Суцільний цирк

8 Травня 2008
19587
8 Травня 2008
10:36

Суцільний цирк

19587
Тема інформаційної агресії виникає саме тоді, коли у країні повний абзац. Говорити треба про це, а не про якісь ляльки для ідіотів.
Суцільний цирк
Якби Шекспір жив у наш час і саме у нашій вічно буремній країні, то один із його афористичних рядків, цілком імовірно міг звучати так: весь світ – цирк! Зрештою, навіщо ходити далеко – певен, що рідний класик, оцінивши ситуацію у своїй «мальовничій Україні», теж написав би щось на зразок: «а люди, наче подуріли, перед екранами сидять». І не просто сидять, а все дослухаються, що мудрого їм повідають лідери нації, мозок яких давно перетворився на лічильник власних прибутків, а язик – на лопатку для навішування локшини на вуха електорату, який вони за старою звичкою ще називають народом.
 
Аби шоу тривало завжди, у нашій столиці, а саме на панських Липках, діють три стаціонарні цирки із дивовижними блазнями, трюкачами, іллюзіоністами-маніпуляторами; а ще коли додати цирк на Хрещатику, плюс цирки-суди, то «радості» на всіх стане. Телебачення теж частенько нагадує цирк, у якому великою популярністю користуються «бої клоунів». Жанр нетривіальний, тому спокусі влаштувати веселе видовище піддаються навіть досить стримані ведучі, на зразок Андрія Куликова. Його остання «Свобода слова», що була присвячена вічно актуальній українській темі інформаційної агресії, нагадувала пережовану жуйку. Нічого нового, навіть маленьке опудальце Гітлера, що притяг із собою юний антифашист.
 
Найбільшою пікантністю шоу стала участь у ньому двох інтелектуалів-аматорів – Бузини та Пояркова, котрі на диво гармонійно доповнювали одне одного, сидячи на своїх звичних «кониках» боротьби із фашизмом та президентом. Складалося враження, що ці правдоборці так і не збагнули, про що, зрештою, намагалися говорити Юрій Макаров, Олександр Мартиненко, Лариса Івшина.
 
Та пісня, як то кажуть, зовсім про інше, а саме про те, як обидві «Свободи» – імені Шустера та каналу ІСТV – все частіше варяться у власних бульйонах, точнісінько так само, як і політики, а справжні актуальні, народні теми залишаються поза їх інтересами. Якщо вже так кортіло поговорити саме на цю заяложену тему, то слід було грати серйозно і запросити до участі в програмі того або тих, хто це питання ініціює і, можливо, знає щось більше, ніж ми собі уявляємо. Тоді би й той факт, що «смажена» тема інформаційної агресії виникає саме тоді, коли у країні повний абзац, не розчинився би у наївному базарі про загрозу, що випливає з якоїсь ляльки для ідіотів. Не дуже помилюся, коли скажу, що дискусія могла зацікавити лише фахівців, глядачам по обидва боки екрану було, м’яко кажучи, нуднувато і не зовсім зрозуміло, що ж нам так пекельно загрожує. Про це свідчили і виступи біля мікрофонів.
 
А стосовно інформаційної експансії – годі й говорити, для нас це природній процес, який ми всіляко заохочуємо. Яскравим підтвердженням моїх слів може бути концерт блазня російської прими Максима Гавкіна, пардон, Галкіна, трансльований найголовнішим каналом (себто «Інтером», якщо хтось раптом не знав). Боже, як він весело та смішно говорив про наївний та кумедний український «язик» – обрегочешся. Я не закликаю до обструкції подібних артистів, хоча – якщо би вказали одному, інший подумав би теж, адже Україна для них досить сите корито, щоби відмовлятися від нього. Ну а що ми – роздуваємо ніздрі, надуваємо щоки, та все міркуємо-гадаємо, як дати таку відсіч ворогу, щоби він, борони Боже, не образився, Але в «Свободі слова» по-українськи не знайшли навіть і такого рецепта.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19587
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Денис
5833 дн. тому
Дівчинка, Ви не праві-блаень дуже непогане слово.Знайдіть час та почитайте в інеті хто такий блазень.... А Костя просто супер!Побільше б таких людей ....нетільки в медіа....
Юрий Семенюк, журналист, Одесса
5838 дн. тому
Вы, Константин, умница, зрите в корень. И выводы - логичны, адекватны. Вот только зря не "поклонились" Ганапольскому... А он так. звездарь тележурналистики, старался: поучал, "рты рвал", слюнями брызгал. Расчитывал "мэтр", вероятно, хоть на какую-то благодарность бывших и до сей поры абсолютно не "рубящих фишку" соотечественников. Да и что с "хохлов" взять? Они ж просто утрутся. И утерлись, вобщем-то... К огромному сожалению!
Історик
5838 дн. тому
Молодець Гнатенко! Я також так само думаю про все це. Не перевелися-таки у нас розумні люди
WSG
5839 дн. тому
Цирк то якось загально сказано. Мені наприклад "Свободи" асоціюються з сидінням мавп хворих на геморой та гельмінтоз одномоментно. Та, в якої більше свербить підпригує та намагається завуальувати чесачку в дупі якимись фразами. А якщо відверто то слово політика стало синонімом слова оскома, а переважно весь розважальний жанр розрахований на фанатів сердючки
Тетяна
5839 дн. тому
Константин, поддерживаю Вас.
Дівчинка
5839 дн. тому
Фу, Костю! як Вам не соромно?! хіба ж Ви не бачили рейтингів?? вони показують, що глядачам було аж ніяк не нуднувато. До того ж, не варто опускатися до відкритих образ ні в чому не винних людей. Думаю, Галкіну дізнатися, що якийсь "видатний український журналіст" вважає його "блазнем російської прими", він би, м'яко кажучи, був розчарований...
Кукринікса
5839 дн. тому
Костю, браво! Як завше - влучно і стильно. Так тримати!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду