Наша пісня гарна нова…

14 Січня 2008
12493
14 Січня 2008
14:13

Наша пісня гарна нова…

12493
Наша пісня гарна нова…
Цю репліку Олександра Зиріна «ТК» отримала ще перед Новим роком, коли стало відомо про призначення Ані Лорак представницею України на «Євробаченні-2008». Але, не бажаючи псувати керівництву Національної телекомпанії України святковий настрій, ми вирішили відкласти публікацію. Редакція не повністю поділяє категоричність висновків автора. З одного боку, рішення НТКУ не проводити національного відбору викликає запитання – хоча б тому, що відбіркові концерти «Євробачення» з інтерактивним голосуванням могли б бути рейтингово успішним продуктом в ефірі державного мовника. Натомість, глядачам запропонують обрати з-поміж декількох пісень Ані Лорак. Проте, не забуваймо, що перша і поки що остання переможниця «Євробачення» від нашої країни, Руслана Лижичко, також була «призначена», тоді як виступи «народних обранців» - «Ґринджол» і Тіни Кароль – не були настільки успішними. «ТК» запрошує до дискусії всіх, хто має інший погляд на ситуацію з «Євробаченням» в Україні.
 
У черговий раз керівництво НТКУ використало процедуру «внутрішнього відбору» для визначення представника України на пісенному конкурсі «Євробачення».
 
Поїде – Ані Лорак. Ніхто, щоправда, не знає, «з чим», «як» і «навіщо».
 
Керівництво державного телевізійного мовника в черговий раз продемонструвало своє місце: дрібненьке, навколокомерційне, тусовочне. Зараз воно продумує схеми ефективної співпраці з кураторами і власниками комерційного бренду «Ані Лорак». Чи, може, вже придумало? Побачимо. Проаналізуємо. Звісно ж, порахуємо.
 
Гробова тиша завжди означає, що попереду несподіванка. Тривала гробова тиша – що попереду, як правило, ганьба. Бо чого ж мовчати, якщо все зрозуміло, чесно, доступно, коректно, як у нормальному цивілізованому суспільстві? На ту гробову мовчанку навколо майбутньої участі України у пісенному телевізійному конкурсі «Євробачення-2008» звернули увагу всі уважні спостерігачі та аналітики. Навіть істеричні «хвахівці» помітили цю гнітючу тишу, що триває з травня 2007 року, і встигли понаписувати і понапоказувати в залежності від того, «хто» «кому» і «скільки».
 
Кілька днів тому побачив черговий сюжет на невеличкому комерційному телеканалі і зрозумів, що пора. Підняв слухавку й поцікавився в одного з провідних професіоналів НТКУ, що відбувається (прізвища колеги не повідомляю з міркувань його безпеки). Отож, ні слуху ні духу про нормальний цивілізований всеукраїнський відбір, який ставав «родзинкою» видовищного телебачення в програмній сітці Першого каналу! «Як начальство вирішить – так і буде».
 
Отже, «начальство» вирішило. Місце та процес прийняття рішення не коментуватиму – перейду зразу до його ідеології.
 
Керівництво НТКУ вперто не хоче помічати, що:
 
- українські співаки, музиканти, композитори не мають жодної іншої реальної можливості отримати стільки справжнього європейського досвіду;
 
- в Україні не проводиться жодного пісенного конкурсу такого ґатунку і з такими потенційними можливостями;
 
- цікавість до конкурсу стабільна й велика (і серед фахівців, і серед глядачів).
 
Проведені у попередні роки загальнонаціональні конкурсні відбори мали сенсаційні для Першого каналу рейтинги. Фінали справді дивилась уся країна, голосували десятки тисяч українців – причому маючи нещасні 20 хвилин ефірного часу. Під час відбіркових конкурсів «раптово» ставало зрозуміло, що в Україні десятки талановитих молодих і досвідчених музикантів, співаків і співачок; «раптом» виникали десятки нових і оригінальних вітчизняних пісень.
 
Іноді (ну от як на відборі до дитячого конкурсу 2007 року) також раптово ставало зрозумілим, що «бабло» все ж таки не допомагає тусовочним персонажам перемогти. Потрібно щось інше – іскра в очах!
 
Як бачимо, НТКУ може спокійно і якісно заповнювати повноцінними багатогодинними студійними видовищними програмами власний живий ефір, а потім ще й повторювати їх. У програмній сітці НТКУ є повноцінні «євровізійні» загальнонаціональні програми – «Дитяче Євробачення», «Танцювальне Євробачення» - проте чомусь канал не хоче мати повноцінного пісенного «Євробачення». Замість цього вже не перший рік тривають розмови про страшну відсутність грошей на організацію конкурсу. Якщо звести докупи суми всіх премій, виплачених декільком представникам верхівки НТКУ, вистачить на проведення ще й не такого шоу! Або з посмішкою пригадати, як швидко й ефективно організовуються за рахунок бюджету НТКУ різноманітні «разгуляї» та «шарманки». Цікава картинка, чи не так?
 
Зрозуміло й інше: потенціал «Євробачення» загрожує всім тусовочним намаганням загорнути весь український шоу-бізнес під себе-коханих. Декількох, із «пєрвой дєсяткі». Оскільки йдеться про успішний загальнонаціональний телевізійний проект, раптом може виявитись, що в Україні – сотні талантів і професіоналів. А це вкрай небезпечно: шалена конкуренція! Тому краще вирішувати свої питаннячка на задніх сидіннях лімузинів, у баньках, на дачках…
 
І ще одне: ну просто диво! Вже багато років НТКУ «всуху» програє ефірні новорічні змагання, і практично нічого не робить, аби виправити цю ситуацію. Чому б не влаштувати логічної, простої і зрозумілої забави: «Ніч «Євробачення»: хто поїде в Європу»? Проводити фінал всеукраїнського національного відбору учасника від України на «Євробачення» варто було б проводити у Новорічну ніч. Українці давно звикли б дивитись це шоу замість «вогників». А повідомити про те, що так буде віднині і назавжди, потрібно було наступного травневого ранку після фіналу попереднього конкурсу. І все – і професіонали, і телеглядачі, і спонсори будуть на багато років наперед «заряджені». (До речі, все, що написане мною вище, охороняється копірайтом :)
 
З огляду на ситуацію в нашому шоу-бізнесі та керівництві Національної телекомпанії України зрозуміло, чому так не роблять. На жаль, це розуміють усі.
 
Можливо, пора втрутитись панові Президенту – тому, що з великої літери? Вже вся Європа з нас сміється, а українські фахівці спльовують із відповідними ідіоматичними виразами…
 
До творчих здобутків співачки Ані Лорак я не відчуваю нічого, на жаль. Уже років так із 10. Є членство в «пєрвой дєсяткє», глянець та участь у закритих вечірках, але чогось іншого – не відбулося. Справжнього…
 
Але все ж таки думаю, що ця чарівна панянка та досвідчена співачка змогла б рішуче поборотися за право виступити на «Євробаченні-2008» у національному відборі. Вона має і голос, і телегенічність, а отже, мала б можливість здобути перемогу й додати собі сотні тисяч нових шанувальників. Але – відкрито і чесно.
 
Не сумніваюся, що й Руслана Лижичко перемогла б у чесному й відкритому відборі, якби він проводився. І у перемозі Тіни Кароль я не сумнівався, як, на жаль, і у перемозі легендарних «томенковських» «Ґринджолів». Але того разу я відчув до Ані Лорак повагу як до професіонала. А зараз хочеться поскоріше потрапити на свіже повітря. Відчуття таке, немов пройшов через «корпоративчик», у черговий раз організований керівництвом найпотужнішої державної телекомпанії країни.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12493
Читайте також
23.02.2009 13:51
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
13 748
09.10.2008 10:27
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
25 737
23.09.2008 13:22
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
13 038
08.04.2008 15:20
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
8 466
06.03.2008 08:53
Олександр Зирін
для «Детектор медіа»
11 984
28.02.2008 11:15
Олександр Зирін
для «Детектор медіа»
13 349
12.12.2007 08:22
Олександр Зирін
для «Детектор медіа»
11 734
18.05.2007 14:54
для «Детектор медіа»
10 573
16.05.2007 13:15
для «Детектор медіа»
12 896
15.05.2007 14:28
для «Детектор медіа»
6 198
15.05.2007 14:02
для «Детектор медіа»
6 596
14.05.2007 13:21
для «Детектор медіа»
5 863
16.03.2007 12:38
для «Детектор медіа»
8 102
14.03.2007 14:19
для «Детектор медіа»
8 101
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
скептик
5949 дн. тому
А никого и не было. И нет.Кстати,София Михайловна не совсем и наша,разве что по гражданству,потому как украинских песен в ее репертуаре сущий мизер.Если посчитать,то в основном она исполняет российский репертуар.Не могу ее представить с тем,что поет Билозир(ниже только Поплавский).Будь Ани Лорак даже как Тина Тернер,исполнять ей у нас было бы нечего.Накопытили наши вышиваночные гуманитарии.Композиторы!Ау!
Шмат сала
5950 дн. тому
Знову буде Ані Лорак, яка ніколи не мала власної манери виконання, невдало наслідувати американських соул-співачок - Уітні Хьюстон та Мерайю Керрі. Американізація не дуже схвально сприймається Європою і тому, скоріш за все, вона не війде до першої десятки співаків. І якщо крупний план співачки досить гарний, то рухається вона слабенько і харизматичності, тобто акторського темпераменту - зась! Ніяка пісня не врятує, навіть, якщо її напишуть Меркурі разом з Маккартні. Талант у нас один - Софія Михайлівна, дай Боже їй здоров'я і довголіття.
Шмат сала
5950 дн. тому
Знову буде Ані Лорак, яка ніколи не мала власної манери виконання, невдало наслідувати американських соул-співачок - Уітні Хьюстон та Мерайю Керрі. Американізація не дуже схвально сприймається Європою і тому, скоріш за все, вона не війде до першої десятки співаків. І якщо крупний план співачки досить гарний, то рухається вона слабенько і харизматичності, тобто акторського темпераменту - зась! Ніяка пісня не врятує, навіть, якщо її напишуть Меркурі разом з Маккартні. Талант у нас один - Софія Михайлівна, дай Боже їй здоров'я і довголіття.
Шмат сала
5950 дн. тому
Знову буде Ані Лорак, яка ніколи не мала власної манери виконання, невдало наслідувати американських соул-співачок - Уітні Хьюстон та Мерайю Керрі. Американізація не дуже схвально сприймається Європою і тому, скоріш за все, вона не війде до першої десятки співаків. І якщо крупний план співачки досить гарний, то рухається вона слабенько і харизматичності, тобто акторського темпераменту - зась! Ніяка пісня не врятує, навіть, якщо її напишуть Меркурі разом з Маккартні. Талант у нас один - Софія Михайлівна, дай Боже їй здоров'я і довголіття.
Кукринікса
5954 дн. тому
Знову цей підстаркуватий лох розмазує соплі. Не дає тобі спокою успішність інших - піди втопися. А якщо такий герой то піди та набий пику Докаленку. Може в новостях покажуть - прославися реально як борець за чесне і професіоанальне тєлєбачення! Пані Лігачова, скільки ще буде виливати лайно на ТК цей нездара?
ANN
5954 дн. тому
Як однобоко охарактерпизовано призначених і обраних! Пономарьов - призначений - місце після 10. Тіна Кароль - обрана - 5. Вєрка Сердчка - обрана(іий) - 2. Гринджоли - "обрані"...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду