detector.media
Костя Гнатенко
для «Детектор медіа»
19.02.2008 13:52
Базар Савіка Шустера
Базар Савіка Шустера
Савік втрачає контроль над своєю «Свободою», котра дісталася пекельної фази.
Історії відомі непоодинокі факти, коли творець, себто автор, втрачав контроль над власним дітищем. Саме в такі моменти, як правило, стається найстрашніша метаморфоза – перетворення взірця на щось дуже посереднє. Судячи з останніх «Свобод Савіка Шустера» («Інтер»), можна легко дійти висновку, що найгучніший і найскандальніший проект вітчизняного телебачення благополучно дістався цієї пекельної фази. Словом, гірка чаша не оминула і нашого великого малого! Зрештою, Савік Шустер сам собі винен, бо в бажанні осягти неосяжне – в тому числі й неймовірних рейтингів, які, як відомо, майже завжди протилежні рівню якості -  рівних йому нема. Скажіть, будь ласочка, скільки глядач може захоплюватися звичайним переливанням із пустого в порожнє? Який зиск від участі в шоу героєві (політику, міністру, чиновнику), якщо він встигає сказати лише одне речення (Євген Червоненко)? Зрозуміло, найголовніше – озвучити тему, створити прецедент, найефектніше та найгучніше скрикнути, все решта несуттєво. А чого варте залучення до кількох передостанніх програм фаворитів – скажімо, в особі завжди поміркованого та врівноваженого ерудита Дмитра Табачника, котрий у двох «Свободах» підряд мав ексклюзивне право заключного, золотого слова? Мимоволі виникають запитання, хоча одразу жену геть цю крамольну думку, бо ж Савік Шустер, звісно, – приклад цілковитої незаангажованості.
 
Те, що «Свобода» Шустера стала базаром, на якому тітки та дядьки-депутати шпетять одне одного у хвіст та гриву, вже нікого не дивує. Свобода з розумом тут не дружать давно, її дивляться виключно як розважалку. Розумію, що навіть соціально-політичне шоу – все одно шоу. От і запрошує пан Шустер через ефір для ефектних вибухів жінку-петарду Інну Богословську, бо знає, що вона хоч і відпіарить себе по повній, зате ж і відпрацює за десяток мудрагелів на зразок міністра закордонних справ. Що з нього візьмеш – інтелігент, дипломат, факти скупі, фрази логічні. А от Інна Богословська – інша ж справа! По-перше, красномовна та все знає, навіть те, що Іспанія – не член НАТО. По-друге, ніколи не обмежує себе, кохану, у висловлюваннях, репліки типу «він бреше» по відношенню до міністра Огризка – звична справа. Та Савік Шустер все прощає, хоча й каже, що так не є добре. Насправді пані Інна це розуміє – мабуть, – бо за мить абсолютно справедливо вигукує: «Невежество – самое страшное в жизни». Ну що тут додати, хіба погодитись із класиком, що жінки складаються з протиріч.
 
Усе частіше почав з’являтись у «Свободі» Олександр Єфремов – нова зірка Партії регіонів, що дуже вперто претендує на роль «усезнайки». Стосовно останнього сперечатися не буду, а от щодо «заговорити всіх і вся» рівних йому в останній «Свободі» не знайшлося.
 
Савік Шустер втратив контроль над «базаром». Ті, що «продають» себе, перестали його чути і захоплюватися ним як ведучим, розуміючи, що без них шоу не буде. Вони навіть радять автору: «Об этом надо говорить в программе», – і, що цікаво, Шустер, який ще зовсім недавно блискавично реагував на подібні випади, мовчить, лише знизує плечима піджачка від Армані, мовляв, нема ради!
 
Без сумніву, як першокласний журналіст Савік Шустер уміє гостро, під потрібним кутом окреслити тему, а от змусити своїх героїв так само чітко її дотримуватися, на жаль, не може чи просто не хоче. Припускаю, що втомився чоловік від одних і тих самих облич, гасел, звинувачень, маніфестів тощо. Дивно буде, якщо виявиться, що він вичікує – наскільки вистачить жовчі у його героїв… Запевняю: вистачить на дуже довго, тим паче тепер, коли герої відчули повну свободу без гальм.
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY