Очєпяткі в пєдєрачах

3 Грудня 2007
9483
3 Грудня 2007
10:37

Очєпяткі в пєдєрачах

9483
Куди дивляться автори, редактори та випускові, продюсери, режисери та звукорежисери?!
Очєпяткі в пєдєрачах
У мене є два великі німецькі зошити в клітинку. В них нашвидкуруч, паралельно з відеозаписом (якщо кнопку встигаю натиснути), занотовую ідіотизми, що ллються з екранів вітчизняного телебачення. Потім крізь сльози реготу розповідаю те своїм студентам на лекціях. Іноді вони трагічно мовчать – бо несподівано розуміють глибину маразму вітчизняних телереалій... Напевне, настав час оприлюднити бодай малесеньку частку своєї колекції «творчих здобутків» – а раптом допоможе. Чи то я такий наївний?
 
Сьогодні про любов вітчизняного «журналістика» чи мого улюбленого персонажу – «журналісточки» – до арифметики. Написав назву професії в однині, але всі розуміють, що таких «метрів» – купа. Адже все нижче описане потрапляло в ефір українських телевізійних каналів у... відеозапису. А це, хоча б теоретично, означає, що переглядали те все й автори, і редактори, і випускові, вже не кажучи про закріплений українським законодавством «другий сорт» – телерадіопрацівників (продюсерів, режисерів, звукорежисерів і т.п.). А на додачу – виходило це все в ефір ще й із повторами (двічі – увечері та вночі). Про «мільйони водневих бомб в арсеналі Саддама Хусейна» згадувати вже не буду – застаріло те все. Приклади буду наводити найсвіжіші. Може, вони й дрібненькі, зате веселенькі. Прорейтингуєте і додасте свої, адже розумію, що Америки не відкрию.
 
17 листопада 2007 року, канал НТН, підсумковий випуск новин. Сюжет про проблеми з енергозабезпеченням і додатковим навантаженням на розетки в наших кухнях. Журналісточка рахує: навантаження на розетку в радянські часи – 0,5 кВт, зараз – 15-20 (мікрохвильва піч, холодильник, електрочайник). Трагічний висновок – «в десять разів більше, ніж у хрущовські часи». Беру китайський калькулятор: 0,5 на 10 = 5! Перевіряю стовпчиком – таки 5!
 
28 вересня 2007 року, «Інтер», «Чергова камера». Сюжет про тріщини в будівлі Національної бібліотеки імені Вернадського в зв’язку із шаленим будівництвом метро. «230 млн гривень треба на будівництво метро і втричі менше – 67 тисяч – треба на експертизу...». Калькулятор. Стовпчик. Дрібненька така собі помилочка. В 3432 з лишком рази. Всього лише... До «Хусейна» явно не дотягнули...
 
Звертаю увагу: я не системний колекціонер веселощів. Це тільки те, на що звернув увагу, просто блукаючи каналами. Можна додати ще проблеми з очевидним розумінням того, про що йдеться.
 
14 вересня 2007 року, ТОНІС, спецпроект про київський транспорт. У начитці маємо «міст довжиною 2 метри 900 кілометрів».Очевидно, відеоінженер щось геть дивовижне крізь скло в цей час демонстрував... Привіт списку перерахованих вище штатних персонажів!
 
25 жовтня 2007 року, канал практично чесних новин. Цілий вечір титрами в рухомому рядку подають світову топ-новину: «Найбільший у світі пасажирський літак А-320 здійснив перший комерційний рейс». Дивина та й годі – я і весь світ думали, що то про А-380. Ну, буває – переплутали «кукурузник» Ан-2 із Ан-225 («Мрією»). Але, громадяни, де штат вищеперерахованих?
 
За цим усім ховається головне – втрата відповідальності за слово і поваги до глядача. Тут я вже практично чую тупотіння ніг численних членів журналістських колективів і юристів із насупленими чолами, які збираються довкола стола головного когось там писати гнівну відповідь про випадковість, честь, гідність тощо. Громадяни «телерадіожурналісти», може просто довірити тим «журналісточкам» на декілька місяців або й років папери порозносити чи тексти чужі повичитувати, а вже потім допускати їх у кадр?.
 
І навіть головний аргумент теоретиків жанру – «не подобається - перемкни канал» – тут не спрацює. Бо перемикаю і потрапляю на планету звірів. А так хочеться повернутися на планету людей. Розумних. Відповідальних. Грамотних.
 
Олександр Зирін, незалежний телевізійний оглядач
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9483
Читайте також
09.10.2008 10:27
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
25 738
23.09.2008 13:22
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
13 042
08.04.2008 15:20
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
8 467
28.02.2008 11:15
Олександр Зирін
для «Детектор медіа»
13 350
28.11.2007 06:42
Олександр Зирін
для «Детектор медіа»
17 631
07.11.2007 09:42
Олександр Зирін
для «Детектор медіа»
8 894
31.10.2007 18:28
Олександр Зирін
для «Детектор медіа»
10 757
Коментарі
18
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
зритель
5883 дн. тому
это она завидует
согласен
5883 дн. тому
ЕКСПЕРТИ - СУПЕР!!!!
Турист
5883 дн. тому
така розумна, що аж не хоче робити... сидить на першому та більше триндить ніж працює... хай слідкує за своїм суржиком...
вдячна
5988 дн. тому
спасибі вам, бо якщо не говорити про це, то докотимось... вже докотилися. На Першому національному "Експерти дозвілля", титри "громаЦько-політичні програми"- вони переконані, що це так і пишеться! "В головних ролях - Валентин Гафт і Ніна Дорошенко " (називаєтеся експертами, то хоч афішу перепишіть уважно, якщо не знаєте відому актрису з "Любовь и голуби" Ніну Дорошину!)... Можна продовжувати. Знаєте, не можна бути професіоналом і писати неграмотно чи перекручувати факти, цифри, інколи шкода, що прибрали так званий Головліт,а взагалі-то не ця організація примушувала бути точним, а та, колишня, школа і власне сумління. Тому тоді до журналістів і пошана була. А тепер... Всього-навсього - журналюги...
Маня
5989 дн. тому
Це нагадує радянські часи: "у такому-то сюжеті було допущено стільки-то помилок, і зауваження, шановні колеги (товариші) журналісти я вам роблю, бо дисципліна має бути!" Та невже пан Зирін думає, що тим журналістам, крім нього, трудолюбивого, немає кому і сказати про помилки? Так, неправильно полічили або обмовилися під час начитки, але нормальні люди, глядачі, коли це чують, то просто всміхаються. А інші - намагаються ткнути носом. І щоб побільше свідків тому було. Чи може, пан Зирін наївно думає, що лише він один помічає помилки?
texas
5997 дн. тому
Варто аналізувати. Можу додати шедевр від "зірки" з поглядом без будь-якого натяку на інтелект - "урядове засідання Кабміну". Видав - тов.Пивоваров в ефірі 5-го. Так хотів хоч на три слова відірватись від суфлеру.
5997 дн. тому
Это кто, Зырин тут розумный? Пожалейте шнурки моих ботинок, милейший! :))))))))))))))))) Не ошибается, как известно, тот... Тот, кто кроме писюлек в жанре ХХХ на ТК больше ничего делать не умеет. :) А вообще, этот материал пригоден лишь для "загальных зошитив" на 96 стр., чтоб потом на старости вспоминать, на что жизнь была потрачена :)) Гении и профессиАналы
Скиба
5997 дн. тому
Конкурсу, Алексу та іншим розумникам: За часи Раяднського союзу приходили ви в общарпаний магазин, бачили за прилавком жирну тьотю з великими бюстом, начьосом на голові та золотими зубами у роті. Вона своїми брудними руками накладала вам якогось м'ясця або ковбаски. А ви запитували таким тоненьким і несміливим голоском "А чому ви берете брудними руками?" або "А чому від нього тхне і на ньому мухи?" або ще щось таке. А вона вам як гиркне: "Нє нравітся - нє покупайтє! Ідітє в другой магазін!" або "Я тут з утра стою, нєрви на вас трачу, вот сам, казьол, стань и пастой на мойом месте, тагда пасмотришь как ето лєгко от каждово вислушівать!!!" Пройшли часи, магазини зробили ремонти, замість тьоть за прилавками стоять іноді милі дівчата і намагаються вам догодити. Та привід комунізму не вмер, він перебрався у ЗМІ! Тепер деяки митці від телебачення дозволяють собі так само гиркати на глядача "Не подобається - перемикайся!" або обурюватися, мовляв, так їм важко працювати, зробіть самі щось геніальне, а потім вже можете скаржитись! І це замість того, щоб визнати свої помилки і почати серйозніше ставитися до своїх обов'язків. Так, кращий спосіб захисту це напад, не треба нам це ще раз доводити. Або ви просто тупо виправдовуєтесь - помилка. Шановні, у профеесіоналів не може бути помилок, і не треба тут косити на людський фактор! Якщо вам не вистачає професіоналізму (як його реально не вистачає журналісточкам), тоді вам треба ще вчитися, вчитися і вчитися, як ваш радянський чувак заповів. І не треба тут вважати, що ви робите щось супер-пупер геніальне, більшість того, що показує вітчизняне ТВ, тягне лише на "посередньо"! Тому, мабуть, треба прислухатися до думки як спеціалістів, так і пересічних глядачів. А то бач, зробили три сюжети, і вже професіоналів з себе корчать, важко вони працюють! Слухайте розумних людей, якщо свого розуму ще не набралися!
Latunskiy
5997 дн. тому
Що вже там казати про телеведучих, як навколо маємо біду... Купував зеркало, там було застереження: "Увага, хрумке скло"... ))) Або цінники в магазинах, да страви мають дивні назви: "Котлети по Київські", "Вареники по селянські" і т.п. А коли йдеться про абсолютні величини - що й говорити )))
5997 дн. тому
"Тут я вже практично чую тупотіння ніг численних членів журналістських колективів і юристів із насупленими чолами, які збираються довкола стола головного когось там писати гнівну відповідь про випадковість, честь, гідність тощо." - да кому ты нужен, чтоб все стремглав летели и собирались, и тем более писали что-то в ответ на этот пасквиль? Думаешь, эта бредятина вызвала хоть что-либо малейшее, кроме отвращения к твоей свинской статеечке? Ха! Господин никто и местовашесамизнаетегде! Этот жанр не критикой называется, и уж тем более не "теле". Это графоманство самого убогого пошива, чтоб не сказать крепче. Литературная мастурбация в период полнейшего притупления работы коры головного мозга, господин Зырин. Уже даже не смешно. Превращают портал в хранилище неизвестно чего. Грустно
глядач на букву "Б"
5997 дн. тому
поддерживаю автора целиком и полностью целик и полность могу выслать "мылом"
Alex
5998 дн. тому
Вот-вот... Именно таких piton-ов я и имел ввиду... Классический пример! Безусловно, писать и говорить нужно грамотно и работы над ошибками никто не отрицает! Но паскудно морщить нос и поливать грязью людей, которые СЛУЧАЙНО а не умышленно допускают ошибки, может только тот кто сам никогда ничего путного не сделал. А превращать редакторское дело в "священную корову" и в связи с этим по хамски заявлять, что оппонент тупой, безответственный и безграмотный ("А так хочеться повернутися на планету людей. Розумних. Відповідальних. Грамотних" или "Промовч і працюй над грамотністю, щоб особисто до тебе не було претензій") считаю недостойным интеллигентного и образованного человека!
5998 дн. тому
А покажите мне хоть одну, самую замшелую программку, которую сделал этот гений зырин? И потом, у редакции ТК действительно нет адекватной оценки тому, что он пишет? Ведь это маразм крепчайший! Когда-то он называл себя "незалэжным ТБ продюсером". Видимо теперь ему незалэжное продюсерство надоело, в редактуру пошел. Ну-ну, мистер калькулятор :))
piton
5998 дн. тому
"Alexу" і "конкурсу": такі зауваження треба брати до уваги і працювати над собою, а не пирскати слиною. Переконаний, що критика нікому не подобається, але від неї нікуди не дінешся. Помилки були? - були. Їх позбавлятися треба? - треба. Промовч і працюй над грамотністю, щоб особисто до тебе не було претензій.
Лесь
5998 дн. тому
Навіть на чесному каналі скудовчений диктор увесь час торочив про "Арбатську" стрілку.
Очепяткін
5998 дн. тому
Якщо вже про очепятки, то треба писати нашвидкУруч
Alex
5998 дн. тому
В этом то и заключается вся проблема украинского телевидения! На всех каналах в руководстве сидят такие "санітари рідної мови з олівцями" и, по их глубокому убеждению, делают "професійне телебачення". Вместо того, что бы привлекать творческих людей, придумывать интересные проекты, пробовать что то новое, они занимаются ловлей блох и пересчетами своих липовых рейтингов. Телевидение должны делать режиссеры, а не редактора!
конкурс
5998 дн. тому
УВАГА! АКЦІЯ! Давайте зберемо гроші на оплату ефірного часу для програми і подаруємо цей час ЗИРІНУ!!!! а то йому все не подобається, а навіть безкоштовно канали його не хочуть судячи з усього нехай Зирін зробить хоч якийсь продукт, а всі з задоволеннями подивимося
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду