Кульмінація апогею

16 Лютого 2010
25126
16 Лютого 2010
06:44

Кульмінація апогею

25126
Традиційно почуваючись всеукраїнським гуру, Перший національний власноруч підкоригував урочисту церемонію відкриття зимових Олімпійських ігор у Ванкувері і в такому варіанті у записі продемонстрував її глядачам
Кульмінація апогею

Таке можливо лише на українському Першому національному каналі. І, на жаль, це вже стало для нього звичним, лише дратує, і щодалі сильніше.

 

Визначна подія - урочиста церемонія відкриття зимових Олімпійських ігор у Ванкувері. На превеликий жаль, різниця в часі між Києвом та Ванкувером є надто великою, тож суботнього вечора 13 лютого канал демонстрував церемонію в запису.

 

Один із найцікавіших моментів - парад делегацій країн-учасниць. Скільки країн беруть участь, які делегації чисельні, а які ні, які «незимові» та не надто відкриті країни прислали своїх спортсменів? Як вони одягнені, як поводяться, як на загальному тлі виглядає українська делегація? Усе це - якраз ті моменти, які й створюють розуміння всесвітнього характеру того, що відбувається, наочно демонструють єдність світу в усій його різноманітності. Якщо і є під час церемоній відкриття момент, який найбільше виявляє олімпійський дух світового єднання, то це саме парад країн-учасниць.

 

І от він розпочався. Як і завжди, найпершою вийшла на стадіон делегація Греції. За нею - делегація Албанії (Albania), одразу за нею - делегація Китаю (China), ведучі назвали країну Китайською Республікою. Про те, що Китайською Республікою - на відміну від Китайської Народної Республіки - офіційно зве себе Тайвань, вони, мабуть, ніколи в житті не чули. Але однаково це була сенсація: жодна країна, назва якої починається з B, як виявилося, не бере в Олімпіаді участі! Немає Бельгії та Болгарії! Немає Австралії, Австрії, Аргентини, Білорусі! «От до чого призвела світова економічна криза», - майнула була на мить думка й стикнулася з іншою: «Болгарії немає, а Албанія є!»

 

А за Китаєм пішли Колумбія, Хорватія, Кіпр, Чехія, Північна Корея, Данія, Естонія, Ефіопія, Фінляндія, Македонія («Формер Югослейвіан Репаблік», на літеру F), Франція. За французами вийшла делегація Грузії з жалобними пов'язками. А одразу після грузинів на полі з'явилася делегація Росії. Он воно як - не виявилося на параді ані Нідерландів із їхніми ковзанярями, ані Норвегії з її лижниками, ані Польщі, ані Латвії з Литвою, ані Італії з Великою Британією. Німеччина - й та на парад не вийшла! Майнув лише невідомо з якої причини перед росіянами румунський прапор.

 

Ведучі (до речі, по завершенні трансляції їх не назвали, хоча й заведено так робити) навіть не зважили за потрібне попередити: трансляцію параду скоротили, бо керівництво каналу визнало її за нецікаву. Про вибачення, - мовляв, ефірний час жорстко лімітовано, даруйте, шановні глядачі, за тимчасові незручності, - годі було й мріяти. Лише з окремих їхніх фраз ставало зрозумілим: показали далеко не все. Коли, наприклад, під час проходження делегації Іспанії ведучі назвали її спортсменів «нащадками конкістадорів», вони обмовилися, що вже пройшли стадіоном ще одні «нащадки» - з Португалії. Коли стадіоном крокувала делегація Туреччини, ведучі жодного слова не сказали про власне Туреччину, зате довго розповідали, що у збірній Ірану (асоціативне мислення, мабуть, спрацювало) є гірськолижниця, яка «виступатиме в національному одязі» (в довгій сукні, напевне). От лише звідти глядачі й дізналися, що Іран теж бере участь в Олімпіаді.

 

Залишалося тільки гадати: чому після команди Грузії одразу ж показали команду Росії. О спорт, мовляв, ти - мир.

 

Ще в п'ятницю, ніби щось таке передчуваючи (та просто знаючи звички Першого національного), хотів прокинутися вночі й подивитися пряму трансляцію церемонії відкриття о четвертій годині. Але переконав себе: ні, під час демонстрації запису в суботу не може бути ніяких «сюрпризів», надто ж визначною є подія. Не посміють. Посміли, та ще й як! Бо Перший національний в нас - то не просто телеканал і не просто джерело інформації. І навіть не джерело Єдино Правильної Інформації. Вчитель життя - от ким він себе відчуває. Принаймні, з публічних виступів його керівників - та взяти хоча б нещодавню історію з «Євробаченням» - саме це й випливає. Тож, як усякий вчитель життя, він відчуває за собою цілковите право вирішувати, що українцям має бути цікаво, а що - нецікаво. Що вони можуть бачити, а що не можуть. Що ж до не баченої мною нічної трансляції, раптом виникло заспокійливе припущення: а може, під час неї делегації країн, пропущених удень, теж не показували? Може, цей час заповнили грандіозною рекламною паузою? Рекламні паузи під час прямих трансляцій (тобто, замість прямих трансляцій) - цілком у традиціях Першого національного. «Міроприємство охоплено показом», кошти освоєно, то чого ж ви ще хочете? Кажете, побачити подію, а не випадкові її фрагменти? А хто ви, власне, такі, щоб чогось хотіти? «Подякуйте, що бодай щось показують», - ото й є нехитра філософія відносин каналу з глядачами (клієнтами).

 

Розповідь ведучих - це окрема тема. Не з приємних. Варто, втім, подякувати бодай за те, що цього разу вони промовляли досить енергійно й навіть не без емоцій. От тільки що промовляли... От ви можете собі уявити, щоб вийшов на трибуну президент Міжнародного олімпійського комітету Жак Рогге й заявив: «Завдяки можливостям телебачення ми всі відвідаємо наші великі готелі»? А саме так початок його виступу й переклали. Про магазини та ресторани промовчали, й на тому спасибі. Слова «виявити» та «гостинність» до лексикону ведучих, вочевидь, не належать. А як вам ще один вислів буцімто Рогге: «Прийшла черга західного узбережжя цієї чудової нації»?

 

На екрані була делегація Північної Кореї, що йшла стадіоном, а ведучі завзято розповідали... про російський хокей. До нього плавно перейшли від хокею чеського та так і забули повернутися назад, до коментування. Стадіоном ішла делегація Швейцарії, а ведучі взялися на всі голоси розхвалювати Євгенія Плющенка - навіть не сказавши, що він є російським фігуристом, ніби йшлося про постать масштабу Чайковського або Ейнштейна. Та так до кінця трансляції й не змогли про нього забути, поверталися й поверталися до нього знов. «Класно буде перебувати в Канаді, коли все так класно!» - раптом поділилися ведучі своїми глибокими спостереженнями.

 

На стадіоні танцювали індіанці. «Аборигени продовжують танцювати», - сповістили ведучі глядачів. Ото хто б міг здогадатися? «Актори втілюють різних людей», - таким було ще одне глибоке зауваження. І справді, могли б усі втілювати одну й ту саму людину, від акторів ще й не таке побачиш. «Канада стала притулком для багатьох мешканців планети», - інше глибокодумне спостереження ведучих. «Немає у Канаді ніякої міжетнічної агресивності!» - неодноразово сповіщали вони, немов про якусь майже неможливу дивину. Ще один коментар: «Група людей створює енергетичне коло». «Ведмідь, медведь, медвед - то все слова-замінники справжньої назви цієї тварини», - ця фраза ледь не змусила кинути переглядання трансляції й тут само засісти за літературу з етимології. Бо «справжню назву» ведучі так і не назвали. «Але при цьому велич канадської природи, небезпеку канадської природи ніхто, друзі, не відміняв», - слово «друзі» десь посередині трансляції стало чи не єдиною формою звертання ведучих до глядачів. Тож, як друзі друзів, ведучі втішали глядачів: «Енергії та завзяття у канадців удосталь, і ми впевнені, що їх вистачить для проведення Олімпійських ігор». Облиште, мовляв, ваші цілком обґрунтовані сумніви, здається, пронесло.

 

Коли на стадіон мала вийти делегація України, ведучих понесло у пафос. «Наближається! Наближається! - ні сіло ні впало почали пророкувати вони, коли делегації України ще й видно не було. - Кульмінація досягає апогею! Все ближче момент, коли з'явиться українська збірна!». Прапор України несла Лідія Лудан. «Вона це право заслужила», - резюмували ведучі.

 

Коли генерал-губернатора Канади Мішель Жак ведучі оголосили як «її величність», назвавши, до того ж, «Міхаеллю», це вже не викликало найменшого подиву. Розставив усе по місцях епізод підняття олімпійського прапору. Винесли його славетні спортсмени, співаки, актори, були серед них мати активіста боротьби проти раку та колишній голова спостережної місії ООН. «Усі вершки, всі канадські ідоли», - так охрестили їх ведучі. Отут і стало зрозуміло: за жанром це був репортаж зі світської вечірки. Де можна казати що хочеш і як хочеш, де все - необов'язкове, де можна про щось згадати, а про щось забути, щось показати, а щось - ні, де можна тішити глядачів переповіданням пліток.

 

Яка шкода, що не показував запису церемонії відкриття Олімпійських ігор російський «Первый канал. Всемирная сеть», що Перший національний виявився монополістом!..

 

Фото - www.1tv.com.ua

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25126
Читайте також
31.07.2010 08:30
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
26 254
24.07.2010 12:20
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
11 651
20.06.2010 10:32
Юрий Иванов
, для «Детектор медіа»
30 428
04.03.2010 13:31
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
32 664
08.02.2010 09:54
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
24 245
01.02.2010 17:28
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
57 971
25.01.2010 16:59
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
22 157
18.01.2010 15:27
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
12 501
18.01.2010 10:19
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
24 443
28.12.2009 13:53
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
18 821
17.12.2009 07:46
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
11 055
05.12.2009 02:00
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
34 305
04.12.2009 18:25
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
19 491
03.12.2009 10:40
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
17 970
28.11.2009 09:18
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
19 473
18.11.2009 07:49
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
33 757
10.11.2009 12:00
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
12 742
29.10.2009 09:15
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
25 463
20.10.2009 18:17
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
19 231
13.10.2009 15:08
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
34 766
29.09.2009 11:25
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
34 462
24.09.2009 07:43
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
28 190
23.09.2009 07:50
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
19 128
17.09.2009 09:04
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
16 071
25.08.2009 11:31
Борис Бахтєєв
для «Детектор медіа»
13 398
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
90
5183 дн. тому
14 млн
Анатолій
5184 дн. тому
Дивився церемонію відкриття на Євроспорті, в HD=якості. Професійні коментарі, гарний переклад, логічні пояснення. Так, не вистачало акцентування на українських спортсменах, дуже хотілося чути про новини зі стану нашої збірної, але не з вуст селюкуватих псевдо-спортивних журналістів з УТ-1. Вже не радянські часи, трансляцію відкриття можна подивитися не тільки Першому національному, а й на російських 1-ому та Євроспорті, європейських відкритих каналах, скачати на торентах та файлообмінниках, врешті, подивитися через відео-по-замовленню. Телебачення, міняйся, часи вже не ті.
Автор
5184 дн. тому
То що ж, справжню назву ведмедя табуйовано й досі? Адже автори розповідали про слова-замінники В ТЕПЕРІШНЬОМУ ЧАСІ!
ФУГАС
5184 дн. тому
Назовите лучше АПРФИГЕЕМ,потому что кульминация и апогей суть одно и то же.Масло масляное.
Medved
5185 дн. тому
Борю, ну ти знову накрутив CENSORED? По-перше, Вивих про ведмедя вже написав, а по-друге, з чого ти взяв, що генерал-губернаторку Канада звуть Мішель (!) Жак(!!)? Michaëlle Jean (а її ім"я пишеться лише так і не інакше) чита.ться як МІКАЕЛЬ ЖАН. А трансляцію, аж ніяк не монополізовану, можна було без проблем подивитися на Спорт 1 чи на Євроспорті - нащо обов"язково це Пєрвий канал?
Вивих
5185 дн. тому
Ведмідь - це дйсно слово-субститут, бо справжня назва була табуйована. Вивчть питння, а потім критикуйте, пане Первий кана. Всємірная сєть. Була пяма трансляція.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду