Напередодні пробудження

8 Серпня 2010
20308
8 Серпня 2010
08:04

Напередодні пробудження

20308
Напередодні пробудження

«Как по улицам Киева-Вия...»

О.Мандельштам

 

Літня спека нагадує про ілюзорність нашого так званого життя не лише маревом над дорогами, техногенними катастрофами і підвищенням артеріального тиску. Можливість роздягтися обертається на бажання прикритися від можливих опіків, водойми перетворюються на мікробний «бульйон Опаріна», з якого, за однією з версій, зародилося білкове життя на планеті. Якщо воно зародиться знову в якійсь калюжі, то буде сильно розчароване уявленням формальних господарів планети про своє місце на цьому світі.

 

Українці в цьому сенсі ідеальна, без жодних задніх і передніх думок, фокус-група, мляво проваджена політичними неофітами крізь це сезонне марево. Втім, маревість і млявість - неминучі ознаки українського інфотейнменту. Навіть приїзд патріарха Кирила як хіт інформаційних приводів із його пропозиціями вести бізнес морально, не зміг перекрити кількості запитів і відповідей на більш банальну тему «як вберегтися від спеки».

 

Сонливість як реакція на високий градус довкілля - типово українська реакція ще й тому, що довгими роками перегріта інформаційно-політична атмосфера України викликала спершу збудження ентузіастів, а потім їхній природний ступор, на межі впадання в кому. Або й крапку.

 

Тому все, пов'язане з цим «пограничним» станом свідомості, так чи інакше може бути оцінене нами дуже безпосередньо, без рефлексій. Обурився ж колись Казахстан на фільм «Борат»? Так отож.

 

Вийшов на українські екрани фантастичний трилер Крістофера Нолана «Початок» (Inception). Власне, точніше було б його перекласти - «впровадження». Заснований на трохи вже призабутій ідеї дідуся Кастанеди про усвідомлені сновидіння як ключ до інших реальностей. Магічна практика толтеків, яка мала на меті повне ігнорування нашої реальності, в цьому фільмі використовується як високотехнологічна відмичка до фінансових секретів конкурентів. Фахівці промислового шпигунства використовують спеціальні прийоми для видобування стратегічно важливої інформації шляхом вторгнення у сни інших людей. Важливу роль грає технологія, що дозволяє декільком людям занурюватися в один і той самий сон.

 

Фільм - високотехнологічний у тому сенсі, що будь-якому його глядачеві дозволяє дивитися своє власне кіно. Хочете «екшн»? Та донесхочу стрілянини, стільки, що Робокоп із суддею Дредом курять на балконі. Про любов? Так Ді Капріо вже в третьому фільмі поспіль втрачає дружину і дуже еротично супиться при цьому. Хочете ганста-драму? От вам складна мандрівка до сейфа і пошуки коду. Містикам узагалі можна розслабитись і зайнятися «транссерфінгом реальності». Але для чистоти безнаркотичного «тріпу» бажано забути, що ви бачили «Матрицю» й «Ефект метелика».

 

Але головна ідея фільму - навіювання думок, які фатально видозмінюють поведінку людини, тому що вона вважає, що це її власні думки. Мрія маніпуляторів усіх часів і народів.

 

Погляньмо на українську інформаційну повістку дня. Меджліс забив на президента, Московський патріархат шаманить про дощ, регіонали тлумлять Тігіпко віртуально, а журналіста Андрушко - УДО - на законних підставах. Київраду перетрахують майже по-лукашенківськи, і звідти щораз дужче смердить. Епічна драма про Гонгадзе, схоже, завершується в жанрі мильної опери «держслужбовці теж плачуть». У Львівській області гепатит, у Новоросійську нашим морякам не платять грошей, а бідака Віктор Пилипишин, голова Шевченківської райадміністрації - той узагалі пальця врізав.

 

Кожен, клацнувши мишкою або пультом, може дивитися своє власне українське кіно «про нашу жизнь», як вона є. Ага, ще є такі інформаційні дрібниці, як Податковий кодекс, єдиний податок, підвищення тарифів і цін на споживчі товари. Осінь обіцяє бути дорогою. Але хто хоче дивитися/читати/слухати щось напружуюче в таку погоду?

 

А що, взагалі хтось щось хоче, крім пива/квасу/потанцювати?

 

А хто сказав, що цей сонливий стан мине з тим, як спаде спека?

 

Погляньмо на анамнез.

 

В українське суспільство приблизно з 2002 року свідомі громадяни закачали велику кількість інформаційних «антидепресантів». В хід ішло все - і перевірені засоби, і сумнівні, і взагалі плацебо-дурилки. Несвідома тодішня влада не знайшла нічого кращого, ніж і собі позмагатися в інформаційній фармацевтиці, і повитрушувала в народ усе, що було в політичних аптечках Адміністрації президента.

 

Що вище збудження, то більше шансів, що організм його запам'ятає. Залежність починається з того, що людина для полегшення страждань, щоб вийти з депресії або взагалі без особливої необхідності, починає використовувати той чи інший препарат. Після тривалого застосування людині здається, що без цих ліків вона вже не проживе: виникає відчуття дискомфорту. Дискомфорт викликає потребу продовження прийому ліків. Якщо припинити прийом людина не в змозі, то це означає, що в неї вже сформувалася залежність. Так найчастіше трапляється при прийомі проносних, снодійних, болезаспокійливих, стимулюючих і багатьох інших ліків. Наприклад, людина тривалий час приймає снодійне. Сон налагоджується. Але колись потрібно і припиняти лікування. Отут «пастка» і зачиняється - людина заснути вже не може.

 

В 2004 році і в подальші роки в суспільний організм України вводилася водночас снодійна, проносна, болезаспокійлива і тому подібна інформація. Отруєння, втім, ставало не таким гострим, бо інформаційний продукт ставав дедалі легшим, аж доки не перетворився в масі своїй на «плацебо». Нас лякають, а нам не страшно. Не тому, що такі сміливі, а тому що «лякалка» якась картонна.

 

Нова влада постала перед необхідністю, з одного боку, охолодити перегрітий політико-інформаційний простір і привести до відносної тями його користувачів. З іншого - такий процес лише стимулював би усвідомлення факту, що «король - голий», і міг би ввести електорат напередодні місцевих виборів у стан клінічної електоральної смерті: через різку депривацію, позбавлення звичних мегадоз інформаційних стимуляторів. Через звикання вони вже нікого не стимулюють, але й впасти в ступор остаточно не дають.

 

Тому в ролі фахівця з керування сновидіннями було запрошено російського Ді Капріо - Кирила. Інформаційний супровід Кирила можна порівняти з ефектом від метадону, яким лікують наркоманів, хоча залежність від нього важча, ніж, скажімо, героїнова. Метадонова симптоматика характеризується роздратуванням, відчуттям того, що в житті пропускається щось дуже важливе. Варіант - повернути страждальця у сонливий неагресивний стан, у якому легко впроваджувати думки про те, що все йде, як належить.

 

У фільмі «Початок» герої занурюються дедалі глибше у сновидіння, і при цьому їхні реальні фізичні травми мало відчутні. Вони перебувають у смисловому просторі, який називають «лімб». Це реальне слово, воно означає в католицькому віровченні місце перебування душ, що не потрапили на небеса. Але це не пекло і не чистилище.

 

Судячи з того, як влада формує довкола себе інформаційний простір і меседжі в ньому, в неї не лишилось ані новин-збудників, ані новин-інгібіторів, а час пробудження невблаганно наближається. Можливо, тому президент Віктор Янукович увів до складу громадської гуманітарної ради виконавчого директора Асоціації психіатрів України Семена Глузмана? Він - видатна, вольова людина і чудовий фахівець-клініцист. Можливо, це на той час, коли ми, сплячі, прокинемося і зрозуміємо, що збуджуючих «новин» більше ніколи не буде? Бо лімб у Данте - це перше коло пекла.

 

Ми можемо скоро прокинутися. Але хто підніме нам повіки?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20308
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
о.к.
5011 дн. тому
дуже гарно, попри навіть те, що нічого нема про снодійний футбол
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду