Навіщо телевізійні новини залякують глядачів?

28 Травня 2008
17290
28 Травня 2008
10:12

Навіщо телевізійні новини залякують глядачів?

17290
«Що може зацікавити ваш канал у театральному фестивалі?» – «Якщо якийсь із акторів помре на сцені».
Навіщо телевізійні новини залякують глядачів?
Життя сумне й жахливе! Ця думка почала пульсувати в моїй голові десь на п’ятнадцятій хвилині вечірнього випуску «ТСН» («1+1», понеділок, 26 травня). Вантажівки збивають на нічних трасах маршрутки та вбивають пасажирів, літаки розбиваються, шахти вибухають, землетруси забирають тисячі людських життів, у слідчих ізоляторах на смерть забивають підозрюваних, інваліди марно роками чекають на помешкання від держави – таку інформаційну картинку дня намалювала «Телевізійна служба новин» приблизно за п’ятнадцять-двадцять хвилин ефіру. Склалося враження, ніби я дивлюся не новини, а «Надзвичайні події» чи «Магнолію-TV».
 
Єдиною позитивною інформацією першої частини випуску «ТСН» було повідомлення про гостинний прийом Президента України у Канаді, де до нашої держави ставляться дуже прихильно. Але ця світла краплина розчинилася у чорному морі трагічно-катастрофічно-насильницьких повідомлень.
 
Коли у другій частині «ТСН» почався сюжет про знахідку під час розкопок у Батурині, я подумала: нарешті потік «страшилок» закінчився. Однак випусковий редактор зробив «контрольний постріл» – після сюжету з Батурина ведучі розповіли про катастрофу літака в Росії (така верстка мене остаточно спантеличила). На десерт глядачам розказали, яким небезпечним є захоплення нерозважливої молоді, що беззастережно дірявить різні ділянки своєї шкіри.
 
На прощання Віталій Гайдукевич вимовив гасло (не дослівно): «Ми лише розповідаємо про події». Мовляв, такі вже новини у країні та світі, тому не нарікайте на те, що повідомлення «ТСН» мали переважно заряд «мінус».
 
Після такої програми хочеться далі власного подвір’я не рухатися, містом не ходити, нікуди не їздити і тим паче, боже збав, не літати. Як вчили мене в університеті, це називається «катастрофізація свідомості». До речі, саме під впливом масованих телевізійних повідомлень про авіакатастрофи я довго відмовлялася від подорожі до Єгипту, бо це ж треба було сідати у літак; позбавила мене страху лише об’єктивна статистика, яка переконала в тому, що, пересуваючись щодня містом у громадському транспорті, я ризикую більше, ніж під час кількох перельотів на рік.
 
Якщо телевізійний негатив справляє таке гнітюче враження на мене, людину, яка працює на телебаченні і знає, як роблять новини, то можна собі уявити, як почуваються звичайні, невтаємничені глядачі тієї ж «Телевізійної служби новин». Останніми роками психологи кажуть, що українці все частіше скаржаться на стреси, депресії, відчуття страху та занепокоєння. Певна, одним із чинників цього явища є телебачення, перенасичене деструктивною інформацією.
 
І не треба запевняти глядачів у тому, що новинні телепрограми лише відображають, віддзеркалюють картину світу. В тому, що і в понеділок було що позитивного показати у новинах, я переконалася, увімкнувши після перегляду «ТСН» «Подробности» на «Інтері». Я пораділа за українських жінок, бо вітчизняні лікарі відмінили застарілий радянський термін «старородящая», приємно здивувалася існуванню в Україні водного поло, потішилася з того, що вихідними до Києва, на турнір Стелли Захарової, приїдуть гімнасти з тринадцяти країн, а восени, на кінофестиваль «Молодість» імовірно завітають всесвітньо відомі актори Венсан Кассель та Моніка Белуччі, і вже зовсім горда була з того, що Ані Лорак привезла «серце» «Євробачення».
 
У нас часто-густо з різних приводів порівнюють українське телебачення з російським. Я зараз теж маю привід зробити порівняння: телевізійники сусідньої країни використовують перший ліпший привід для вихваляння своєю державою, для підвищення її іміджу в очах вітчизняних телеглядачів; на превеликий жаль, головні редактори українських національних каналів не вписують такий пункт до концепцій своїх інформаційних програм. Можливо, вони вважають, що піарити країну – то завдання не їхнє, а Секретаріату Президента й уряду. Переконана, що вони помиляються.
 
У «Телекритиці» вже неодноразово піднімали тему певної місії, соціальної відповідальності журналістів. Поширення інформації про найдрібніші досягнення країни та її мешканців – це теж входить до списку соціальних обов’язків представників ЗМІ. Але, схоже, переважна більшість українських медійників несвідомо чи навмисне уникають виконання цих обов’язків і тільки реалізовують своє право на власний розсуд висвітлювати події та формувати громадську думку.
 
Звісно, телевізійні новини мають повідомляти і про аварії, і про катастрофи, і про негаразди, попереджати про небезпеки, викривати злочини і несправедливість. Але новини повинні бути збалансованими: негативу і позитиву там має бути порівну. Наразі ж ми бачимо, що всі національні мовники подають викривлену інформаційну картину, і це стосується не лише новин: у сітках телеканалів наявні безліч програм про надзвичайні події, кримінальні історії, природні катастрофи і майже відсутні проекти про вічне, добре, світле і життєствердне.
 
Зокрема, національні теленовини обмежено висвітлюють культурні заходи. Аби в основному випуску новин показали сюжет про виставку, фестиваль, концерт, відкриття пам’ятника, виставу тощо, вони повинні відбуватися у Києві чи мати всеукраїнський (світовий) характер (або, у випадку з СТБ, Новим і ICTV, проходити під патронатом фонду Віктора Пінчука). А регіональні культурні події мають шанс потрапити тільки у ранкові та денні новини, і то не завжди і не кожного телеканалу.
 
Приміром, у квітні в Дніпропетровську проходив 16-й Міжнародний фестиваль молодіжних театрів «Рампа». Коли я в якості прес-секретарки запрошувала на нього журналістів, кореспондент одного з національних каналів запитав, що там буде цікавого, і на моє зустрічне питання, а що саме може зацікавити його телеканал, відповів: «Якщо під час вистави помре якийсь актор». Це був жарт, але показовий: аби випускові редактори дали згоду на створення сюжету, має статися щось надзвичайне, скандальне, трагічне; вони радше поставлять у випуск повідомлення про перегони британців у багнюці, ніж, приміром, про дніпропетровські вечори клавесинної музики. До речі, на «Рампу» той журналіст так і не приїхав, бо всі учасники залишилися живі-здорові.
 
Отже, чому або навіщо виробники національних телевізійних новин залякують глядачів? Може, таким чином вони формують власну аудиторію: таку, що після перегляду інформаційних програм, які спричиняють до катастрофізації свідомості, з радістю та полегшенням дивитиметься «мильні опери» про зачароване кохання, принцесу цирку, солдатів, курсантів тощо, які, як колись пояснив мені прихильник «Солдатів», можна дивитися і ні про що не думати?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17290
Читайте також
18.08.2009 14:40
Олена Перепеляк, для «Детектор медіа»
14 739
31.03.2008 13:03
Костя Гнатенко
14 525
03.03.2008 13:27
Катерина М'ясникова
для «Детектор медіа»
24 347
28.02.2008 12:38
Марина Барановская
33 307
20.02.2008 14:09
Андрей Матюхин
для «Детектор медіа»
7 614
Коментарі
18
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
wert
5991 дн. тому
Все правильно, Наталко! Але мені здається, не треба шукати так глибоко - соціальна місія, катастрофізація свідомості. Я б радше сказала обмеження, або ж примітивізація свідомості. Саме журналіської. НЕ секрет, ти ж сама журналіст, що про катастрофи та згвалтування матеріал зробити простіше, ніж про театральний фестиваль. ДЛя останнього потрібен бодай якийсь інтелектуальний рівень і журналіста і його керівництва. Коли ж його нема - чого чекати. А схоже саме з інтелектом самих журналістів і є найголовніша проблема. Ну не може просто переважна більшість осягнути такі абстрактні поняття як етика, місія, відповідальність. Сумно.
віола
5995 дн. тому
Абсолютно погоджуюся з Наталією, з кожним її словом. Добре, що і такі журналісти в нас є. Значить ще не все втрачено. Я теж це гостро відчула у святкові дні Великодня. Тоді, коли набожні люди мирно молились чи святкували в колах своїх сімей, з телевізійних новин на нас агресивно насувала статистика аварій на дорогах. Я тоді звернулась до сайтів http://kiyany.obozrevatel.com/news/2008/, http://forum.autoua.net/ , щоб порівняти статистику ДТП за минулий рік лише в Києві в той же травневий час– статистика така ж вражаюче велика. Просто не зверталися тоді до тієї статистики. І можна робити висновок, що до теми катастроф свідомо привертають увагу. Шановні журналісти, ви почали виконувати не свою роботу, а роботу статистів. Ви маєте бути носіями соціальної місії - створення образу держави і так далі - вас повчати не буду. Але у мене назріває бажання організувати бойкот телеканалам, які через пошуки заробляння грошей (А може є інша причина?) працюють не задля, а проти держави і проти народу України.
глядач
5996 дн. тому
Хіба вас не шокує, коли Бориско на НТКУ радісно с посмішкою сповіщує на початку програми "Новини": "сьогодні в Україні загинуло -----шахтарів, двоє ще під землею..." і т.д. Так що не одні плюси грішать залякуванням. А от з посмшкою нести негатив вдається лише Бориско.
5996 дн. тому
Юрій Луканов ЛЕОНІД ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ НЕ РВЕТЬСЯ ДО ВЛАДИ Він заявив про це і сказав, що до влади рвуться його опоненти Для нього влада, наче жіночка набридла, яку він регулярно виграє*. Хоч не бажає, але мусить, бідний – вона сама йому проходу не дає. *Для тих, хто не дуже з українською: вигравати жінку – це значить займатися з нею сексом. Див більше http://blogs.korrespondent.net/celebrities/lukanov
5996 дн. тому
Просто страшилки можна давати безкоштовно, а все інше - за гроші! Це, до речі стосується, і культурних заходів - за сюжети про них платити не будуть (як правило, в організаторів якихось дійств грошей ледве-ледве)! То чому дивуватися? Коли в нас новини не будуть ТОВАРОМ, тоді можна сподіатися на зміни. Цікаво, а як в Росії? Крім держави, хтось може замовляти сюжети в новинах?
grd
5996 дн. тому
Шановні - усім рекомендую почитати книжку Кара-Мурзи "маніпуляція свідомістю". І вам все стане зрозуміло. Все що відбувається в нашому телеефірі - класика жанру. Причому, на всіх каналах.
shock
5996 дн. тому
А що тут дивуватися: основи журналістики "If it bleeds - it leads..."
кочівник
5996 дн. тому
Да? А в ТСН вважається що постійні вбивства, зґвалтування дітей, літаки, що падають, судна, що тонуть, авта, що збивають людей - цікавлять глядача. Саме глядацький інтерес формує наповнення випусків. Це такі дані маркетологів, шановний глядачу. Питаєте, де маркетологи беруть такі дані, і де ми беремо таких маркетологів? О, це наше ноу-хау! В нас багато високих професіоналів, людей, так би мовити, на своєму місці!
Tamerlan
5996 дн. тому
Бачив цей випуск. Жах, повний непрофесіоналізм, або цілком спланована акція проти психіки людей. Автор помиляється: крім інфи про прийом Президента була ще одна скоріше позитивна чи нейтральна новина про те, що Луценка притягнуть до відповідальності :) Допиз...ся :)
телезритель_профессионал
5996 дн. тому
Раньше новости смотрел только по 1+1 и всегда старался после работы не опоздать к 19:30. Но уже который месяц абсолютно не спешу и с большим удовольствием смотрю новости по интеру (года 2 назад представить себе не мог, что буду смотреть новости по интеру, мне казалось что хуже них не бывает)
Ирина
5996 дн. тому
Когда-то в конце 90-хх мы иронизировали над сюжетом региональных новостей где шла речь о том, что на ферме умер скотник, насильственных следов смерти не обнаружено, местные жители говорят любил выпить... дальше корреспондент обещал следить и информировать телезрителей о развитии событий. Сейчас смотрю ТСН и у меня дежа-вю. Прекрасно понимаю ребят, которые вынуждены подписываться под такими сюжетами. Ничего не знаю о Катеринчук, но за то, что происходит должно быть СТЫДНО!!!
PRO
5996 дн. тому
Велика шана авторці цього допису. Врешті, хоч хтось про це почав говорити, шкода, що це почують мало людей. Особисто я свій вибір зробив давно - в моїй сімї телевізор вмикається або для перегляду фільму чи мультфільму на ДВД або на якийсь добрий футбол. Я не знаю хто і з якою метою це робить, але українське (так зване) телебачення чітко працює проти українського народу: жахливі новини, дебільні серіали, і третьосортна московська попса - після кількох років такого репертуару у тулеманів від інтелекту залишається небагато. А тоді можна на виборах інопланетян просувати....
Подгузники-людоеды
5996 дн. тому
--Подгузники-людоеды! - Самокат убил четверых! - Кто стоит за Ермолаевым? Кто такой Ермолаев? - После секса укорачиваются ноги! - Юрий Луценко – Михаил! -Одна из кошек Куклачева забеременела от хозяина! - Малахов переспал с Бабкиной за стакан муки! - Дальтоники не различают холодную и горячую воду! --Пока родители смотрели телевизор, молочная смесь съела ребенка! Это не лучшие темы недели ТСН, это заголовки желтой прессы в интернете)))))))))))))))))))))
Олег Викторович
5996 дн. тому
Сережа, а если желание работать есть и у журналиста, и у его руководителя, только под слово "работать" они понимают по-разному? Причем здесь речь идет как раз о том случае, когда журналист - не лентяй и не халтурщик, он умеет (о ужас!) думать, и ему стыдно давать в эфир со своей подписью дешевые материальчики ни о чем, лишь бы картинка пострашнее? Если он не хочет метаться в стендапе с перекошенным от осознания своей крутизны лицом, указывать взволнованно на что-то там за своей спиной никому не видное и никому не нужное? Эти стендапы на разрыв сердца от жалости - это что-то! Сюжетец ни о чем, но в кадре беснуется ОН! Журналист С Места События Которое Вчера Закончилось! Он сообщает мне в кадре о прорыве канализации в пгт Халепье с лицом человека, присутствующего при вспышке Сверхновой! Куда делись взрослые импозантные компетентные СПОКОЙНЫЕ журналисты ТСН, которые даже действительно страшные вещи ВНЯТНО И ИСЧЕРПЫВАЮЩЕ ОБЪЯСНЯЛИ, и при этом не заливали экран кровишшей и не забрызгивали слюной? Почему теперь мальчики-девочки безо всякого повода постоянно ИСТЕРЯТ, ВИЗЖАТ, машут руками и сообщают какую-нибудь ерунду, но с таким непритворным УЖАСОМ ????? Вчерашние НТНщики работающие в ТСН, место работы не сделало вас ТСНщиками! Научитесь системно мыслить, отделять важное от скандального, и перестаньте любить себя в кадре!
Сергей
5997 дн. тому
Я думаю, что все дело в профессионализме. Проще заполнить информационный блок опираясь на сводки МВД, ГАИ, МЧС и т.п. источники информации- и своевременно и страшно и актуально. Не надо думать- искать- делать новости. Достаточно успеть выехать на место ЧП ( а то и просто досать видео у МВД- МЧС- ГАИ), взять любой коментарий или отмазаться, что никто его не дает и выразить надежду на то, что следсвие идет, оно разберется. Для того, чтобы делать простые позитивные, трогающие основную массу зрителей сюжеты, нужно время, средства, желание работать.
фєдя
5997 дн. тому
Можливо, вони вважають, що піарити країну – то завдання не їхнє, а Секретаріату Президента й уряду. Переконана, що вони помиляються. Нічого головні редактори не вважають, вважати і думати - не їхня робота, вони тупо виконують те що вважає секретаріат президента. Вас не дивує, що тсн зненацька втратив увесь позитив? Невже раптом в глухий депресняк впали геть усі тСНівці ? Чому люди, які були взірцем журналістських стандартів показують тільки трупи, трупи, трупи? Катастрофи, перверсії, збочення? Педофілів, педерастів, некрофілів і уродів? Нафіга показують щодня по КІЛЬКА катастроф? В них всіх одночасно поїхав дах? Ні, просто тсном кермує нова головна редакторичка, балогина сестричка. Все просто як двері.
утаємничений
5997 дн. тому
Чекайте, невдовзі на "Плюсах" ви ще й не таке бачитиме! Румуни - специ по страшилках, Дракула просто так не минається. Та ТСН - ніщо (поки) у порівнянні з картинкою тамтешніх новин: от від чого можна заплакати!!!
1-1-1-1
5997 дн. тому
Як вчили мене в університеті, це називається «катастрофізація свідомості»/ Ну вот вы и сами все правильно понимаете: все вокруг летит в тартарары, катастрофы и катаклизмы, и только один островок стабильности - наш солнцеликий гарант. Не беда, что он в Канаде, главно дело - он у нас есть, а он - наше все.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду