Телебачення без людського обличчя

23 Травня 2008
14128
23 Травня 2008
14:52

Телебачення без людського обличчя

14128
В українських телеканалів немає ані бажання, ані форматів, ані особистостей, здатних вести відверту розмову з глядачем.
Телебачення без людського обличчя
Замислитися про це всерйоз мене змусили обставини скандальної історії вигнання з Національної телекомпанії України колишнього диктора Анатолія Васяновича. Пригадуєте, у відповідь на чергову пропозицію щодо власного проекту керівництво відповіло Васяновичу: якщо у кадрі буде ведучий, це «пахнутиме радянськими часами». А коли простежити, що писали з приводу колишнього фаху пана Анатолія в коментарях до статті, стає очевидним: у розумінні наших сучасників «диктор» – символ ретроградства, уособлення всього найгіршого, що було у тоталітарному радянському телебаченні, і місце цієї професії на смітнику історії цілком справедливе.
 
Дикторів відвантажили на звалище у середині 90-х; на зміну професійним акторам-читцям у новини прийшли ведучі, які, за ідеєю, мали би бути журналістами й відповідати за те, що кажуть в ефірі, а не машинально відтворювати текст із суфлера чи папірця. «За ідеєю» – бо, якщо покласти руку на серце, треба визнати: сьогоднішній Руслан Сенічкін (це суто для прикладу) відрізняється від тогочасного диктора Васяновича лише значно гіршою вимовою, – що українською, що російською, – і надмірною мімікою та жестикуляцією. Лише поодинокі ведучі, як правило – з числа найбільш авторитетних і досвідчених, можуть похвалитися тим, що беруть активну участь у підготовці випуску новин і впливають на його зміст. І таких ведучих, видається, стає дедалі менше – їх замінюють «голови, що говорять», і говорять ці голови, знов-таки, саме те, що висвічується на екрані промтера. А потім дуже дивуються, коли їхні імена називають у результатах моніторингу джинси від журналістської ініціативи «Не продаємося!»: мовляв, до чого тут ми, ми ж тільки читаємо текст?!
 
Але ж диктори були не лише у новинах та телепрограмах. Пам’ятаю, на початку 90-х в ефірі обласного телебачення та перших комерційних телеканалів, які транслювались у нашому регіоні – харківського «Тоніс-центр», дніпропетровського каналу зі смішною назвою «ВЛД Бразерс», – практикувалися міжпрограмки, в яких диктори у довільній формі розповідали зміст програми на цей та наступний день, повідомляли про зміни у програмі (вони тоді траплялися дуже часто), новини у житті телекомпанії, вітали телеглядачів зі святами… Людина у кадрі, спілкуючись із телеглядачами від імені каналу, виступала його уособленням. Це були, сказати б, «зв’язки з громадськістю» у чистому, первозданному вигляді. І вони досягали своєї мети: коли симпатичні дівчата з «ВЛД Бразерс» із не менш милими прізвищами – Катерина Лантух, Ілона Онопрій, пам’ятаю як зараз, – розповідали, що з технічних причин замість «Зоряних війн» сьогодні в ефірі буде газета телеоголошень, ніяких претензій до телекомпанії не виникало. Ну, що поробиш, буває…
 
Що ми бачимо сьогодні? Як комерційні, так і державні телеканали працюють неначе у безповітряному й безлюдному просторі, де єдиною формою звертання до глядачів є штамповані промо-ролики, начитані неживим бренд-войсом. Зняття телесеріалу з ефіру через не досить високі рейтинги або перенесення в інший тайм-слот – повсякденна подія для програмної служби телеканалу, про яку або не повідомляють зовсім, або, в найкращому випадку, пускають малопомітний рухомий рядок на екрані. Не думаючи, що для сотень тисяч людей, залежних від телевізора (перш ніж таврувати їх як «телезомбі», запитаймо себе, якими ми будемо після 65 років, особливо якщо, не дай Боже, доведеться доживати життя на самоті), немає ніяких «слотів» або «аффініті», а сюжетні повороти мильних опер для них не менш важливі, ніж події власного життя. Пояснити людині, яка звикла протягом кількох років дивитися на певному телеканалі певну програму в один і той самий час, а в один прекрасний день, увімкнувши телевізор, цієї програми не знаходить, чому так вийшло – це нормальний елемент public relations і «соціальної відповідальності», про яку в наш час так багато говорять. Натомість, навіть запитання фахового видання про те, чому було прийняте таке рішення, сприймаються як втручання у внутрішні справи комерційного підприємства.
 
Уявімо: станеться диво, і власник U.A.Inter Media Group Валерій Хорошковський, замислившись про шкоду своїй репутації та загрозу для омріяного ІРО, дасть топ-менеджерам «Інтера» вказівку повідомити телеглядачам правду про хід голосування у проекті «Великі українці». Або, наприклад, телеканал «1+1» вирішить пояснити своїм глядачам (а не тільки журналістам «Детектор медіа), чому в останній момент було скасовано спецпроект «Вибір Києва – 2008» (чи не єдиний анонсований українським телебаченням дискусійний майданчик про столичні вибори), поставивши замість нього художній фільм (що не завадило каналу в той самий день запросити в ранкову студію Дениса Басса). Але ж у цих каналів взагалі немає формату, що передбачає звертання до глядачів! Останній раз таке було у листопаді 2004-го, коли Олександр Роднянський разом із командою «Плюсів» давав обіцянку більше не працювати за темниками. Відтоді жодної досить серйозної, на думку менеджменту каналів, нагоди, аби поглянути аудиторії в обличчя, не траплялося.
 
Що ж буде, коли така нагода трапиться? Чи є в кожного загальнонаціонального українського телеканалу бодай одне обличчя, яке викликало б у глядачів довіру і могло би відверто звернутися до них, озвучуючи корпоративну позицію, і бути сприйнятим адекватно? Це мала би бути передусім людина, яка працює на каналі досить довго, аби не лише називатися, але й по-справжньому бути його обличчям. Людина, щодо якої у глядача не виникає питання «а ти хто такий?». «Вільноконвертовані» ведучі новин, які в автобіографіях хизуються тим, що встигли за n років своєї кар’єри попрацювати на nх2 телеканалах, явно не підходять – вони просто не асоціюються з каналом, де (ймовірно, тимчасово) працюють. Чи, можливо, від імені «Інтера» говоритиме Савік Шустер, який позавчора був на НТВ, вчора на ICTV, сьогодні тут, а завтра на «Поверхности»? Знайти людей, у чиїй незаангажованості не було би сумнівів, украй важко. Спадають на думку хіба що ведучі прогнозів погоди, спортивних новин і деяких неполітичних програм.
 
Здається, фідбек у телевізійному бізнесі визнали непотрібним (хіба що у випадку, коли фідбек приємний і відповідає позиції каналу – як сталось із листом киянина Олександра, який представники одного з каналів запропонували для публікації галузевим виданням).  Знов-таки, повертаючись до думок Сергія Дацюка про статусну комунікацію, яка остаточно змінила на нашому телебаченні нестатусну, мусимо констатувати, що ця ситуація останнім часом доведена до абсурду. З’явилось уже чимало телешоу, у яких люди на трибунах у студії виконують роль декорації, тобто не голосують, не висловлюються, а лише сидять і дивляться (та ще деколи аплодують). У кадрі глядач став предметом інтер’єру, за кадром – живим додатком до піплметра. Увечері замість «бабусі» чи «тітоньки» з плоті і крові, яка розповідала казки по телевізору нам і нашим батькам, із дитячою аудиторією спілкується з екрану одна-єдина істота – 3D-анімований кіт Викрутас, який підводить мультики на каналі ТЕТ. Цей персонаж, та ще ведучі прогнозів погоди – останні з могікан, від яких, на думку теленачальників, не «пахне радянськими часами».
 
Чи не виплеснули ми дитину разом із водою, викорінюючи ознаки «радянськості» наших медіа? У західних газетах періодично публікується листування з читачами, а редактори знаходять час відповідати на їхні листи. Ніхто не бачить нічого «радянського» в колонках, у яких висловлюється певна узагальнена позиція редакції із певних актуальних питань. Не кажучи вже про те, що прес-служба будь-якого поважного західного медіа ніколи б не дозволила собі ігнорувати не один, а десятки запитів від журналістів галузевого видання, які виявляють цікавість до цього медіа (це вже до іншого питання – до речі, системно ігноруючи запити, прес-служби не соромляться телефонувати до редакції з певними проханнями), або залишати без відповідей листи читачів або глядачів. Вони добре знають, що довіра аудиторії – життєво важливий ресурс, без якого ЗМІ просто не може існувати в конкурентному середовищі. Відвернувшись від глядача/читача/слухача – не дивуйся, що він відвернеться від тебе (й повернеться до твого конкурента, природно).
 
Втрачаючи людське обличчя, стаючи «синтетичним», заощаджуючи на всьому заради ще бодай 30 секунд реклами, телебачення закономірно втрачає й довіру людей. Авжеж, це вигідно і зручно – зняти з себе відповідальність за те, що відбувається в ефірі, затулившись ширмою комерційної доцільності, коли закономірне запитання «шановні, чому фільми, анонсовані на 22.20, протягом місяця регулярно починаються о 22.45?» просто нема кому поставити. Але відповідати на глобальний поступ цілком інтерактивного засобу комунікації – всесвітньої мережі Інтернет – відмовою від бодай якогось діалогу з аудиторією – це, щонайменше, нерозумно. І замість того, щоб оплакувати колишні показники телеперегляду і переживати з приводу чергового їх зниження, краще б наше телебачення замислилося над тим, як повернутись обличчям до глядачів.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14128
Читайте також
Коментарі
21
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
скорпа
5818 дн. тому
підтримую. а те, що "інтершкола оголошує набір..." - суцільний дибілізм
otar
5822 дн. тому
Ну, власне, я й написав: "Лише поодинокі ведучі, як правило – з числа найбільш авторитетних і досвідчених, можуть похвалитися тим, що беруть активну участь у підготовці випуску новин і впливають на його зміст." Можливо, дещо гіперболізував - певна річ, у ньюзрумі всі так чи інакше беруть участь у підготовці випуску, навіть секретарі і водії, коли заходять кави випити. А відповідальності за сказане в ефірі вони не несуть. І про це я теж написав.
Отарові
5822 дн. тому
Спробую. Теперішні ведучі планують випуск з випусковим, пропонують теми, експертів, гостей, пишуть свої тексти, перш ніж читати їх з суфлера, редагують пропоновані журналістами підводки, несуть відповідольність за сказане ними в ефірі. Втім, не стверджую, що так на всіх каналах.
otar
5822 дн. тому
:)) Якщо після того, як на нас подав до суду Савік Шустер через слово в "Дусі", до нас ще й позиватиметься людина-степлер - це буде насправді круто
фуу...
5822 дн. тому
стаття - непогано, от тільки навіщо фотографію брати..... не боїтеся, що той же Руслан Ф. образиться або ще чого доброго - до суду подасть?? неприємно коли під такий текст тебе ілюструють, як приклад..
5823 дн. тому
професія ведучого стала легкодоступною. Дійсно, достатньо мати обличчя з правильними рисами і гарну дикцію - і ти майже зірка голубого екрану. А де ж розумні очі і головне, розуміння того, що ти читаєш з суфлеру? Тож, панове ведучі, готуйтеся до ефіру, адже гарна зачіска та макіяж не спасуть.
otar
5824 дн. тому
2 колега - То поясніть, чим функціонально вони розрізняються. Я пам'ятаю дикторів радянського телебачення і бачу теперішніх ведучих того ж "Інтера". Ну нема різниці. Є різниця в технологіях і в графіці, але не в ролі людини в кадрі.
знавець
5824 дн. тому
Отаре! Прекрасна стаття ! І проблеми, підняті в ній, дійсно серйозні з точки зору довіри глядачів до каналу. Та зараз жоден канал довірою своєї аудиторії не переймається: рейтинг, рейтинг, ще раз - рейтинг. Ну, і ще - частка. Бо це - гроші від реклами, від спонсорів і т.п. Особистості, яким довіряє глядач, нині не потрібні, потрібні лише ті, кого "піпл хаває". От YaYa згадав УТ-3, там дійсно ставилось завдання спілкуватися з глядачем. І там не було навіть натяку на цензуру чи темники, а ведучі ж говорили у прямому ефірі! Для такого експерименту треба було мати керівництву неабіяку мужність! Єдине - Олена Роміна не була ведучою УТ-3. Там працювали в кадрі А.Бондаренко, В.Климчук, А. Безулик, А.Безлюдна,К.Вороненко та О.Марченко. Канал пропрацював десь 2,5 роки, а потім ...засновникам каналу "Інтер" знадобилася ефірна частота, на якій мовив УТ-3. Так усе й скінчилося. Потім ще УТ-2 якийсь час намагався спілкуватися з глядачами, а потім ведучих каналу замінили блоки анонсів і те, що бачимо зараз.Ведучих новин не варто так затято критикувати авторам коментів - вони роблять свою справу так, як того вимагає їхнє керівництво. Глядач же може просто вимкнути телевізор, якщо хтось з ведучих йому не до душі. Що ж до Васяновича - то такі фахівці будуть потрібні завжди.
Влад
5824 дн. тому
Автору Дякую за згадку про дніпропетровське ТБ! ВЛД, Катерина Лантух - золоті були часи! Телебачення було, хоч і молодим-наївним, але близьким до глядача. Дистанції не відчувалося...
колега
5824 дн. тому
Гомонай можна порівняти з Сенічкіним? отож бо й воно, що ні., бо лялька - вона й у родині з нацрадою лялька. А Руслан молодець, він переконливо виглядає, а це для гладача головне. Так шо не треба ляля. Васяновича бачив нещодпвно на ТРК Київ здається. З тією його 3хвилинною програмою, яку забракували на першому національному -- щодо правильної вимови. І дуже, скажу я вам непогано, потрібна штука і повчальна. Але праві були на Першому національному - совком таки тхне . Так що як то кажуть - кожен знай своє місце, Сенічкін в головних новинах, Васянович в 3хвилинці на міському мовникові.
колега
5824 дн. тому
При всій повазі до пана Васяновича, порівнювати його з Сенічкіним - як хрєн, вибачайте, з пальцем. Обидва класні. Сенічкін блискучий ведучий, Васянович чудовий диктор. Ось і все. Відчуйте різницю.
YaYa
5825 дн. тому
Підтримую автора на 100%! І ще хочу нагадати, як десь у 1993 році канал УТ-3 (створений паном З.Куликом, пам"ять йому!, очолювали його І.Сторожук і М.Білоус, здається) вигідно вирізнився на досить сірому тодішньому фоні. Тоді кожен день тижня мав своє "обличчя" - в прямому і переносному сенсі. Кожний день програму вела окрема людина - це були і А.Бондаренко ( зараз - на "Інтері"), і А.Безулик, і О.Роміна ( де зараз,хто його знає), І К.Вороненко (УТ-1). Вони надавали кожному дню особливого колориту. На жаль, швидко це припинилося. Але й досі пам"ятається як вдалий оригінальний експеримент. А щодо А.Васяновича, то він дійсно - ПРОФІ. Просто Докаленку, котрий укр. мови не знав, було глибоко начхати на її красу та правильність. І УТ-1 із взірця мови перетворився на... САмі знаєте що!
ok
5825 дн. тому
+1. От тільки каналам зараз не дуже потрібна іміджева людина, яка вміє думати. Бо то буде надто серйозна "бойова одиниця" - і відомий, і розумний, і свідомий. А чотири ферзі - це, мабуть, тільки в шахах можливо. Хоча стратегічно канал мав би виграти від достойних ведучіх, які збирають та синтезують інформацію, які говорять від себе, він став би людянішим. Зараз, мабуть небагато залишилось людей на ТБ, які в скрутні політичні, тощо, часи могли б в прямому ефірі виголосити свою громадянську думку, хоч це і не має бути нормою для журналіста. Але всюди є межа, навіть військовий має право не виконувати преступний наказ. Хіба на каналі повинен бути режим жорсткіший за казармений? От редакційна політика і відмежовує свідомість ведучого від глядача суфлером. 2Пролетающий & Тьфу - це у вас в душі таке коїться?
Ксеня
5825 дн. тому
Дуже жаль, але Викрутаса, якого обожнювали мої діти, замінили убогим колобком. Дивіться, щоб на заміну Сенєчкіну та іншим колобки не поприходили.
Виталий
5825 дн. тому
Пролетающий, научись нормально выражаться. Или думаешь, что если ты сидишь в Интернете, то можно говорить как угогдно и с кем угодно? Каждый имеет право на свою позицию и не стоит "обсирать" человека, если ты не согласен с его мнением. Короче, лети дальше! Ты в пролёте! Или я разговариваю с самим Сеничкиным или же с верхушкой Интера?))) Уж сильно защищаете вы его... Между прочим, здоровая критика ещё никому не повредила. А Сеничкин был взят просто как пример. На его месте мог оказаться любой журналист. Материал действительно злободневный, раз вызывает такую бурю дискуссии. Браво, Телекритика!
DimOK
5825 дн. тому
Гениально! Телекритика, предлагаю этот материал (по качеству и актуальности) номинировать на звание "Материал месяца".
Пыщь
5825 дн. тому
Пролетающий, вы просто душка! :))
Пролетающий
5825 дн. тому
Хули вы к Сенечкину примахались, быдлота. Сел в мягкое кресло и почитал то что дали???.Зайди в гости и посмотри! "Колодій, колишній Інтер, вставити свою думку..." Не смешите. Блевать от вас охота.
Віталій
5825 дн. тому
тьфу, абсолютно не погджуюсь з вами шановний(а). Звідки ви знаєте, як там вони "напахуються"? Я бачу абсолютно інакшу картину: візьмемо, скажімо, пана Сенічкіна, про якого вже згадувалось вище. Ну що він там пахає? Прийшов з дому. сів у мякеньке крісло, почитав собі текстік на камеру - і пішов. НІЯКОЇ ТВОРЧОСТІ! Канали дійсно стали абсолютно закритими. Ми не знаємо, хто саме їми керує, не можемо висказати їм своє "я". Коли ще був старий "Інтер", за часів Ряшина, канал намагався бути відкритим, а тодішні журналісти, особливо Олександр Колодій, завжи вели програму з родзинкою. Колодій міг вставити свою думку, посміхнутися, відчувався "живий ефір". А зараз... зараз сидять якісь роботи, а не ведучі. Товариші, побільше ЕКСПРОМТУ! Викиньте у смітник сценарій! А на "Телекритику" гнати не треба! Це єдиний сайт, де можна почитати дійсно справедливу та обєктивну критику!
Поср...ти
5825 дн. тому
А каналам і великій кількості журналістів глибоко поср...ти. Голубий вогник світиться, фізія твоя на ньому рисується, грошики течуть...
тьфу
5825 дн. тому
те саме можна і про ваш,отаре,сайтик сказати. тихесенько там собі волаєте до кучки профі,яким на справді треба напахатися,натягати штатив,насидітися у монтажка,щоб потім таким отарам було шо обсирати. а з вашою зарплатою(скільки там у вас..2-2,5 штуки зелених) -це справді насолода,дивись телік и давай поради.як телекритику ,раптом(не дай боже,бо поважаю лігскалічена старість.ачову) закриють? ой біда прийде у вашу,отаре,домівку. так легко гроші не заробиш. дивись,ще на тв підете. от
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду