Ісус Христос – комп’ютерний друг-антивірус

26 Листопада 2008
39392
26 Листопада 2008
14:24

Ісус Христос – комп’ютерний друг-антивірус

39392
Християнська дитяча програма на Першому каналі «Антивірус для дітей» почалася з малої брехні.
Ісус Христос – комп’ютерний друг-антивірус
У комедійній стрічці «Догма» найбільше сатиричних підсрачників одержує католицька церква, кардинал якої проголошує ребрендинг Спасителя. Спершу я не міг збагнути, чому автори фільму нав’язали ідею витворення «прикольного та крутого» Ісуса саме католицькій Церкві. Адже протягом багатьох десятиріч такого кшталту «переобліком чеснот» переважно займаються численні протестантські конфесії та секти. Зрештою, в середовищі новітніх харизматів іншого Христа годі й зустріти.
 
Прем’єра на Першому національному, що стартувала 2 листопада, спричинилася до враження, що сатира «Догми» – не така вже й безпідставна. Бо виявилось, що католицький Христос таки може бути прикольним і крутим.
 
Дитячі програми на Першому національному – це хронічна проблема. Повністю відмовитися від них канал ніби й не може (міфологічна соціальна орієнтація не дозволяє), а покладатися лише на власний творчий потенціал не наважується. Відтак це святе місце дочекалося на святе втручання католицького Ордену Братів Менших Капуцинів, якому належить міні-холдинг Clara studio. Саме ця мультимедійна студія і є виробником нової дитячої програми «Антивірус для дітей».
 
Тепер – кілька слів про малу брехню. Не знаю, чим керувалися відповідні служби Першого, але поширена каналом інформація про проект не має нічого спільного з тим, що вже четвертий тиждень з’являється в їхньому ефірі.
 
Ось як анонсувався запуск нового дитячого проекту: «Як сучасній малечі не розгубитися у мережі Інтернет, як навчитися знаходити корисну і цікаву інформацію у всесвітньому павутинні? <...> Комп’ютерний друг Іхтіс запрошує дітей у надзвичайні мандри мережею Інтернет. <...> Окрім того, кожного разу діти зустрічають небезпеки, які постають у вигляді комп’ютерних вірусів. Від загрози дітей рятує антивірус Іхтіс».
 
І жодного слова ані про братів-капуцинів, ані про християнську спрямованість. Як і про те, чому анімаційну рибку-ведучого звати Іхтіс. Утім, проблема не в такому – трохи дивному – замовчуванні. А в тому, що в чотирьох випусках програми немає жодних порад щодо користування всесвітньою мережею, немає мандрів інтернет-сайтами (ба навіть жодного веб-ресурсу не згадано), а комп’ютерні віруси – це такий евфемізм, яким позначаються людські гріхи, властиві навіть дітям – агресивність, ненажерливість, боягузливість, нетерплячість. Саме від них рятує чотирьох незмінних героїв програми Ісус-антивірус у подобі рибки. Взагалі слово «інтернет» звучить у програмі нечасто і символізує здебільшого небезпеку. Зокрема, Іхтіс застерігає, що не можна дивитися фільми для дорослих (про гладіаторів або страшних акул, наприклад). А замість того, щоб гратися в мережі у «дурні ігри», радить вивчити премудрості шахів. Єдине, що пов’язує «Антивірус для дітей» із комп’ютерною тематикою – це дизайн студії, що нагадує материнську плату (вочевидь, ще одна прикольна метафора братів-капуцинів).
 
Відтак анонсований каналом проект, що мав би стати порадником та супутником дитини у мережі, – це лише фірмовий глюк від Першого національного. Натомість щонеділі дітям пропонують морально-розважальне шоу, яке складається з кількох пізнавальних сюжетів (про принцип роботи ГЕС, повітроплавання, майстерність перукарів тощо), повчального мультфільму про Джізаса, веселої дитячої пісні (то про шлях до неба, то про Сару й Авраама) й неодмінного сеансу екзорцизму, хитро замаскованого під «боротьбу з вірусами».
 
Але й на цьому «мала брехня» не закінчується. Все ж таки програма хоч і не про інтернет, але переконує дітей – бодай лише завдяки дизайну та графіці, – що в комп’ютері, крім рибки-Джізаса, є ще багато всякого прикольного. Для батьків, які звикли до безглуздої й виснажливої боротьби за кожну годину, протягом якої дитина прикута до монітора, це не дуже приємна новина. Тепер у дітей є захисник – Ісус-антивірус, що сидить у мережі. А чи він там справді грає в шахи, чи таки час од часу дивиться фільми про гладіаторів – діти й самі швидко здогадаються. Дивує тільки, що сама ідея такої моральної реабілітації комп’ютера в дитячій свідомості – проект католицького ордену. Втім, продюсер Clara Studio брат Юстин Русін розвіює ці сумніви. У відповідь на докір, що програма «Антивірус для дітей», мовляв, лише принаджує дітей до комп’ютерів, а не до книжок чи живого спілкування, він каже: «Ні, це не так. Це якраз комп’ютерний антивірус. Програма побудована і продумана таким чином, щоб якраз навпаки – заохотити дітей жити і діяти в дійсності. В основі програми покладено думку, що ніщо не замінить дійсності, жодна віртуалізація. Підступ (у доброму значенні) цієї програми полягає в тому, що вона тільки ззовні віртуалізована».
 
Отже, «підступ у доброму значенні» остаточно руйнує концепцію дитячої програми про комп’ютери та інтернет, котра насправді існувала винятково в анонсах Першого каналу. Як казав американський політик Едлай Стівенсон, «брехня – це гріх перед Господом, але дуже корисна річ перед лицем обставин». А обставини такі, що вчорашня жорстка сатира «Догми» – це сьогоднішній Ісус у ролі прикольного комп’ютерного антивіруса за версією братів Святого Франциска.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
39392
Читайте також
24.03.2010 09:36
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
47 674
14.05.2009 17:28
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
36 832
21.04.2009 12:35
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
29 519
27.02.2009 15:53
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
11 168
08.02.2009 13:27
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
12 691
16.01.2009 16:44
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
11 935
26.12.2008 08:37
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
11 026
11.12.2008 12:13
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
6 538
04.12.2008 14:11
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
9 447
20.11.2008 14:57
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
34 150
13.11.2008 07:34
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
32 815
05.11.2008 19:21
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
35 829
Коментарі
16
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
http://paraska.info
5623 дн. тому
А гнать таких капуцинов как можно дальше, вот мое парасочье мнение. Дети сами себе мозги запудрят, нечего им в этом помогать. И плодить "всяческих дебилив" вроде детей Ника Фландерса из "Симпсонов".
otar
5631 дн. тому
студенточко, я все ж наполегливо раджу вам дочекатись вивчення теми "жанри журналістики". Якщо, звісно, ви - студенточка журналістики. Якщо ви не помітили, один із напрямків діяльності цього сайту - публіцистика, пов'язана з телебаченням, і жодних обмежень щодо тематики цієї публіцистики ми не встановлюємо. Якщо вам здається, що висловлювати власну авторську думку щодо певної програми недоречно, боюся, що проблема у вас, а не в Бриниха.
студенточка
5631 дн. тому
"питання відпадає саме собою" тільки для тих, хто підримує стиль журналістики вашого виробництва. однак дякую, ви надали усю потрібну мені інформацію. а щодо замовлень критики на дитячі програми, то, може, ліпше "підсрачникувати" передачі, де у відкритій формі подаються порнографія, насильство, жорстокість, убивства, чи до цього всі уже давно звикли і погодилися, що діти заслуговують на таке забезпечення інформацією?
Тарас
5631 дн. тому
Дивна в нас якасьжурналістика, скоріше нагадує тяфкання таких дрібних шавок... як ось тут тат ще в деяких довкола сектантських матеріалах. В мене завжди виникає питання мотивації: навіщо витрачати час на це? Не подобається програма - не дивися! А ти запитав дітей, чи їм це подобається? Мої діти її дивляться із захопленням, ми на неї очікували. Коли дітей напічкати комп'ютерними забавками (а вони переважно з негативним психологічним змістом знищення), щоби батьки мали час сидіти "в кантактє" або іншому дранті, то в дітей витворюється негативний образ комп'ютера як чогось такого,де лише бороться, винищують і т.п. А тут інший варіант - в компі може жити і добро. Ну і що що там не говорять про Інтернет і т.п.В кожній програмі мова про щось інше,то прийде час і на "павутину". Коли дивимося рекламні анонси програм і фільмів, то вони переважно відверто спотворюють реальні програми і фільми, але ж ніхто не пише про це. Маю припущення,що Михайлові хотілося дійсно це почути, а тут не вийшло... Бо хотілося все і одразу,бажано в універсальній і короткій формулі. А ще образило, що автору довелося шукати в мережі, що це за Клара-студіо... Ну як посміли не сказати все чітко, треба було ще вказати реєстраційний номер!... :) І навіщо цей набір саркастичних зауважень щодо модерності в Церкві? І чому Джізас? Його хіба там хоч раз так названо? Одним словом, не все що жовте - золоте,часто це просто жовта преса і жовті (від надміру жовчі) журналісти, як діють за принципом: якщо не вкушу (не створю свого проекту), то хоч погавкаю або спробую вкусити...
otar
5632 дн. тому
студенточка, тему "публіцистика" ви будете вчити у другому семестрі першого курсу. Якщо не будете прогулювати, це питання відпаде саме собою :)
студенточка
5632 дн. тому
Про "гроші платять за суб'єктивний погляд". Цікаво, відколи? Нібито гонорари повинні сплачувати за об'єктивну і зважену з усіх боків критику?
Полярний Птах
5633 дн. тому
Світлана пише "Пане Михайле, дозвольте глядачам самим робити висновки." а що - автор комусь чогось не дозволяє? забороняє? примушує?
Студентка
5633 дн. тому
Погоджуюсь з останньою реплікою Світлани :))
Світлана
5633 дн. тому
Ну, пардоньте, Отаре :) Я думала, що публічно свою суб`єктивну думку варто виражати, знаючись на темі.
otar
5633 дн. тому
Світлано, що ви маєте проти суб'єктивних поглядів? І чому їх треба залишати при собі? Автору гроші платять за те, що він висловлює свій суб'єктивний погляд.
Світлана
5633 дн. тому
Вельмишановний автор пише так, ніби розуміється на педагогіці або дитячій психології, а також і на виробництві дитячого телепродукту та на богослів`ї. Якщо він не знається на темі, то свої думки нехай залишить при собі - це його СУБ`ЄКТИВНИЙ, обвішаний упередженнями погляд. Його критика має лише емоційний зміст. Пане Михайле, дозвольте глядачам самим робити висновки. А це, що ви написали, могли б залишити лише як коментар під повідомленням про стартування програми на ТБ.
5634 дн. тому
та...По 1 -му кожну ніч Поплавського показують..Хіба можна з них щось спитати...
Ба
5634 дн. тому
по телевізору розповідати про інтернет та ще й у релігійній передачі - це все одно, що годувати кролів морквою намальованою на піску
otar
5637 дн. тому
Увага! Нагадую, що на ТК діє "правило трьох коментарів". Одна й та сама людина, яка вдає різних людей, може написати максимум три коментарі з-під різних імен, після чого всі її коментарі видаляються.
Оксана
5637 дн. тому
Думаю, автор статті поводить себе вкрай нечемно по відношенню до авторів проекту. І вони цілком законно можуть подати на нього до суду. Бачила цю програму - досить гарна. Дітям на прикладах показано, як користуватися інтернетом. Бо факт, що люди інтернетом користуються і користуватися будуть, але варто навчити їх користуватися у ньому тим, що на благо. Особливо в стосунку до дітей. Словом, пан михайло переступає етичні норми тим, що пише
ну и
5637 дн. тому
Михайле, завжди поважав вас як дотепного автора. Проте після цього допису - трохи розчарувався. Що Ви хотіли сказати цим текстом?! Чи просто дуже кортіло продемонструвати свою антихристиянську сутність, чи просто бажання отримати гонорар за велику кількість знаків?! Які можуть бути претензії до програми, яка вчить дітей добру та послуху батькам, наприклад?! Чи просто баба Маня проти?! Га?!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду