Донбас-відбувайло

3 Червня 2008
20117
3 Червня 2008
09:39

Донбас-відбувайло

20117
Чому весь праймовий негатив новинарі шукають виключно на сході України?
Донбас-відбувайло
Я ніколи в житті не був на Донбасі. Правда, кілька років тому двічі у справах відвідав Луганськ (щоразу на півдня) і один раз переночував у донецькому готелі. Сам же Донецьк удень я бачив лише з вікна автомобіля, який возив мене разом із іншими журналістами лютневим містом. Навряд чи це дає мені підстави стверджувати, що я таки був на Донбасі. Салон автомобіля, готельний номер-напівлюкс і залізничний вокзал – не місто і не характеристика звичаїв регіону.
 
Зате Анатолій Москаленко, нині покійний декан факультету журналістики Київського університету ім. Шевченка, де я вчився, був родом із Донбасу. На чому постійно наголошував. Особливо любив фразу: «Донбас ніхто не ставив на коліна, і нікому поставити не вдалось». Глибинний зміст цієї фрази я зрозумів восени 2004 року, коли назва окремо взятого регіону України набула демонічного звучання і почала ототожнюватися зі вселенським злом.
 
Тоді ж, озирнувшись назад, я усвідомив: третина моїх факультетських однокашників була родом із Донбасу. Тобто, на нашому факультеті певне «донбаське лобі» існувало задовго до аналогічного лобі в парламенті та уряді. І жодного злого умислу в цьому явищі не вбачалося.
 
Але після 2004 року слово «Донбас», а також власні назви «Донецьк», «Луганськ», мовні конструкції «на Донеччині» та «в Луганській області» почали проникати в мою квартиру щоразу, коли я вмикаю телевізор з метою подивитися чи хоча б послухати новини. Причому всі ці новини переважно погані, і до політики не мають жодного стосунку. Хіба що власна назва «Сєверодонецьк» примусить зробити мисливську стійку, навіть якщо в цьому місті не відбувається нічого сепаратистського, а лише зростає кількість безробітних. Зазначу: до згаданої осені 2004 року я або не звертав на це уваги, або такої кількості поганих новин про Донбас просто не було.
 
І головне: якщо звинувачувати когось персонально в інформаційній змові проти Донбасу, суть якої полягає лише в пошуку негативних фактів із життя регіону, то доведеться визнавати факт тотальної змови. Адже про соціальні та кримінальні негаразди Донбасу говорять у своїх випусках новин канали, що мають різних власників: «1+1», «Інтер», ICTV, НТН, 5 канал і навіть «донецькі» на ТРК «Україна». Хоча, здавалося б, останні мусили творити своєму краю суто білий та пухнастий імідж.
 
Значить, про змову все ж таки не йдеться. Тоді напрошується ще одне пояснення: Донбас – лише найзручніший та найбільш благодатний розсадник поганих новин, із яких, за неписаними законами, треба починати праймові новинні випуски. Для чого вишукувати якесь горе на Волині, Чернігівщині, Житомирщині чи в Криму, коли досить подзвонити луганським або донецьким кореспондентам?
 
Звичайно, горе є всюди. Але якщо про негаразди інших регіонів сюжети подаються нерегулярно та збалансовано, то про біди Донбасу говорять регулярно. Інколи роблять про це великий сюжет, інколи обмежуються лише згадкою. Та в якості експерименту можете день, а для його чистоти – кілька днів помоніторити випуски новин якогось із українських каналів.
 
Скажімо, у травні, навіть незважаючи на те, що головними новинами місяця були передвиборні перегони у столиці, на другому місці по кількості згадок у негативному контексті все одно був Донбас. Візьмемо хоча би 5 травня. Донбас – прикордонний регіон. А де кордон – там контрабандисти. Про кмітливих контрабандистів на Луганщині розповіли цього дня у випуску «ТСН» («1+1»). Хоча Україна має ще й західні кордони, де контрабандистів не менше, але їх там або не ловлять, або вони не такі кмітливі, як донбаські. Того ж дня в Луганську оголосили про намір встановити в місті пам’ятник жертвам ОУН-УПА. Де на Донбасі, у степовому краю, знайшлися жертви «бандерівців», які ховалися в карпатських лісах, у випуску «Событий» (ТРК «Україна)не пояснили. Зате в одному з наступних сюжетів забили на сполох: в Україні більше мільйона громадян потребує поліпшення житлових умов, і більшість цих людей мешкають на Донеччині. Дехто з них, наче ковбої-переселенці чи троє з Простоквашино, освоюють та, фактично, колонізують покинуті та занедбані донбаські містечка. Нарешті, цього ж таки дня «Подробности» («Інтер») та «Вчасно» (НТН) повідомили про дорожню аварію на залізничному переїзді в Донеччині, в якій загинуло четверо.
 
Я свідомий того, що жахливі аварії трапляються всюди в Україні. Проблеми з житлом існують і на Черкащині, і на моїй рідній Чернігівщині. Так само, як ламатимуть списи довкола оцінки українських визвольних змагань кінця 40-х років минулого століття всюди, крім Галичини та Волині. Проте ілюстративний матеріал на тему «так жити не можна» береться чомусь із надр Донбасу.
 
До кінця травня українцям у випусках новин розповідали, з-поміж іншого, таке:
- Слов’янськ на півночі Донеччини заливає водою;
- луцький зоопарк не випускали з Краснодону митники (бачте, навіть звірям нема спокою в проблемному регіоні);
- у Макіївці звалилася стіна житлового будинку; Донецьк та Луганськ найбільше винні за газ, тому ці міста «Газ України» буде вимикати від постачання;
- під час матчу «Динамо» (Київ) – «Шахтар» донецькі болільники поводилися агресивніше за інших;
- у вихідні та святкові дні найбільше людей загинуло в ДТП на Донеччині та Луганщині;
- з 90 дітей, потерпілих від масової вакцинації проти кору та краснухи, 85 – із Донеччини, а старшокласник із Краматорська взагалі помер;
- Донецька міськрада обмежила використання української мови у школах та дитсадках;
- голова Старобешівської райадміністрації Донецької області Іван Канн попався на хабарництві;
- палає шахта «Комсомолець Донбасу»; донецькі та луганські гірники погрожують масовими акціями протесту.
 
Це – лише вибірковий перелік новин. Я дивився новини в травні лише 4 рази, за цей час зафіксував 21 згадку про проблеми Донбасу. Так, ніби інші регіони – менш проблемні чи безпроблемні. Не забувайте, що лише одну історію про трагедію на каруселі в Луганську обговорювали в телевізорі щонайменше тиждень, починаючи з кінця квітня. Якщо задатися ціллю і сидіти перед телевізором місяць, можна скласти хроніку на кшталт «Цей день у житті Донбасу».
 
Є, до речі, в інтернеті подібна хроніка: «Цей день в історії Великої Вітчизняної війни». Але навіть там ви частіше знайдете нудний рядок: «У цей день на фронтах нічого суттєвого не відбулося», ніж у вітчизняних новинах – позитив про життя Луганської та Донецької областей. Я би взагалі радив редакторам усіх новинних програм в разі, не дай Боже, відсутності якоїсь чергової страшилки про цей регіон повідомляти: «На Донбасі сьогодні нічого суттєвого не відбулося».
 
Свого часу «Детектор медіа» справедливо писалапро «києвоцентричність» усіх, навіть негативних телевізійних новин. Життя в Україні не завмирає за межами Окружної дороги, і керівництво інформаційних служб про це останнім часом забуває. Так, треба розповідати про життя поза столицею, там теж маса проблем. Гаразд, нехай під новинами з регіонів розуміють насамперед «чорно-жовті», з цим нічого не поробиш. Але чому будь-яка негативна тенденція, будь-яке негативне явище ілюструється здебільшого на прикладі Донбасу? Невже весь цей праймовий негатив не можна хоча б для різноманітності пошукати деінде, крім Донбасу? Виглядає, що цей регіон віддувається по негативу за всю Україну, перетворюється на всеукраїнського цапа-відбувайла.
 
Так чи інакше, а в мене з теленовин складається уявлення про Донбас як про регіон, де небезпечно кататися на каруселях, робити будь-які щеплення і взагалі – лікуватися, ходити та їздити вулицями, висловлювати свою думку, займатися бізнесом, народжувати дітей. Словом – там небезпечно жити. Невже таке моє… не зовсім позитивне в силу нав’язаних стереотипів сприйняття цього краю треба як не щодня, то через день лише підсилювати та підтверджувати? І змінити цю мою думку та поламати стереотип може і повинен, насамперед, той-таки телевізор.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20117
Читайте також
02.06.2008 12:57
Маша Томак, «День»
14 857
30.04.2008 13:16
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
11 663
05.03.2008 15:09
Гриша Глазов, from-ua.com
9 323
25.01.2008 09:31
Геннадий Рыбченков
для «Детектор медіа»
10 762
06.01.2008 17:17
Отар Довженко
11 822
29.11.2007 15:55
Антон Розенвайн
для «Детектор медіа»
8 775
16.11.2007 15:59
Отар Довженко
20 274
07.11.2007 10:28
Лариса Губіна, для «Детектор медіа»
19 393
25.10.2007 12:55
Микола Томенко, для «Детектор медіа»
9 596
18.10.2007 13:03
Андрій Козлов
16 808
Коментарі
15
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Київ
5814 дн. тому
пам’ятник жертвам ОУН-УПА встановлює людина, яка є власником каруселі в Луганську, на якій гинуть люди. Такий ось чудовий регіон, де можновладці усіляко організують паблісіті ... чи то з музеями чи то з пам*ятниками... і заробляють гроші на смертях тих, хто їх обирає... дуже схоже на рівновагу.
Пришелец с Донбасса
5814 дн. тому
Вспомнился случай. Зима, года три назад. Морозы, сильные снегопады по всей Украине. Редактор одного общенационального канала дает задание донецкому собкору сделать сюжет о том, как город буквально гибнет от стихии. А в Донецке - как назло: дороги почищены, пробок нет, транспорт работает, в домах отопление нормальное. Бедная девушка не знала, что своим боссам докладывать... И задание нужно выполнить, и темы нет. Так сюжет и не сделала. Вот вам и редакционная политика...
донецькому
5815 дн. тому
чию марку я тримаю? телевізійники справді не винні, що на донеччині водії автобусів бухають. але - якщо вони бухають не тільки на донеччині, про це треба сказати. і я не думаю, що хтось свідомо цього не говорить. просто Донбас - або суцільна погана новина, або його так навмисне подають, або поганих новин із інших регіонів просто не постачають регіональні кореспонденти.
донецький - автору
5815 дн. тому
ну і що? у тому що на донеччині п'яні водії винні телевізійники? Чи про це не треба повідомляти? Чи просто марку тримаєте?
єжабль
5815 дн. тому
http://zik.com.ua/ua/news/2008/06/02/138458 :))))
карусєльщику - автор
5815 дн. тому
мені все одно цікаво, чому каруселі ламаються саме на Донбасі. ось буквально свіжа новина, причому - з інформаційного каналу 24: перевірка водіїв автобусів, яку зараз проводить ДАІ, показала: найбільше пьяних водіії за кермом - на Донеччині. ітогі подвєдьом?
хехе
5815 дн. тому
это предвзятость оранжевого ТВ. уже давно ясно, что на место темникам пришла "редакционная политика канала". посмотрите, кому принадлежат крупнейшие каналы? 3-4 фамилии. и все зависимы от властей
5815 дн. тому
А ще справа в тім, що погані новини на каналах, як правило, ідуть задарма, а хороші - за гроші! ТОму негативу набагато більше, а Донбас - зона певного ризику. Та й потім, якщо порівняти, наприклад, місто Торез із заколоченими, як під час війни, вікнами, порожніми вулицями і багаті зеленню селища Волині, порівняння, самі знаєте, на чию користь... Але ж, коні не винні!..
карусєльщик
5816 дн. тому
Нє, ну ви дивний, їй Богу! Ну якщо карусель вбила людину в Луганську - казати про Полтаву? Чи ви думаєте, що журналісти просто приховали факт смертей підлітків від вакцини (не дай, Господи) в інших містах? Ну якщо ці події відбуваються там? І якби у вас на Чернігівщині були шахти - вони теж би горіли і повірте, про це не мовчали б. Чи ви пропонуєте говорити, що, мовляв, у такому розпрекрасному Сєверодонецьку зібралися справжні патріоти і вирішили відокремитися від країни, а націоналісти-бандерівці вирішили порушити справу про сепаратизм? І всі як один приховали подібний факт у Коломиї і Жмеринці... І до речі: якщо ви уважно подивитесь новини на ТРК "Україна", - ви помітите, що репортажів зі Львова чи Франківська там не менше, ніж на Плюсах. І про землю, і про жебраків, і про виставки. Активніше треба жити Чернігову і у вас буде не менша кількість подій та інформаційних приводів для їхнього висвітлення.
донецькому
5816 дн. тому
а чого мені заздрити? про київ я знаю. мені б про чернігів або ніжин цікаво...
донецький - автору
5816 дн. тому
Я, власне мав на увазі, що і плотність населення, і скупчення промисловості самі по собі можуть давати більше інформаційних приводів, ніж інші місця в Україні. Тобто не впевнений, що тут є привід для рефлексії. То ви мабуть заздрите просто, що про Київ не так багато говорять, навіть попри вибори (хоч насправді - радіти треба).
автор - донецькому
5816 дн. тому
Виконую ваше побаження. Пишу: "В регіоні необхідні реформи. Давайте їх проводити". тепер лишається вставити ці два речення відповідно до потрібного нам регіону.
бывыший редактор по регинам
5816 дн. тому
а еще Донбасс-это сильные собкоры , чего не скажешь о Чернигове и Черкассах, которые всегда вытянут новость и на них можно положиться
5816 дн. тому
Треба не шукати негатив в інших регіонах, а шукати позитив у Донбасі. Він є, але спробуйте пояснити це київським редакторам.Але здається, автор не зміг, чи не забажав відзначити, що і позитивні матеріали все ж таки були.
Донецький
5816 дн. тому
Ну що зробиш, коли стаються аварії на шахтах або каруселях. Автор пропонує вибірково про це повідомляти чи, для балансу, шукати негатив в інших областях? Не треба забувати, що Донецька і Луганська області - це понад 10% українських громадян. До того це промисловий регіон, то ж велика кількість техногенних, скажімо, аварій, спричинена саме цим, а не вибірковістю українських журналістів. Краще б автор написав про необхідні реформи в регіоні. Якщо їх провести, то й негативу стане менше.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду