Українська проблемність vs російська яскравість

31 Березня 2008
12374
31 Березня 2008
09:33

Українська проблемність vs російська яскравість

12374
Українська проблемність vs російська яскравість
З 11 березня по буднях о 19.45 на ICTV виходить програма «Максимум щодня». Щотижнева «старша сестра» цієї програми «Максимум в Україні» свій формат не змінюватиме: «Максимум щодня» – це повтори двох найкращих сюжетів, які вже були в ефірі тижневика.
 
За словами продюсера відділу тижневих програм ICTV Оксани Соколової, глядачі часто просять повторити окремі матеріали. Історії, розказані в сюжетах, не прив’язані до конкретної дати і часу, до того ж мають великий суспільний резонанс. Тому по суті щоденний «Максимум» – це дайджест типу the best із вкрапленням реакції на сюжети.
 
«Частина сюжетів програми має суспільний резонанс тільки після їх повторної трансляції, – пояснила Оксана Соколова «Детектор медіа» в перші дні після старту щоденного «Максимуму». – Приміром, нещодавно ми повторювали один із наших останніх матеріалів про фільм “В бой идут одни старики”. Ми розповідали про долю актора Сергія Подгорного, який грав Смуглянку: він спився і фактично живе у бідноті. Наш сюжет побачила Оксана Байрак, знайшла нашого репортера, дізналася телефон цього актора і запропонувала йому роботу. І тепер він на роботі, грає роль другого плану у новому фільмі».
 
Справді, в суботу, 22 березня, Сергій Подгорний уже в якості актора з’явився в телевізійному сюжеті. Правда, не програми «Факти» (ICTV), а програми «Подробности» («Інтер»). Утім, насправді це не так важливо – на якому каналі нам скажуть про результат, отриманий після озвучення наявної реальної проблеми.
 
Показово інше: «Максимум в Україні» – українська версія популярного скандального російського проекту «Максимум» (канал НТВ). Тому крім «резонансних матеріалів» у щоденних випусках «Максимуму в Україні» транслюються і сюжети з російського «Максимуму». «Таким чином ми розбавимо програму, – переконана Оксана Соколова, – зробивши її не лише проблемною, а й яскравою». За її словами, з часом планується транслювати виключно українські сюжети, але для цього необхідно вирішити кадрову проблему. Але поки що «Максимум щодня» – це один сюжет про Україну, один – про Росію. І навіть пам’ятаючи про формат програми, принципово орієнтований на смажені факти та потенційні скандали, треба наголосити на тенденції, про яку вже йшлося в одній із публікацій «ТК», і яка збереглася дотепер: сюжети з українського життя вирізняються «чорнотою», тоді як російські сюжети – виключно «жовта» інформація. Порівнюйте самі.
 
Наприклад, 11 березня – український сюжет про дніпропетровського маніяка, російський – про забутих «зірок» російської естради. 13 березня – український сюжет про підліткову жорстокість у школах, зафіксовану на відео та запущену в інтернет, російський – про останнє кохання та смерть актора Михайла Кононова. 14 березня – український сюжет про те, що в облраді Житомира два голови, російський – про артистів російського цирку, які калічаться на манежі. 18 березня – український сюжет про торгівлю людськими органами в Україні, російський – про «зірок» тамтешнього шоу-бізнесу, які приїхали в Москву і підкорили її. 19 березня – український сюжет про криваві аварії, спричинені водіями маршруток, російський – про Олімпійського ведмедика.
 
Таким чином, все, що відбувається в Україні – це кримінальна історія чи соціальна проблема чорного кольору. Тоді як із Росії до нас іде виключно світська хроніка з жовтим відтінком. У нас – скінхеди, маніяки, п’яні водії маршруток, підлітки-садисти. В них – митці, творчі люди, забуті або не дуже. Проблемність – родом із України, яскравість – із Росії. Своєї яскравості в нас за визначенням не вистачає.
 
Якщо щоденний «Максимум» формується по заявках глядачів, то виглядає так: українського глядача непокоять українські маніяки, садисти та священики-гомосексуалісти і дуже цікавить російський шоу-бізнес та російські культурні процеси взагалі.
 
Звичайно, ведучий Олександр Ільїних намагається максимально актуалізувати «жовту» частину. Скажімо, у підводці до сюжету про «зірок» російського шоу-бізнесу, які приїхали підкорювати Москву і не є москвичами, він чесно говорить відомі нам речі: «Російський шоу-бізнес родом із України». Після чого логічним було б розказати про Наталю Корольову чи Тетяну Овсієнко, а також згадати про активну налаштованість на взяття Москви наших Таїсії Повалій, Ані Лорак чи батьків Аліни Гросу. Натомість у сюжеті спочатку згадується про одесита Вітаса, після чого пішли розповіді про Амалію Мордвинову, призабуту Наталю Гулькіну, Йосипа Пригожина та інших. Можна згадати ще кілька прикладів, але висновок буде один: чесне та щире бажання ведучого і, очевидно, всієї команди «Максимуму» прив’язатися до виключно українських «жовтих сторінок» не відповідають міжнародному формату проекту.
 
Виникла безумна ідея: а чому б не зробити навпаки? «Чорнуху» постачати з Росії (розповіли ж нам про бітцевського маніяка), а «жовтуху» шукати вдома? Теж не вихід: український шоу-бізнес не такий «жовтий», як того хочуть глядачі. Принаймні, на регулярне постачання «жовтої» інформації про наших співаків не налаштовані ані виробники, ані самі селебритіз. Говорити про наших акторів теж важко – головних ролей у вітчизняних митців дуже мало, а в особистому житті вони, на жаль, декларують моральну стійкість. Хоча тема забутих українських артистів благодатна, і Сергієм Подгорним, на жаль, не вичерпується. Просто в українському характері поки що не викорінилася звичка вести закритий спосіб життя, навіть якщо в тебе є труднощі.
 
Та й крім того, постачати «чорнуху» лише з Росії не годиться – нашого глядача вже не цікавить, де в сусідній державі погано зберігають шкідливі відходи. Натомість для України подібні розслідування все ж таки актуальні і мають резонанс. Значить, із «чорною» складовою все ніби гаразд. Лишається актуалізувати і по можливості українізувати «жовту». Бо, скажімо, програмам «Ексклюзив» та «Аналіз крові» на Новому каналі це якимось чином удається.
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12374
Теги:
Коментарі
10
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Нас зомбируют
5876 дн. тому
О чем тут спорить? Посмотрите на наш телеэфир глобально. Назовите хоть один канал, в эфире которого нет либо российской программы, либо украинской версии российского продукта (который, в свою очередь 100 лет назад был создан по формату еще каких-нибудь зарубежных проектов). ICTV – канал с относительно равным распределением аудитории, канал с лицом и множеством проектов. Канал, который создал Савика и «Лесю+Рому» в Украине. Это жирный плюс! Только Шустер – с России, а забавный телесериал – всемирно известный формат "Love, Bugs". Посмотрите его в французском, английском, польском, русском и т.д. вариантах - и вы поймете, что НАШЕГО в сериале почти ничего нет. Кроме замечательных актеров и преданных зрителей. Шустер пошел делать рейтинги на Интер, а ай-си-ти-вишная «Свобода» превратилась в эфирную жвачку. «Клуб бывших жен», «Ребенок-робот», «Ты не поверишь», «Лучшие анекдоты из России» - это даже не «Г» от старшего брата. А большая информпропаганда. Все просто. Сначала запускается мыло, зрителя подсаживают на него. Потом делают украинский вариант затертого до дыр русского телепроката (неужели украинцы не в силах создать классику репортажных расследований??? Тот же Кутепов, только Богдан сумел прорваться в эфир со своей бомбой, только по-украински!!! – «За Вікнами”, СТБ) А дальше – самое интересное. О русских – ярко, про соотечественников – чернуха. Таким образом, украинцев зомбируют: все русское – хорошо, все украинское – серое и неинтересное. Массовый депресняк с отрыжкой ностальгии по старшему брату. Делайте выводы!
Сергій Смальчук
5876 дн. тому
Намагаюся зазвичай не втягуватися в суперечки на сторінках "Телекритики", але не можу не відреагувати на коментарі "Допитливлого". Про що і про яку якість матеріалів можна дискутувати з людиною, яка фільм в геніального, не побоюся цього слова, Бикова називає "доволі посереднім фільмом..."?
Зрительница Максимума
5876 дн. тому
Хотела бы возразить Допытлывому. Программа Максимум в Украине имеет своих авторов, и они уже обрели свой очень даже приятный искрометный стиль, умеют строить драмматургию сюжетов. Другими словами, мне ИНТЕРЕСНО их смотреть. Случаются, конечно же, провалы - как и во всех телепроектах. Но в целом - это качественная программа. Да. Плохо, что 2 на 2 сюжета вперемешку с российскими. Но ведь наши ребята очень качественно делают свою работу. А вам, простите за мое впечатление, лишь бы камешек бросить. Всего доброго! А коллегам с канала ICTV - успехов.
Олексій Кутєпов
5876 дн. тому
По-перше, шановний "Допитливий", не бачу сенсу вести діалог з анонімом. Своїм ім'ям підписатися забракло духу? Чи боїтеся, що за свої слова таки доведеться відповідати? А по-друге (щоб інші знали і Ви розуміли), я - автор сюжетів, а не продюсер проекту. І відповідаю лише за зміст своїх матеріалів, про які судять глядачі і свідчать рейтинги. Бюджетом не цікавлюся, доки вистачає ресурсів для реалізації своїх ідей. За керівництво каналу не відповідаю і кількість репортерів у штаті - не контролюю. А стосовно резонансу - після матеріалу про тюремний "беспрєдєл", у 83 виправній колонії почався "мирний переворот". Департамент з виконання покарань призначив колегію і обговорювали у присутності преси наш сюжет. Можу продовжувати. А програма клон - це Свобода Шустера. А ми - чесно куплений формат під відповідною назвою. До зустрічі без масок ;-)
Допитливий
5877 дн. тому
Пане Кутєпов, таке враження, що крім ОДНОГО (!) сюжету на тему "бій стариків" про нелегкі долі героїв доволі посереднього фільму, з яким носяться вже не один місяць, українському клонові "Максимум" більше взагалі нема чим похизуватися. Чи хочете ви заперечити, що повтори сюжетів пов"язані лише з двома причинами: 1. - ICTV нема чим заповнювати ефір. 2. - Автори програми і керівництво каналу шкода викидати роботу у смітник і повторами вони намагаються домогтися максимального рейтингу на мінімумі матеріалу. За кілька місяців існування в ефірі що нового ви (тобто "Максимум в Україні") викрили чи повідали, хто через ваші розслідування пішов у відставку, які сенсації і скупи ви першими подали? Чи є тут бодай щось конкретне або черговий "провокаційний пшик"? Український клон поступається своєму оригіналові з НТВ в усіх помітних категоріях. Якщо не таємниця, наведіть будь-ласка, редакційні бюджети укр. і рос. редакцій. Чи вони ідентичні? Скільки закордонних відряджень зробили кореспонденти укр. версії з моменту виходу програми в ефір?
Олексій Кутєпов
5877 дн. тому
Шановний Андрію, Ви не вникли у тему розмови і суть висловлювання Оксани Соколової. Вона чітко каже, що ПРИЧИНОЮ повернення Сергія Підгорного у кіно став сюжет у програмі "Максимум". Ось її цитата: "Приміром, нещодавно ми повторювали один із наших останніх матеріалів про фільм “В бой идут одни старики”... Наш сюжет побачила Оксана Байрак, знайшла нашого репортера, дізналася телефон цього актора і запропонувала йому роботу." Тобто /увага!/ ПОВТОРЮВАЛИ! А це значить, що він уже колись був в ефірі, а саме 18 жовтня 2007 року. Повтор був у січні, в дайджесті. Повторювали НЕ після того, як Підгорного знову запросили в кіно, а тому що, як Ви самі писали: "...глядачі часто просять повторити окремі матеріали...". А Байрак запросила Підгорного до свого фільму якраз після ПОВТОРУ сюжету Валерії Черненко у дайджесті. Що ж до ІНТЕРА, то він першим показав лише НАСЛІДОК нашого сюжету (хоча про причину нічого не сказав). А програма "Максимум в Україні" цей наслідок показала минулої п'ятниці (28 березня) в розгорнутому матеріалі під моїм авторством та авторством Валерії Черненко і Сергія Смальчука. Дякую, що терпляче прочитали.
DFFR
5877 дн. тому
Сюжет про "чорного трансплантолога" видався дуже кволим. Нічого нового там не пролунало. Лише пережовування вже давно відомого. Навіть не спромоглися взяти у камері коментар самого Зіса. Так і показували оперативне відео його затримання. А крім того все старе і зацофане. Схоже, що "Максимум в Україні" діє за традиційною українською схемою - менше витрат -- більше результату. Але результат нульовий. Якби хотіли зробити справді цікавий матеріал треба було б по іншому усе знімати, шукати ексклюзив, відряджати кора до Ізраїлю. А на що? Наш глядач і так усе схаває.
Максим
5877 дн. тому
Так не читайте, если вам не интересно. Для вас в инете множество других развлечений: порносайты, гороскопы,знакомства. А это статьи для тех, кто хочет разобраться. И даже если автор не прав - ему можно возразить по существу. Хотя я не фан Кокотюхи.
нутянах
5877 дн. тому
И кто-то же все равно читает. И таких большинство. Как и тех, кто смотрит.
танунах
5878 дн. тому
И кто-то же всю эту лабуду пишет. Ну понятно, все дорожает, надо зарабатывать. А нам остаеся эту муть читать. А если дружно всем взять и не читать. Так может, все подешевеет?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду