Україні набридають таланти?

21 Травня 2010
20919
21 Травня 2010
10:35

Україні набридають таланти?

20919
Якщо віднині «Україна має талант!» стане головним шоу не для третини українців, а для, скажімо, однієї шостої чи навіть однієї восьмої, це не привід для паніки. І тим більше – для поступового згортання проекту
Україні набридають таланти?

Закінчився півфінал шоу «Україна має талант!», яке професійні люди, що займаються на каналі СТБ креативом, без зайвих докорів сумління і тривалого мозкового штурму назвали головним шоу нашої країни. Це без лапок, це серйозно і це абсолютна правда - зізнаюся, бо надалі вважаю себе фанатом цього проекту і хочу, щоби на оголошеному третьому сезоні бензин, потрібний для подальшого виробництва цього проекту, в каналу не закінчився.

 

Хочу довгограючого телевізійного шоу під брендовою назвою. Хочу «"Україна має талант!" 10 років в ефірі», «"Україна має талант!" 25 років з вами» і таке інше. Хочу прочитати книгу Влада Ями про те, як він 30 років вирішував долю українських талантів, котрими так пишався у прямому ефірі від 14 травня. Хочу концертну фірму «Україна має талант!» і гастролей переможців містами, містечками та селами України, їхніх закордонних турне.

 

Навіть якщо я не буду на той час так пильно стежити за перипетіями кастингів та прямими трансляціями півфінальних та фінальних визвольних змагань українців за право називатися найталановитішими, все одно я хочу, щоб моя мрія здійснилася.

 

Бо, за чутками, є тривожні дзвіночки. Виявляється, «Україна має талант - 2» дає - о, Боже, ні! - нижчі показники, ніж перший сезон, вже не розриваючи вітчизняного ефіру на шматки рекордними показниками. Подейкують, рейтинг цього видовища поволі знижується. Правда, є надія, що його відтягує політика. Але ж не можуть тепер, у часи, коли нову владу критикувати не рекомендується, поки немає фактів її зради національним інтересам України, слідства, судової справи й вироку суду з цього приводу, політичні ток-шоу за участю кастратів та кастрованих забирати аудиторію в талант-шоу, де все по-справжньому!

 

В прямому ефірі - життя, сльози, ще раз сльози, емоції, рясні сльози та любов. Хіба не цього, щирого та справжнього, від народу, ми з вами хочемо? Хіба не на таку мелодраму заточено нашу ментальність?

 

На таку.

 

Особисто я проти того, ніби українці сльозливі. І визнаю: ті, хто робить шоу «Україна має талант!», не спекулюють на цьому. Не вимучують мелодраму з елементами драми і не переказують вкотре крупнобюджетною скоромовкою сюжет про Попелюшку. Ваш автор ані трохи не сумнівався, що Олена Ковтун вийде в беззаперечні лідери останньої п'ятірки, що вибір між Олександром Божиком і Романом Болдузєвим зробити реально непросто, що юний Микита Кисельов своїм голосом залишить далеко позаду більш професійні та по-хорошому агресивні колективи, що гурт «В.О.Д.А» - це наше все, хоча мені як слухачеві настрій створює зовсім інша музика.

 

Тим не менше, рейтинги, за обережними даними, поволі, але знижуються. Проте це зовсім не означає тенденції до певного спаду зацікавлення України своїми талантами. Є просто цілком виправдана та логічна відсутність елементу новизни. Знову ж таки, перевірено на собі - якщо минулого року не дозволяв собі навіть попри шалену зайнятість пропустити хоча б одну програму, хоч один номер і навіть дивився повтор на Новий рік, то нині без особливих для себе втрат пропускаю повз очі та вуха окремі епізоди. Залишаючи при цьому СТБ щоп'ятниці з 20.00 до часу завершення чергової серії УМТ швидше необхідним фоном, котрий супроводжує якісь мої приватні справи. І, думаю, я не один такий. Переконаний: третина України вже не дивитиметься дружно фінальної серії.

 

І це - нор-маль-но.

 

Зараз хочу звернутися до незнайомих мені особисто керівників каналу СТБ. Шановні панове, ви - люди, котрі знаходяться на своїх місцях і вміють робити свою роботу. Тому ви мусите розуміти: шалений успіх першого сезону шоу «Україна має талант!» був ненормальним явищем. Це була вдала адаптація формату, це були численні режисерські та монтажні знахідки, це були справжні обличчя України. Таких у політичних програмах нам не покажуть. Усі ці здобутки лишилися в другому сезоні, з цим усе окей.

 

Але якщо віднині «Україна має талант!» стане головним шоу не для третини населення нашої країни, а для, скажімо, однієї шостої чи навіть однієї восьмої, це не привід для паніки. І тим більше - не привід для поступового згортання проекту. Це не «Танці з зірками», для продовження яких просто не вистачало справжніх, безпонтових «зірок» у своїй вітчизні, тому Україна віддала голоси за невідомого їй польського симпатягу Марчіна Мрочека. Нерозкриті таланти з народу та аматорські колективи в нас не переводяться, слава Богу.

 

Здивувати не лише українців, а й жителів інших країн, мешканці яких мають у квартирах телевізори, з року в рік усе важче. Практично неможливо. Цього не може зробити навіть Олександр Роднянський, професіонал високого класу з розвиненою чуйкою на тренди. В своїх інтерв'ю останнього часу він зізнається, що успіх уже не прорахуєш. Навпаки, що більше розрахунків, то швидший крах (провал «Залюдненого острова» тому яскравий приклад).

 

Натомість кожен успіх здебільшого випадковий. Він означає, що успішний проект чи продукт опинився в потрібний час у потрібному місці та став відповіддю на певні глядацькі вимоги. І розрахунок потрібен лише тоді, коли цей випадковий здобуток треба стратегічно та планомірно розвивати.

 

«Україна має талант!» цілком лягає в таку концепцію. Навіть нагла поява талант-шоу на кшталт «Народної зірки», «Суперзірки» тощо на інших каналах показники цих каналів, навпаки, знижувала. Тоді як «головне шоу країни» ним і залишилося. Тобто, якщо, наприклад, «Народна зірка» збережеться в ефірі ТРК «Україна», то цей проект все одно пастиме задніх порівняно з УМТ, навіть якщо рейтинг «головного шоу» вже не братиме колишніх рекордів.

 

Значить, прогнозоване зниження показників «Україна має талант!» насправді аж ніяк не вплине на якість самого телевізійного видовища. Закріпити свій успіх у такому випадку - це не вимагати стрибків вище власної голови, а розвивати проект усередині. Сміливо змінюючи щось, наприклад, правила гри. Як це було 14 травня, коли Слава Фролова (чи порадившись наперед, чи імпровізуючи, хай хто думає, як хоче) взяла від журі до фіналу відразу двох учасників замість одного. Тобто за перше місце змагатимуться не 10, а вже 11 найкращих. Аналогічних варіантів тьма: нікого не обрати, наприклад, на кастингах в Одесі, проводити кастинги в райцентрах, зробити альтернативне журі та альтернативну команду, дати окремий шанс лузерам, випускати найкращих лузерів типу Оксани Самойлової та Максима Доші на радість публіці для розігріву...

 

Словом, будь-яке порушення сталих правил призведе до встановлення нових, які згодом теж буде порушено, від чого проект, як на мене, лише виграє.

 

Бо поки що глядачі починають відволікатися на сукні Оксани Марченко, капелюх та елегантну неголеність Влада Ями, зачіски Слави Фролової, що повинно насторожити: попри вроду та харизму господарів шоу вони, знову ж таки, на мій погляд, почали поволі концентрувати увагу глядачів на собі. На це теж треба було б зважити. Адже шоу називається все ж таки не «Марченко має сукню!», а «Україна має талант!». Зіркою цього проекту повинна бути щоразу пересічна людина, на місці якої інша пересічна людина може уявити себе. А ведучі - лише посередники між ними та глядачами.

 

Нарешті, мені особисто приємно, коли переможці цього шоу починають професійну кар'єру на сцені та збирають зали. Й отут - ще одне порівняння. Якщо в тому ж Палаці «Україна» на якомусь концерті в залі буде сотня вільних крісел проти двох тисяч дев'ятисот заповнених, ніхто не скаже, що шоу провалилося і його треба згортати. За аналогією, якщо «Україна має талант!» матиме далі, умовно кажучи, не 13 мільйонів випадкових та ситуативних глядачів, а 8-10 мільйонів стабільних прихильників, не варто розводитися про падіння інтересу. Він, цей інтерес до головного шоу країни, насправді просто стабілізується. Тож варто в цьому випадку не зважати на коливання рейтингів - позитивний імідж тут важливіший.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20919
Теги:
Читайте також
05.11.2010 10:12
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
39 041
21.10.2010 10:48
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
25 890
05.10.2010 09:01
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
67 363
28.09.2010 10:27
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
47 629
15.09.2010 09:45
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
28 599
07.09.2010 14:30
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
34 916
30.08.2010 10:00
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
42 467
30.07.2010 10:51
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
41 408
26.07.2010 14:57
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
25 284
21.07.2010 10:52
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
27 011
29.06.2010 10:12
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
16 961
18.06.2010 10:33
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
31 409
10.06.2010 14:00
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
18 501
27.05.2010 18:10
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
16 710
18.03.2010 12:00
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
20 034
03.07.2009 10:35
Маша Томак, «День», Анна Слєсарєва, Анастасія Сошина, «День»
21 766
Коментарі
20
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Продовження діалогу
5087 дн. тому
Так, не будемо снобами та пропагандистами, гаразд! Вітаю з Днем слов’янської писемності та культури, що минув!
Вадим
5087 дн. тому
особисто він мені перестав подобатися через те, що його розтягнули на 4 години. Тобто один виступ припадає на 24 хвилини!
кокотюха
5087 дн. тому
а реалії такі: УМТ - якісний (поки що) зразок масової культури, розважального телебачення, розвага, від яких культурні українці чомусь вернуть носи. ви радите мені чимось там не хизуватися - так само я не раджу вам хизуватися снобізмом та пропагувати його.
Продовження діалогу
5088 дн. тому
Пане Андрію, гадаю, Ви не такий самозакоханий, як намагаєтеся удати. Ви потрапили пальцем у небо. Гуртом я дійсно не ходжу нікуди. Але, живучи постчйцним резидентом Києва з 1985 року, регулярно відвідую не тільки органний зал, філармонію, зал консерваторії, але й Театр опери й балету ім. Лисенка, театр ім. Франка, книгарні, круглі столи, в тому числі "Фаворит телепреси", з 1999 року — всі Міжнародні конгреси україністів, із доповідями, друкуюся, також я є постійним учасником конференцій з літератури та журналістики за кордоном, серед близьких місць — у Москві на журфаці Московського університету, у Літературному інституті як його випускниця, відвідую також Бібліотеку-фонд Російського Зарубіжжя, ЦДЛ, Большой театр, Малий та Великий зали консерваторії, зал Рахманінова, Інститут ім. Гнесіних, Зал ім. Чайковського, драмтеатри Москви взагалі майже весь репертуар дивилася протягом останніх 20-30 років, я також активно друкуюся і в США, і в Москві, і в Києві, а ще маю багато поїздок Україною, то друкуюся часом ще й на сході й на заході України. Авжеж йменувати себе не буду, це не дуже скромно. Але, гадаю, мої статті та художню прозу Ви читали, а коментарі на "ТК" я даю час від часу, коли перебуваю стаціонарно за компом. Щодо моїх відвідин вечорів музики не дивуйтеся, я сама граю, і багато граю з творів Шопена, Чайковського, Бетховена, Баха тощо, раніше мріяла після музшколи вступати до спецшколи-десятирічки і потім до консерваторії, в мене батько композитор-самоучка, тільки я на роялі, він — баян-акордеон. І в мене є власні музичні твори, давним-давно і чимало... Але не треба хизуватися власною культурою, гадаю. І якщо ми працюємо по 16-18 годин на добу, теж не треба хизуватися. Талановитіші-таки ті, хто активно живе реаліями
кокотюха
5088 дн. тому
живіть із високою амплітудою. я вас не бачу ані в будинку органної музики, ані на творчих вечорах поетів із Шепетівки, ані в картинних галереях - тобто, в усіх непопсових місцях, де я з купою людей буваю регулярно.
Остогидло
5089 дн. тому
А Ви придивііться, пане Андрію, хто ходить на подібні збіговиська і хто їх хамає по телебаченню. У інших країнах деінде пропорційніше: є те й те, і людина може вибирати, як проводити час і як будувати власне життя. А у нас все — за законами тоталітаризму: душа голодна, а приседанси-вихилянси точи, разом з усіма співай і підспівуй, презентуйся і не май часу зупинитись і подумати наодинці, і це не просто нудно маршем та строєм, а одноманітно-остогидло. Зараз поїхати село подивитися або завод, яких майже нема, чи в Чорнобиль або Музей ВОВ — це вже екзотика капітальна, що урізноманітнює життя і дає відпочинок мозку, поки не виберешся за кордон на дайвінг чи у скелі та печери, або просто промчати півкулею Землі на боінгу чи на "Мерсі"... Скудно живемо, малоамплітудно
кокотюха
5089 дн. тому
ага, првильно, так їх: усі в поля, картоплю саджати-сапати, хто не хоче - на завод, гайку точити, а хто віком не дотягує - в армію, сроєм ходити. це вам не набридло? як ще пояснити, що в Україні якісних видовищ мало, а будь-яка країна є нормальною, а не колоінальною, коли в ній виробляють свої якісні видовища! народні казки ще ніхто не відміняв, масову культуру - також. чи вам усе Сартра читати? та хоч би читали вже того Сартра, як про нього говорите!
Набридота
5090 дн. тому
А Ви знаєте, Андрію, більшість адекватних українців давно вже не дивиться шоу-пісні-танці. Врешті-решт, набридає суцільно гуляща-танцювальна Україна. Окрім сцени та трибун — немає нічого і порожньо в голові! Це ж одноманіття. І те, що після проекту наші дівчата та хлопці лізуть далі по сценах та презентансах, означає одне: їм нема чого робити, бо не мозок, а кукіш усередині за лобом, і ніхто їм не підкаже зайнятися чимсь нормально-творчим і заспокоїтися щодо власного випендрянсу. Те ж саме — і серед політичних "зірок", замість роботи бачимо їх на екранах на сценах. Дуже нудно, дуже безстильно. І те, що вони самі собі не набридають і оселилися на очах глядачів, говорить про неадекватність як діагноз.
tka4enko
5091 дн. тому
До Кокотюхи: краще залишити ефір красиво:). Щоб люди через рік-два згадували і казали: "Яка хороша передача була! І чому її зараз не показують?" Звичайно, я розумію, що ніхто її не зніме з ефіру поки вона дає прибуток. А щодо програм-довгожителів не можу нічого сказати, бо не дивлюсь такі.
кокотюха
5091 дн. тому
ні, ткаченко, це буде неправильно. за межами України (не в східний бік) є шоу-долгожителі, і це - ознака стабільности. хай краще буде УМТ-10, ніж таке саме, тільки з інакшою назвою. звісно, все колись завершуєтья, але мисліть стратегічно
кіт в червоних чоботях
5091 дн. тому
Та ну, шоу популярне. І рейтинги нормальні.
Рената
5091 дн. тому
Мне такая прелестная ведущая, как Оксана не надоест никогда. Красивая, умная, скромная.
гуляйгород
5091 дн. тому
мені таланти не набридли за два сезони, і за третій не набридніть, мабуть. все-таки цікава у них подача сюжетів, оригінальне жюрі, красуня-ведуча. чому б не дивитись таке шоу?
Вузасянин
5091 дн. тому
А я наоборот тащусь от того, как Марченко одевается. Шикарная женщина.
варя
5091 дн. тому
отличное шоу. я как смотрела первый и второй сезон, как говорится "взахлеб", так и буду смотреть. а на счет нарядов ведущей - ну, знаете, такая женщина, как оксана, должна одеваться красиво.
tka4enko
5091 дн. тому
До Кокотюхи: ви праві, як ніколи, але 3 сезон, я гадаю, буде останнім, і це було б правильно.
кокотюха
5091 дн. тому
істерія не в мене. а ви, глядач, будьте тик само читачем і читайте ту ж саму Телекритику, на цьому тижні вже обережно говорили про якесь там зниження цифр. просто тепер УМТ на цифри може чхати, розвиваючись усередині, і цифри будуть стабільними. ось трьома реченнями суть тексту для глядачів, які не вміють читати.
глядач
5091 дн. тому
Кокотюха, звідки істерія про зниження рейтингів??? Показники другого сезону ВИЩІ за показники першого! Дивиь. наприклад. "Телекритику".
зрячий
5091 дн. тому
Откуда этот бред о падении рейтингов. Ну ка,каналы,кто хочет,чтобы у него доля взлетела до 50.а потом "жутко" упала до 30????))) Все уже в очереди за таким "падением"))
Позитив
5091 дн. тому
Проект действительно хороший, особенно ноги у ведущей классные! Еще бы покороче платье и побольше декольте, а в идеале с голым торсом - вся страна смотрела бы только "Україна має талант!».
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду