Експеримент «Плезантвіль». Психолоботомія

25 Листопада 2009
18262
25 Листопада 2009
09:25

Експеримент «Плезантвіль». Психолоботомія

18262
Саме такий експеримент був справжньою метою короткого циклу моїх статей на «Телекритиці» Вітаю з цим кілька тисяч його учасників...
Експеримент «Плезантвіль». Психолоботомія

Психологічне дослідження має свою специфіку. Психіку  неможливо об'єктивно спостерігати. Про її діяльність можна довідатися, лише спираючись на прояви, наприклад, у вигляді певної поведінки.  

 

При вивченні психічних процесів вважається неможливим виділити якийсь один з них, і дія завжди відбувається на психіку в цілому.

 

В експериментах з людьми (а також  з іншими вищими тваринами) відбувається активна взаємодія між експериментатором і випробуваним.

 

Роберт Вудвортс , який ще до Другої Світової  опублікував класичний підручник з експериментальної психології , визначав експеримент як упорядковане дослідження, в ході якого дослідник безпосередньо змінює якийсь фактор (або фактори), підтримує інші незмінними і спостерігає результати систематичних змін.

 

Саме такий експеримент був справжньою метою короткого циклу моїх статей на «Детектор медіа»  Вітаю з цим кілька тисяч  його учасників (статистику люб'язно надала адміністрація сайту) і дві контрольні групи.

 

Експериментаторам до 70-х років політкоректність ще не встановила обмежень на тематику і методику. Експерименти Аша , Шерифа ,  Мілграма підтвердили, що людська природа і групова поведінка мають небагато спільного з «херувимським» образом Homo Sapiens, який існує  в масовій свідомості.

 

Чому саме «Плезантвіль»?

 

Бо відлюдькуватий герой однойменного фільму, знятого у 1998 році,  тікає від реальності в перегляд старого чорно-білого телесеріалу про містечко Плезантвіль, в якому все чудово. І одного разу - чи то в покарання, чи у винагороду - химерний пульт дистанційного керування телевізором переносить його разом  зі слабкою на передок сестрою всередину серіалу. Чорно-біле містечко живе за своїми законами. Але кожен вихід героїв за рамки поступово робить його кольоровішим.

 

Шизоїдна атмосфера виборчої кампанії намагається перетворити медіаспільноту на героїв такого серіалу. І не дати їм жодної кольорової альтернативи.

 

Як ви вже помітили, цей сайт називається «Детектор медіа». Отже предметом експериментального дослідження була динаміка медіаобразів в  медіаспільноті.

 

 Цю спільноту можна уявити як мозок. А медійні ресурси відіграють у ньому роль «синапсів».  Цей термін було  запроваджено до наукового обігу  Шеррінгтоном у 1897 році для визначення анатомічного контакту між двома нейронами. Є хімічні, електричні та змішані синапси. Відповідно медіаресурс -  більш ніж очевидне місце контакту  - це «інформаційний синапс».

 

 Інформаційна спільнота-мозок чимось хвора, і це вищезгадані «синапси» констатують,  як доконаний факт. Проблема, як завжди, з діагностикою і точним анамнезом. І поки тривають міркування, в чому справа,організм-суспільство поводиться все менш адекватно, що вказує на прогресування недуги. Можливо, скоро з'ясується, що, як в анекдоті, вже «пізно пити Боржомі».  Можливо, потрібні негуманні, але безальтернативні рішення...

 

Чому  «психолоботомія»?

 

Хірургічну лоботомію розробив в 1935 португалець Егаш Моніш. Це нейрохірургічна операція, що полягає в розрізуванні тканин, що з'єднують лобові частки мозку з його іншою частиною. Наслідком є виключення впливу лобових часток мозку на інші структури центральної нервової системи. В мозок вноситься дефект. На тлі якого ніяка складна патологічна психопродукція (галюцинації, марення) просто не здатна виникнути.

 

Лоботомію заборонили, як операцію, а не як підхід. Бо з'явилися хімічні препарати з тією самою дією.

 

Я обрав трьох  політичних персонажів в якості «атракторів»  - уявних об'єктів уявних впливів.  І створював з ними ніякі не «векторні пари». Це було відволікання уваги. Насправді лінії «яценюк - ратушняк», «тимошенко - герман», «янукович - шкіль» - криві. Дуже криві. Це  так звані «граничні цикли», фазовий інформаційний простір, значно ширший за образи і їх протагоністів.

 

Перший фільтр «грубої очистки»  - мова тестів(назвемо речі своїми іменами), і заданий нею культурний простір. Ця топографія мала на меті завести на манівці найпринциповіших, а отже, самообмежених читачів. Якби я ілюстрував Яценюка твором «Народний Малахій» , а  Тимошенко удекорував за допомогою «Маклени Граси» , а Януковича «Мини Мазайла» Миколи  Куліша, то їм, по-перше, було б значно образливіше, бо там подібності більш ніж єхидні. По-друге, вповні ці алюзії второпало б тільки старосвітське «українське гетто». А знаєте, як відповідає нині у Львові просунута сучасна молодь на «Слава Україні!»? Зі специфічною журливо-іронічною інтонацією відказують : «та Господь з нею...».

 

Nota Bene 1.  З життєвого досвіду. Співробітник КДБ на прізвище Квас, який заарештував мене у 70-х, не просто чудово говорив українською. Він успішно закінчив філологію у мого батька, який у 30-х відсидів строк за цю саму мову в Лук'янівській тюрмі за доносом однокурсника, а потім видатного українського драматурга Корнійчука. Я зрозумів, що кількість негідників у вишиванках й у косоворотках  не піддається дискретному обліку - це одні й ті самі люди. І що розмазування патріотичних шмарклів ніяк не підвищує конкурентоздатності.      

 

Для окреслення цих контурів і деконцентрації сприйняття, тобто для розширення сприйняття цих текстів (правильніше було б їх назвати тестами), вживалися літературні паралелі «на грані фолу» . Це як клацання пальцями перед очима - вліво-вправо. Це був другий фільтр.

 

Стилістичні імітації  теж відповідали цьому завданню. Деяких персонажів знаю особисто, про деяких - більше, ніж вони думають. Але я навіть не збирався  конкурувати  з якісними журналістськими розслідуваннями Соболєва, чи політологічними - Золоторьова. Або наслідувати сарказм Бриниха чи публіцистичні ходи Міхельсона. Та потрібно було відфільтрувати ще й тих, хто поведеться на жанрові ознаки. Це був третій фільтр .

 

Дві контрольні групи включали в себе або представників штабів, або людей в орбіті трьох основних персонажів. Першій просто посилалися лінки зі статей, другу ще додатково просили в приватному порядку обов'язково якось  прокоментувати прочитане.

 

У кожному тексті був натяк на інформацію, яку міг знати тільки сам персонаж або близьке до нього коло осіб. Він (вона) могли вибрати для себе якийсь тип реакції на це - явної, прихованої, тощо. Методику цю я дещо запозичив зі старенького експерименту Шехтера , а частково - з дослідів над дітьми з вивчення конформізму. Природа таких реакцій давня.  Ще в 1646 р. в Римі був «Experimentum mirabile de imaginatione gallinae», продемонстрований єзуїтом Кірхером. Курку зі зв'язаними лапками кладуть на дошку на живіт або на бік. На дошці проводять риску крейдою, що йде від її дзьоба. Якщо їй потім розв'язати лапки, вона залишиться нерухомою.

 

Власне,  у моєму випадку завдання було те саме - добитися максимального інформаційного ступору від усіх персонажів.

 

Наукове обгрунтування гіпотези  читайте в книзі «Элхонон Голдберг.Управляющий мозг:

Лобные доли, лидерство и цивилизация». А медійне  звучатиме так. Лобні долі мозку відповідальні за самосвідомість та за прийняття рішень. У нашому випадку ця частина -   постійна аудиторія «Детектор медіа». В свою чергу, така група репрезентує в суспільстві або протоеліту, або недобитий владою середній клас, або індивідуалістів- ретрансляторів громадської думки.

 

Український політикум - це патологічне утворення, пухлина, що розташована перед «лобними долями».  Саме при ураженні цієї зони у людей  виникає забування «слів дії»

(«аномія на дієслова»). Варто подивитися виборчі програми кандидатів, зіставити з попередньою поведінкою - до «дій» у нашому розумінні ця активність ніяк не відноситься.

 

Мозок при незначних пошкодженнях може самовідновлюватися. Якщо на якийсь час перервати ці хворобливі  впливи, замкнути «пухлини» на себе самих.

 

Я не можу поділитися з вами подробицями обговорення цих тестів у середовищі персонажів, бо «контрольну групу» 1 і 2 виженуть з роботи. Але когнітивна динаміка (потижнево) приблизно така:

 

1. Кластер «яценюк». Здивування, радість, підозра, метушня, спроба контактів, ступор.

 

2.Кластер «тимошенко». Підозра, істерика, мобілізація, демобілізація, ступор.

 

3. Кластер «янукович». Здивування, недовіра, підозра...

 

Nota Bene 2. Я би з радістю в цьому місці написав «ступор». Але експериментів без похибки не буває. На якийсь день мені подзвонила пані Анна Герман. Віддаю належне її, як кажуть галичани, «чуйці». Коротка розмова була для мене компліментарною. Але інтонація і паузи свідчили, що Герман інтуїтивно відчула - автор морочить голову  їй і її шефу з метою, що лежить поза межами політичного «Плезантвілю». Ну, власне, я про цю здібність й писав в «Анне на шее» - тому Герман знаходиться там, де вона знаходиться.

 

 

Я отримав багато відгуків від малознайомих і незнайомих людей, які  раптом відчули себе в  ізольованому смисловому просторі  тестів, куди не долітало політичне жебоніння. Вони відчули себе інакшими, відповідальнішими. Це свідчить, що медійна архаїзація українського політичного життя - це також захисна реакція, як наїжачування чи згортання в клубочок. Причина - неусвідомлена регресія, потяг до пренатального стану, щасливої  плавби в довколоплідних водах. Регресія - захисний механізм, який є формою психологічного пристосування в ситуації конфлікту або тривоги, коли людина несвідомо вдається до більш ранніх і менш адекватних зразків поведінки, які начебто гарантують захист і безпеку. В основі цього захисту лежить об'єктивний факт, що маленьку дитину люди зазвичай схильні захищати більшою мірою, ніж дорослу.

 

Але коли в їхній свідомості припиняються хворобливі політичні процеси, вони стрімко дорослішають і статечнішають.

 

У фільмі «Плезантвіль» нудне містечко  починає ставати кольоровим. А це не подобається тим, кого влаштовувало попереднє життя.

 

«Друзі! - говорить  мер міста. - Кольорові негідники руйнують наші засади! Нумо, дамо прочухана самим цим кольоровим негідникам!».

 

Дуже схоже на виступ якогось кандидата в Президенти. Ви часом не пам'ятаєте, якого саме?

 

На фото - кадр з фільму «Плезантвіль», www.kinopoisk.ru

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18262
Читайте також
05.02.2010 10:07
Олег Покальчук
, для «Детектор медіа»
39 232
16.11.2009 19:17
Олег Покальчук
, для «Детектор медіа»
61 418
11.11.2009 08:19
Олег Покальчук
, для «Детектор медіа»
24 998
04.11.2009 10:23
Олег Покальчук
25 640
28.10.2009 08:07
Олег Покальчук
, для «Детектор медіа»
19 609
22.10.2009 10:47
Олег Покальчук
, для «Детектор медіа»
24 221
15.10.2009 14:33
Олег Покальчук
, для «Детектор медіа»
15 143
Коментарі
28
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Неосведомленный
5265 дн. тому
Кому закрытие, а кому-то и зарплату могут снизить:)
Ив
5267 дн. тому
Элегантное закрытие темы. Jew, вы все-таки профи)
Jew
5267 дн. тому
попросту дорогенький molfar // 26.11.2009 20:28:22 бесэдер:))
Jew
5267 дн. тому
אצלי הכל בסדר
molfar
5267 дн. тому
jew, на вашем надгробии Йуля напишет:"Он не любил говорить о своих чувствах всуе, а тем более - высуе...!"
Jew
5268 дн. тому
Шановний Ив // 26.11.2009 13:13:11 1.вы узник поверхностного чтения текста и ангажированной логики обратите внимание – «было бы корректно представить, хотя бы частично, материал ваших «опытов» для фразеосемантического анализа.» мое побажання не предусматривает расшифровки имярек реципиентов речь идет о нескольких аутентичных фрагментах, иными словами даже не «ЧТО» глаголили а «КАК» жгли глаголом…. вот и все (к тому же, как известно, нет ничего тайного…. что не стало явным… «тайна» элемент игры дока для пущего форсу) 2. видите ли, я же не настаиваю на том, что обще известно - «true romance» дока к некоторым персонажам Укрполитики носит персонифицированный характер сублимации…. комплекса«изгнанника» Я надеюсь, что это не так, хотя сопли & вопли о неком «штабе» раздающиеся из стана «группис» дока порой вызывают смутные сомнения) p.s. кстати, интересно, почему был выбран третьесортный Яценюк… не Ющенко, Симоненко или …
Ив
5268 дн. тому
"Я не можу поділитися з вами подробицями обговорення цих тестів у середовищі персонажів, бо «контрольну групу» 1 і 2 виженуть з роботи. ". Jew, так похоже намеки вам что вы работаете на Йулю,оправданы:)
Jew
5268 дн. тому
дорогенький molfar // 26.11.2009 12:35:06 мы то из "прайда" пересічних громадян України а вы, повсей видимости, из «прайда» представителей второй из дух древнейших….прхфесий, хотел бы наповнить вам… «уважаемый», что весь "педофильский треугольник" это журики и журики протофашисты, по меткому замечанию дока Покальчука, его и раздули за бабло СП и ПР… такие дела в вашем тесном скверно пахну щем зверинце, который и «прайдом» не назвеш)
molfar
5268 дн. тому
"Неким" Лозинский был в "регионах", а когда его заарканил Турчинов, и лично ваша Багиня саламандр внесла в список БЮТ, он перестал быть "неким". Он стал вашим!) Точечная амнезия свойственна вашему прайду. Педофилов у вас тоже не нашли, грипп видели ли. Вам все божья роса, но это не безконечно!)
Jew
5268 дн. тому
Shock and Awe (?) perceptio…. Dear doc.исходя из моих, возможно ошибочных, перцепций «персонажів» з «середовища кластерів» последние не выглядят барышнями смолянками впадающими в « підозру, метушню, … ступор…» при чтении и/или, обсуждении (даже таких поважних как Ваш) текстов/тестов… не тот коленкор .. было бы корректно представить, хотя бы частично, материал ваших «опытов» для фразеосемантического анализа. p.s. для_ molfar // 26.11.2009 10:14:22.не знаю кто такой «лозинский», видимо для определенного круга журиков, это имя нарицательное, как заметила одна из представительниц этой профессии , те кто бегают и с пеной на проплаченных губах бумкая «лозинский, лозинский….» чаще всего намного хуже некого «лозинского»
Jew
5268 дн. тому
Shock and Awe (?) perceptio…. Dear doc.исходя из моих, возможно ошибочных, перцепций «персонажів» з «середовища кластерів» последние не выглядят барышнями смолянками впадающими в « підозру, метушню, … ступор…» при чтении и/или, обсуждении (даже таких поважних как Ваш) текстов/тестов… не тот коленкор .. было бы корректно представить, хотя бы частично, материал ваших «опытов» для фразеосемантического анализа. p.s. для_ molfar // 26.11.2009 10:14:22.не знаю кто такой «лозинский», видимо для определенного круга журиков, это имя нарицательное, как заметила одна из представительниц этой профессии , те кто бегают и с пеной на проплаченных губах бумкая «лозинский, лозинский….» чаще всего намного хуже некого «лозинского»
molfar
5268 дн. тому
jew, круто!!! это када Лозинский в повязке, ночью помогает разгружать "тимофлю" Багине, шепча:" Я за тебя всех бомжей постреляю!"
Читадч
5268 дн. тому
Материал очень прикольный, как и вся серия, спасибо.Автор имхо имел частично ввиду коментаторов,это вообще улетно). 2Осведомленный- какой ... сегодня поведется на участие в "избирательном проекте" под статью в 20 тыс. знаков о лузере ? Это должна быть прямо какая-то золотая джинса.
Jew
5268 дн. тому
Dear dr.Lightman // 25.11.2009 22:07:57 ну ясен перец все прочитавшие должны подобно пану Отару пустить слюну и прошептать в экстазе ....КРУТО!!!
dr.Lightman
5268 дн. тому
2Осведомленный - Вы себя окончательно закошмарили:))Недолго в jew превратиться!
Осведомленный
5268 дн. тому
2 dr.Lightman. Вы что, тупой? Олег наряду с другими публицистами участвовал в предвыборном проекте - написании сравнительных биографий кандидатов (всех). Ему достался Яценюк. Материал заказчики забраковали, и он сдал его в ТК. В принципе, молодец - не растерялся, нашел применение ненужному тексту, заодно еще несколько наваял. Но зачем врать про заранее запланированный "эксперимент"? Ради дешевых понтов?
Jew
5268 дн. тому
дорогенький dr.Lightman // 25.11.2009 20:59:41 // как вы вже набридли с вашими розовыми поросячьими восторгами, наглой продажностью и, по мнению дока Покальчука, протофашистскими взглядами... идите... идите к "Бене" или, что наверное ближе, Боре Филатову, Гене Корбана:)) .... мои маленькие "симпайчики"....
dr.Lightman
5268 дн. тому
2Осведомленный // 25.11.2009 19:35:39 Вы хотите сказать, что Покальчуку заказывали биографию Яценюка? На 20тыщ знаков? Вы понимаете, что педалируете на то, что у Яценюка нет ничего кроме биографии?Вы так скоро можете стать не столь осведомленным,и столь фронтовым, а наоборот;) A jew, свой конвертик от тети Юли наверное потерял, вместе с логикой:)
Jew
5269 дн. тому
"ТАЛАНТЫ & ПОКЛОННИКИ" видите ли dr.Lightman // 25.11.2009 19:13:19 и на старуху бывает проруха и каждому doc. даже если он доктор философии хочется кушать.... про логику.... ну про логику молчанье... многославие автору, надеюсь, это всего лишь дурной тон горячих поклонников.... талантов автора
Осведомленный
5269 дн. тому
2 dr.Lightman Хотите доказательств? Пожалуйста - перечитайте текст о Яценюке и увидите, что он заметно отличается от всех последующих. Во-первых, это действительно биография - от рождения до выдвижения в президенты. Во-вторых, этот очерк намного длиннее остальных, т. к. писался под заказ и по договору Олег должен был наваять не менее 20 тыс. знаков))))
dr.Lightman
5269 дн. тому
2Жекка // 25.11.2009 17:52:55 2 Осведомленный // 25.11.2009 15:32:23 Вот ваша неправда абсолютно лишена логики;)) Не умеете выстраивать, не стройтесь сами!
Жекка
5269 дн. тому
На самом деле Покальчук здорово себя подставил. Теперь все его статьи не будут воспринимать серьезно, а лишь как эксперимент. В моей журналистской практике такое бывало - когда начинаешь играться в кошки-мышки с читателем, к тебе теряют доверие. И Интерес.
Осведомленный
5269 дн. тому
За что люблю психологов - так это за умение убедительно врать))) На самом деле подоплека у этого "эксперимента" самая что ни на есть прозаическая. В октябре с. г. Олег связался с одним предвыборным проектом (сравнительные биографии кандидатов в президенты) и получил заказ - написать биографический очерк о Яценюке. Но готовый материал заказчикам не понравился, и пришлось спихнуть его в ТК, чтобы работа не пропала зря. Вот так и родилась идея этого странного цикла. Кстати, насколько знаю, Олег так и не вернул первоначальным заказчикам аванс за "Петровича")))
dr. Lightman
5269 дн. тому
Олег, кажеться, ты доказал, почему неправда логичнее правды;))
Вася
5269 дн. тому
Ага! А я думал зачем эта фигня? Покальчук неплохой автор, а тут начал писать птичьим языком. Читаем в тексте - позвонила Герман и "ступор" в характеристике Януковича исчез. Остальных просто обмазали говном-с. Вот наглядный психологический пример, как работают наши СМИ. Обмазывают говном-с, а потом кто-то звонит и ему говна меньше достается. Спасибо Покальчуку за наглядную агитацию!
ger-ger
5269 дн. тому
ни хрена не понял. Автор ,как геббельс какой-то что-то сделал, но что?
Jew
5269 дн. тому
… врач безупречный Асклепий,/ Чтобы пришел осмотреть Менелая,/ любимца Арсса... / Тотчас, бессмертным подобный, / вошел Махаон в середину / И попытался стрелу из атридова пояса вынуть….. Врачу — излечись сам, как говорили древние. Разве забыл, Doc/ ? ... -как загверчено, как зкгручено, как згворочено...Силен бгодяга!
Otar Dovzhenko
5269 дн. тому
Круто.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду