував її незаконно. Той відповідає журналістам експромтом.


Віктор Янукович, Президент України: "Хорошо собирайтесь прям сейчас". А вы готовы, прямо сейчас? "Почему нет, без подготовки да пожалуйста".


Сергій Гаранський, кореспондент: Обіцянка-цяцянка. Після прес-конференції з'ясувалося, що журналістів немає на чому везти до Межигір'я. Крім того, у графікові Президента вже заплановано зустріч. Довелося всім удовольнитися фуршетом з нагоди післязавтрашнього дня журналіста».

 

5 канал навіть трохи передав куті меду: в матеріалі про прес-конференцію - нічого, крім навколоцензурної теми та запрошення в Межигір'я. Змістовна частина звіту Януковича за перші 100 днів в сюжет не потрапила. Кореспондент 5-го Ірина Герасимова зробила те, що не спало на думку колегам з інших каналів: розпитала журналістів не лише у футболках, але й з іншого табору, чи відчувають вони цензуру. Зокрема, процитувала ще одну неприховану шанувальницю Януковича, обдаровану того дня орденом Княгині Ольги - Галину Громик з «Інтерфакс-Україна»:

 

«Галина Громик, журналіст агентства "Інтерфакс Україна": "Сьогодні я не збираюсь Її надягати".


Ірина Герасимова, кореспондент: А чому?


Галина Громик, журналіст агентства "Інтерфакс Україна": "Я думаю, що журналісти мають спочатку довести, що справді є цензура і назвати конкретних авторів"».

 

Для балансу - цитата Ігоря Кримова з НТКУ: «Безпосередньо на собі я відчуваю цензуру, або саме цензуру того каналу, на якому я працюю. Цензура є, можливо, вона була і до приходу Віктора Януковича на посаду Президента, і тоді це було. Але як на мене, в меншому вимірі. Зараз воно якось все загострилося».


А ТРК «Україна» всіх перемудрила, зробивши наголос на... «комерційному» аспекті футболочної акції:

 

«Елена Кот, ведущая: Миссия невыполнима. Виктор Янукович, не успев пригласить журналистов в свою резиденцию в Межигорье, тут же отказался от своего предложения. Но подарок от их принял. Самим же журналистам за свободу слова сегодня пришлось заплатить. С пресс-конференции Президента вернулась Наталья Кравченко.


Наталья Кравченко, корреспондент: Свободная пресса не продается, однако пожертвования на свободу прессы приветствуются. Перед началом пресс-конференции главы государства в зале идет бойкая торговля. Одни журналисты предлагают другим встретить Януковича в футболках с надписью "Стоп Цензуре". Заплатить за свободу слова согласен и глава пресс-службы Администрации Президента.


Осман Пашаєв, журналист: "Самі брали гроші, виготовили футболки. Кожному обійшлася в 43 гривні. Тому хто хоче одягнути - або платить 43 гривні, або повертає футболку після акції".

Наталья Кравченко, корреспондент: Виктору Януковичу футболка достается бесплатно. Но он ей не рад, как и всей акции. Поскольку свободу слова в Украине никто не отменял.


Виктор Янукович, Президент Украины: "Ви стоїте зараз в цій футболці. І що, ви запрошуєте мене бути разом із вами - це вже говорить про те, що ми з вами однодумці."».

 

Обраний авторкою сюжету ракурс розкриття теми, м'яко кажучи, дивує, як і стиль викладення, і фразеологія. Хотілося б сподіватись, що це не свідома спроба скомпрометувати ініціативу колег, а просто не дуже вдала іронія.

 

«Так-так, головна мета акції - заробляти на футболках, - сміється Осман Пашаєв, якого ТК запитала, куди підуть отримані ним на прес-конференції бариші. - Я продав чотири, з них дві - на каналі. Виручка становила 172 гривні, які я сьогодні планую віддати Мустафі Найєму, адже він займався виготовленням футболок».

 

Натомість, ТРК «Україна» в цей день виявилась одним із двох каналів, що, стисло розповідаючи про заяви Юлії Тимошенко на її прес-конференції з нагоди 100 днів президентства Януковича, згадав поміж іншими претензіями до влади й «давление на СМИ». Втім, оцініть стилістику:

 

«Елена КОТ, ведущая: Итоги работы Януковича сегодня подводила и Тимошенко. Сначала она пожаловалась на власть, которая якобы хотела ей помешать провести пресс-конференцию. Ее пришлось переносить с одной 5-звездочной гостиницы в другую. А потом, как альтернативу, реформам Президента предложила свой план спасения страны - выборы. основные претензии оппозиции к власти - авторитарные методы управления, уничтожение малого бизнеса и давление на СМИ».

 

Переважно у своїх коротких повідомленнях інші канали наводили коментарі Тимошенко у відповідь на побоювання Януковича щодо можливих замахів на його життя. Також про це сказав «Інтер» - теж одним словом («Янукович... оказывает давление на СМИ»).

 

Говорити багато про висвітлення телеканалами недільного Маршу за свободу слова, організованого учасниками ініціативи «Стоп цензурі!», не доведеться: з українських була лише камера 5-го, решта - зарубіжних інформагенцій. Відповідно, репортаж про марш з'явився в українському ефірі лише в новинах 5-го каналу.

 

«Андрій Макаренко, ведучий: Професійне свято у журналістів, його відначають вже вшістнадцяте, відколи Спілка журналістів України вступила до Міжнародної федерації. З нагоди свята у Києві відбулася акція під назвою "Марш за свободу слова". Висловити свій протест проти цензури та перешкоджання діяльності на майдані Незалежності зібралися близько сотні журналістів. З собою вони принесли плакати "Стоп цензурі!" та сатиричну газету-антиутопію. Кілька примірників призначалися першим особам держави.


Кореспондент: Акцію проти утиску свободи слова журналісти починають із майдану Незалежності. У натовпі перехожих один одного вирізняють за футболками із написом "Стоп цензурі!". За півгодини біля Головпоштамту збирається близько сотні представників ЗМІ: в основному кореспонденти новин, ведучі телеканалів та журналісти провідних друкованих видань.

Андрій Куликов, журналіст: "Я особисто висловлю своєю присутністю солідарність із тими колегами, у яких є підстави вести мову про те, що на них чинять тиск. Я хочу, щоби журналіст і журналістика в Україні були найбільшою мірою незалежні, а тому я тут".


Кореспондент: Та основна частина активістів - члени громадського руху "Стоп цензурі!". Його утворили наприкінці травня, після заяв журналістів каналів "1+1" та "СТБ" про випадки цензури.

Наталя Соколенко, журналіст СТБ: "За півроку до виборів ситуація свободи слова дуже ускладнилася. Обидві політичн команди, дві основні політичні команди тисунули на журналістів, тиснули на менеджмент. Після нашої заяви про утиски свободи слова не намагаються, я думаю, не ризикують просто політики, влада втручатися, тому що ми заявили, що ми налаштовані дуже серйозно".

Кореспондент: Сьогодні ж, - кажуть, - на акцію зібралися, щоб нагадати владі, що стежать за ситуацією. Та в разі чого готові повідомляти про нові випадки цензури. У своє професійне свято журналісти подарунків не просять. Принесли своє - написали та видали власним коштом сатиричну газету "Українська неправда". Кажуть: її публікації мають наочно продемонструвати владі, якою може стати преса за умови її цензурування.


Сергій Лещенко, журналіст: "Такий футуристичний твір, він є спробою змоделювати Україну за можливих розвитків сценарію, якщо утиски демократії та свободи слова триватимуть і далі. Публікація про те, що Чорноморський флот зайшов в Каховське водосховище, публікація про те, що Юлія Тимошенко живе в іміграції, Віктор Пінчук під домашнім арештом в своєму "ПінчукАртЦентрі".

Кореспондент: 5 тисяч екземплярів газети роздають прямо на майдані, ще 3 примірники журналісти воліють передати першим особам країни - прем'єр-міністру, голові Верховної Ради та президенту. Втім до його Адміністрації пройти складніше. Охоронці спочатку відмовляються пускати мітингувальників, потім вимагають пред'являти посвідчення та звернути плакати. З президентом не зустрілися, але газету передали».

 

У зарубіжному - на Reuters та інших ресурсах. Як у старі добрі часи.

 

У «Фактах тижня» 6 червня в сюжеті про 100 днів Януковича побіжно згадувалась акція «Стоп цензурі!» - і знову все було зведено до обміну «обіцянку за футболку»:

 

«Кореспондент: Частина журналістів прийшли на прес-конференцію в футболках з написом "Стоп цензурі". Також подарували Віктору Януковичу, щоправда, не по розміру, - "М".


Віктор Янукович, Президент України: "Перш за все, те, що ви стоїте зараз в цій футболці, і що ви запрошуєте мене бути разом з вами, це вже говорить про те, що ми з вами однодумці. На вас ніхто не тиснув, не тисне і не будуть тиснути"». Творці інших підсумкових програм місця для висвітлення журналістського протесту в ефірі не знайшли.

 

Але найбільше вразили «Подробности недели» каналу «Інтер». Із нагоди Дня журналіста 6 червня вони підготували матеріал, присвячений журналістській професії. У сюжеті Світлани Чернецької - журналістські байки, трагічні історії про небезпеку професії з перших уст, але ні слова - про те, чим живе сьогодні активна частина журналістської спільноти, ні слова ані про рух «Стоп цензурі!», ані про Марш свободи, яким відзначили своє свято журналісти. Мовляв, у журналістів усе гаразд, вони роблять свою роботу, зокрема й під кулями в «гарячих точках», пропускають крізь себе чужі проблеми, встановлюють рекорди... А цензура - вигадки продавців футболок.

 

Отже,

 

Повністю проігнорувати появу кількох десятків журналістів у футболках «Стоп цензурі!» на прес-конференції  президента Віктора Януковича та гострі запитання, що стосувались тиску на журналістів та недемократичних процесів у сфері медіа, служби новин всеукраїнських телеканалів не змогли. Однак висвітлення цієї теми в контексті прес-конференції більшістю каналів було більшою чи меншою мірою маніпулятивним.

 

Головні маніпуляції, окрім банальних перекручень та тенденційного добору фактів, відбувались за такими напрямками:

 

- Применшення значення акції («некоторые журналисты» в репортажі «Інтера»);

 

- Переведення проблем, піднятих журналістами, у сферу їхніх приватних інтересів;

 

- Трактування діалогу, що відбувся у журналістів із Януковичем, як задовільного для обох сторін - журналісти пожалілися, Янукович пообіцяв і доручив розібратися;

 

- Замовчування змісту претензій журналістів. Зауважмо, що жоден телеканал (як і жоден популярний засіб масової інформації загалом) вочевидь не поцікавився змістом документів, переданих журналістами Януковичем, не висловив бажання опублікувати факти, про які в цих документах ідеться, перевірити їх. Таким чином, заяви журналістів без обґрунтування виглядали як безпідставні.

 

Лише телеканал СТБ згадав про два важливих запитання, поставлених президентові в межах медійно-цензурної теми: щодо його співпраці з російським політтехнологом Ігорем Шуваловим та узгодження інформаційної політики «Інтера» та Першого Національного. Нагадаємо, на перше запитання Янукович відповів, що Шувалова не знає (що навряд чи відповідає дійсності), а на друге - засміявся й перепитав, чи вважають журналісти таку практику поганою. Пізніше керівництво Першого каналу пригрозило «відповідальністю за законом» тим журналістам, які поширюватимуть інформацію про зовнішні впливи  на редакційну політику державного мовника.

 

Недільний Марш за свободу слова, організований учасниками ініціативи «Стоп цензурі!» з нагоди професійного свята журналістів задля донесення своїх вимог до влади, проігнорували всі українські телеканали, крім 5-го.

 

У підсумкових тижневиках - лише одна згадка про акцію «Стоп цензурі!» (ICTV).

 

Відтак, акцію можна вважати успішною в частині донесення до суспільства інформації про те, що цензура і тиск на журналістів є. Показати, в чому полягають ці цензура і тиск, і розтлумачити, як це суспільства стосується - наступні завдання.  Тут уже, боюся, на сприяння ICTV та Першого з «Інтером» розраховувати не випадає :)

 

Фото Сергія Старостенка

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
86236
Читайте також
03.11.2010 10:06
Отар Довженко
18 131
07.09.2010 13:37
«Телекритика»
28 845
25.08.2010 10:30
Отар Довженко
42 876
16.08.2010 13:25
Отар Довженко
29 693
29.07.2010 08:07
Отар Довженко
31 686
19.07.2010 09:36
Отар Довженко
32 812
13.07.2010 12:00
Отар Довженко
32 705
09.07.2010 10:30
Отар Довженко
15 810
17.06.2010 10:36
Отар Довженко
23 986
14.06.2010 17:53
Отар Довженко
для «Детектор медіа»
21 996
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Интересующийся
5067 дн. тому
Кто этот невидимый клоун, кто выдумал шизоидную "Стоп цензуру" и пиарит её даже через голые сиськи лесбиянок из Femen?
OBI-Consulting.eu
5068 дн. тому
I think it will be great falce if you think that STOP CENZURI Campaign will be userfull to promote more free environment for UA Media.. RULE of LAW - it`s the answer to all questions.. Till the policy will kill people in police stations - nothing gona change ..
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду