Про заборону політики

2 Вересня 2009
17140
2 Вересня 2009
18:23

Про заборону політики

17140
Про заборону політики

За негативністю набутого значення слово «політика» може позмагатися хіба зі словом «порнографія». Як відживити скомпрометоване поняття, що фактично перебуває під негласною забороною?

 

Якщо уважно послухати чи не будь-який телевізійний виступ у виконанні чи не будь-кого з представників «вітчизняного політикуму», можна помітити цікаву закономірність. Вона стосується способу, в який нашими, з дозволу сказати, політиками вживається саме слово «політика». І полягає ця закономірність у тому, що, якщо вірити самим політикам, джерело всіх наших негараздів саме в ній, цій клятій «політиці», криється.

 

Цікава виходить ситуація. Ви колись чули, щоб, скажімо, музиканти звинувачували в усіх своїх і чужих нещастях саму музику: мовляв, не дає нам реалізовувати творчі здібності та заробляти достатньо грошей. Щоби, приміром, мореплавці нарікали не на піратів чи штормову погоду, а на море як таке: без нього всім нам жилося б куди краще? Чи щоб хіміки щосили лаяли хімію, яка стала на заваді людському щастю? Не чули? А тепер послухаймо наших політиків.

 

Ось посадовець, несправедливо, на його думку, усунутий з посади, волає про «політичну» розправу з боку конкурентів. Ось депутат скаржиться на «суто політичне» протистояння в парламенті, яке заважає прийняти потрібний йому закон. Правоохоронці воліють не розголошувати деталей кримінальної справи, бо підозрюють у ній «політичний» присмак. Муніципальний чиновник скиглить про «політичні погляди», що не дають киянам нормально оплачувати комунальні послуги. А ось персонаж із характерним прізвищем Скоробагатов повідомляє нам із рекламних оголошень, що «на голій політиці далеко не заїдеш».

 

Ці пригоди слова «політика» в повсякденному слововжитку є тим рідкісним випадком, коли до мовлення можновладців варто поставитися з усією серйозністю. Себто зважати не на те, що вони говорять, а на саму форму висловлювання. Одразу стане зрозуміло, що поняття «політика» непомітно для численних політологів, політтехнологів та політаналітиків перетворилося на уособлення всіх непристойностей нашого публічного життя. Дійсно, за негативністю набутого значення слово «політика» може позмагатися хіба зі словом «порнографія». Причому в обох випадках ніхто не може сказати, про що йдеться насправді.

 

Так чи інакше, «політика» - це бруд, підступність і шахрайство. З цим уявленням, втовкмаченим кожному пересічному громадянинові, вже погоджуються професійні політики. Якщо так піде далі, рано чи пізно ми дочекаємося прийняття закону «Про заборону політики». Цей момент позначить щасливе злиття влади й народу в повному популістичному екстазі. А також - встановлення досі небаченого, але від того не менш політичного режиму, поряд із яким найжорсткіші картини тоталітарного минулого здаватимуться красивими телевізійними заставками.

 

Що ж сталося з «політикою»? Чому від цього слова відхрещується влада, ним таврують одне одного представники партій усіх орієнтацій, так ніби політика - це якийсь особливо підступний різновид тероризму?

 

Не так давно - зо два десятка років тому - всьому світові було оголошено про кінець епохи ідеологій. З ідеологіями, всіма без винятку хибними, здавалося, покінчено, і їм на зміну прийшов «світогляд» - єдино правильний, бо включає можливість співіснування усіх точок зору, навіть протилежних. А те, що існують точки зору, що не бажають визнавати цей світогляд як єдино можливий, було списано на недорозвиненість певних культур, що недостатньо просунулися на шляху до ліберальної демократії.

 

Разом із кінцем ідеології неминуче мав прийти кінець політики. Бо політика без змагання ідеологій - уже не політика, а управління. Себто постполітика часів постідеології. Втім, невдовзі виявилося, що «кінець ідеологій» сам по собі був найбільшою ідеологічною оманою. Вона приховувала безроздільне панування однієї з ідеологій - ліберально-демократичної. Ідеології повернулися, а політика виявилася зайвою. Навіщо політика, якщо є управління?

 

Отже, поняття політики є симптомом нинішньої ідеологічної ситуації. На нього можна вішати всіх собак суспільного життя саме тому, що місце, належне політиці, посіли інші практики. Насамперед - постполітичне управління всіма сферами життя та медійний спектакль, що приховує за щоденним миготінням облич і поглядів фундаментальну пустку на тому місці, де мало б відбуватися політичне розв'язання суспільних антагонізмів. Проблема в тому, що управляти можна клерками в офісі, стадом в отарі чи грошовими потоками на біржі. Соціальними антагонізмами - єдиним одвічним предметом політики - управляти не можна. Їх треба розв'язувати. Саме для цього люди винайшли політику. Без неї ці антагонізми стають нищівними.

 

Тож як відживити заяложене й скомпрометоване поняття політики, що фактично перебуває під негласною забороною? Оголосити політиків поза законом, поки вони не оголосили поза законом політику? Існує менш утопічний, більш тривалий, але дієвий спосіб. Потрібно надати слову «політика» його власне, позитивне значення в повсякденному слововжитку. Щоразу, коли політик скаржиться на «політичність», треба наголошувати, що політика - це саме той неприємний надлишок, який не дає політикам просто й спокійно займатися бізнесом.

 

Такі слова, як «політика», не можна віддавати без бою. За них треба боротися. Бо, якщо замислитись, кожному з нас краще бути суб'єктом політики, ніж об'єктом товарних відносин.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17140
Читайте також
10.02.2010 08:20
Олексій Радинський
, для «Детектор медіа»
37 458
30.12.2009 07:21
Олексій Радинський
, для «Детектор медіа»
21 180
18.12.2009 09:25
Олексій Радинський
, для «Детектор медіа»
27 822
11.12.2009 16:47
Олексій Радинський
, для «Детектор медіа»
19 946
27.11.2009 13:22
, для «Детектор медіа»
8 464
30.10.2009 09:50
Олексій Радинський
, для «Детектор медіа»
33 341
14.10.2009 10:00
Олексій Радинський
, для «Детектор медіа»
23 205
07.10.2009 13:24
Олексій Радинський
, для «Детектор медіа»
26 174
30.09.2009 10:01
Олексій Радинський
, для «Детектор медіа»
17 191
22.09.2009 11:00
Олексій Радинський
, для «Детектор медіа»
15 818
14.09.2009 09:00
Олексій Радинський
, для «Детектор медіа»
24 750
25.08.2009 11:05
Олексій Радинський
для «Детектор медіа»
33 721
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду