Роман Скрипін: Моє бачення розвитку каналу не тотожне поглядам топ-менеджменту

22 Травня 2006
21787

Роман Скрипін: Моє бачення розвитку каналу не тотожне поглядам топ-менеджменту

21787
Екс-шеф-редактор 5 каналу коментує причини своєї відставки. Тим часом на П'ятому відбулися нові кадрові призначення.
Роман Скрипін: Моє бачення розвитку каналу не тотожне поглядам топ-менеджменту

Події минулого тижня на «5 каналі», про які писала «ТК», давали підстави думати, що все може закінчитися тими чи іншими кадровими рішеннями. Нагадаємо, що спочатку з’явилася інформація про призначення керівника інформаційної служби каналу. Ним став Михайло Кукін. Ініціативу щодо нововведень виявила частина колективу служби новин, оформивши її у звернення до керівництва каналу, в якому пропонувалося визначитись з людиною, яка  б  за своїми обов’язками у щоденному режимі відповідала за зміст інформаційного продукту, сформувати чітку вертикаль інформаційної служби тощо. Звернення повністю або частково підписало 22 журналісти. Як з’ясувалося пізніше, не всі підписанти погодилися із кандидатурою М. Кукіна, про що "ТК" відомо з власних джерел. Але найцікавіше те, що призначення відбулося без урахування думки шеф-редактора каналу Романа Скрипіна. Про що він сам і повідомив в коментарі «ТК». Далі події розвивалися наступним чином – у п’ятницю, 19 травня на каналі було розповсюджено інший лист, адресований фактичному власнику П’ятого Петру Порошенку. Його автори закликають «інвестора» до проведення на каналі системних змін та висловлюють довіру Роману Скрипіну. Тоді ж, у п’ятницю, стало відомо, що останній все ж таки написав заяву про звільнення, про що й оголосив на загальних зборах колективу. Проте і Роман Скрипін, і керівництво 5 каналу відмовлялися давати будь-які коментарі до понеділка 22 травня.

Попри певну (і зрозумілу в такій ситуації) «закритість» каналу і небажання «виносити сміття з хати», було очевидно, що в колективі, а точніше – у менеджменті П’ятого, має місце серйозний внутрішній конфлікт. Складалося враження, що Романа Скрипіна «видавлюють». При цьому варто нагадати, що рейтинги 5 каналу протягом вже тривалого часу мають тенденцію до зниження, що «вистріливши» під час подій осені 2004-го року, канал не втримав своїх позицій. Наскільки в цьому є вина Романа Скрипіна як шеф-редактора каналу, який курував у тому числі і інформаційну службу – тема окремої розмови і, думаємо, вона ще попереду. Поки що ж він прокоментував «ТК» останні події на П’ятому і своє рішення піти з каналу.

- Ви залишаєте посаду шеф-редактора 5 каналу? Які ви бачите підстави для цього?

- Так, рішення про те, що я йду з каналу прийняте. Як це не прикро, доводиться визнати, що моя місія на 5 каналі завершилася. Моє бачення розвитку каналу не тотожне поглядам топ-менеджменту. Можу сказати, що півтора роки (після Помаранчевої революції) канал не розвивається. Вважаю, що працювати з таким рівнем менеджменту все одно, що витрачати енергію в повітря. Фактично, сьогодні відбувається імітація діяльності інформаційного каналу, яка не підкріплена ні фінансово, ні технічно.

- Але ж ви були одним з керівників, отже мали безспосередню можливість впливати на ситуацію. Ви намагалися щось змінити?

- Так, намагався. Втім, я не буду розкривати всєї внутрішньої "кухні". Поки існував, нехай ніде офіційно не прописаний, орган по управлінню каналом, який складався з Гендиректора, Генпродюсера і Шеф-редактора, був сенс працювати. Важливо розуміти ще один аспект. Як би уявити, умовно кажучи,  вертикально побудовану компанію, якою керують пани Адамчук і Стець (Генеральний директор та Генеральний продюсер 5 каналу відповідно «ТК»), то я б не пішов до них на роботу. Ми змушені були плисти на одному "човні" і сталося це через певний збіг обставин. Була екстремальна ситуація - Помаранчева революція. Ситуація в країні змінилася, проте немає змін на самому каналі.

- Чому ви йдете саме зараз?

- Мене фактично змусили піти. Іван Адамчук і Юрій Стець порушили традиційну для П’ятого практику прийняття рішень. Вони дуже потужно «потягли ковдру» на себе і домовленості, які були щодо управління каналом, втратили сенс. Йдеться зокрема, про наказ, який вони підписали щодо призначення шеф-редактора служби новин і зробили це прикриваючись думкою колективу. Знехтувавши при цьому моєю думкою. Під листом щодо необхідності реорганізації інформаційної служби я і сам готовий був підписатися. Було домовлено, що ми це питання обговоримо. Але потім мене повідомили, що Кукіна вже призначено шеф-редактором новин. І що це відбулося згідно листа колективу. Проте з колективом ніхто не узгоджував це призначення і багато хто з журналістів ним був здивований. Не було як такого і обговорення кандидатури Михайла Кукіна.

Вважаю, по-перше, що це не моральний вчинок. По-друге – я не гарантую з цього моменту дотримання угоди про не втручання керівництва у роботу журналістів. Угода діє, але я знімаю з себе відповідальність за її дотримання.  Тепер двох людей, які її готували – Андрія Шевченка й мене, на каналі немає.

Але до колективу в мене жодних претензій. Колектив чудовий. В ньому живе такий дух демократії, що позаздрить будь-яка редакція.

Щодо другого листа – повірте, я не організовував і не керував цим процесом.

- Яким ви бачите своє майбутнє?

- Прекрасним. Одні зачинені двері – десять відкритих нових.

- Ви обговорювали своє звільнення з Петром Порошенком?

- Обговорювали. В такий системі, яка склалася на каналі, я працювати не можу. Але є можливість все почати «з чистого аркуша».

- Як би вже з позиції сьогоднішнього дня ви прокоментували критику, що лунала на адресу П’ятого і вашу особисто під час виборчої компанії щодо підігравання тій політичній силі, до якої належить власник каналу? Чи вважаєте цю критику справедливою?

- Ви очевидно маєте на увазі ефір з Юлією Тимошенко і те, чи була тоді коректною моя поведінка як ведучого? Вважаю, що вона була коректною.  Багато що в цій ситуації залежало від специфічних взаємин між такими яскравими, на мою думку, постатями як Петро Порошенко та Юлія Тимошенко.  І канал опинився в заручниках їх стосунків. Як журналіст, я волів би бачити дискусію Порошенка і Тимошенко у прямому ефірі.

Сьогодні ж прес-служба 5 каналу розповсюдила прес-реліз, в якому йдеться про нові кадрові призначення. Наводимо його повністю. Зазначимо при цьому, що звільнення Романа Скрипіна 5 канал поки що ніяк не коментує.

Сьогодні, 22 травня цього року, керівництво «5 каналу» скликало чергові збори творчого колективу, на яких запропонувало створити Редакційну Раду з 10 осіб. До її складу мають увійти найкращі журналісти, які користуються найбільшою довірою колективу. Створення Редакційної Ради запропоноване у відповідності до ч. 3 ст. 58 нової редакції Закону України «Про телебачення і радіомовлення» від 12.01.2006.

Редакційна Рада має бути створена протягом 3 діб.

Разом з тим, керівництво «5 каналу» довело до колективу наказ про призначення з випробувальним терміном один місяць кожного: виконуючим обов’язки Шеф-редактора проектів Цеголка Святослава Петровича, виконуючим обов’язки Шеф-редактора новин Кукіна Михайла Станіславовича.

"Детектор медіа" також готова надати можливість прокоментувати ситуацію згаданим в публікації керівникам 5 каналу.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21787
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду