Хороша правда, погана правда

27 Січня 2009
20767
27 Січня 2009
08:01

Хороша правда, погана правда

20767
Хороша правда, погана правда
Ні для кого не секрет, що правоохоронці майже всіх країн, включаючи нашу, на допитах граються в поганого та хорошого поліцейських. Спочатку правди від затриманого вимагає поганий. Він поводиться по-хамськи, демонструє всю повноту своєї влади, бідолашний затриманий почувається на волосину від виколювання ока чи кастрації. Раптом, коли каліцтво, здавалося б, неминуче, в кабінеті з’являється хороший поліцейський. Він гримає на поганого, виганяє його з кабінету, обіцяє затриманому звільнити негідника і починає не допит, а спокійну врівноважену бесіду. У такий спосіб почути правду від підозрюваного простіше: він не хоче, щоби повернувся поганий.
 
Майже за подібним принципом побудоване нове ток-шоу на каналі ТВі «Правда…», яке з 12 січня виходить у прямому ефірі о 21.30 і триває півгодини. В анонсах зазначалося, що програму вестимуть Віталій Портников та Роман Скрипін. Причому мені після першого прочитання анонсу чомусь вбилося в голову, що ці двоє відомих журналістів вестимуть шоу разом, по черзі «допитуючи» гостя і передаючи один одному естафету ведення зі словами типу: «Свідок ваш, пане адвокат!». Проте дуже скоро зрозумів свою помилку. Маємо тиждень «Правди Віталія Портникова», а потім тиждень «Правди Романа Скрипіна». По суті, дві авторські програми в одному проекті.
 
Як на мене, якби продюсери ТВі мали на меті ту саму гру в адекватного й неадекватного поліцейських, вони би звели двох таких різних ведучих в одній студії і віддали би їм на поталу гостя. Проте в такому разі студія дуже швидко перетворилася б на «Базар Романа Скрипіна». Бо цей надміру егоцентричний чоловік, здається, навіть запитавши в гостя: «Котра година?» й отримавши відповідь: «Двадцять перша тридцять», одразу навіть не запитає, а вигукне: «А ви в цьому впевнені?», після чого неодмінно скористається чиєюсь цитатою про відносність часу та простору.
 
Показники «Правди Віталія Портникова» у перший тиждень старту програми були більшими за показники «Правди Романа Скрипіна» наступного тижня. Здається, це логічно. Не будучи фанатом і навіть звичайним поміркованим прихильником будь-якої політики – хоч у телевізорі, хоч у газетах, хоч на парканах, – я, тим не менше, дивився, чи, радше, слухав ток-шоу Портникова без звичного в подібних випадках роздратування.
 
Почати з того, що Віталій Портников практично ніколи надовго не зникав із інформаційного простору України. Якщо його немає в телеефірі, його чути по радіо. Якщо він не виступає по радіо – пише колонки в газетах чи інтернет-виданнях. Словом, у Портникова цілковито відсутній комплекс незатребуваності, а значить – нема і комплексу меншовартості. Будучи постійно в матеріалі, він не веде з гостями студії розмови в форматі банального інтерв’ю. Це щоразу бесіда, де ведучий у студії на рівних із гостем. І вони на пару обговорюють актуальні для цього вечора питання.
 
Портников тримається спокійно, впевнено, навіть доброзичливо. Помітно, що журналістика й аналітика, передусім політична, йому справді цікава. Тому він стримується та утримується від коментарів там, де інший неодмінно б зірвався на сарказм чи навіть істерику. Наприклад, Леонід Кравчук у програмі від 12 січня зловживає терміном «еліта», та ще й каже: «Нинішня влада – це не влада, це амбіції та бізнес-інтереси». Дуже хочеться запитати пана Кравчука: а в нього, коли він був при владі, амбіцій що, зовсім не було? І він що, не дбав про свої інтереси? Невже ніколи не плутав власну вовну із державною, як товариш Саахов із «Кавказької полонянки»? Тим не менше, Портников не заважає Кравчуку говорити про себе як месію, чиї месіанські здібності не затребувані нинішньою владою.
 
Або інший приклад – Інна Богословська. У програмі від 14 січня вона гордо зізналася в садистських нахилах: «У мене в судах свідки падали без тями!». Потім, підбадьорена, очевидно, добродушністю Портникова, пояснила, чому в Росії парламентарі довіряють владі, а в Україні – ні: «У нас інший підхід! Влада в Україні завжди ховає правду від народу та опозиції!». Тут логічно запитати пані Богословську: «А ви хочете влади, щоби так само ховати правду від народу та опозиції, бо такий він, український підхід?». Портников ніяк не реагує на це, підтримує невимушений діалог. Даючи політику, котрий приходить у студію, самому, без втручань із боку ведучого, демонструвати власну дурість, недалекість, амбітність, ідіотизм, відірваність від реалій, коротше – все погане, що може бути в людини, яка обрала собі професію політика.
 
Але побачити всі перераховані погані риси політика – моє особисте бажання. Віталій Портников нічого спеціального не робить, аби показати свого гостя в невигідному для нього світлі. Навпаки, він намагається зрозуміти кожного співрозмовника і навіть десь у чомусь прийняти його позицію, підказати конструктивну відповідь, навіть якщо вона очевидна: «Значить, ви вважаєте, що держава не повинна заважати малим підприємцям?» - запитує Портников у Ксенії Ляпіної в ефірі від 15 січня. «Звичайно, не повинна!» - радісно відповідає демократка Ляпіна і починає говорити те, що подобається всім нам. Ми починаємо симпатизувати Портникову: від обговорення важливих тем він не відволікає риторикою, та ще й гості кажуть те, що глядачі готові почути.
 
Тоді як у «Правди Романа Скрипіна», як і в самого Романа Скрипіна, помітні проблеми з визначенням свого місця в інформаційному просторі, зокрема в політичній журналістиці. Скрипінську частину проекту я дивився разом із гостями, мешканцями Західної України, в яких немає каналу ТВі, зате є 5 канал, і вони його (що зовсім не зрозуміло) регулярно та уважно дивляться. Тому, власне, вони і згадали Романа Скрипіна, який кілька років тому зник не просто з ефіру улюбленого каналу західноукраїнської глибинки, а й узагалі – з медіапростору.
 
Впізнавши колишнього «помаранчевого» ведучого, пересічні мешканці української глибинки, далекі від законів, звичаїв та форматів нашого телебачення, щиро вигукнули: «Цей Скрипін такий невихований! Хіба ж можна так собі подобатися?». Так у моїй приватній системі телевізійних цінностей Роман Скрипін став «поганим поліцейським», який до того ж не грає роль, а насправді таким є – невихованим і хамуватим. Що, до речі, виправдовує його: хоча б не прикидається.
 
Якщо в студії Віталія Портникова один гість, Скрипін для контрасту запрошує до себе двох. Чим ускладнює собі завдання: не дати сказати слово відразу двом людям складніше, ніж перебивати одного співбесідника. І з цим надзавданням Скрипін успішно справляється.
 
Розмовляючи 20 листопада про інавгурацію Барака Обами з Юрієм Щербаком і Олегом Рибачуком (теж, до речі, призабутими політиками), Роман Скрипін намагається з’ясувати цілу низку проблем, яких не існує ні для кого, крім нього самого. Скажімо, він запитує: «Як вам інавгурація Обами? Для чого витрачати такі гроші?», ніби від думки колишнього посла України в США Юрія Щербака наша з вами думка про Обаму, його інавгурацію і гроші, витрачені на це американськими платниками податків, якось зміниться. Потім Скрипін розвиває тему: «А чому в Верховній Раді немає негрів? Чи може негр стати президентом України? Чи записаний у Конституції колір шкіри українського президента? Скільки взагалі в Україні впливових темношкірих?», згадавши всує Мирослава Кувалдіна і Сандея Аделаджу, приплівши сюди Черновецького, а також поцікавившись, як звати співачку Гайтану. До речі, пане Романе, співачку Гайтану таки звуть Гайтаною. Це не псевдонім, так що однією проблемою менше, однією правдою більше.
 
Ще одна неодмінна ознака авторської програми Романа Скрипіна – він постійно намагається зловити гостей на слові, перетворюючи діалог на гру в слова. Олег Рибачук: «Я був на батьківщині Обами». Миттєва реакція Скрипіна: «В Кенії?». Юрій Щербак: «На жаль, розмову про НАТО треба відкласти». Скрипін: «Куди?».
 
Не дарма вже наступні гості в програмі від 21 січня зауважили: «Пане Романе, ви перебиваєте, збиваєте з теми та думки!», на що ведучий відреагував трошки пізніше досить своєрідно: «Чи правда, що Юлія Тимошенко – агент Кремля?». Очевидно, проблема з тактом у ведучого таки існує, бо вже в четвертій «Правді Романа Скрипіна» від 22 січня депутат НУНС Олесь Доній після фрази ведучого: «Так що, ЦВК – деструктивні?» знову дав зауваження: «Журналісти не повинні безглуздо провокувати!», на що отримав по-скрипінськи лаконічну відповідь: «Моя задача вас тут звести і щось
розумне почути».
 
Досвід і журналіста, і глядача підказує мені: щось розумне можна почути навіть від Януковича, якщо не ставити йому відверто дурних запитань. Особливо – на тему культури. Поки що Роман Скрипін демонструє абсолютне небажання чути когось, крім самого себе. Навіть із темою своїх «правд» він, здається, не визначився. Чи справді ми маємо проблему відсутності в нашому парламенті темношкірих депутатів? Чесне слово, це тема для «Вечірнього кварталу» чи Comedy Club, а не півгодинної програми з претензією на аналітику в прямому ефірі.
 
Тим більше, що для Скрипіна важливіше поставити таке чи подібне запитання, аніж почути на нього відповідь. Він готовий провокувати скандал там, де він зовсім не потрібен. У явній безглуздості запитань на кшталт: «Чи правда, що фах Балоги – сантехнік?» не помітно нічого, крім бажання виявити неповагу до запрошених гостей: адже на це чи подібне питання нормальна людина просто не дасть адекватної відповіді. Значить, почне затинатися і мимоволі покаже ведучого у вигідному світлі: дивіться, мовляв, як я його! Не кажучи вже про те, що наші глядачі вже настільки звикли до того, як політики поливають одне одного брудом, що для них ну ніякої нової інформації чергове полоскання в ефірі не дає. Таким чином, Скрипін працює в ефірі заради одного: на другій хвилини поставити відразу двох не дурних людей у незручне становище і забути про головну тему зібрання.
 
«Детектор медіа» готова опублікувати інші думки щодо програми «Правда Віталія Портникова/Романа Скрипіна», а також щодо самих Віталія Портникова і Романа Скрипіна.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20767
Читайте також
26.07.2010 14:57
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
25 283
10.06.2010 14:00
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
18 500
18.03.2010 12:00
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
20 032
16.03.2010 12:12
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
28 003
30.01.2009 17:19
Ігор Лосєв, «День»
52 894
28.01.2009 14:52
Юрій Райхель, «День»
34 140
Коментарі
38
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Оса
5567 дн. тому
Действительно увы. Будем надеяться на лучшие времена.
увы
5567 дн. тому
Очень точно подмечено! :) Спасибо! Проблема только в том, что нашей аудитории, в большинстве своем, нужны не портниковы, а именно скрипины. Ей не нужны компетентность и глубина - это для нее непонятно, скучно и "прилизанно". А вот разговоры в стиле "сам дурак" и хвастовство тем, "как я ему!" - это именно то, что нужно. Поэтому у нас и журналисты такие, и политики, и вся жизнь вообще. Что и подтверждают комменты. P.S. Кстати, коммент Матильды мне показался не наездом, а стебом. И не над Кокотюхой. Хотя, может, я и ошибаюсь
оса
5568 дн. тому
2 тора. Ющенко тоже в лицо знают и это - фамилия такое. Но вот, не на своем месте и народ как-то больше плюется. Так и Скрыпин. Гонору много, а толку..
вася оле
5568 дн. тому
вы понимаете, меня вообще раздражает хамство, поэтому никогда я не признаю харизму, которая зиждется исключительно на хамстве. поэтому мне никак не может нравится роман, ему не хватает, на мой взгляд, профессионализма, знаний, глубины, а на поверхности = только цепкость, хамство и челюсти акульи. гадостное ощущение. я далек от идеализации портникова, но он - умный, хотя и злой. и воспитанный, что не есть признак мягкотелости, а внутренней дисциплины
гагага
5568 дн. тому
ну, наконец-то, пошла в ход тяжелая артиллерия)))))))))))))))) когда закончиваются аргументы, начинается - еврей, кацап, пиндос))))))))))))))))))))) а про портникова ж шанувальници пишуть - гагагага
Hm...
5568 дн. тому
Якісь підозріло {CENSORED}-нарцисичніі ніки мають активісти скрипінського фан-клубу... Як не "Мацільда", то Milan, як не "Мілан", то вже Uliss... І справді - "яка хатка, така й паніматка"...
tora
5568 дн. тому
если б не было скрыпина - о чем бы говорили? эта дискуссия и есть главное доказательство того, что человек на своем месте - главное для тв, чтобы люди не оставались равнодушными. его узнают на улицах, фамилию знают, обсуждают - а большинство "ведущих" никто по имени-фамилии не назовет и в лицо не вспомнит. СКРЫПИН - ПОКА ТЫ ЛУЧШИЙ В УКРАИНЕ.
5568 дн. тому
Портникова-уважаю, умный дядька, правда - людей он не любит, только себя..
Кукринікса
5568 дн. тому
Кокотюха конечно смішний, але розумний і чемний, на відміну від бундючного Скрипіна. Цей мальчік склав собі ціну, з чим його і вітаю. Але хамство, хворобливий нарцисизм зовсім не є ознакою професіонального хард-токера, яким себе вважає Ромчик. Йопо неврастенічний психотип нагадує поведінку провінціалки, яка приїхала завайовувати столицю. Короче - Рома це ментальна копія Юлі (тої, шо з косою)
oca
5569 дн. тому
А мне Скрыпин не нравится и я перестал понимать его, еще с 5 канала, когда он у людей интервью брал, особенно после оранжевой бузы. Какая цяця.
оля-васе
5569 дн. тому
был выше в один день - когда в стык не было свободы куликова на айситиви - вам же уже объяснили внимательные зрители)
вася
5569 дн. тому
да-да, рейтинг. только вот рейтинг выше у вежливого портникова. с хорошим образованием и нормальным поведением
Sonorakami al-Arabi
5569 дн. тому
Кокотюха, ти що, бухий? Скрипін і Портников - обоє молодці!
доля
5569 дн. тому
СКРЫПИНА ЛЮБЯТ ИЛИ НЕНАВИДЯТ - И ТО, И ДРУГОЕ ДАЕТ РЕЙТИНГ. А ДЛЯ ТЕЛЕВИДЕНИЯ ЭТО ГЛАВНОЕ. РОМАН, А НАМ НРАВИТСЯ, КАК ВЫ ВЕДЕТЕ!
вася
5569 дн. тому
хамство - прояв слабкості та вияв комплексів. наші політики - точно такі хами. як, на жаль, і роман скрипін.
mill
5569 дн. тому
Кокотюха все правильно написал. Завышенная самооценка и отсутствие самоиронии мешают журналисту развиваться, и со Скрипиным это случилось. При этом он, кстати, может демонстрировать и полностью противоположное поведение - елей и сладкое дружелюбие. Обычно - по отношению к новым работодателям или влиятельным на ТВ особам. Хотя, правду говоря, надолго его не хватает.
5569 дн. тому
А хто вам дав право вирішувати, що аудиторія Скрипіна - це ідіоти? Вибачте, шановний, але в такому разі саме ви - ідіот.
5569 дн. тому
дякую за інформацію - значить, скрипіна пропускаємо, поки той не дослідить кількість білих в парламенті Гондурасу... а портнікова - можна й подивитися. Ідіотів, яким в журналістиці невистачає цинізму і жорсткості (хамства, підлоти), вітаю в українському телеефірі - чомусь ви є його цільовою аудиторією.
епт
5569 дн. тому
послушайте, андрей! объясните, если сможете конечно, с какой радости вы решили, что понимаете суть того, о чем пишете. этот текст - это ахинея. просто ахинея. "добрый-злой полицейский", "выхованый невыхованый", "безглузди запитання". вы же абсолютно некомпетентны. вы настолько некомпетенты, что абсолютно серьезно и не осознавая всего бреда, используете в своей статье, которую пытаетесь выдать за полноценную рецензию оценки каких-то друзей. да это же не советский союз, в конце концов, когда кухарки и ткачихи заведовали культурой. прошу вас, больше не пишите. вот примите настоящее мужское решение - не писать. хотя бы здесь.
характеристика
5569 дн. тому
Письменник та журналіст Андрій Кокотюха любить літературу, кіно, алкоголь, збирати гриби. Байдужий до політики, спорту, кави, одностатевого сексу і наркотиків. Не любить борщу, вареників, макаронів, хімії як шкільного предмету, свого класного керівника, Філіпа Кіркорова та Віктора Павліка, їздити громадським транспортом, стояти в чергах, чогось чекати, працювати в сільському господарстві. Джерело: "Ліга"; http://blog.liga.net/user/koka/profile.aspx
кокотюха
5569 дн. тому
Слова "продажність" я не вживав ані в тексті, ані в коментах. Насправді хамство журналіста чи ведучого може бути авторським стилем і мати свої позитивні результати. Скажімо, хамство у відповідь на хамство. Або: мені хамлять, а я вищий від цього, далі тримаюся достойно. Мова про інше: в даному випадку нарваність Скрипіна - не гра, не театральщина, навіть не авторська позиція. Це манера поведінки, спосіб мислення, і, як уже говорилося, надмірна самооцінка. Можна високо себе цінити, і кожна людина високо себе цінить. Але це не означає одночасно мати всіх решту в сраці.
insider
5569 дн. тому
мав справи зі Скрипіним в 2004 році, нічого позитивного не можу сказати, наглість, завищена самооцінка і невиконані забовязання, які вилилився в бюджетні діри
Nazar
5569 дн. тому
культурність не виключає продажність, пане Кокотюхо! і нарваність теж, впринципі. Та якщо вже ми в розмові застосовуємо слово "продажність", то про вихованість треба забути. Серед нашого племя є такі (наприклад, Піховшик), що можуть за гроші і кішку, як куклачов, загіпнотизувати. а бути вихованим чи нарваним можна і за меншу суму. та це вже тема іншої розмови...
кокотюха
5569 дн. тому
Тобто, Портникову платять, а Скрипіну - ні? Тому Портников культурний, а Скрипін - нарваний?
Nazar
5569 дн. тому
програми Портнікова, на мою думку, справді, як вже хтось зауважив, прилизані. Складається враження, що йому заплатили багато хто, а не лише Богословська... Хоч чоловяга він розумний. Та в журналістиці ще треба мати сарказм і цинізм, крім розуму. А то стане він врешті нудним та сірим, як Куликов. Згоден, що в Скрипіна Інколи проскакують лажі, як з неграми у ВР. Але ж не можна зациклюватися на помилках. Не помиляється той, хто нічого не робить.
преображенський
5569 дн. тому
Цікаво, у чому полягає успішність розумного Романа? У тому, що віін безуспішно шукає темношкірих у Верховній Раді України?
Матильда
5569 дн. тому
Но что точно у Кококтюхи не отнимешь -так это ум. Чертовски умен! Аж страшно.
кокотюха
5569 дн. тому
оп-панькі... коментар від "Матільда" - у стилі ведення програм Скрипіним: наїзд настільки тупий та позбавлений логіки, що навіть не знаєш, що краще: мовчати чи відповідати. тим не менше, обмежуся тим, що я справді не такий, можливо, красивий, як пан Скрипін, і вже точно - не такий гламурний. хоча, до відома коментатора, народився і виріс, усе ж таки, в місті... хоча не знаю, до чого тут місце народження...
Матильда
5569 дн. тому
Скрыпин - изысканный и тонкий журналист, горожанин до мозга костей, гламурный и образованный. А Кокотюха - селький понаехавший мужик, простонародный и непривыкший к городским делам. Грубый и некрасивый. Всему в городе и в телевизоре пока удивляется. Например, увидит как один человек бьет другого и поспешит вмешаться, если не побоится, конечно, закричит "Ратуйте! Люды, все сюды!", а это милиционер, оказывается, бандита задерживал. Вот так попадает Кокотюха часто впросак. А мнение свое уже высказывает без стыда. И печатают, что удивительно. Тоже такие же.
otar
5569 дн. тому
До уваги автора повідомлень від імені "ТЕЛЕКРИТИКА, ОПОМНИСЬ!", Uliss i Milan. Ви вичерпали квоту (3 повідомлення) для хворих на розмноження особистості. Усі ваші подальші повідомлення, незалежно від їх змісту, будуть видалятися.
Milan
5569 дн. тому
Кокотюха, то ви просто заздрите успішному й розумному Романові!
Uliss
5569 дн. тому
а то что Скрыпин - лучший - это факт!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Роман, мы любим тебя и гордимся тобой - рви этих полтикашек на части - задрали уже умничать с экранов и лить на нас свой елей! РО-МА! РО-МА! УРААААААААААААА!
Коціра
5569 дн. тому
Відстійний канал став якраз після того, як Скрипін з нього пішов. Роман - мало неєдиний на ТБ, хто вміє ставити пілітиків на місце і взагалі вміє ставити політикам запитання.
ТЕЛЕКРИТИКА, ОПОМНИСЬ!
5569 дн. тому
ПРОФЕССИОНАЛЫ ИЗ ТК, ЗДРАВСТВУЙТЕ! ДЛЯ ОСОБО ОДАРЕННЫХ - КОГДА СТАРТОВАЛ ПОРТНИКОВ 12 ЯНВАРЯ НЕ БЫЛО СВОБОДЫ НА ICTV, а 19 - УЖЕ БЫЛА В ЭФИРЕ. РЕБЯТ, БУДЬТЕ БДИТЕЛЬНЕЕ И ВНИМАТЕЛЬНЕЕ, А ТО РОЖДАЕТЕ "СЕНСАЦИИ" - ПОБОЛЬШЕ ПРОФЕССИОНАЛИЗМА, ТОГДА И НА ДРУГИХ КИВАТЬ МОЖНО
Добрі наміри
5569 дн. тому
Тобто ефіри Портнікова, зокрема з Богословською, більше схожі на проплачені гостями студії (є традиція такого заробітку на нашому ТБ), а ефіри Скрипіна - менше скидаються на такий "жанр"?
Pozor
5569 дн. тому
Кокотюха написал статью на уровне ученика 4 класса, который пишет сравнительную характеристику одного и второго героя, причем не полностью изучив материал. Например, Скрыпин тоже не пропадал из медиапространства, а вел на радио программу. Так что перед тем как писать материал, нужно внимательно изучить суть дела!!!
Ніка
5569 дн. тому
Так, вам потрібні добренькі прилизані ведучі, які задають павильні запитанння нашим політиканам. Роман Скрипін - молодчина, хай трохи позбиває з них пиху, бо геть вже втратили сором і совість! А прилизаним ведучим - рекламувати рейтузи для схуднення!!!
Скрипач зі скрипом
5569 дн. тому
Скрипін - відстій телебачення, це не журналіст. Добре, що Порошенко врешті це збагнув, хоч і запізно, і прибрав це С. з "5 каналу". І тепер на тлі Портникова разюче видно, що ж являло і являє собою це С.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду