Відео без традиційного попередження «фанера!»

7 Листопада 2007
8894
7 Листопада 2007
09:42

Відео без традиційного попередження «фанера!»

8894
Наші музики почали розуміти, що гроші треба вкладати не лише у відеокліпи. Телеконцерт Альони Вінницької на ТРК «Київ».
Відео без традиційного попередження «фанера!»
Декілька телеглядачів у столиці та нечисленні ентузіасти телеканалу «Київ» за межами однойменного конгломерату в Україні нещодавно мали змогу зустрітися з рідкісною телевізійною спробою. В ефір вийшла телевізійна версія концерту відомої української співачки Альони Вінницької.(ніч із 20 на 21 жовтня та ніч із 31 жовтня на 1 листопада). Програма, як і годиться, вийшла в ефір у звичний для всього українського час – далеко за північ. Для тих, хто не встиг подивитися, було запропоновано, очевидно, зручніший для повтору варіант – близько 6 ранку. До того ж, у телевізійній газетній програмі цей концерт просто не зазначений. Утім, я та ще декілька лунатиків випадково на нього натрапили.
 
Співачка зі своєю командою побували з концертами в низці міст України. Все це носило горду назву «Звездный тур». Було вирішено зробити якісну відеоверсію. І зробити її не в Києві. Для «живих» музикантів це знайомий шлях. Можна згадати, скажімо, як росіянка Земфіра створювала телеверсію свого донецького концерту в Ризі – подалі від тусні. Телевізійним підсумком тоді став музичний відеофільм під назвою «Через тернии к звездам». В основі роботи був живий концерт у донецькому Палаці мистецтв «Юність» і репортажні зйомки подій у турі. Тож нічого дивного, для будь-якої країни світу така робота – чергова і буденна шоу-бізнесова та телевізійна справа. Для будь-якої, крім України! І цьому є декілька пояснень.
 
Перше – живий звук. Саме той живий звук, якого як чорт ладана бояться всі (прописом і ще раз – ВСІ!) так звані «ЗВЬОЗДИ» вітчизняного пошиву. Робота пані Вінницької та її команди ще раз спокійно і впевнено доводить – співати в Україні вміють, грати якісно і працювати зі звуком теж. А робота колег із телевізійної команди спокійно і впевнено довела, що телевізійниками в Україні тільки намагаються прикрити свої дрібні і нікому не цікаві причандали і причандальчики (нагадую, традиційна пересторога «фонограма» на афішах стоїть поруч із попередженням «телевізійна зйомка»).
 
Друга й основна тенденція – «нічого в Україні робити не можуть – ні музики, ні шоу, ні телебачення». Цю ганебну брехню навіть коментувати не буду... Краще детально поговорити про реалізоване у відеофільмі.
 
На жаль (мені так здалося), авторам телевізійної версії туру Вінницької не вдалося зламати хибну систему, вибудовану роками у відносинах українських музикантів, дирекцій фестивалів, продюсерів та українського телебачення. Основна проблема у стосунках телебачення і шоу-бізнесу в Україні – намагання перетворити телевізійників на обслуговуючий персонал концерту. Охорона, білетери, робітники сцени, телевізійники, пожежники і т.д. Це призводить до того, що телебачення вимушене намагатися хоча би вчасно зафіксувати те, що відбувається. От і гримає піротехніка – але за кадром; за тим самим кадром залишаються потуги режисури видовища. Сучасні ж вимоги дещо інші – якщо на майданчику працює телебачення, а тим більше якщо створюється саме телевізійна подія, – все має бути розгорнутим тільки для задоволення потреб телебачення! Звук, світло, піротехнічні ефекти, декорація, робота музикантів, робота з глядачами – усе працює задля створення видовища перш за все на екрані. На екрані – а не для першого ряду.
 
Чи вдалося це зробити Вінницькій і телевізійній команді повною мірою? Як позитив зазначу намагання. Але «картинка» продемонструвала і декілька незграбних фактів. Основне – відеофільм фактично перетворився на візуалізований бенефіс барабанщика. Саме цей музикант отримав у телевізійному варіанті левову частку найбільш виграшної та цікавої картинки. Як із точки зору вдалого освітлення, так і з точки зору операторського вирішення. Це зовсім не погано – це класно! Але ще більш виграшно це виглядало би поруч із таким саме якісним вирішенням крупних планів і всіх інших музикантів! Вже не кажучи про крупний план самої співачки! А от цього якраз і не сталося. Так іноді буває – весілля перетворюється на бенефіс не молодих, а... тамади.
 
Очевидно, що це пов’язане не з мінімалізацією світлового насичення шоу. Явно не вистачало світлових «гармат» для солістки. Явно малувато було приладів для заповнення і насичення світлом будь-якого кадру і ракурсу з іншими музикантами. Не вдалося отримати телевізійникам і яскравих крупних планів численних глядачів, які активно підтримували співачку і писком, і співом, і емоціями. Хоча слід зазначити старанну роботу фахівців «ПП Боголюбов», які опікувалися світлом, звуком і сценою, але телеглядачеві лишилося хіба що здогадуватися, як виглядають глядачі у темнуватій концертній залі. Все вищевказане негативно впливає на основне і найбільш магічне – телевізійну атмосферу, яку народжує екран. Або не народжує...
 
На жаль, вибраний шрифт титрів може призвести до помилки, тому пишу прізвище колеги режисера-постановника, так як зрозумів: Людвіг Теппер. Кероване ним телевізійне втілення розбилося на три частини – саме розбилося! В першій частині жваво, динамічно, цікаво були представлені події туру, музиканти, автографи, переїзди, підготовка до шоу. Основний хронометраж був відданий, власне, живому концертному виступу, який увібрав вісім знаних глядачами і слухачами композицій. Закінчення, яке пройшло на 9-ій композиції, представило нам титрами та оригінальною графікою і вирішенням усіх авторів, творців та учасників дійства. Найбільша і найвагоміша частина була зовсім не підкріплена титрами та телевізійними потугами між піснями і це значно погіршило загальне сприйняття. Втім, це можна трактувати і як своєрідне режисерське рішення – надати телеглядачеві можливість побачити все дійство практично без телемонтажного втручання. Все – це означає все: з веденням пані Альоною концерту, з дещо наївними, хоча і завченими репліками, з не дуже гучним, але справжнім співом залу, з милими обмовками і феєрверками дещо не в тему т.д. і т.п. Та, на жаль, із початком і кінцем ця частина зліпилася не дуже органічно.
 
Утім, спробу здійснено. І вона запам’ятається як вагомий крок уперед. Тим більше, що продюсерами, а значить і власниками всіх прав на цей телефільм, виступили самі музиканти та пані Вінницька. Це дуже важливо – адже українські музики почали розуміти, що значно потрібніше вкладати гроші у виробництво не відеокліпів, а повноцінних живих концертів. До речі, й у фінансовому сенсі це абсолютно співставні суми.
 
Олександр Зирін, незалежний телевізійний оглядач
Фото з сайту Альони Вінницької
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8894
Читайте також
09.10.2008 10:27
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
25 738
23.09.2008 13:22
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
13 042
08.04.2008 15:20
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
8 467
28.02.2008 11:15
Олександр Зирін
для «Детектор медіа»
13 350
03.12.2007 10:37
Олександр Зирін
для «Детектор медіа»
9 484
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
То Зиріну
6022 дн. тому
"До речі, й у фінансовому сенсі це абсолютно співставні суми." Так, якщо вартість кліпа помножити на 10, то вийде співставна сума.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду