Є і фольк, є і м’юзик...

18 Вересня 2008
25550
18 Вересня 2008
10:48

Є і фольк, є і м’юзик...

25550
Програму «Фольк music» на Першому каналі треба зберегти, «оживити» і врятувати від опопсіння.
Є і фольк, є і м’юзик...
В аудіовізуальному просторі України з’явилася телевізійна програма, присвячена українській музиці. «Тю, та це хіба зараз новина?!» – одразу схаменуться скептики. «Та звісно ж!» – відповів їм я.
 
Адже музика в ефірі Першого національного зазвучала – ще раз напишу це великими літерами – УКРАЇНСЬКА і НАРОДНА. Творча команда НТКУ зробила те, що до того з’являлося лише подекуди. Українські народні пісні й раніше по-різному співали з телеекранів. Найстрашніше, коли це відбувалося посеред «попсячої тусні» – випихали на сцену такий собі «обов’язковий національний колорит» залежно від кількості і стадії випитого або часу корпоративчику: «ведмедів із циганами» або «щоби про сало». Зрозуміло, що до народного це має таке саме відношення, як гульня у стилі бабкіних, кадишевих і компанії.
 
Мені здається, що команда музично-розважального проекту «Фольк music» це розуміє. Принаймні, поки що ця дуже тонка і важлива межа між костюмованою клоунадою і справжнім дотримується. Дотримується в цікавому й унікальному телевізійному форматі: телеглядачам пропонують переглянути, відчути та вподобати одну народну пісню в різному розумінні, прочитанні та виконанні. Народні співочі колективи з усіх усюд України (зашарілі від хвилювання наші добрі бабусі та дідусі), а поруч із ними – професійні вітчизняні виконавці (впевнені в собі, різкі, готові вміло вхопити публіку за горлянку). «Домашні» обробки і спроби сучасного звукового продюсування. Власне, ця ідея поєднання глибин народної творчості та звіртуалізованого сьогодення закладена уже і в назві, і навіть у графічній спробі написання назви самої програми.
 
Звичайно, ця ідея потребує професійної кристалізації – дизайну, телевізійного виконання, належного звуку. Потрібно чіткіше визначитися з «роллю» ведучої цієї програми пані Оксани Пекун. Надто впадає в око справжня візуальна «катастрофа» з велетенською кількістю титрової інформації про умови голосування глядачів. Інтенсивне використання титрів проситься в іншому – нагадати б глядачам тексти пісень! Утім, все перераховане зовсім не заважає помітити потенційний фундамент нової телевізійної програми. Одне зрозуміло чітко: не робити цю програму наступного року було би серйозною помилкою. А це значить, що необхідно закласти їй нормальне фінансування, включити в легендарне уже держзамовлення!
 
А поки що в ефірі глядач споглядає фактично перші замальовки та ескізи до потужного телевізійного полотна. Полотно це розраховане не тільки на розумних, модних та сучасних молодих людей. Полотно це малюється, перш за все, з величезною повагою і в низькому уклоні до більш ніж 25 мільйонів українських громадян похилого віку. Я чудово розумію, що це не «цільова аудиторія». Я точно знаю, що декілька років тому серед цих людей навіть рейтинг не вимірювали! Але ж ці люди – наші. І дати їм їхнє-своє телебачення наважується тільки один мовник у країні – і то найпотужніший мовник: НТКУ. І це правильно, адже мовник цей несе і відображає головні риси і реалії своєї-нашої держави.
 
Подібні програми є невід’ємною частиною ефіру сучасних європейських загальнонаціональних мовників Німеччини, Франції, Італії, Іспанії. У багатющих декораціях, посеред сотень (а то й тисяч) кіловатів світла та «живого» звуку, із надсучасним телевізійним залізяччям такі програми виходять у прайм-таймах суботи та неділі. Правда, єврові папірці застеляють очі періодично і там – інколи робляться спроби їх закрити. Але не виходить. Ну, дивляться їх люди – і край! Із лептопами на колінах і висмикнувши з одного вуха «таблетку» – цифрового програвача, із в’язанням у руках перед «плазмою» і з пивом посеред друзів...
 
Зазначу: українська «еліта» і тут крокує з Європою: мовника державного душать і у нас! Перш за все відсутністю грошей. Душать системно, довго, цілеспрямовано. І незважаючи на це він працює. Для людей працює – бо (точно це знаю!) уже котиться по Україні поголос і серед професіоналів, і серед телеглядача про «Фольк music». Звичайно, цей брак фінансування програми впадає в око: професіоналам – одразу, телеглядачу – трохи менше. Знову відпрацьовує давно знана і знайома схема: все робиться на особистих домовленостях професіоналів із НТКУ та колег-професіоналів по вітчизняному шоу-бізнесу: дизайнерів, освітлювачів, звукачів, а то і просто добрих і розумних людей. У наш «веселий час» вони чудово розуміють ситуацію: гроші будуть з 29-го на 30 грудня... Але навіть у таких недофінансованих умовах музично-розважальна програма чітко визначилася зі своїм рівнем, дала зрозуміти її «власні» професіональні критерії. Для діячів шоу-бізнесу в тому числі.
 
Тепер головне завдання, на мій погляд, – утриматися від найнебезпечнішого: скотитися в багно «тусівки». Вже чуються скиглення і шипіння: «мало медійних облич», «а от якби фанеру», «заспіває Дуня Пєтухова – одразу з’явиться спонсор» і т. п. і т. д. Таку от невідповідність між внутрішнім рівнем музичного інтелекту, потужним та оригінальним насиченням програми і реальним дріб’язком «від шоу-бізнесу» закладено зараз у звуковому супроводі «Фольк music»: початкових і кінцевих заставках, програмних відбивках. В Україні чимало колективів фолькового спрямування і світового рівня професіоналізму. Їхня музика спокійно, просто і швидко прикрасить внутрішній звуковий світ програми! Прикрасить і познайомить із таким сучасним музичним виконанням фольклору мільйони українських телеглядачів. Саме їхня весела, професійна, жива та «наша» енергетика має стати поруч із колективами і виконавцями з різних теренів України. Звичайно, для нинішніх реалій вітчизняного аудіовізуального простору це доволі сміливий шлях. Але для мене абсолютно зрозумілим є той факт, що подібні програми ніколи не вкладуться в прокрустове ложе сучасних довколателевізійних і довколашоубізнесових ігор – вони інші. Саме тому вони вкрай цікаві. Саме тому вони вкрай небезпечні. Для них...
 
І ще одне, наостанок. Програма просто проситься у «живий ефір» (звичайно ж, із повторами). Колеги з Європи видають подібні програми тільки в такому режимі. Музика народжується прямо на очах глядачів. З помилками та повторними вступами, з «півнями» солістів та обмовками ведучих, з грою «мимо нот і каси» та живою реакцію глядачів у студії. До речі, це ще один (і дуже короткий) шлях до зникнення з ефіру певних глянцевих та фанерних персонажів. НТКУ має для подібного руху вперед у своєму розпорядженні головне – власний телецентр і людей, які можуть і хочуть!
 
Олександр Зирін, український незалежний телевізійний оглядач
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25550
Читайте також
11.12.2008 09:13
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
28 476
09.10.2008 10:27
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
25 735
23.09.2008 13:22
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
13 038
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду