Хто або що кого прикрашає

5 Червня 2008
10045
5 Червня 2008
09:59

Хто або що кого прикрашає

10045
«Свобода слова» на ICTV поволі скочується до пустопорожньої балаканини.
Хто або що кого прикрашає
Гадаю, всі добре пам’ятають популярне (особливо за радянських часів) прислів’я про те, що саме людина прикрашає місце. Воно наче і так, але все ж таки не зовсім, бо, скажімо, такий телевізійний проект, як недавні зіркові танці, легко прикрасить будь-кого, що красномовно демонструє приклад зі співачкою Тіною Кароль, яка завдяки «Танцям» стала і найвродливішою, і найкращою телеведучою, і найрозумнішою та найдотепнішою жінкою України. Щось подібне трапилося з ведучим «Свободи слова» на ICTV Андрієм Куликовим, котрому дісталося супер-розпіарене ток-шоу. Звісно, Куликову було непросто, бо над ним як дамоклів меч тяжів взірець «великого» Шустера. Та мабуть, саме жорстке порівняння змушувало нового ведучого викладатися на всі сто відсотків, прагнучи наповнити шоу цікавим змістом.
 
Автор цих рядків щиро підтримував Андрія Куликова у його прагненнях позбутися ангажованості, що ставала все помітнішою й визирала ледь не з кожної шпаринки старої програми, а також у прагненнях повернути формат «Свободи слова» від напіврозважального до політичного шоу. Певний час Куликову це вдавалося, і він переконливо доводив свою спроможність бути цікавим ведучим-диригентом напівбожевільних оркестрантів українського політикуму. Але чи то вже так влаштована українська душа, що хутко спалахує і так само хутко згасає, чи ще якийсь недосліджений досі фактор впливає на ту саму душу, але «Свобода слова» впевнено перетворюється на банальну програму за участю невгамовних говорунів-депутатів. Все частіше ведучий озвучує дуже гучні «резонансні» теми (приміром, політичні репресії), із яких, зрештою, виходить лише пшик, бо все так чи інакше закінчується взаємними звинуваченнями та зведенням рахунків – як це було в останньому шоу. І не треба кивати на аудиторію в студії, мовляв, вона презентує народ, якому дуже цікаві «політичні репресії» кумів одне проти одного. Даруйте – а що ще робити людям, коли вже вони опинилися у студії?! Роль ведучого зведено до елементарного телевізійного конферансу на кшталт: «Слово має народний депутат Ксенія Ляпіна, дякую, а тепер слово надається представникові наймудрішої та найкрасивішої фракції в українському парламенті Олегові Зарубінському...». І так протягом всього шоу, рівненько, комфортненько для всіх, загалом ні про що і водночас про репресії.
 
Я вже мовчу, що політикам нема про що говорити з власним народом, бо наші та їхні інтереси діаметрально протилежні. У нас уже навіть свобода слова починає нагадувати пустопорожні теревені, лише насіння для повного антуражу бракує. Ну а те, що депутати іноді говорять із надривом і пафосом, як, приміром, «голубка миру» Ксенія Ляпіна, – враження, на жаль, справляє мало, бо надто вже непереконливо.
 
Репресії як з’явилися, так і закінчаться – ніщо породжує ніщо. Але в тій останній «Свободі слова» із вуст аналітика Андрія Єрмолаєва таки прозвучала цікава тема – про «феодальну демократію», що останнім часом усе частіше та відвертіше проявляється в нашому суспільстві. Ведучого ця тема не зацікавила, а шкода – вона, як на мене, актуальніша для нашої рахітичної демократії, аніж, скажімо, кулуарні репресії. Тож із усього сказаного вище випливає сумний висновок: «Свобода слова» на ІCTV теж почала давати крен у бік гучних, але бульбашкових тем, що само по собі прикро.
 
Ведучому такого формату не слід так миттєво відгукуватися на подібні пікантності в житті можновладців, тим паче присвячувати їм так багато ефірного часу, адже відомо, що крук круку ока не виклює. Можливо, правдоборців слід викликати на більш неприємні та незрозумілі для них розмови – такі, наприклад, як дитяча смертність і державна політика, українська книга та суцільна безграмотність, збереження пам’яток історії та культури, безкоштовна медицина по-українськи тощо, із залученням до обговорення в студії авторитетних людей країни. Інакше виходить, що найбільші інтелектуали в нас, прости Господи, – народні депутати. А стосовно того, хто або що прикрашає те чи інше місце – вирішує все одно глядач, а його, як відомо, не надуриш.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10045
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Профи
5814 дн. тому
Помню, Костя, как Вы восторгались Куликовым, мол он и такой и сякой, а теперь небось и сами поняли, что звезд с неба он не хватает, самый обычный мастеровой, которому повезло попасть на то место о котором Вы пишите. Программа его действительно все хуже и хуже. И сам он мямля - не более. Рад, что Вы иногда пытаетесь быть объективным.
Олег
5815 дн. тому
Лица одни и те же, что у Шустера- они нам просто надоели! Литвин и его компания уже всех достали!
WSG
5815 дн. тому
дійсно ці нардепівські мордофани визивають блювотину, в незалежності від фракцій. вони нагадують мені говорячі заспиртовані голови із "Футурами". Хотілося б в таких програмах бачити нормальних, цікавих, людей, бажано ще й пофесіоналів
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду