Знову комбінація з трьох

13 Листопада 2008
32811
13 Листопада 2008
07:34

Знову комбінація з трьох

32811
Знову комбінація з трьох
Але цього разу таки йдеться про пальці. А точніше – про новий телевиробок невтомного дослідника загадкової української душі Савіка Шустера і каналу «Україна»: гумористично-розважальне ток-шоу «100 українців».
 
У цьому проекті Шустер з’являвся у кадрі в трьох іпостасях: на початку – як скромний художній керівник оркестру, який анонсує виконання свіжого твору і представляє публіці нового диригента; наприкінці – як весільний генерал, який вручає бутафорний символ влади не менш бутафорному переможцю ігрового шоу. Але найважливіша його поява – на другому плані, під час програми: князь телебачення Шустер спостерігає за всім зі свого трону, скромно і без пафосу заниканого у кутку. Саме оцей, третій, Шустер – усміхнений деміург і Великий Брат, готовий виписати премію власного імені, – викликає найбільше замилування. Він нарешті створив модель, до якої стільки разів закликали його і студійний простір трьох каналів різноманітні українські політики, – запросив до імітації політичного процесу простих людей. Отих-таки людей, які вічно незадоволені політичною демагогією та брехнею. Тих людей, які голосують за одне, а вибирають інше. Звичайних людей, яких ніколи не чують. Але які можуть – бодай в доступній ігровій формі телешоу – показати приклад теперішнім можновладцям.
 
Я розумію: ігри бувають різні. Не всі вони аж такі мудрі й складні, як го. Є, наприклад, чудова гра в козла. Або в підкидного дурня. Вони мають набагато простіші правила. Проблема в іншому: показувати по телевізору, як люди віддупляються або вішають шістки на погони – теж не вельми рейтингова ідея. Набагато краще, якщо тлумачити назви цих ігор буквально. Тоді гра в козла означатиме прості вибори цієї благородної тварини з кількох претендентів. А підкидати якогось дурня, здається мені, – ще краща розвага. У проекті «100 українців» реалізоване саме такого кшталту тлумачення гри в політику. Якщо вже у нас вибирають президента – чому б не зробити це в найпростіший спосіб? Тобто, взяти – і обрати. Така от ідея. Суміш телевікторини і спортлото.
 

До того ж, якщо люди зібралися разом і виявили бажання згаяти час, то вже не так важливо, дадуть їм карти або доміно, чи не дадуть. Головне, що в новому проекті «Савік Шустер Студіос» їх перетворили зі статистів «Шустер live» на повноцінних героїв. Навіть якщо ця метаморфоза – побічний продукт виробництва, компенсація запропонована неабияка: п’ятнадцять хвилин слави залишаються стабільною цінністю, хоч як би там спаскудили це поняття Роберт Де Ніро та Владімір Машков.
 
Петро Мага в ролі ведучого має ще більше, ніж у «найбільш вільній програмі на українському телебаченні», простору для жартів. Гумор – народний, простий і зрозумілий, як підкидання дурнів. «Людина, яка хоче брати хабарі, може бути кандидатом у президенти!» – запевняє він, обираючи одного з двох кандидатів на перемогу. Втім, інший теж не проти хабарів. Обоє заслуговують на статус народних поводирів. А після того, як на них одягають вишиванки, – й поготів. Разом із Магою (який теж у вишиванці) вони утворюють чергову комбінацію з трьох, і працюють злагоджено, як пальці. Лейтмотивом дебютного випуску була проблема хабарництва. Мало того, що вона допомогла схарактеризувати героїв шоу як мрійників-Гоголів. Обговорення хабарництва стало чудовою ілюстрацією малоросійського мазохізму: зібраний у студії народ майже з однаковим ентузіазмом висловив готовність давати хабарі й засудив хабарництво, як тяжкий злочин. Що цікаво: більш відвертий хабарник із двох «кандидатів у президенти» у підсумку й став переможцем. Таке волевиявлення (попри свою умовну репрезентативність) може свідчити про те, що психотип «чесного злодія» в сучасній політиці має більше шансів, ніж образ борця за справедливість, сама природа якого викликає скепсис і недовіру.
 
Старт проекту «100 українців» – один із тих рідкісних винятків, коли фактично не виникає запитання «навіщо?». Це програма-помста, яка звертається до глядача за посередництвом глядача. Вам набридли «усі ці морди», які тільки балакають і нічого не роблять для України? Так подивіться, наскільки безпорадно і смішно ви самі поводитеся в найпростіших ситуаціях, коли треба розв’язати не проблему державного масштабу (таку, як хабарництво, що поставило усіх у глухий кут), а бодай приватну халепу, з якою приходить у студію зірковий гість. Цього разу Олександр Пономарьов просив поради, як боротися з аудіопіратами у містечку, де їхній бізнес кришує син мера. Один із «гоголів» запропонував писати звернення до уряду, інший взагалі не зрозумів, про що йдеться. Але Пономарьову, попри відсутність вибору, довелося віддати свій голос одному з кандидатів. Така от позапланова метафора вийшла.
 

Проект «100 українців» – це своєрідне звернення до потенційного учасника програми: подякуй долі, що на тебе не вдягнули вишиванку й не посадили перед камерою для всілякого підкидання. Якщо вам справді набридла політична демагогія – нате трохи бекання-мекання та іншого синдрому кроликів, невже це краще?
 

А може, все й набагато простіше. Може, вся сіль – у жартах про косу прем’єр-міністра, або ж у вишиванках, стрьомному діагнозі «гоголь-шукач» і тій недорікуватості, що поєднуються зі словосполученням «народний президент»?

Фото надані компанією «Савік Шустер Студіос»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
32811
Читайте також
24.03.2010 09:36
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
47 665
04.09.2009 10:14
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
19 007
14.05.2009 17:28
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
36 825
21.04.2009 12:35
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
29 515
27.02.2009 15:53
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
11 165
08.02.2009 13:27
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
12 688
16.01.2009 16:44
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
11 927
26.12.2008 08:37
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
11 023
11.12.2008 12:13
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
6 535
04.12.2008 14:11
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
9 444
26.11.2008 14:24
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
39 389
20.11.2008 14:57
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
34 149
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ираклий Сагайдачный
5645 дн. тому
На телекритике спиритический сеанс? Этот человек умер для медиа пятьсяот лет назад
otar
5645 дн. тому
а просто, зверніть увагу, в якій рубриці опублікований цей текст))
а просто
5645 дн. тому
отличный текст, даешь Брыныху авторскую колонку, чтоб всегда нам
Tamerlan
5645 дн. тому
Дуже радий знову читати доробки чудового автора. Так тримати, Михайле! Без Вас не вистачало гарної аналітики, присмаченої чудовим словом, гумором, а головне щирою незаанґажованою позицією.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду