Сум за минулим і сьогоденним

13 Червня 2008
43798
13 Червня 2008
16:35

Сум за минулим і сьогоденним

43798
Важко уявити, щоби в ефірі російського ТБ показали документальний фільм про загибель Володимира Івасюка чи, скажімо, Ігоря Білозіра.
Сум за минулим і сьогоденним

Часи, коли телебачення виконувало просвітницьку, виховну та пізнавальну функції, давно минули, і найшвидше в українські ефіри повернуться нешвидко, можливо навіть дуже нешвидко. Країні, котра чітко визначилась із цінностями – пивом та футболом, ніколи перейматися духовністю в найширшому сенсі цього слова, тому вона здебільшого змушена імітувати так званий духовний поступ. А коли ще врахувати, що постійно слід оглядатися на «старшу» сестру, котра майже повністю з’їхала з глузду, аби не образити її нагадуванням про Конотоп, Крути чи Батурин, плюс до тих, які за перелазом, додати «наших» культуроборців-правдолюбів, перегрітих на кримському сонці товаришів Грача та Колесниченка, то не потрібно, як то кажуть, мати ворогів.


Телебачення, наскільки вистачає інтелекту та сміливості, намагається озвучувати найдражливіші теми сьогодення – що новим шоу-зіркам від політики, звісно, не подобається. Наприклад, нещодавно молодий та заповзятий бютівець Валерій Писаренко у програмі «Re-акція» (5 канал) висловив незадоволення журналістами, наголосивши, що їм цікаво «викликати агресію», щоби потім, мовляв, споглядати за реакцією суспільства. Мабуть, у подібні моменти осяяння Валерій Писаренко забув, що більшої агресії, ніж дії наших «народних» відносно свого ж таки народу, вже не викличеш. Та це, мабуть, зовсім інша історія. Повертаючись до програми «Re-акція» (5 канал), що є сильним проектом кількох шанованих засобів масової інформації, хочеться наголосити на її повній відмінності від всієї решти соціально-політичних форматів, що, на превеликий жаль, непристойно подібні, як за формою, так і за змістом, не кажучи вже про безпосередніх учасників. Особисто мені найбільше імпонує в цій програмі те, що ведучі не дають своїм візаві «зіскочити» з озвученої теми, як це, на жаль, дуже часто буває. Загалом ідея телевізійного медіаклубу не нова, але в цьому випадку вона наповнена чітким змістом, в котрому свобода слова і думки – понад усе. Виявляється, це й досі справляє враження у нашій «найдемократичнішій» країні.


Телебачення покликане дивувати. І воно дивує, до розгубленості, бо не можеш одразу в’їхати, що б це означало. Скажіть, будь ласка, де ще можна (окрім, звісно, нашої України, у якій страшенно утискають усе великоруське) почути, щоб у «головних новинах» анонсували документальний фільм про вбивство зірки російського шансону Михаїла Круга, земля йому пером. Певен, що нічого подібного (у будь-якій формі) на «головному каналі» ми не почуємо про дивну загибель Володимира Івасюка чи Ігоря Білозіра, тим паче в ефірі сусідньої «сестринської» держави. У нас це нормальне явище, навіть із відтінком благородства та просвітництва – країна повинна знати своїх «героїв».


Ну а розмова про те, як «благотворно» впливають на психіку серіали типу «Вогонь любові», «Любов, як любов», «Консерви», «Сваха», «Принцеса цирку» – взагалі марна, бо канали, що їх демонструють, безапеляційно вважають, ніби саме за їх допомогою «просвіщають» громадян, як слід поводитись у тій чи іншій життєвій ситуації. Дивно, що мовчать психологи, невже теж увірували в подібну маячню? Тож не дивно, що найчастішою емоцією після чергового телевізійного вечора буває сум.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
43798
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду