Що захищати?

31 Березня 2008
14478
31 Березня 2008
13:03

Що захищати?

14478
Українські телевізійники не хочуть або не можуть робити свої програми цікавими і не дослухаються до корисних порад.
Що захищати?
27 березня Президент нарешті зібрав увесь цвіт нації, себто інтелігенцію, в національну оперу та оголосив мобілізацію всіх національно-патріотичних інтелігентських м’язів проти інформаційно-психологічної експансії. Загалом наш Президент полюбляє подібну риторику з царини абстрактних категорій, як, зрештою, і саме поняття «інтелігенція». Насправді замислитись є на чим, та от чи є кому?
 
Прагматичні космополітичні менеджери, зокрема телевізійні, наполягають на тому, що народ обирає телевізійний продукт сусідів, бо він якісніший. Стосовно якості можна було би посперечатись, але божевільний «Дом-2» як процвітав, так і процвітатиме, бо власної «хати» для молоді нема і не буде. Та й бажання будувати її не видно. Сковородинці-патріоти закликають захищати і шанувати рідне. Панове, а що захищати? «Аудієнцію», появи «Свободи» чи, може, канал «Культура»? Безперечно, на всіх каналах трапляються просвітлення, але вони сприймаються радше як виняток, а не правило.
 
Колись я намагався словом підтримати такі проекти, як «Книга UA» на Першому національному та «Book City» («Сіті»), щось наївно радив, але згодом переконався, що творці програм не хочуть (або не вміють) робити власні проекти сучасними, цікавими, інтелектуальними.
 
Перша і нині нагадує воскреслого релікта часів УТ-1, друга – «міжсобойчик» десятка розпіарених письменників, що вдають із себе метрів. Сміх та й годі. Нахрапом змусити телеменеджерів творити власний продукт не вийде, він потребує солідних коштів, а їх під наші проекти дають дуже-дуже важко. Тому наші козачки-режисери, оператори, відеоінженери працюють для російського ринку, відтак наші юнаки мріють стати кадетами, а не богунівцями.
 
Прикро, але інформаційні змагання ми програли ще на початку дев’яностих, а зараз скликаємо РНБО, яка, на жаль, безсила вплинути на розвиток подій у цьому надважливому сегменті суспільного життя. Зауважмо, як протягом останніх кількох років на телебаченні поменшало державної мови. Майже всі розважальні програми на Новому каналі, «Інтері» та інших – російськомовні. Невже нема україномовних ведучих, чи це позиція?!
 
Слухав я розлогі монологи Президента, і запитань виникало більше, аніж відповідей. Хто на них відповість? Де шукати «могилку» замордованого ще при народженні суспільного телебачення? Де можна дізнатися про державні програми і технології захисту національного інформаційного простору? Питанням нема кінця, відповідей – нуль. Безпорадних, як відомо, простіше бити, от і б’ють нас не лише газовою трубою, а й словом, а воно, як відомо, вогняний меч.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14478
Читайте також
28.05.2008 10:12
Наталія Рекуненко
, для «Детектор медіа»
17 234
Коментарі
12
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Николай(Мики)
5875 дн. тому
тb {CENSORED}, раз ходишь по таким же тусовкам, как и Костя. Он единсовеннный, кто в ТЕЛЕКРИТИКЕ пишет о телевидении. Все остальные самовыражаются. И, вообще, учитесь читать внимательнее, прежде, чем выпускать газы. Вы, как писала Инна, тоже подросток. Или, выживший из ума, переросток, раз озабочен такими темами. Боже, одни неучи вокруг! Что они делают на этом сайте?Ведь, он вроди бы не для недоразвитых....
гость
5875 дн. тому
А мне нравятся программы на русском языке, но нашего производства,также почему все забывают о русскоязычном населении,я не хочу смотреть в экран и слышать там львивян с западенским акцентом,а с нормальным украинским ведущих ваще нет
Огляд програм
5876 дн. тому
Роману Лаврову особисто! Творчим людям, Романе, таким як Ви, властиво не помічати у своєму оточенні талановитих людей. Це зірковою хворобою зветься. А ще шовінізмом, друже. Тому що таланти "не гварят на языке прАвинцЫлов"??? ТОму що Ви й досі не навчилися говорити українською? Такі недолугі висловлювання від дрібних критичків на кшталт Лаврова свідчать лише про агонію "русских псевдоталантов". А Вам, РОмане, порада: вчіться української і продовжуйте виходити зі своєю програмою на ТБ . Програма справді була непогана:) Однак зараз ви - як фанера над Парижем пролітаєте тільки тому, що так за все своє життя і не вивчили українську. Тому що не хотіли!
Инна для ФранСИСЬКА - подростка
5876 дн. тому
Хоть ты и {CENSORED} но приятно, что пытаешься читать умные вещи. Наверное, тебе 15 лет и ты слишком озабоченный, если в 21 веке акцентироуешь внимание та том, {CENSORED} он или нет... А мы еще хотим в Евросоюз. В Кри{CENSORED}оль, господа вам!
Мікі
5876 дн. тому
Костю, та перестаньте ви самостверджуватись на Телекритиці. Ваші опуси вірні, але банальні і ненові. А що ви зробили у " цьому надважливому сегменті суспільного життя", як "шарпнулись" в смислі запалити свічку у темряві? Відмічаєтесь на пошлих гламурних тусовках? Відвідуєте свої гей-клуби? Яка від вас особисто користь? У 90-х Ви підкреслено декларували власну гомосексуальність, отримували "очки" від цього, бо тоді це було круто, тепер от присмоктались до іншої теми -- ТБ. Так докотимось, що ще Вольнова стане телекритиком.
Дімон
5876 дн. тому
Повилазила всяка гідота,прости господи!Президент правий!Треба говорити про мовні проблеми и наступати по всім фронтам на супостата та мовного окупанта!!!!!
Роман Лавров
5876 дн. тому
Только одно меня зацепило в статье уважаемого автора - неужели нет своих, удивляется он, украиноязычных?! А, вот представьте себе, уважаемый, нет! И в ближайшее время не предвидится! И хоть вы все обруштесь на меня и собирайтесь набить мне физию, - всё равно - нет! Нет, потому, что этим никто не занимается! Потому, что этому никто не учит! Потому, что ведущие просто так от сырости не заводятся! Повторяю, этим нужно заниматься, но заниматься, увы, некому!
Франциск
5877 дн. тому
стильний чувачок хоч і гомік, але я його підтримую на 100%! Привіт з району Кастро!
rlk
5877 дн. тому
до речі, цей з*їзд інтелігенції на чолі з василем вірастюком, інною богословською й юрієм павленком, без усякого попередження транслювали саме в той час, коли на першому національному мала йти в ефірі книга.уа, яку мені вкрай терміново потрібно було подивитися. що ж, не вдалося, бо заради президента один культурний захід замінили іншим.
Hollywood forever
5877 дн. тому
титульная нация хотела бы смотреть американские фильмы без вмешательства кацапстанских переводчиков - что в этом странного. Лучше было бы, конечно, смотреть и без вмешательства местных - а просто, на языке международного общения - тобишь - великом и могучем аглицком... Только чиновники и придурки из киноменеджмента не допустят - а жаль... Hollywood forever
5877 дн. тому
ну почему некому "видповисты на запитанная" - вон "титульная нация" вчера с хоругвями шла и требовала: вынь да положь ей украинское кино. И режиссер Ильенко чего-то там руками махал, требовал, вместо того чтобы снимать хоть что-нибудь. Снимайте свое кино, кто вам не дает? Но нет. "Здесь не подметали. Здесь боролись за чистоту" (Ильф).
царь Дадонъ
5877 дн. тому
Костя, не "телевiзiйники", а "телебачники" (чи "телебачiйники"?), бо у хахлов не "тєлєвiдєнiє", а "телебачення". Не поддавайсь комплексу меншовартости копируя москальскую молву.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду