Містер і місіс Сміт: дослідники калу

20 Листопада 2008
34147
20 Листопада 2008
14:57

Містер і місіс Сміт: дослідники калу

34147
У програмах «Критична точка» (ТРК «Україна») та «Містер і місіс С.» («Гамма») розслідують навіть таке. Але допомагати не поспішають – це ж не їхня карма.
Містер і місіс Сміт: дослідники калу
Два чоботи – пара. А дві пари чобіт – це просто дві пари чобіт. Коли ж ця взуттєва логіка стосується персонажів маскультури, то все набагато складніше. Бо кожна наступна пара, пошита за якимось зразком, не хоче окремої долі – вона чіпляється за пару-попередницю, називає себе рімейком або переспівом. Згодом чоботи летять по світу в різних напрямках, вони залишають сліди, які зовсім не схожі на відбитки першотворів. Іноді від них зостається тільки назва, іноді – якийсь фрагмент дизайну. Наприклад, Бонні та Клайд після 1967 року (коли з’явився хрестоматійний фільм Артура Пенна) поверталися на екрани десятки разів, але частіше – під іншими іменами, в інших ситуаціях. Їхній генетичний код – бандитизм по-сімейному – переписується і трансформується то в комедію, то в історію кохання, але тінь подружжя з автоматами незнищенна, і вона вигулькне на поверхні поп-культури ще і ще.
 
Трохи інша історія з містером і місіс Сміт – невиразними героями, які з’явилися на екрані 1941 року завдяки творчому потьмаренню видатного Альфреда Хічкока. Ця стрічка – одна з найгірших у його доробку, й тому навряд чи хтось би згадав сьогодні придуркуватих Смітів та їхні комічні страсті-мордасті, якби не героїчний апгрейд цієї парочки, виконаний 2005 року Дагом Лайманом. Від «оригінальних» чобіт лишилася тільки назва та уламок фабули. Самі ж чутливі обивателі перетворилися на кілерів, символічно породичавшись із природженими вбивцями.
 
Таке схрещення кроликів із крокодилами, внаслідок якого народжуються вже навіть не чоботи, а чудові й абсурдні Абу-Касимові капці, заслуговує на подальше вірусне поширення. І телевізор – оптимальна лабораторія для таких експериментів.
 
Загрозливо-комічні примари містера і місіс Сміт не оминули своєю увагою й вітчизняний телепростір, запліднивши принаймні дві програми, що умовно належать до формату журналістських розслідувань. Одна з них – «Критична точка» на каналі «Україна» – ще й тягне на себе простирадло, заплямоване словосполученням «соціальний проект». Інша, хвацько успадкувавши сакральну назву – «Містер і місіс С.», – побутує на цифровому каналі «Гамма» і декларує приземленіші, майже хічкоківські завдання: дбайливо затарювати глядача бійками, корупцією, шоу-бізнесовими рейвахами та скандалами, що мають великий суспільний розголос.
 
На посадах містера і місіс Сміт (прізвище редуковано до першої літери, щоб вияскравити скандальний стрижень програми) трудяться Михайло Войчук та Весса Григор’єва. Співвідношення містера і місіс – два до одного (в кадрі) та один до нуля (поза кадром). Тобто, на дві програми з ведучим Войчуком випадає одна з Григор’євою, а весь закадровий текст читає винятково містер С. Таку гендерну несправедливість важко збагнути, але легко пояснити. Правду кажучи, я раніше ніколи не задумувався, чи зміг би Джельсоміно зі своїм чарівним голосом бути ведучим на телебаченні. А от після перегляду програми з місіс Григор’євою – задумався. Втім, ця інтонаційна пронизливість ще може перетворитися на своєрідний скандальний тренд.
 
Ведучі «Критичної точки» – Микола Сирокваш та Олександра Адаменко – менш артистичні й екзотичні, в ефірі з’являються у співвідношенні 1:1, хоча й у цій програмі гендерні права на закадровий голос порушені на користь містера.
 
Подальші паралелі між обома програмами набагато дивакуватіші, як і личить Смітам. По-перше, стиль журналістських розслідувань в обох програмах – криве віддзеркалення методів Ніро Вульфа, який вважав найбільшим своїм талантом поставити запитання. Такого персонажа, як Арчі Гудвін, котрий міг би вибігати і викопати якісь відповіді, в обох проектах немає. Відтак розслідування згортаються одразу після перемацування фактів і риторичного питання наприкінці.
 
«Як на місці навчальних аудиторій з’являються розважальні центри?», – цікавиться містер С. на каналі «Гамма». Йшлося, зокрема, про намір хитро продати приватним структурам деякі приміщення Київського університету імені Шевченка. Втім, натяки на гріховні оборудки ректора вичахли вже у момент промовляння – навіть прізвище його не пролунало. Мабуть, в інтересах журналістського слідства. Не менш «сенсаційно» завершується й левова частка сюжетів «Критичної точки». Ось, наприклад, люди кажуть, що в Гідропарку завівся собачий маніяк. Після опитування жіночок, які бачили убієнних псів, містеру ведучому нічого не залишається, як поцікавитись у глядача: «Чи не зажадає він людської крові?».
 
Наступна ланка, яка метафізично зрощує нащадків містера і місіс Сміт, – це пристрасть до абсурду (ось що Хічкоку було б до душі). Програма Войчука-Григор’євої залюбки оповідає про обкуреного тракториста, який переслідував патрульну машину, бо дуже хотів пообніматися з даїшниками, а Сирокваш-Адаменко завдають чудового удару у відповідь: розповідають історію про бабусю, яку Святошинський суд визнав мертвою, ба навіть виписав відповідне свідоцтво.
 
Апофеозом проникнення в абсурдні глибини сьогодення для обох програм стало дослідження калу. «Містер і місіс С.» вкотре здійснили медитацію на тему «біологічної бомби» у Бортничах. Фінальний акорд ноктюрну на честь аераційної станції вже доводилося чути – мовляв, навесні усе це лайно може затопити столицю нашої батьківщини. Але мені важко згадати, коли востаннє ця новина повідомлялася з таким піднесенням. «Критична точка» не менш дотепно розповіла про будинок у центрі Житомира, підвал якого затоплений каналізаційними нечистотами. Мешканці скаржаться, що через це гівно нема чим дихати, натомість комунальники дихають на повні груди і переконують, що ніяких фекалій у підвалі немає.
 
Що у першому, що у другому випадку містер і місіс Сміт не бажають перетворюватися на Чіпа і Дейла. Зрештою, допомога – це не їхня карма. Навіть у соціальних проектах.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
34147
Читайте також
16.11.2010 09:20
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
22 586
24.03.2010 09:36
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
47 664
04.09.2009 10:14
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
19 006
29.08.2009 09:44
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
58 754
14.05.2009 17:28
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
36 823
21.04.2009 12:35
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
29 514
27.02.2009 15:53
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
11 164
08.02.2009 13:27
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
12 687
16.01.2009 16:44
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
11 925
26.12.2008 08:37
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
11 023
11.12.2008 12:13
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
6 534
04.12.2008 14:11
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
9 444
26.11.2008 14:24
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
39 389
13.11.2008 07:34
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
32 810
05.11.2008 19:21
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
35 824
Коментарі
28
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
fomenko-anna
5443 дн. тому
"Критична точка" - это все понты, убедилась на собственном опыте, ничего они не помогают и снимают только то,ч то им выгодно
CмітВессон
5623 дн. тому
***otar // 20.11.2008 17:48:35 Mr. Smith, заказуха - у вас у голові. Замість білої і сірої речовини. А Бриних пише нормальні колонки, які йому оплачує редакція "Телекритики".*** Можливо. Але в даному разі Бриних народив тупе й безпорадне гуано. Нормальний журналіст приїхав би в редакцію, поспілкувався би з працівниками, посидів би на гарячій лінії. Допитувався б, скільком людям і конкретно чим та ж "Критична точка" реально допомогла. Скількох людей просто врятувала. Зрештою, написав би, що по офісу бігають мадагаскарські таргани... Але Бриних - не журналіст, а ліниве постмодерністське базікало. А у таких: як не напуджуйся - гумус виходить.
Mr. Smith
5633 дн. тому
Гласъ с Позняковъ! Не передергивайте! Если автор хочет написать что все малолитражки плохие, он перечисляет их слабые места. А если он пишет сравнительный анализ малолитражек - называет все основные марки с их недостатками.То же с любой продукцией. А так - это рассуждения ни о чем! А по поводу помощи людям.... Интересно что бы Вы сказали, если бы в Вашем подвале плавали фекалии, а ЖЕК имел Вас в виду? Сидеть в центре города и приходить в ЖЕК помахивая удостоверением прессы - это одно , а реалии простых людей это другое.
О чем речь?
5633 дн. тому
А ведь за всеми этими язвительными постами все и забыли четвертый по счету. От Miss Smit. А ведь он разбивает в пух и прах "генитальній вывод" афтара изложенный в последнем абзаце.
Mr.Smith
5636 дн. тому
Спасибо Отар! Я ваши статьи читаю с удовольствием (впрочем как и многих других авторов). Просто люблю хороший и всесторонний анализ продукта. И Ваш ресурс помогает относиться к работе не спустя рукава. Спасибо еще раз за понимание. А нервы... Их не тратит тот кто ничего не делает. Best regards. Mr. Smith
барсук
5637 дн. тому
А якже. А то мабуть КТ плохо стало, что их сравнивают только непонятно чем. Ну так оно же и есть непонятно что.
Гласъ с Позняковъ
5637 дн. тому
Містеру Сміту: Не конче перебрати всі подібні предмети, щоб скласти уявлення про них, одного типового цілком достатньо. Ніхто не буде дивитися сезон подібного мотлоху в очікуванні несподіваного катарсису в кінці останньої програми. А мета автора - не тільки поставити пробу на товарну марку каналу і програми, але й дати зрозуміти авторам, як на його смак суспільством сприймається їх творчий метод. Судячи з каментів, він таки написав па дєлу.
otar
5637 дн. тому
ОК, проїхали, це в мене нерви вже не витримують :)
Mr. Smith
5637 дн. тому
Отар! Ну Вы ведь понимаете что это не анализ Свобод и Шустера! Эти программы можно рассматривать только в связке! В противном случае автор просто поленился. Я не хотел Вас обидеть!!!
otar
5637 дн. тому
Mr. Smith, я не розумію, чому ознакою замовності є аналіз не абсолютно всіх, а лише двох окремих програм такого роду. Бриних узяв їх для прикладу. Я сам не раз так робив, бо оглянути абсолютно всі програми - це довго, а може бути і нудно (нам же потім і напишуть, що многабуков). Хто мав би платити Бриниху за цю статтю? "За Вікнами"? :)) чи "Агенти впливу"? І на кого ця "заказуха" мала би повпливати? І яким чином?
АнтиЖук
5637 дн. тому
- Ты где работаешь? - Я? Я работаю на "ГАММЕ"! - ДА? А я рукаме :)
Радист
5637 дн. тому
2 Отар. Постоянное авторство в "Телекритике" не является гарантией порядочности автора. А также индульгенцией.
Mr. Smith
5637 дн. тому
Отар! Уважаемый! Вы меня не правильно поняли! Заказ редакции - это святое! Но я не думаю что Вы заказывали анализ конкретно этих 2х программ! Джинса - это написание статьи или сюжета с ЗАКАЗАННЫМ ТЕКСТОМ!!!!! А Ваш автор не удосужился даже упомянуть остальные программы которые работают в этом жанре!!!!! Я не ОБВИНЯЛ ТЕЛЕКРИТИКУ В ДЖИНСЕ!!!!!!!!
otar
5637 дн. тому
Mr. Smith, звинувачення в джинсі - це наклеп, а не "мнение". Реакція на наклеп відповідна. Не вмієте сприймати критику - ваша справа, звісно, але не треба ображати ТК і її шановних постійних авторів.
Mr. Smith
5637 дн. тому
О, еще кто то задает тот же вопрос. Его тоже вежливо пошлете?
Эгус Кабулус
5637 дн. тому
Прошу прощения за дублирование постов. Инет глюкнул(
Радист
5637 дн. тому
Ну, спасибо! Пропиарили канал "Гамма" на все 100! Пишите исчо... Если раньше об этом канале мало кто знал вообще, то теперь есть надежда, что народ начнет обзаводиться цифровыми тюнерами, чтобы смотреть "Мистер и Миссис С.". Ибо все, что ругают, особенно по заказу, вызывает повышенный интерес.
Mr. Smith
5637 дн. тому
Отар! Все знают что Вы лично вежливый и воспитанный человек. К чему подобный тон? Вам не нужны мнения? Отключите коментарии. Но не может же сотрудник Телекритики, тем более такой как Вы отзываться о коментах так. Я лично считаю что то что написано в статье это бред. Если я не имею право это сказать - то для кого Ваши статьи?? В адрес господина Taurus такого гнева не наблюдается.
Эгус Кабулус
5637 дн. тому
А где же в этих параллелях "Агэнты вплыву", "За Викнамы", "Останне Попэрэджэння" или там всё супер?
otar
5637 дн. тому
Mr. Smith, заказуха - у вас у голові. Замість білої і сірої речовини. А Бриних пише нормальні колонки, які йому оплачує редакція "Телекритики".
Mr. Smith
5637 дн. тому
Это вам так - почитать на досуге. Аналитик Вы наш! Может еще чем разродитесь. http://podrobnosti.ua/projects/agents/2008/06/02/528869.html
Mr. Smith
5637 дн. тому
Любезнейший! А как насчет например "Агентів Впливу" ??? Или..... Впрочем перечислять не буду. Пишете заказуху - потрудитесь вспомнить всех. Кого похвалить, кого поругать. А так попахивает... тем о чем Вы писали в названии. Best regards. Mr. Smith
Чистюля
5637 дн. тому
Автор походя обгадил пару программ, чтоб покрасоваться своими словесами. Не утруждая себя профессиональным подходом. Жаль, что "ТК" порой превращается в бесплатный общественный туалет.
Miss Smit
5637 дн. тому
1.Имя: Ольга Нас.пункт: Одесса.Суть обращения: Хочу помочь ослепшей девочке Ехименко Алексе,скажите расчётный счёт пожалуйста 2.Имя: Елена Область: КиевскаяСуть обращения: Хочу помочь девочке Ехименко Алексе,свяжитесь со мной 3.Имя: Евгения Область: Донецкая Суть обращения: 10 ноября,в вашей программе показывали мальчика Костю,он сирота.Я хочу ему помочь,у меня много вещей,дайте мне его адрес,хочу выслать ему посылку. 4.Имя: Галина Область: Луганская Суть обращения: Хочу помочь девочке которая потеряла зрение.Сообщите телефон или счет куда можно переслать. 5.Имя: Мария Область: Сумская Суть обращения: 17ноября смотрела вашу передачу,там показывали девушку с маленьким ребёнком,у них нет жилья.Я хочу им помочь.Дайте мне её телефон или адрес.Это телефон моего соседа,а то у меня только домашний После сюжетов КТ таких сообщений приходит около 60 в день. Социальный проект - не только то, что показывается в эфире, основная работа ведется после. КТ ежедневно входит в 30 топ программ дня.
Аноним
5637 дн. тому
Не задело. Ну это и так понятно что они на самом деле ничего не расследуют и никому не помогают а просто добиваются рейтингов простым способом. К чему было об этом писать так как будто вы телевизор вчера включили в первый раз за последние 10 лет и удивились какая там кака. Вы кстати поступаете таким же образом как и они - описываете проблему непонятно зачем, да к тому же и как-то не интересно и даже не понятно из ваших слов проблема ли это, не говоря уже о том как вы предлагаете её решать.
Чи
5637 дн. тому
отожбойвоно, очима в голові відпрасованій телевізором такі тексти читати ой як важкенько
Слава
5637 дн. тому
Что-то я не совсем понял смысла написанного. Пишите проще и к вам читатели потянутся!
перехожий
5637 дн. тому
Шановний, пане Михайлу! За вашою формою не видно змісту. Ідею підтримую, але чи не могли б Ви спрощувати свої словоформи?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду