До проблеми професійності українських журналістів

25 Жовтня 2007
9598
25 Жовтня 2007
12:55

До проблеми професійності українських журналістів

9598
Плутанини з призначенням Юрія Бойка радником Президента не сталося б, якби журналісти перевіряли інформацію.
До проблеми професійності українських журналістів
25 жовтня прес-служба Секретаріату Президента повторно розіслала текст Указу  №1008 від 24 жовтня про призначення Юрія Анатолійовича Бойка радником Президента. До тексту Указу було додано біографічну довідку та фото Юрія Анатолійовича. Таким чином прес-служба відреагувала на хвилю «сенсаційних» повідомлень про начебто призначення радником Президента іншого Юрія Анатолійовича Бойка – міністра уряду Януковича. Заступник голови Блоку Юлії Тимошенко, кандидат у народні депутати від БЮТ  Микола Томенко надіслав на адресу «ТК» репліку з приводу цього курйозу.
 
Зрозуміло, що дискутуючи про ситуацію у засобах масової інформації, ми частіше за все звертаємо увагу на всі існуючі «біди», які заважають журналістам нормально працювати. Раніше, за часів Кучми, це була цензура, тепер - тиск медіавласників, комерціалізація ЗМІ, відсутність чіткого медійного законодавства тощо.
 
Єдине, що останнім часом залишилося поза нашою увагою, - рівень професійності власне журналістів. Саме про це в черговий раз змусила замислитися вчорашня історія, коли через недостатню професійність буденна інформаційна подія (призначення Юрія Бойка радником Президента) стала сенсацією. Адже 99% Інтернет-видань та інформаційних агентств вирішили, що радником Віктора Ющенка призначений представник Партії регіонів, міністр палива й енергетики, теж Юрій Бойко.
 
Насправді, відбулося призначення людини, відомої в гуманітарній та, до речі, медійній сфері (оскільки Юрій Бойко був членом Комітету Верховної Ради з питань свободи слова й інформації). Ця людина добре розуміється на міжконфесійних відносинах і у нього, до речі, вчора був день народження.
 
Ми, політики, готові і надалі захищати журналістів від цензури і культу власників, але при цьому дуже просимо їх не забувати перш за все про належний, професійний рівень їхньої роботи. Загальновідомо: перед тим, як оприлюднювати інформацію, її варто перевірити та уточнити. Адже подання точної та достовірної інформації - одна з умов професійності працівників медіа.
 
Микола Томенко,  голова парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації у 2002-2004 році.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Микола Томенко, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9598
Читайте також
03.06.2008 09:39
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
20 121
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Таня
6046 дн. тому
Цікаво, які канали "накинулися" на цю інформацію, не дочитавши текст до кінця...Хтось бачив це в ефірі?
журналіст
6047 дн. тому
Допоки Томенко буде всіх повчати? Хто він такий? Не злазить з телеекранів зі своїми проповідями, коментує все на світі, навіть коли не просять. Всезнайко ти наш. Може, нагадати тобі, Миколо, яку ганьбу Україні ти завдав зі своїми Гринджолами. Як кажуть в Галичині, сприся
міжнародник
6050 дн. тому
журналісти, звичайно лажанулись, але прес-служба президента також отлічілась. тому що по-хорошому біографічну довідку і фото Бойка треба було розіслати одночасно з текстом указу. щоб залишити журналістам мінімум шансів перекрутити повідомлення. це правило про які навіть діти малі знають.
Алегарф
6050 дн. тому
Интересно, когда уже прекратится демонизация Кучмы. Или новоявленному белому братству больше нечего предложить людям.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду