Похвала дилетантам

26 Грудня 2008
11026
26 Грудня 2008
08:37

Похвала дилетантам

11026
Похвала дилетантам
Не встиг я вчасно написати про чудову програму «Спецпроект» на каналі ТОНІС – цього тижня її вже немає у денному ефірі, відтак варто чекати обіцяної ще місяць тому зміни формату. Канал нібито збирається перековбасити програму, породивши чергового монстра «журналістських розслідувань», але ці наміри поки що не вивалюються в ефір, за що варто подякувати окремо. Все ж таки поява ще одного сухарика у кримінально-викривальному стилі не зможе компенсувати такого старожитнього дива, як колишній «Спецпроект». Програми, яка була реліктовим зразком наївного телебачення.
 
Журналісти часто бояться простоти, у якої чимало паршивих родичів: невміння, нездарність, поверховість і сестра їхня лажа чатують на кожного, хто береться ремонтувати комп’ютер двостороннім ключем на дванадцять і на чотирнадцять. Але зі свого досвіду я знаю, що іноді такого кшталту неадекватність дає жаданий результат.
 
Чи варто й говорити, що фаховість далеко не завжди є синонімом якості, а «високі стандарти» стають стрьомною фабричною цінністю, запорукою калькування, відтворення, клонування визначених зразків.
 
«Найбільш об’єктивний канал», як титулує себе ТОНІС, для мене завжди був надійним емоційним прихистком, – хоч би які катаклізми трусили суспільство, тут щодня можна було подивитися на тварин, снігових людей, НЛО, вкотре переконатися, що Атлантида існувала. Колиханки від National Geographic визначали стиль цього каналу краще, ніж будь-які виверти власного виробництва.
 
І хоча чесноти «Спецпроекту» не варто порівнювати з простотою тваринних та загадкових історій, ця програма принаймні резонувала з ними. Почасти завдяки тому, що вперто не виконувала декларованого творцями завдання: «досліджувати, що перебуває по інший бік явищ, подій, вчинків». Зізнаюся чесно: коли мене хтось запитує, чи «готовий я зазирнути у вічі оголеній правді», – хочеться одразу втекти від телевізора подалі: ні, не готовий. Більше того, чомусь наше ТБ переконане, що правда має бути або оголеною, або ж про неї взагалі не треба розповідати. Ніби «одягнена» правда може цікавити лише модельєрів політичної брехні.
 
Я ледве втихомирив свою неготовність до вичерпного знання про сутність речей, щоб таки подивитися низку «Спецпроектів», – і отримав справедливу винагороду. Спочатку була програма, присвячена розвитку цифрового телебачення в Україні. Майже півгодини напрочуд непотрібної та надлишкової інформації – про різницю між аналоговими передавачами та «сучасними технологіями, які вимагають розумного телеглядача». Півгодини термінів, відсотків та схем покриття, і на завершення – пророцтво про пришестя першого цифрового каналу, який покриє Україну до 2012 року.
 
Власне, моє замилування було спричинене лише одним: поки всі інші зазирають до глядацького рота в надії адекватно зреагувати на карієс його уподобань, журналісти «Спецпроекту» розповідали про ті речі, які в інформаційному сенсі – «непотрібні копалини». І робили це просто, прямолінійно. Як, наприклад, у випуску, присвяченому темі волонтерства. Почавши з того, що «українці споконвіку дбали про своїх старих», автори програми показали звичайних героїв нашого часу, скромних і невиразних, які витрачають свій час, кошти і здоров’я на допомогу безнадійно хворим. Найважливіше, що така тема й потребувала саме такого – максимально простого – підходу, позбавленого скептицизму, бажання показати зворотний бік медалі. Як на мене, для журналістів це надзвичайно важливо \ – іноді забувати про те, що у кожної медалі є зворотній бік.
 
Лише так можна розповідати, наприклад, про монастирське життя, – без жодних згадок про міжконфесійні негаразди, без щонайменшого негативного бекґраунду, без сумнівів та «незручних» запитань. Журналістів учать, що однобічне висвітлення кожної теми – це завжди фаховий провал, але забувають про безмежний простір винятків, який потребує не гострого розуму та винахідливості, а звичайної... посередності. Точніше, того рідкісного на телебаченні різновиду посередності, яка не тріщить від надміру амбіцій та звершень. Посередності, яка нагадує усім посіпакам ефіру про те, що талант і катастрофа крокують пліч-о-пліч.
 
Попри помітну прихильність до релігійної тематики, у «Спецпроекті» співіснували і наївні, декларативного кшталту, випуски (наприклад, про «епідемію тютюнопаління»), і достатньо цікаві для щонайширшої аудиторії програми – про «модні тачки» або про футбольних та естрадних фанатів як субкультурне явище. У кожній із цих історій, розказаних із пронизливою безпосередністю дилетанта, можна було би знайти зовсім інші акценти, наголоси та контрапункти, але тоді б вони втратили найголовніше: свою однозначність.
 
Так сталося, що більшість тем, які потрапляють у телевізор, лише обростають знаками питання. Відтак у глядачів немає шансу знайти відповіді – лише помножити власні сумніви. Виробництво невпевненості, подвійних оцінок та іншого дріб’язку, який розкладають перед нами переважно зворотнім боком, – один із надокучливих трендів сучасного телебачення, котре на свою голову подолало наївність і дилетантизм, бажання поділитися елементарними речами за допомогою примітивних, і тому стовідсотково правдивих, емоцій.
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11026
Читайте також
24.03.2010 09:36
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
47 675
20.01.2010 11:43
Михайло Бриних, «Радіо Свобода»
22 335
04.09.2009 10:14
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
19 012
19.08.2009 15:01
Михайло Бриних
для «Детектор медіа»
48 244
14.05.2009 17:28
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
36 832
21.04.2009 12:35
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
29 519
27.02.2009 15:53
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
11 168
08.02.2009 13:27
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
12 692
16.01.2009 16:44
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
11 935
18.12.2008 18:43
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
23 981
11.12.2008 12:13
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
6 539
04.12.2008 14:11
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
9 448
26.11.2008 14:24
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
39 393
20.11.2008 14:57
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
34 150
13.11.2008 07:34
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
32 816
05.11.2008 19:21
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
35 829
Коментарі
20
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
5606 дн. тому
а вы соплежуи, даже не помните уже, что 29 лет назад началась война в Афганистане! И вопрос не в том окупация это или интернациональная помощь. Вопрос в том, что ниодна телескотина об этом не вспомнила! Хотя практически в каждой школе кто-то из выпускников там погиб. Мы до сих пор не знаем как и что там было. А ведь это наша недавняя история, которая породила великих героев и таких же великих подлецов. А мой ребенок вынужден воспитываться на репортажах из клуба для геев?! Стогний единственый из настоящих мужиков на убогом украинском телепространстве. И я за него в реале хари бить буду!
otar
5607 дн. тому
11, "Телекритика" - не науково-дослідницька установа. Як ви помітили, текст Михайла Бриниха опублікований у рубриці "Колонка Михайла Бриниха". "Колонкою" зазвичай називають короткий суб'єктивний публіцистичний текст. Відповідно, всі питання щодо того, чому Михайло "подивився те-то, але не подивився те-то, врахував одне, але не врахував інше" - до Михайла.
Богдан Кутєпов
5608 дн. тому
А хіба ТОНІС - не центральний телеканал?))) Я розумію тебе, Антонів. ПрАвокацію теж мало хто бачив. От ми й зрозуміли це вчасно. І вам раджу те ж саме: відчувайте потенціал - розвивайте його. А не відчуваєте (тільки чесно, перед самими собою) - ну то лишається тільки захищатися від дошкульних коментарів... Але певен - все буде гут.
11
5608 дн. тому
ну якщо замовила Телекритика статтю, то чому ви раніше не спрослідковували ефір і випуски Спецпроекту? адже багато тем цікаві і повірте якби воний виходили на центральних каналах то посля ефіру про них бі говорили і можливо б були б і скандали. чого ж ви тоді нічого не робили? Чого ж тоді не називаєте авторів програм????
IRW
5608 дн. тому
у світі зараз нема феномену дивовижнішого за тих людей, котрі добровільно регулярно дивляться телевізор
otar
5608 дн. тому
Ірина, замовником цієї, як і всіх інших статей Михайла Бриниха на "Телекритиці", є редакція "Телекритики".
ірина
5608 дн. тому
Цікаво, хто замовляв статтю? І для чого? Таке враження, що лише деякі програми передивлялися, але чомусь одних і тих же журналістів? Чому такий відбір? Автор програм, які викликали таку негативну оцінку в автора статті.
СКОТ
5608 дн. тому
Соррі за попередній коммент....я деколи недобрий через гуманітарний екзил в Україні....я нічого не зрозумів у статті. Хоча певні реченні були добрі... не було добрих прикладів. стомлена стаття. Ще раз соррі...Бриних один з небагатьох інтелектуалів тут але тут інетектуального простору немає і тому це як яблука на снігу....соррі.
5608 дн. тому
Миша, так я не понял в чем дилетантизм? тут скорее твой дилетантизм в оценке и суждении, а не подаче действия, как способ показать дилетантизм. не любишь журналистов? так вот не думай что у тебя как у пишущего фикшн с ними нет ничего общего... ты, кажется, интеллектуальный бздун, как и все украинцы...да вобще Украина это гуманитарная жопа и как бы не пытались недоделки перепрыгнуть через себя не получится это у третьего поколения селян...не получится. хотя я верю в человеческое братство... только в братство нужно приходить с лептой. а лепта эта действие... в этом случае ожидалось духовное действие а не бздеж...
otar
5608 дн. тому
Дякую! :)
Напишу поделикатней j Cnjuybt
5608 дн. тому
Если мне разрешит Отар, то я напомню всем, что Стогний первоклаасный выпускник шкоыу спецподразделений КГБ СССР, где его учили делать всякие пакости по отношению к "врагам СССР". Если бы была люстрация - он один из первых. кто лишился бы всех почестей. который не стоят искалеченных жизней людей. Думаю так можно высказываться.
greta
5608 дн. тому
А я "настоящего полковника" и ведущего Константина Стогния как увижу, сразу вспоминаю эту двочку-фанатку на стадионе под кийками бугаёв-омоновцев и Стогния, который мордой в землю лёг, но извиниться перед глупышкой-фанаткой отказался напрочь - чтобы "честь мундира" не ронять. Быдло - оно в любых пагонах и на любых телеэкрнах - быдло.
Нацкомисии Стогний тож шо-то не нравится)))
5608 дн. тому
"- Чи є моральною передача «Надзвичайні новини» на ICTV, яка фактично пропагує насилля і є посібником для початкуючого криміналітету? Ігор Мішунін 23.12.08 16:39 Василь Костицький, глава Нацкомісії з питань захисту суспільної морал: Хотів би повідомити, що працівники апарату національної комісії регулярно відслідковують, які передачі демонструють провідні українські телеканали. Нас турбує, що у деяких передачах надаються готові рецепти скоєння злочинів. ЗНАЮ ПРО ЦЮ ПЕРЕДАЧУ, ШАНОВНИЙ ІГОР ФЕДОРОВИЧ, КОМІСІЯ ЗАРАЗ ГОТУЄ ЕКСПЕРТНИЙ ВИСНОВОК ЩОДО ЦЬОГО.
Чего? :-))
5608 дн. тому
2 суровая реальность // 26.12.2008 14:05:23/Кто это "не только в Украине" покупает то, что лепит стогний? Что-то никто не слышал, чтоб его телемаразм крутили на просторах Северной Америки. Или все-таки крутят? :-))
суровая реальность
5608 дн. тому
ну, со Стогнием понятно. Он создает бездарные программы и фильмы, которые доют мягко говоря, очень неплохую долю. И, как я понимаю, это все "фуфло" почему то покупают, как оказалось не только в Украине. А вы то что производите? ну, кроме вони) Давайте по теме говорить.
Бриних
5608 дн. тому
так, записуєм: з Кокотюхи - кава (1 шт.)
5608 дн. тому
Лично меня смущает только тот факт, что товарищ Стогний, истинный праффессианал своего дела, создающий гениально бездарные программы (меня умилили кадры об НЛО, в которой аффтор перепутал катастрофы американских челноков, поменяв местами кадры их взрыва) и со слезами умиления рассказывающий о том, что Днепропетровский ОМОН настолько добродушен, что не убил 14-лентнюю девочку на финале футбольного кубка Украины пред светлы очи Харанда политической проституции и иже с ним премьерствовашего Виктора Федоровича, до сих пор называется журналистом.
кокотюха
5608 дн. тому
мишко, за зміст абзаців 7 та 8 (якщо рахувати згори) цього тексту менеджери та редактори українського телебачення повинні як мінімум виставити тобі могорич. та не посталять, бо вони апріорі не готові прийняти цей зміст особисто кожен для себе. а за фразу "я не готовий дивитися в очі оголеній правді" я особисто при нагоді поставлю десь каву.
Стогнію
5608 дн. тому
Слухайте, таварісчь міліціанєр, ви ше б зареєстрували такі назви, як "Спецновини", "Наша Погода", etc. Креативно придумали, малаццо!
Стогний
5608 дн. тому
Не смущает тот факт , что название программы "Спецпроект" было зарегистрировано в 2000 году? И именно под таким названием на Интере в течении 2 лет была в эфире. Еще у меня в кабинете висит Государственное свидетельство на регистрацию даного названия). Слабо, что-то свое новенькое придумать?!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду