Євровізійні вектори Першого каналу

9 Жовтня 2008
25734
9 Жовтня 2008
10:27

Євровізійні вектори Першого каналу

25734
НТКУ може спокійно і впевнено забезпечити потужний стрибок у вітчизняному гуманітарному та аудіовізуальному просторі.
Євровізійні вектори Першого каналу
Ми хочемо в Європу. По-різному. Товарами, послугами, людьми. Європа нас не хоче. Особливо активно – в тому випадку, коли товари жорстко конкурентні. Послуги якісні і дешеві. Люди розумні і професійні. Така от вона, Європа – звикла дбати тільки про своїх і своє. Особливо це відчутно, коли йдеться про сфери багатомільярдні. До них, і по праву, відноситься телебачення та шоу-бізнес. Тут, крім загрози своїм мільярдам євро, Європа одразу відчуває ще одну реальну загрозу – своїй інформаційній та культурологічній безпеці. Тому потрапити на європейські національні телевізійні канали українським професіоналам і їх шоу-бізнесовому та телевізійному продукту врай важко. Для знервованих: я про Європу, яка обмежується не Воркутою згори і казахськими степами знизу, – я про інші терени, іншу атмосферу та іншу спільноту.
 
Але українська держава, хоч що б там не казали, про своїх громадян дбає. Не дуже помітно, не дуже з розголосом, але цілеспрямовано. От і про вихід українського до люду європейського держава наша подбала. Ми з вами обіймаємо місце у потужній професійній спільноті – Європейській мовній спілці. Членствує там Національна телекомпанія України – найпотужнійший вітчизняний телемовник і телевиробник. Крім гуманітарного і культурологічного спрямування (спорт, новини, фільмові проекти тощо) Європейська мовна спілка опікується і грандіозними видовищними телевізійними проектами: всі вони за традицією мають у назвах ім’я найстарішої європейської телевізійної забави – «Євробачення».
 
Так от, «Євробачень» котиться європейськими телевізійними каналами уже четверо: наймогутніше – конкурс європейської пісні, цікаве та несподіване – танцювальний конкурс, веселе та подекуди кумедне – дитячий пісенний конкурс, вишукане та елітне – юнацький конкурс класичної музики. Всі ці шоу бачить і український глядач. Участь у всіх цих конкурсах дозволяє Україні потрапити в прайм-тайм десятків провідних європейських телевізійних каналів. І продемонструвати свій справжній рівень – інтелектуальний, творчий, духовний. Рівень той (за деякими винятками) – достойний і високий. Демонструють українці рівень у піснях від профі та в дитячому щебеті, танцювальних па особистостей та у вишуканих рухах музичної класики. Демонструють фантастичній аудиторії – від десятків мільйонів телеглядачів (дитяче та танцювальне змагання ) до більш ніж 150-мільйонної аудиторії пісенних перегонів. І все це – з гарантованим суперрейтингом! І все це – з гарантованою якістю виготовлення кінцевого телевізійного продукту. Зі світового рівня декораціями, світлом, звуком, доволі професійною роботою телевізійників. Навіть у Великій Британії, яка регулярно і з ганьбою займає останні місця на пісенних «Євробаченнях» останніх років, Бі-бі-сі констатує : рейтинг фантастичний! І повірте, що той «рейтинг» – це не потуги «правильно виміряти» у вітчизняному аудіовізуальному просторі. Принагідно зазначу – жодна вітчизняна телекомпанія не забезпечує такий рівень «виходу в Європу» українського видовищного продукту. Жодна.
 
Крім ефектних зовнішніх євровізійніх векторів НТКУ може спокійно і впевнено забезпечити, на основі цих проектів, також потужний стрибок у вітчизняному гуманітарному та аудіовізуальному просторі. Адже професіонали, і не тільки вони, розуміють: участь представника нашої держави у кожному з європейських конкурсів потребує потужного і вкрай професійного загальнонаціонального відбору. Відбору за право представляти не себе коханого(-ну), а нашу країну за кордоном. Відбір цей має бути прозорий, зрозумілий, із жорсткими критеріями. Кожен такий відбір – це робота сотень композиторів та звукових студій (а значить – тисяч українських професіоналів), це сотні нових оригінальних пісень та танцювальних композицій, сотні якісних фонограм та десятки нових сценічних імен та образів!
 
Має запрацювати нарешті створений технологічний і творчий механізм вітчизняного шоу-бізнесу. Запрацювати і набрати потужні оберти. Крім музичних і шоу-бізнесових справ кожний такий відбір – це як мінімум повномасштабні телевізійні програми, відзняті в областях або в регіонах нашої держави, багатоетапний загальнонаціональний телевідбір та фінальні телеконцерти. А перед Новим роком або під час свят – теле-гала-концерт найкращих на кожному конкурсі у прайм-таймі! А ще – низка телевізійних інформаційних сюжетів та розважально-документальних «щоденників відбору».
 
Тобто, кожен конкурс являє собою цілісну багатоетапну телевізійну загальнодержавну акцію. А це значить – ефективну рекламну компанію. Акція ця – з багатогодинним і багаторазовим виходом у прайм-таймах на найпотужнішому загальнонаціональному телеканалі. Та ще й із повторами вдень і вночі! Тобто: ефір, ефір і ще раз ефір! І ефір для гарантовано багатомільйонної аудиторії. Чи не цього катастрофічно бракує українським музикам? І це тільки покази національного відбору. Вінчають усі чотири піраміди – євровізійні шоу в прайм-таймі найбільших і найпопулярніших телеканалів десятків країн Старого світу і навіть Африки та Австралії!
 
Всі «Євробачення» ( і загальноукраїнські, і європейські), які виходили в ефір НТКУ, мають беззаперечно високу і повністю безконкурентну глядацьку аудиторію також і в Україні. Комерційні конкуренти НТКУ розуміють безперспективність потуг... і просто заповнюють цей час в ефірі банальним кінопоказом. Уже багато років... Ті, хто намагається посперечатися, програють. Навіть за умов повної мовчанки і відсутності тотального анонсування «Євробачень» в ефірі Першого національного. Та чого гріха таїти – взагалі будь-де! Навіть за умов «істеричного нагнітання» конкурентами «типу глядацького інтересу» всіма методами (у непродажних друкованих ЗМІ, зовнішньому анонсуванні на вулицях і в метро, через внутрішній «підігрів» у власному ефірі і в ефірі поруч). Результат у підсумкових сухих рядках із останніми «фронтовими вимірюваннями»: «Фабрика зірок» – «Танцювальне Євробачення» 0-2 (і незарахований «чесними суддями-вимірювальниками» пенальті). Джерело цифр – «Детектор медіа». Без коментарів.
 
Коментарів потребує інше. Скажу модними словами: потребує аналізу, точніше розголосу, «інвестиційний клімат», створюваний останніми роками навколо роботи Національної телекомпанії. Хто тільки не «повідомляв» зацікавленим вітчизняним рекламодавцям протягом 2005-2008 років про «закриття», «реорганізацію», «перетворення», «вивчення необхідності існування» і т. п. Національної телекомпанії в Україні. Дрібні, середні і дуже дебелі чиновники, посадовці, колишні, нинішні і майбутні депутати… І на додачу – садять на голову співробітникам Першого національного ще й керівників, з дозволу сказати, президентів НТКУ. Призначають у різний спосіб і з різною метою. Кого – над грошима київського «Євробачення» шулікою покружляти. Кого – над держзамовленням тихесенько руки погріти! Причому з їх приходом «усе» має статися практично завтра: от «мене призначили і через три місяці...», «я прийшов і до осені...». І де воно «те все», і де вони «всі»? Шкода тільки, правоохоронні структури куняють – адже десятки мільйонів державних бюджетних гривень уже пішли в потрібному напрямку і не повернуться!
 
А колеги з Першого національного продовжують виконувати свою роботу. Професіонали домовляються під чесне слово з іншими професіоналами і творять програмний продукт. Якісний, наскільки сил вистачає. Роками – без цивілізованого, коректного і зрозумілого фінансування. Для довідки: за останніми даними, які маю, з 1996-го по 2002 рік заборгованість по фінансуванню державного аудіовізуального сектору становить більше ніж 235 000 000 гривень. І це лише тотальне невиконання Законів України «Про бюджет...» різних років. Із урахуванням інфляційних процесів мова сміливо може вестися про півмільярда! А на додачу до всього – рекламні надходження на рахунки НТКУ за ці роки стали катастрофічно падати. Телепродукту світового рівня більшає, а грошей меншає. І чого б це раптом? Зверніть увагу: з огляду на попередні абзаци написаного, розмови про начебто погану якість телепродукту в ефірі НТКУ і «невміння виробляти конкурентні програми» просто смішні. Адже євровізійний продукт супер’якості вироблений не тільки колегами з Мельникова, 42, але й колегами з Європи. І найбільший рейтинг він має як у Європі (справжній), так і в Україні. А грошей – катма! Щось тут із логікою. Така собі маленька внутрішньоукраїнська корпоративна змова. Змова над рекламною тацею вагою в мільярд! Чимось тут пахне...
 
Але професіоналам – своє робить! Очевидною і нагальною є потреба виокремити в Національній телекомпанії України євровізійні проекти в спеціалізовану фахову потужну телевиробничу структуру. Вочевидь, це має бути або дирекція, або творче об’єднання. На чолі цієї структури має постати окремий віце-президент НТКУ та директор – головний продюсер. Звісно, це мають бути професіонали. Проекти мають стати зрозумілими і прозорими для громадськості та фахівців – гра має йти за сталими та чіткими загальноукраїнськими правилами (звичайно ж, із урахуванням вимог Євроспілки). Серед іншого це означає сталу і довголітню структуру проведення кожного з національних відборів на євроконкурси. Про все це потрібно публічно і неодноразово повідомити всіх – і професіоналів, і телеглядачів. Професіонали готуватимуться довго, спокійно, цілеспрямовано. Фахівці творитимуть дизайн, декорації, світло, спецефекти, фонограми. Глядачі чекатимуть у заздалегідь повідомлений час, із певним настроєм.
 
Така система дозволить вибудувати роботу зі спонсорами на багато років уперед. Фінансування у межах бюджету НТКУ має здійснюватися за окремими кошторисами, які мають бути профінансовані як пріоритетні, до того ж протягом року, а не 29 грудня! Наявність зрозумілої і чіткої системи фінансування чотирьох загальнонаціональних євровізійних проектів дозволить поступово сформувати та здійснити потрібні технічні й технологічні переозброєння для створення сучасного українського телепродукту: світло, звук, спецзасоби, телевізійне обладнання. Потрібно нарешті спокійно і розважливо прийняти рішення і щодо виробництва супутнього продукту: аудіо- та відеоносії, символіка і т. п. Все це працюватиме на загальний імідж як телекомпанії і Першого національного, так і окремих проектів і підрозділів. Такі підходи дозволять наповнити телепрограми і технічно, і творчо. Здавалось би, зрозумілі і прозорі речі, які, утім, протягом багатьох років чомусь не робляться.
 
Олександр Зирін, український незалежний телевізійний оглядач
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25734
Читайте також
23.02.2009 13:51
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
13 747
08.12.2008 07:38
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
19 544
23.09.2008 13:22
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
13 037
18.09.2008 10:48
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
25 550
09.09.2008 12:32
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
8 681
06.06.2008 09:26
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
1 978
21.05.2008 09:54
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
11 989
08.04.2008 15:20
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
8 464
06.03.2008 08:53
Олександр Зирін
для «Детектор медіа»
11 983
28.02.2008 11:15
Олександр Зирін
для «Детектор медіа»
13 348
12.02.2008 12:57
Олександр Зирін
для «Детектор медіа»
2 463
14.01.2008 14:13
Олександр Зирін
для «Детектор медіа»
12 491
24.12.2007 15:52
Олександр Зирін
для «Детектор медіа»
23 000
12.12.2007 08:22
Олександр Зирін
для «Детектор медіа»
11 733
03.12.2007 10:37
Олександр Зирін
для «Детектор медіа»
9 481
28.11.2007 06:42
Олександр Зирін
для «Детектор медіа»
17 628
07.11.2007 09:42
Олександр Зирін
для «Детектор медіа»
8 893
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
вип
5683 дн. тому
Скучно это все Саша. Займись другим делом.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду