Гірка пігулка

10 Листопада 2009
19293
10 Листопада 2009
08:08

Гірка пігулка

19293
Для того, щоб у всеукраїнський ефір пробився фаховий лікар, потрібен був тиждень паніки та політично-піарних зловживань. Чи можуть медіа змусити людей слухати те, чого вони не хочуть чути?
Гірка пігулка

Якщо ви серйозно захворіли, на якийсь час лікар, який розуміється на вашій хворобі й уміє її лікувати, стає головною людиною у вашому житті. Його не замінить ані той, хто намагатиметься заспокоїти вас і запевнити, що все буде добре, ні той, хто співчуватиме вам і переконуватиме, що він поруч і ваш біль є також його болем. Ані навіть той, хто обґрунтовано роз'яснить вам, хто винен у тому, що ви захворіли.

 

Добра новина: до медіа це нарешті дійшло. Для цього знадобився тиждень часу і хвиля критичних публікацій, серед яких був і текст вашого автора (вельми вдячний усім за відгуки), і виступи більш компетентних фахівців, найпершим серед яких, звісно, був наш видатний педіатр Євген Комаровський. У своїй статті, окрім найнеобхіднішого суспільству на той момент - рекомендацій, як правильно сприймати інформацію про прихід в Україну нового вірусу і як від нього захиститися, - він так точно описав симптоми хвороби наших медіа, що й діагноз (і без того давно нам відомий) став зрозумілий сам собою.

 

Що ж, здається, сталося диво - до людей, які приймають рішення на телебаченні, вдалося докричатися, чи то присоромити їх, чи то налякати, і спонукати на небачене: героями однієї програми («Я так думаю з Анною Безулик» на 5-му каналі 5 листопада) на рівні з функціонерами з міністерства стали медики, в іншій («Велика політика з Євгеном Кисельовим» на «Інтері» 6 листопада) - лікар отримав можливість висловитися, принаймні, не меншу, ніж наші дорогі спеціалісти з усього на світі, златоусти-політики.

 

На 5-му, - де в студії не було жодного політика, - окрім практичних рекомендацій для боротьби з панікою та грипом, і проблеми медицини обговорили, і вічну тему священних війн - вакцинацію, з приводу чого успішно посварились, і взяли частку, вдвічі вищу за середній показник каналу! Тим часом як Леонід Черновецький у програмі «Готовий відповідати!» на ТРК «Україна» добряче не дотягнув до середнього показника - хоч як шанує наш телеглядач цього ексцентричного й потішного персонажа. А ще раніше на тому ж 5-му ведуча Мирослава Барчук, маючи в студії гостя-лікаря, зачитувала цілі уривки з роздрукованої статті Комаровського (щоправда, називаючи його Олегом замість Євгена і наголосивши, що сама вона «такого лікаря не знає», але то таке). На «Інтері» програма хоч і була присвячена в першу чергу політиці й політичним ігрищам навколо грипу, на зразок оголошення надзвичайного стану, та все ж фахівцеві вдалося висловитись і донести до глядачів найпопулярнішого каналу країни кілька головних тез, постаравшись втиснути у свій короткий виступ усе те, про що повинні були говорити, але не говорили медіа не лише в останній тиждень, але й в останні роки. «Девочка, которая заканчивает мединститут, получает 800 гривень. У нас эти девочки скоро закончатся. И мы не обсуждаем это как чрезвычайное положение... Люди думают о том, кто их лечит, кто учит...». Фінальна промова лікаря викликала овацію.

 

Чудово, що нарешті телебачення знайшло телегенічного і красномовного лікаря, спроможного говорити доступно і відверто, демонструючи безперечну компетентність. Хочеться сподіватися, що доктор Комаровський не лише не зникне з екранів після того, як тема «свинячого» грипу перестане бути актуальною, але й зможе коли-небудь зійтися у відкритій дискусії, наприклад, про ті самі щеплення, прибічником яких він є, не з затюканим клерком із міністерства, а з настільки ж професійним і красномовним опонентом. Цілина невігластва, яку треба підіймати, неозора - народ наш хоч і дивиться «Доктора Хауса», у питаннях, які стосуються власного здоров'я, грубо кажучи, лікує віруси антибіотиками.

 

Те, що відбулося в ефірі 5-го та «Інтера», схоже якщо не на перемогу, то принаймні на ознаки поступу. Ось і Марина Бердичевська пише з приводу виступу Комаровського у «Великій політиці»: «Может быть, большая политика все-таки превратится в большую жизнь или большое общество? И в студиях, за дискуссиями в которых следят миллионы глаз, мы будем говорить о том, что нигде в мире детям не колют в попу антибиотики, а у нас продолжают колоть, и о том, что нигде в мире деткам в садиках не заклеивают ротики скотчем, а у нас заклеивают, или о том, что нигде в мире не наблюдается столь высокого процента сирот при живых родителях, а у нас наблюдается, или о том, что во всем мире государства стимулируют и развивают институт семейной медицины, кровно заинтересованной в том, чтобы ее клиенты болели как можно реже, а у нас этот институт годами душат сидящие в высоких и удобных креслах тети и дяди?..».  

 

Хочеться, хочеться бути оптимістом, але ж для того, щоб телебачення наше - і його глядачі, себто ми з вами, - почали «хреститися» лише на одну важливу соціальну тему, знадобився навіть не грім: мусило шандарахнути блискавкою по голові. Якби не тиждень істерії, значною мірою роздмуханої штучно стараннями тих-таки засобів масової інформації (кажуть, до речі, що після волань «Детектор медіа» в новинах «1+1» таки запровадили суворіший контроль інформації на тему епідемії, що йде в ефір, - хоча питання про те, хто відповість за «легеневу чуму» та «дезінфекцію повітря», залишається відкритим), якби кожен українець не злякався за своє здоров'я і життя, чи дивилися б програму без жодного політика, з нерозкрученими обличчями в головній ролі?

 

Це питання не риторичне - 19 червня спецвипуск програми «Шустер live» на ТРК «Україна», присвячений ситуації в українській медицині, мав найнижчий показник рейтингу й частки у 2009 році. Нижчий за середню частку каналу, чого з п'ятничними випусками доти ніколи не траплялося. Показники виявилися достатньо промовистими, щоби керівництво «України» впевнено відмовилося від проекту «Лікар року», своєрідним пілотом якого мав стати цей спецвипуск. Що характерно, «свинячий» грип А/H1N1 на той момент в Україні вже був і світом активно ширився. Можливо, якби тоді взяти глядача за шкірку і змусити прослухати півгодинний противірусний інструктаж, нині наша країна зберігала б такий самий спокій, як її сусіди. Але українця в той час можна було зацікавити хіба що розмовами про смертельні наслідки щеплення.

 

Достатньо було й інших прикладів, які доводять нам: ні, не дивитимуться глядачі продукт без тих облич, яких вважають своїми селебритіз. Ані танці без зірок, ані некозирне життя, ані незоряні драми, ані формулу кохання невідомих людей, ані ток-шоу без політиків.

 

Цю ситуацію вже давно описав і пояснив Сергій Дацюк у своїй теорії про статусну комунікацію: «Всередині цього ток-шоу є три сорти людей: політики, які отримують основний час, - вони стоять на трибуні і формують інформаційний простір; експерти, яким дано право ставити питання політикам, - вони отримують на порядок менше часу, ніж політики, але можуть щось коментувати; і журналісти, які отримують ще менше часу і ще менше прав втручатися в дискусію, - вони отримують слово за залишковим принципом. Оця комунікація - статусна. Вона визначає, скільки часу ти можеш бути в ефірі, наскільки вільно ти можеш ставити питання, чи ти рухаєшся в запропонованих рамках, чи обмежений твій час тощо». Згідно з цією парадигмою, наприклад, працівники освіти, яких в Україні 1 мільйон 300 тисяч, не повинні хотіти слухати, як про їхні проблеми говорить проста вчителька, натомість охоче послухають із цього приводу Інну Богословську або Лілію Подкопаєву. Що ж, і справді, лише кілька років постійної обробки - й люди не хочуть чути навіть важливу й актуальну для них інформацію з вуст людини, яка не є депутатом або героєм програми «Світське життя».

 

Тут немає нічого нового, «Детектор медіа» писала про це сотні разів і ще, на жаль, писатиме. Однак нинішня історія цікава передусім як експеримент із дослідження меж. А саме межі, за якою пересічний українець починає цікавитися шляхами вирішення своєї проблеми, а не тим, що думає про цю проблему Юлія Володимирівна чи Інна Германівна.

 

Побачили: межа близька до критичної. Інакше кажучи, пересічний українець не зацікавиться серйозним обговоренням будь-якої проблеми, поки ця проблема гостро і безпосередньо не стосуватиметься його особисто або не загрожуватиме йому.

 

Про комунальні тарифи не будемо слухати, поки всім їх істотно не підвищать, а про якість комунальних послуг - поки всі не замерзатимемо біля холодних батарей. Про газ стане цікаво лише коли Путін нам його в черговий раз перекриє. Про банки - коли пропаде наш власний депозит. Про якість продуктів харчування - коли сотні дітей потраплять до лікарні, отруєні йогуртом, який ми регулярно купуємо. Про ліквідацію надзвичайних ситуацій - коли затопить ще пару мільйонів людей у сусідній області. Про педофілію - лише як про, прости Господи, «секс-скандал», оскільки нашим дітям нічого подібного, звісно ж, не загрожує, а порушення прав чужих дітей нас не цікавлять. Натомість теми-симулякри - мова, НАТО, війна з Росією, Голодомор, ОУН-УПА - незмінно приносять переможні рейтинги, запевняючи телевізійників у тому, що на милування немає силування, і слід підлаштовуватися під те, що людей фактично цікавить.

 

Це не дивно: інстинкт самозбереження в одурманеного суспільства притуплений, тому воно реагує лише на біль, але не на інформацію про те, що може бути боляче. Суспільство звикло не довіряти своїй сигнальній системі - медіа, які, догоджаючи політикам, систематично спотворюють дійсність і вважають це частиною свого «бізнесу» (так-так, знову це - джинса, політичні замовлення, інформаційні спецоперації). Три тижні тому суспільству явили грандіозний скандал - «справу педофілів», яку мусолили всі без винятку, називаючи імена і пророкуючи великі пертурбації в політичній кар'єрі деяких блоків і партій. Сьогодні ця тема обговорюється вже хіба саркастично - ну що, мовляв, де ваші педофіли?

 

Люди помирають постійно - від багатьох страшних хвороб, не лише від ускладнень гострих респіраторних вірусних захворювань, пов'язаних у першу чергу з самолікуванням та недбальством, а в другу - із низькою якістю, корумпованістю та бюрократизацією медичної системи (прописки, приписки, черги в коридорах, а дільнична лікарка, яку ми викликали до своїх дітей, порекомендувала «дорослим пити активоване вугілля, бо кажуть, що токсинів багато, невідомо що над містом розприскують»). Вмирали й торік, і два роки тому, а в деякі особливо важкі епідемічні сезони вмирали більше, ніж цього року. Неавторизована цитата з чийогось «знайомого лікаря-епідеміолога», яку я зустрів десь на просторах блогосфери - «нічого не відбувається, просто нарешті відкрилася статистика» - є дуже показовою: «маленькому українцю» завадили не-думати про смерть людей, які не є його близькими, витісняти цю неприємну, загрозливу інформацію, вірити в те, що він сам не стане цифрою цієї статистики. Загнавши його таким чином у ситуацію глибокого психологічного дискомфорту, від якого довелося захищатися, гуляючи по вулиці в масці, п'ючи таблетки жменями чи повіривши в те, що грип - вигадка фармацевтичних корпорацій.

 

Смерть - дуже серйозна штука, боятися її дуже страшно. Ось і Комаровський у «Великій політиці» сказав: хто боїться зарази, той знижує свій імунітет. Набагато комфортніше мати справу з безпечними, вигаданими проблемами, нав'язаними потребами, віртуальними конфліктами, умоглядними загрозами. А про справжні - не чути й не думати.

 

Тому за тиждень після випуску «Шустер live», про який доктор Комаровський написав: «Это шоу было моим самым большим потрясением за последние годы: такого жгучего стыда за собственную страну я не испытывал никогда», - у студії «Шустер live» зібралися поговорити «про грип і вибори» все ті ж політики. І кожен із них - Арсеній Яценюк, Анатолій Гриценко, Олег Тягнибок, Інна Богословська, Людмила Супрун, Василь Волга - ставили свої діагнози і роздавали рецепти боротьби зі справжньою або вигаданою епідемією, набагато приємніші глядачеві, бо ж він знає: коли говорять політики, йдеться про речі, яких насправді, скоріш за все, немає. У крайньому випадку можна перемкнути канал - у реаліті-шоу «Танцюють всі!» якраз демонструють жартівливий танець у масках, присвячений «свинячому» грипу...

 

«Давайте не говорить то, что от нас хотят услышать... Давайте говорить правду», - це знову цитата з Комаровського на «Інтері». Будьмо щирі: в медіа немає жодних інструментів і жодної можливості змусити людей слухати те, чого вони не хочуть чути, і вирвати їх зі стану блаженного незнання й антистресового гіпнозу, який наводять на них балачки політиків. З іншого боку, зусилля тих, хто намагається докричатися хоча б в інтернеті, не марні - якби посилання на статтю Євгена Комаровського не з'явилось у тисячах блогів і форумів, не було переслане в тисячах електронних листів, якби не інші публікації, в яких від медіа вимагали припинити сіяти паніку й почати допомагати людям узяти себе в руки і сприймати епідемію ГРВІ і новий вірус А/H1N1 адекватно, телеглядачі так і не почули б експертної думки. Тож хоч ми й не можемо змусити людей профілактично приймати гіркі пігулки незручного, стресового знання про реальність, то, принаймні, можемо й мусимо тримати такі пігулки напоготові на випадок, якщо в них знову виникне нагальна потреба.

 

Фото - http://www.labirint-shop.ru/

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19293
Читайте також
02.04.2010 12:44
Отар Довженко
Отар Довженко, для «МедиаПорта»
13 887
12.03.2010 12:56
Отар Довженко
13 319
12.01.2010 10:28
Отар Довженко
20 479
24.12.2009 17:12
Отар Довженко
24 119
18.12.2009 09:15
Отар Довженко
21 523
15.12.2009 20:14
Отар Довженко
14 306
01.12.2009 12:51
Отар Довженко
24 275
26.11.2009 23:49
Отар Довженко
23 791
25.11.2009 15:29
Отар Довженко
17 438
13.11.2009 14:58
Ігор Лосєв, «День»
14 745
10.11.2009 11:43
Андрей Косовский, proUA
10 918
04.11.2009 15:04
Вячеслав Пиховшек
, для «Детектор медіа»
17 034
02.11.2009 11:12
Отар Довженко
34 820
01.11.2009 10:17
Михайло Бриних
для «Детектор медіа»
44 356
Коментарі
17
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
dr. Lightman
5287 дн. тому
Иваны озабочены:1. Комаровский забрал их дорогое время в СМИ.2. Комаровский мешает им лгать и нагнетать истерию.3. Комаровский мешает им пилить бабло на лекарствах, марле столетней давности раздаваемых запуганному електорату.4. Штабы договариваются, чтобы дать денег за блокаду в СМИ Комаровского и "включение" нужных экспертов с медицинскими регалиями.
Otar Dovzhenko
5288 дн. тому
Іване, навіть якби ваші фантазії виявились правдою (в чому я дуже сумніваюся), це чудово, що кілька тисяч співвітчизників куплять собі науково-популярні книжки з медицини, і їхнім єдиним джерелом знань із цієї сфери перестане бути газета "Бабушка".
Іван
5288 дн. тому
Комаровського розпіарили не те слово. Цікаво, скільки йому обійшлася ця піар-кампанія? Здається лише недавно у вагонах метро була розклеєна реклама книжечок про дитячі хвороби "видатного педіатра", а тепер "вашу маму" і там і тут показують.
Мухобойка
5288 дн. тому
Троль-jew, мурзилка ты штабная, расскажи лучше, как шестерящий вашей багини Ткаченко заставляет ТСН пугать народ бредовыми страшилками. Как зарплаты снимает с отказников которые не захотели мараться в легечной чуме. Давай мурзилка-блюЮ!
Таша
5288 дн. тому
Експертів треба шукати, готувати, навіть оплачувати їх послуги... А політики самі з*являться, за себе заплатять і влаштують виставу.
глядачка
5288 дн. тому
2 Виворотенка: для того, аби журналісти не перетворювалися - на лікарів, економістів, будівельників, політиків - експерти і мають бути в студії. але справді експерти. 2 дим: може, він і не єдиний, хто знається. але він єдиний, хто аргументовано і зрозуміло пояснив, що за хрень відбувається навколо.
дим
5288 дн. тому
капєц розпіарили цбого комаровського по всіх газетах. так ніби грз і грип тільки він знає як лікувати. та всі знають просто людєй прьот паніка. бо жить скушна))
rogin
5288 дн. тому
Якщо дійсно "істина пізнається в порявнянні", то було б дуже цікаво дізнатися, як, наприклад, в близькій нам Польщі представлені на телебаченні суспільно важливі теми, і чи дивляться їх люди...
Jew
5288 дн. тому
CENSORED Дорогой Отар CENSORED
Jew
5288 дн. тому
(для_______dr.Lightman // 10.11.2009 10:17:21)....аписано:" хворiЮ!")) возможно хотя … (и это главно0е) не- быкуЮ и не-джинсуЮ и это отличает меня от вас... а с какого дива дорогие владельцы админресурса вы заменили «дорогой Отар» "CENSORED" и далее по тексту... Дорогой Отар CENSORED
Виворотенка
5288 дн. тому
Не треба плутати. В ефірі повинні бути фахові журналісти, а фаховим лікарям місце в лікарні. А вся біда якраз від того, що журналісти намагаються бути лікарями, а лікарі журналістами.
dr.Lightman
5288 дн. тому
jew, у тебя на лбу жирно написано:" хворiЮ!"))
Jew
5288 дн. тому
CENSORED тролль так тролль хотя я скромный пересічний гречкосій.... если не в прямом то в переносном смысле просто у меня со слухом все в порядке НЕ ЛЮБЛЮ ФАЛЬШИ....
Otar Dovzhenko
5288 дн. тому
Jew, та ні, результати такої діяльності я вже описав ( http://blogs.telekritika.ua/?id=964 ) - просто автор (у цьому випадку я) перестає реагувати на будь-яку критику, вбачаючи в усьому тявкання тролів типу вас. Замість того, щоб пошукати в конкретному тексті конкретні недоліки, ви спамите під кожною моєю статтею брехливими і абсолютно безпідставними звинуваченнями в продажності та джинсі. Відповідно, єдине більш-менш схоже на правду звинувачення - у пафосності - губиться і пролітає.
Jew
5288 дн. тому
ну... Отар звиняй... для вас ничего даже времени не жалко:)) главное что-бы на пользу...
Otar Dovzhenko
5288 дн. тому
Jew, якщо вашою метою було за***ти, вітаю вас - ви за***ли :)
Jew
5288 дн. тому
МЕТАНИЯ НЕ - ЮНЫХ ВЕРТЕРОВ ИЛИ СОЛОДКИЙ ПОПУЛИЗМ УКРЖУРОВ В ПОИСКАХ ОЧЕРЕДНОГО МЕССИИ… ни дня без пахфосу, джинсы и просто лжи…. не так ли пан Отар)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду