Генітальні небезпеки

9 Серпня 2009
22983
9 Серпня 2009
10:24

Генітальні небезпеки

22983
Знаки аморальної доби – 4. Есе про моральність порнографії.
Генітальні небезпеки

Свого часу мене дуже зворушила історія про накладний фіговий листочок для копії скульптури Давида з музею Вікторії та Альберта. Навіть шедевр доби Відродження, надійно захищений від невігласів та їхніх прискіпливих поглядів (чому цей старозавітній цар не обрізаний, га?), а також від давніх традицій оцінювати твори мистецтва за допомогою зубила, - навіть він, уже в ХІХ столітті, видався якомусь дбайливому чиновнику занадто аморальним. Допетрав хтось, що королеві не личить зирити на геніталії славетного лицаря. Мовляв, шедевр - це одне, а споглядання геніталій - це зовсім інше. Відтак для скульптури виготовили спеціальний фіговий листочок із нестаціонарним кріпленням - щоб його можна було чіпляти та знімати за «необхідності».

 

Повчальність цієї історії для сьогоднішньої вітчизняної практики використання фігових листочків - подвійна. По-перше, йдеться про те, що у всі часи влада і зубило для невігласа набагато доступніші, ніж усвідомлення тих чи інших культурних цінностей, але проти цього вітру плювати безглуздо. Набагато важливіше зрозуміти межі «необхідності», які безпосередньо залежать від однієї з найдревніших чиновницьких хвороб - сверблячки оцінювання. Найгірше, що розчленування того чи іншого твору на такі складові, як «шедевр» і «непристойність» (з подальшими вимогами прибрати «все зайве»), є не тільки наслідком вродженої естетичної глухоти, тупості чи інших вад розвитку. Просто будь-яке оцінювання твору, що містить бодай натяк на контраверсійне сприйняття, завжди відбувається у найпримітивнішій, формальній, догматичній знаковій системі. Така система може бути придатна для дотримання закону, але застосовувати її до творчості можна з тим-таки успіхом, що й зубило.

 

Поняття суспільної необхідності завжди було достатнім виправданням «методу фігових листків». Ще Папа Пій IX, який уславився, зокрема, оскопленням скульптур Мікеланджело та Берніні у Ватикані, недаремно вважав, що необхідність і свобода - різні речі. Більше того, у цьому протистоянні саме свободу він вважав слабкою й зайвою величиною, якою варто знехтувати на користь необхідності.

 

У своєму переліку 80 найбільших оман, пов'язаних із трактуванням взаємин Церкви та суспільства (Syllabus, 1865), Пій IX висловив чимало вердиктів, що відгикуються й сьогодні (попри те, що цей перелік єресей залишив по собі не найкращу славу, а отець Олександр Мень, наприклад, вважав настанови Пія IX потьмареним обскурантизмом). Але в одному пункті варто погодитися з войовничим Папою: суспільство не має права патякати про мораль і керуватися у своїх діях мораллю, якщо це відбувається поза межами Церкви.

 

Демократія - своєрідний анти-Syllabus - це та знакова система, яка повністю складається з самих лише оман. Як громадяни, ми визнаємо, що свобода слова - не сморід, а цінність. Але водночас чомусь зберігаємо для нашого суспільства поняття «необхідності». Цю ідейну шизофренію, яка полягає у маніакальному схрещенні зовсім різних знакових систем, можна роздивитися в багатьох соціальних люстерках. Одне з моїх улюблених - це порнографія: обгризене яблуко кожного суспільства, його дитя і послід, незнищенний ворог і давній приятель.

 

Для когось порно - це скотч, придатний для зміцнювання подружніх взаємин. Для когось - можливість висловити ненависть до людської природи. Ще для когось - бізнес, індустрія на перехресті легальності та заборони, суспільного запиту й громадського осуду.

 

Порнографія (якщо вилучити з цього поняття суто кримінальний пласт, пов'язаний із реальним насильством, дітьми та клінічними збоченнями) є такою ж частиною сучасної медіакультури, як і будь-яке інше виробництво зациклених на собі знакових систем, і становить для суспільства не більшу загрозу, ніж свобода слова чи телебачення. Власне, співіснування та взаємодія порнографії, свободи слова і телебачення - це і є той цивілізаційний «шедевр» нашої доби, в якому, на думку людей із кіпами фігових листочків, таки є «щось зайве». А втім, тенденція моральної реабілітації порно, яку важко ігнорувати з початком нового тисячоліття, ще цілком може змінити уявлення громадськості про істинну зайвину в цій триєдиній конструкції, хоч це вже й зовсім інша тема.

 

Почати б із того, що саме в новому тисячоліття порнографія - чи не вперше в історії людства - перетворилася на засіб боротьби за мораль та механізм пропаганди християнських цінностей.

 

Пастори Майк Фостер та Крейг Грос у 2002 році створили так звану «Церкву ХХХ». Ідея полягала в тому, що досить уже засуджувати порнографію, бо заняття це безглузде й безперспективне. У США, де в порнобізнес інвестуються більші кошти, ніж у популярні види спорту, ця теза звучить лише як раціональна констатація. З іншого боку, порноіндустрія - цілий материк неприкаяних душ, відкинутих традиційними християнськими конфесіями та консервативною частиною суспільства, яка воліє споживати порно нелегально й здобувати від цього ще більше задоволення. Відтак ці метикуваті проповідники вирішили звернутися до порноавдиторії безпосередньо, з такою ж щирою та приязною усмішкою, яку викликають ці люди у володаря пекельних пателень.

 

Відтак було засновано «Християнський порносайт №1» (http://xxxchurch.com/), - і не лише заради проповідування. Зокрема, цей ресурс пропонує різноманітні товари (скейт-дошки, футболки тощо) з зображенням чи то модного Ісуса, чи то порнозірки та написами «Ісус любить порнозірок». Вартість дошки - 50 баксів, футболки - від 15 баксів. За 10 баксів можна придбати Новий Заповіт із тим таки хвацьким замовлянням та зображенням силуету порнозірки на тлі порепаних долонь Божих. Також на сайті пропонують «молитовне програмне забезпечення», яке допоможе нестримним порнографам захиститися не тільки від спокуси, але й інших віртуальних небезпек.

 

Як заговорити з повією про Біблію, якщо не ходити до борделю? Цієї трохи дубової логіки творцям порноцеркви вистачає, щоб підтримувати публічну дискусію. Чомусь нікому не спадає на думку, що ходити до борделю заради балачок про Біблію, - це приблизно те ж саме, що влаштовувати бурхливі пиятики на зібраннях анонімних алкоголіків. Тобто, можна й так, звісно, але ж...

 

А втім, пастори осідлали прекрасну риторику, яка дозволяє їм збирати моральні дивіденди завдяки одному лише твердженню: Ісус любить всіх і кожного. І якщо вже розбійник першим потрапив у Царство Небесне, то як можна применшувати шанси порнотрударів?

 

Зворотний бік цього «порнохристиянського проекту» очевидний: така боротьба за мораль шкодить насамперед християнству, натомість герметична порноструктура звикла й до набагато екзотичніших проявів уваги до себе. Беззаперечним залишається лише той факт, що порнографія і мораль здобулися на спільний знаковий простір, спільне усвідомлення засобів і мети, чого в принципі трапитися нібито не могло.

 

Порнографія - знак, у якому згуків більше, ніж слів, але він виконує ті ж таки функції, що й інші - пристойніші й одягнутіші - цивілізаційні знаки. Самодостатність порнографії поступово залишається в минулому - сьогодні вона дедалі активніше розчиняється у медіакультурі, й уже не залишилося царин, закритих для порновтручання. Цей процес радикально унеможливлює ізоляцію порнографії, ба навіть її розпізнавання.

 

Чиновники, одержимі «сверблячкою оцінювання», й далі воліють визначати порно за критеріями «всунув чи ні», «видно чи ні», хоча сучасному поп-мистецтву не відучора властиве перехресне запліднення знакових систем, елементи яких раніше фактично не знали синонімічного вживання. Відтак контркультура, що заполонила простір народної любові, з однаковим успіхом споживає та підтримує що порно, що кітч, що постмодерн.

 

Візьмімо, наприклад, музичний канал М1, де значна частина всієї «аудіовізуальної продукції», якщо висловлюватися канцелярським стилем, має «виразний сексуальний характер». За формальними генітальними ознаками - є контакт чи немає, є зображення чи немає, - цю продукцію можна визнати хіба що еротичною. Водночас легко помітити, що левова частка відеокліпів «співочих трусів» (як у переносному, так і в прямому значенні) апелює саме до порноестетики і прагне саме такого прочитання. Медсестри в шкіряних ліфонах, сценографія альковно-мереживних пристрастей, садомазохістичний маскарад та ще безліч інших штампів належать до знакової системи порнографії, а не «еротичного мистецтва».

 

Порнографія поки що не ініціює творення й розмноження власних знакових систем, яким були би підпорядковані всі інші, хоча чекати на це залишилось недовго. Принаймні, попередній шлях мистецької легітимізації порно вже подолали - і це запорука оберненої дії.

 

Мистецькі твори останніх десятиріч неможливо розчленовувати на «шедевр» та «непристойність» хоча би з тієї причини, що обидва поняття зазнали істотних видозмін. Використання порно як засобу чи навіть художнього простору, що надає чимало можливостей для дослідження специфічних людських трагедій, які насправді мало чим відрізняються від драматичних історій із життя комбайнерів чи прибиральниць, - одна з найпоширеніших сучасних практик. Що цікаво, твори «з елементами порно» можуть як ігнорувати традиційну мораль, так і волати до суспільства про її цінності, зриваючись на проповідь. І в обох випадках чимало рук тягнеться до зубил і складених рядочком фігових листків.

 

Ілюстрація - magazines.russ.ru

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22983
Теги:
Читайте також
16.10.2010 15:23
Михайло Бриних
для «Детектор медіа»
52 259
25.09.2010 11:36
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
8 515
24.06.2010 13:35
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
46 520
21.04.2010 09:31
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
20 406
01.04.2010 15:28
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
24 593
24.03.2010 09:36
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
47 718
26.01.2010 08:59
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
30 474
20.01.2010 11:43
Михайло Бриних, «Радіо Свобода»
22 369
06.11.2009 16:04
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
49 423
27.10.2009 09:44
Михайло Бриних
20 155
24.10.2009 09:00
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
53 058
06.10.2009 16:25
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
26 607
02.10.2009 17:53
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
79 752
18.09.2009 09:00
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
23 698
11.09.2009 18:48
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
36 743
19.08.2009 15:01
Михайло Бриних
для «Детектор медіа»
48 264
03.08.2009 14:56
Анатолий Борсюк, «Левый берег»
23 891
29.07.2009 13:55
Лена Аверьянова, Lenta.ru
20 511
27.07.2009 09:38
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
19 061
13.07.2009 08:44
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
23 684
07.07.2009 15:09
Анатолий Шарий, From-ua.com
27 796
06.07.2009 14:30
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
18 906
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Мамай
5436 дн. тому
Про що, власне, стаття? Щоправда, можна погодитися з її глибиною: так глибоко, що й світу Божого не видно. Хоча... може я просто дурний... Якщо так, вибачте, що суну носа.
ніка
5437 дн. тому
Дякую щиро за глибину проникнення у божевілля сучасного чиновництва та псвевдохристиян, спричинене надмірним Его, та визнання неприкаянності поглиначів медіа- та арт-"продукту", які гублять ся в гонитві за модними течіями
O.K.
5437 дн. тому
Гарна недільна проповідь
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду