Базар Савіка Шустера

19 Лютого 2008
25755
19 Лютого 2008
13:52

Базар Савіка Шустера

25755
Савік втрачає контроль над своєю «Свободою», котра дісталася пекельної фази.
Базар Савіка Шустера
Історії відомі непоодинокі факти, коли творець, себто автор, втрачав контроль над власним дітищем. Саме в такі моменти, як правило, стається найстрашніша метаморфоза – перетворення взірця на щось дуже посереднє. Судячи з останніх «Свобод Савіка Шустера» («Інтер»), можна легко дійти висновку, що найгучніший і найскандальніший проект вітчизняного телебачення благополучно дістався цієї пекельної фази. Словом, гірка чаша не оминула і нашого великого малого! Зрештою, Савік Шустер сам собі винен, бо в бажанні осягти неосяжне – в тому числі й неймовірних рейтингів, які, як відомо, майже завжди протилежні рівню якості -  рівних йому нема. Скажіть, будь ласочка, скільки глядач може захоплюватися звичайним переливанням із пустого в порожнє? Який зиск від участі в шоу героєві (політику, міністру, чиновнику), якщо він встигає сказати лише одне речення (Євген Червоненко)? Зрозуміло, найголовніше – озвучити тему, створити прецедент, найефектніше та найгучніше скрикнути, все решта несуттєво. А чого варте залучення до кількох передостанніх програм фаворитів – скажімо, в особі завжди поміркованого та врівноваженого ерудита Дмитра Табачника, котрий у двох «Свободах» підряд мав ексклюзивне право заключного, золотого слова? Мимоволі виникають запитання, хоча одразу жену геть цю крамольну думку, бо ж Савік Шустер, звісно, – приклад цілковитої незаангажованості.
 
Те, що «Свобода» Шустера стала базаром, на якому тітки та дядьки-депутати шпетять одне одного у хвіст та гриву, вже нікого не дивує. Свобода з розумом тут не дружать давно, її дивляться виключно як розважалку. Розумію, що навіть соціально-політичне шоу – все одно шоу. От і запрошує пан Шустер через ефір для ефектних вибухів жінку-петарду Інну Богословську, бо знає, що вона хоч і відпіарить себе по повній, зате ж і відпрацює за десяток мудрагелів на зразок міністра закордонних справ. Що з нього візьмеш – інтелігент, дипломат, факти скупі, фрази логічні. А от Інна Богословська – інша ж справа! По-перше, красномовна та все знає, навіть те, що Іспанія – не член НАТО. По-друге, ніколи не обмежує себе, кохану, у висловлюваннях, репліки типу «він бреше» по відношенню до міністра Огризка – звична справа. Та Савік Шустер все прощає, хоча й каже, що так не є добре. Насправді пані Інна це розуміє – мабуть, – бо за мить абсолютно справедливо вигукує: «Невежество – самое страшное в жизни». Ну що тут додати, хіба погодитись із класиком, що жінки складаються з протиріч.
 
Усе частіше почав з’являтись у «Свободі» Олександр Єфремов – нова зірка Партії регіонів, що дуже вперто претендує на роль «усезнайки». Стосовно останнього сперечатися не буду, а от щодо «заговорити всіх і вся» рівних йому в останній «Свободі» не знайшлося.
 
Савік Шустер втратив контроль над «базаром». Ті, що «продають» себе, перестали його чути і захоплюватися ним як ведучим, розуміючи, що без них шоу не буде. Вони навіть радять автору: «Об этом надо говорить в программе», – і, що цікаво, Шустер, який ще зовсім недавно блискавично реагував на подібні випади, мовчить, лише знизує плечима піджачка від Армані, мовляв, нема ради!
 
Без сумніву, як першокласний журналіст Савік Шустер уміє гостро, під потрібним кутом окреслити тему, а от змусити своїх героїв так само чітко її дотримуватися, на жаль, не може чи просто не хоче. Припускаю, що втомився чоловік від одних і тих самих облич, гасел, звинувачень, маніфестів тощо. Дивно буде, якщо виявиться, що він вичікує – наскільки вистачить жовчі у його героїв… Запевняю: вистачить на дуже довго, тим паче тепер, коли герої відчули повну свободу без гальм.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25755
Коментарі
16
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2 Читачка
5893 дн. тому
"Побольшало" - це якою мовою?
Rex
5908 дн. тому
Не Украина - а ТелеПУЗИЯ. Телепузики - министры и депутаты на всяких БЕЗтоЛк-шоу проводят времени больше, чем в Раде или в своих министерствах. Рада не работает вообще, министерства - из рук вон плохо, а "деятели" носятся с одного телебазара на другой. И "за базар" никто из них не отвечает: столько обвинений друг другу в эфире, что впору "Палача в студию!"А толку от этой бесконечной болтовни? Раньше в конце рабочей недели старались показать хороший концерт или что-нибудь, поднимающее настроение. Теперь по всем каналам бесконечное и бестолковое перебрехивание самозваной "политэлиты".Эффекта от этого два: депрессия у слабонервных:; страна и мир видят, какие ничтожества пролезли во власть или купили себе депутатство. Зачем такие передачи? Достаточно пойти на базар или в магазин: по ценам их успехи видны. Пиво наше и то вдвое подорожало.
Профи для Читачки
5908 дн. тому
Гнатенко, хоть и та еще штучка, но заподозрить его к любви к Шкилю, Терехину,Жвании и другим "оранжевым корочкам" может только человек с больным воображением, я тоже не совсем согласен, что он пишет, но про "Шмустера и его базар" написано абсолютно точно, привет "Интеру"
Читачка
5909 дн. тому
Думаю,что надо предложить Шустеру переформатировать программу, где то типа "Свобода слова демократических сил ",и чтобы на ней присутствовали только представители коалиции,секретариата президента и все их однодумцы!!! При таком раскладе,уважаемый господин "критик" будет петь дефирамбы Савику Шустеру !!! В целом программа ничуть не изменилась с начала выхода. Может быть стала более шумной из-за того,что побольшало участников, а в отношении личностей,надо быть более объективным.Ведь на манеже одни и те же, как с одной стороны,так и с другой.Да и хамское поведение тоже ведь обоюдное. Чем господа Терехин,Соболев,Жвания,Шкиль отличаются от той же Богословской или Шуфрича ????????? Надо более объективно критиковать а не так однобоко,как это делают журналисты "телекритики " Сколько читаю,ни разу никаких замечаний каналу "частных новин " Еще бы,.самый не заполитизированный и не заангажированный( как и критики) канал ))) а вот "интер,нтн,стб",как кость,которую можно обгладывать,обсасывать,перемалывать до схочу ))Вот и партия Регионов стала такой же косточкой ) Похоже,что"телекритика" кормится хлебом из "апельсиновых корочек" :)).. а косточка -это так, для аппетита ))) Смачного !!! )
Вилка
5913 дн. тому
Согласна с Костей,но все же не стоит драматизировать.Любой человек,долго занимаясь одним делом" замыливает глаз"и допускает ошибки.Надо видеть событие в развитии,в тенденции.Где нам взять приличных политиков?Маем,что маем.Правда,можно поискать альтернативу Богословской,Шуфричу,Витренко,Симоненко и прочим одиозным особам.Иной раз их приглашают только для крику(слишком много чести).Дадим Савику еще немного времени ,может критика пойдет на пользу.
скептик
5913 дн. тому
Шустер - космополит и просто прикалывается над нами и нашей страной,а за свой базар срубил хорошие бабки.
Викелка
5913 дн. тому
Раньше Савик для меня был образцом для подражания, я восхищалась им как профессионалом. Теперь передачу включаю редко, как фон, чтобы что-то там "бубнело"...Передача стала действительно базаром, местом для тех, кто гормче кричит. Воспитанный ждет своей очереди...Хотя, в этой программе им уже нет ни местя, ни времени... Не думаю, что Савик себя исчерпал. Политики себя исчерпали, гонят только бутафорию...Не понимаю, сколько можно всех обманывать, воровать, воровать...
Марися
5913 дн. тому
Підтримую коментаторів! Саві себе ісчерпал... гроші псують навіть гарних журналістів. тіпа, а нафіга напрягацца?
Марек
5913 дн. тому
А может начать обговариваать не набившие оскому вопросы, с набившими оскому политиками, ведь и других проблем в Украине хватает? Немного отойти от топ-Темы недели, и взять иногда вопрос 2-го эшелона?
РП
5913 дн. тому
Просто чудово написано! Додати можна, лише те, що для збереження власного здоров'я, краще ті "перли" взагалі не дивитись. А зекономлений час можна потратити наприклад на спілкування з дружиною, чоловіком чи дітьми - користі буде незрівнянно більше!!!
глядач
5913 дн. тому
Да. Богословской не помешает пачки две "персена" перед эфиром выпить. Тетка совсем невменяемая - возраст знаете ли. Просто {CENSORED}
kra-ka-dill
5913 дн. тому
Для полного Аншлага. Пора Савику для орателей партии регионов выкатить бутафорский ленинский броневик . А казачек то засланый.
Profi
5913 дн. тому
Как коллега по цеху , совет : Савик , не приглашай в программу Богословскую ! И еще : Высади в противовес парочке депутатов , пару десятков зрителей.. тока не плебса , из Галадрыповки , а вменяемых дядичек - комбайнеров.. Чтоб после программы , могли и в табло заехать ;)
То автору
5914 дн. тому
Костя, Вам респект! Шустера перестала смотреть после его непорядочного перехода на Интер, чего и всем желаю.
вермутЪ
5914 дн. тому
вот шо с людьми делают пинины бабки!
lu
5914 дн. тому
Вже не цікаво дивитись "Свободу". Навіть виключивши звук з "беснующейся" Богословською неможливо дивитись. Противно.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду