Імпортована потенція

31 Жовтня 2007
10754
31 Жовтня 2007
18:28

Імпортована потенція

10754
«Фабрыка зирок» - ще один спосіб доведення українським глядачам, що сусідське – краще.
Імпортована потенція
Неприємності сталися не тільки з нашими східними сусідами, а і з закордонними артистами.
журналістська родзинка,
яку я почув на українському (?)
телеканалі OTV.
 
Я знаю, про що ви подумали: а куди ж прилаштувати представників тусовки – «східних сусідів»? Адже за логікою тих, хто їх обслуговує в Україні, вони артисти не «закордонні». Очевидно, «із бліжнєво зарубєжья».
 
Пересуваючись у просторі й часі на лекцію для доволі неоднорідної сучасної студентської братії, зустрів у київському метро цікаву картинку. Зайшли двоє в маскувальних одностроях. Один з гітарою, інший, як і годиться, на милицях. «Гражданє пасажири, пазвольтє к вам абратіцца…». Бринь-бринь, бряц-бряц по струнах. Щось про «дєвчонку» і про «родіну». Здавалося б, черговий транспортний «развод», про які телевізійні сюжети робили вже практично всі, навіть найлінивіші українські канали, навіть ті, що спеціалізуються на оголених сідницях або цінах на курячі гомілки. Але цього разу мене щось зупинило. Коли парочка підійшла ближче, стало цікавіше: причандали на грудях у молодиків були… закордонні. І мені (два роки в Радянській Армії на Далекому Сході СРСР) зовсім незнайомі: орли, золото… А насунута на чуба беретка – від морських піхотинців російської армії, з гордим триколором. Що означало, що молодик років 25 демонструє образ «защітніка отєчєства», який пройшов війну. Яку веде не Україна – інша держава.
 
Таке могло з’явитись тільки зараз. Адже ґрунт уже підготовлений і ретельно оброблений. Його активно й цілеспрямовано поливають, гербіцидують, розрихлюють. Українські (?) загальнонаціональні (??) телевізійні канали. Гербіцидують «Кадєтамі» («1+1»), «Пагранічніками» (К1) розрихлюють,«Салдатамі» (Новий канал) поливають, а також старанно замальованими українськими номерами на машинах, замаскованими у будь-який спосіб нашими містами. Все це поки що – лише в телевізорі. Якби ситуація телевізійна відповідала настроям у суспільстві, «страдальци» в російській формі, напевно, в метро руки б не простягали.
 
Аудіовізуальний простір України здатний не лише на дріб’язок, але й на серйозні здобутки! Я нечасто пишу про роботу так званих комерційних українських телеканалів: не звик писати, як колеги користають чужі гроші. Але інколи виблискують знакові самоцвіти. У цьому випадку змушений визнати: потуги чи то креативних французів, чи то просунутих японців, спрямовані на надання зображенню на екрані потрібного запаху у порівнянні із здобутками українських (?) комерційних (!) телевізійників (!) – дрібничка. Констатую: у вітчизняному аудіовізуальному океані плаває цілий телевізійний канал, який має стійкий і абсолютно зрозумілий запах. Ліпив ту кулю канал досить довго. Б’ю аргументом!
 
Спочатку Новий канал вніс у вітчизняний телепростір деяке пожвавлення нескінченним телевізійним циклом «За стєклом в арміі». Це був супер-проект! Навіть не тим, що ніхто й досі не знає, як це все закінчилось: канал фінальних серій просто не показал. На території європейської незалежної держави на ймення Україна, в українському ж військовому навчальному центрі силами української телевізійної команди створювалась розважальна телепрограма про армію… закордонну. Це я так думаю. Бо всі мої опитування глядачів, які бачили той витвір телемистецства, та людей, які це знімали, показують: не знають вони, чия то була армія «за склом». Кажуть – армія була «наша». Дуже хотілося б із цього приводу почути офіційну позицію каналу.
 
Далі були веселі забавки навколо вимови українських дівчат у Росії, яку було рекомендовано перетворювати на рафіновану російську за допомогою орального сексу. Навіть Нацрада на це зреагувала. Офіційну позицію каналу з цього приводу вже чув.
 
Потім виплеснули на екран «Сааааалдати №12345678910111213…». Чиї солдати? Наївне питаннячко, їй-богу! Звісно ж, не чеські, сербські, польські чи там словенські. Там пришелепкуватих «хаахлов» не тримають.
 
Потім Новий став єдиним телеканалом, який показав добрий такий, майстерно зроблений 4-серійний фільм «72 мєтра». Не знаю, як чорним по білому передати те, як може смердіти українофобством кіно. Чесно – важко! Побачив те все вперше у російському супутниковому ефірі, й відразу почав телефонувати на «Інтер» та «1+1» - знаних розповсюджувачів російської серіальної напасті та не менш художніх стрічок на території України. І тут уперше стало приємно: на моє запитання, чи планують вони придбати «72 мєтра» для демонстрації у своєму ефірі представники каналів одностайно запитали: «Чи маєте ви на увазі антиукраїнську спрямованість цієї стрічки?». Чесне слово: обидва – практично слово у слово! А ось чарівний молоденький голос на Новому каналі лише сказав про «Парафраз історії з підводним човном «Курськ». Наївно запитую, чи переглядали вони цей фільм перед тим, як вихлюпнути на голови українських телеглядачів його вміст; відповідь проста й очевидна: «А навіщо його переглядати – це ж російський фільм!». Справді, навіщо? Логіка потужна й нищівна.
 
На початку вересня 2007 року чергова забавка: на емблему українського загальнонаціонального каналу «заліхвацкі» натягнули російський офіцерський кашкет. Знову телефоную на канал, прошу дати слухавку директору з «креативу», чи то пак «дизайну». Запитую: ви – «український… загально… канал?» - «Так!». Це звучить гордо. «А кашкет якої армії ви натягнули на свою емблему?». – «Ну, напевне, російської…». Це вже не так упевнено. Очевидно, раптом уявив собі емблему якого-небудь німецького каналу з «набекрєнь» натягнутим офіцерським кашкетом армії Буркуна-Фасо. Або емблему французького загальнонаціонального телеканалу, вже не кажучи про Пєрвий російський, із тризубим кашкетом українського ракетника-зенітника на цифрі «1».
 
І от нарешті – найпотужніший, найбільший, найширший, найдорожчий проект. «ФАБРІКА ЗВЬОЗД»! Щоправда, з наполегливим проханням навіть у російському тексті називати його «Фабрыка зирок», аби з проектом із «бліжнєво зарубєжья» не плутали. Адже мають вони хоч чимось різнитись. Проект мусив вписатися у стійку атмосферу. Вписався. Ні – занурився! Відкривала його ведуча в «фофудєйкє да кокошнічкє». Уявляєте собі потужний музично-розважальний проект будь-якого російського загальнонаціонального телеканалу, прем’єра якого відкривався і проводився б ведучою в українському віночку та стрічечках? Протягом понад двох годин – жодної пісні українською. І лише одна пісня автора з України.
 
Щоб бути чесними, мусили сказати правду глядачам і тим, хто сподівається на перемогу в проекті: хлопці й дівчата, ви можете бути супергеніяльними, виглядати як боги й богині, співати як соловейко в темнім гаю, але, якщо ви робитимете це українською, у вас не буде шансів. Жодних! Навіть якщо ви навчаєтесь у провідних українських вищих навчальних закладах – КНУКіМ, естрадно-цирковому коледжі, Національній академії кадрів культури тощо, - вам потрібно «асвоіть зорбінґ, водниє лижі, прижкі с парашутом», але українську мову «асваівать» не треба. Я не знаю, попереджали чи ні. Але чим можна пояснити, що на загальноукраїнський проект із тисяч претендентів потрапили учасники з Дніпропетровська, Одеси, Запоріжжя та Миколаївської області, Києва та Чернігова, Донецька та шахтарського Червоноармійська, а також чомусь із Москви. Саме російської, а не північноамериканської. Вам не здається, що в цій мапі України чогось бракує? Неначе шматок відірвали. Чи ще щось стало на заваді…
 
Хоча є на «Фабрыци» и «екзотика» - ось, наприклад, Віктюк кумедно намагається згадати мову предків, а ще дівчинка «із Ровєнскай області» і маасквіч намагаються вивчити слова української пісні. Дресують їх, дресують, маасквіч і резюмує: «Брєєєєд!». І саме це з двадцятичотирьохгодинного телевізійного спостереження ретельно добирається Новим каналом для концентрованого щоденника.
 
Я вже бачу обличчя деяких діячів та публіцистів, які вже наливаються кров’ю і синіють через моє «узкомисліє». Та я їх зупиню: вони, вочевидь, не знають моєї жорсткої та системної позиції, яку я неодноразово висловлював. Нагадаю. Гаспида! Я з тих українців, які довго і послідовно вимагають, аби на «Русском Радио – Украина» і на численних «ихних» радіо було 50% українських РОСІЙСЬКОМОВНИХ пісень. І в цьому – основна системна різниця між тими, хто бризкає слиною, і мною. Я – за своїх. А вони («українські» телевізійні продюсери та менеджери, які української мови не знають, не люблять і не хочуть) – за закордонних. Відчуваєте різницю?
 
Треба було чесно заявити: Новий канал робить музично-розважальний проект, спрямований на пропаганду та підтримку російськомовних українців. І левова частка музичного матеріалу, який буде представлений у проекті – творчість російськомовних українських авторів та виконавців із інших країн. Ясно. Коректно. Зрозуміло. Без «екзотики».
 
Але цього чомусь не сталося. І декільком відсоткам українських телеглядачів, які те все дивляться, знову в той чи інший спосіб доводять: сусідське – найкраще.
 
Олександр Зирін, незалежний телевізійний оглядач.
 
«Детектор медіа» охоче опублікує відповідь Нового каналу або команди «Фабрики зірок» на цю статтю. Нагадуємо, що редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10754
Читайте також
23.09.2008 13:22
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
13 035
03.12.2007 10:37
Олександр Зирін
для «Детектор медіа»
9 481
09.11.2007 15:20
Микола Гриценко, для «Детектор медіа»
20 910
Коментарі
17
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
sofo
6022 дн. тому
2 Бегемот: а может, если день памяти так важен нашему народу, его стоило объявить заранее, а не спохватиться за день? Вы, наверное, можете начать скорбить по щелчку президента, а многие нет. Не говоря уже о том, что вы и понятия не имеете о том, как сложно работает канал, и что поменять фильм это не диск в проигрывателе переставить.
Бегемот
6023 дн. тому
2sofo: той хто хоче - шукає можливості, хто ні - причини (якщо ви відрізняєте Корольова від Корольової). Канал зробив так, як і мав зробити такий канал - не скористатися з нагоди - образа для вірних Мамони. Гроші зберегли, ставлення до українців висловили, та й рейтинги мабудь зробили - нащадки організаторів голоду, заград.і розстріл загонів та інших нелюдів в нашій країні повно - вони їли гарно, від нужди не потерпали, спали солодко... Ваш божок не потребує сумління, лише жертвоприношень.
Bed
6023 дн. тому
Автор правий на всі 100% Новий канал впевнено йде на моральне дно. Ввважаю, що НАЦРАДА повинна позбавити ліцензії Новий канал, у зв'язку з хронічною антиукраїнською спрямованістю.........
sofo
6024 дн. тому
2 otar а вы за траффик мой не беспокойтесь. Вы лучше себе выпишите нормальных изданий типа Variety, World Screen и т.д. и поучитесь, как профессиональные издания работать умеют. 2 Бегемот. День памяти Голодомору наш резкий президент объявил, помнится за день и чуть ли ни в пятницу вечером, а фильм в программу поставили если не ошибаюсь за недели 3, и промотровать тоже начали за 3 недели. ЧТо было делать каналу? Может вы своими деньгами пронспонсорите изменение в программе?!
Алегарф
6024 дн. тому
Ну, вот. В том, кто виноват, мы разобрались. Теперь, что делать? Да хотя б прекратить издёвки над Черновецким и подобными! Да, я понимаю, это ж такой информационный повод, такое веселье, денюжка, к тому же. Пускай лучше мэр или любой другой политик будет глухонемым, но реально делающим добро людям, чем такой вот словоблудливой мразью, как нижеобозначенный персонаж. Я так считаю. P.S. К тому же, Поплавский тоже начинал с роли клоуна - но это не помешало ему растормошить "Кульок", и Бушу его интеллект не мешает... Поверьте, Черновецкий - это не самое худшее, что могло (и может!) случится с Киевом. Другое дело, что он сектант, но это уже совсем (почти) другой вопрос.
Алегарф
6024 дн. тому
Про Джонатана Свифта - это яркий пример сущности рыночной экономики, согласен. Но есть и другие мотивы, движущие нашими оч.умелыми теле- и радиоведущими. Например, их испорченность и паскудность. Как-то мне довелось натрафить на передачку небезызвестного Андрея Джеджулы. Тема радиопрограммы сводилась примерно к следующему: все люди по своей природе - извращенцы. Всем дозвонившимся этот доктор анальных наук предлагал представить такую ситуацию: "Идёшь ты по лесу со своим другом/братом/отцом - и тут его за член кусает змея! Что ты предпримешь в сложившейся ситуации?"... А один раз он уговорил подвыпившую или обкуренную дуру в прямом эфире засунуть трубку телефона себе в... В общем, такая у "человека" жизненная философия, такие забавы. И такие у нас сеют "доброе, разумное, вечное"! Это я к тому, что "русский" - это не то, на каком языке ты разговариваешь (в семье не без урода), "русский" - это состояние души.
Бегемот
6024 дн. тому
Забули про героїчний подвиг Нового каналу - на день пам*яті жертв голодомору поставити в ефір "Обитель зла 1" - про зомбі і вбивцю у виконанні справжньої росіянки Міли Йовович. Гарненький такий людожерський менеджмент у цього каналу і працівники там із пороблених прийд. А так все - тіп, топ. Вкладають гроші в українську економіку і л*ють помиї на українських громадян (вони росіянам - трояндами пахнуть).
ser
6024 дн. тому
Колись такий собі Джонатан Свіфт написав памфлет (а він був уславлений серед своїх сучасників саме памфлетами), в якому дуже серйозно й економічно грамотно обгрунтував доцільність вирощування в Англії та Ірландії людських дітей на м"ясо. Різати і засолювати. Мовляв, цим ми і бідність подолаємо, і неконтрольоване зростання населення спинимо, і раціон харчування поліпшимо... Всі розмови про "економічну вигоду" телебачення нагадують мені цей памфлет. Давайте жити в затінку російської культури, яка на наших очах перетворюється на служницю нового тоталітаризму, а перед тим породила чуму ХХ століття - більшовизм, але не треба тоді ремствувати на якісь проблеми в Україні. Вчиться критати "хайль Путін", гаспада! P.S. А Сталін про себе говорив: "Мы, русские..."
www.poizdka.com.ua
6024 дн. тому
програма жахлива разом з ведучими
CC
6024 дн. тому
У Фабрики 3 главные проблемы: муз.продюсер "рыба" и не интересная личность, кастинг организаторы провалили, а не "Ай-яй-яй, на востоке оказалось больше голосистых и талантливых", и Липовецкая правильно говорит, но не умеет правильно делать. Все остальное ерунда. А автору - спасибо за статью.
otar
6024 дн. тому
2 sofo - Божечки, що ж ви трафік-то свій коштовний витрачаєте на такий поганий сайт, який тільки "муть" "печатает"? :))
6024 дн. тому
Автор,сними свое! Ай-яй-яй, на востоке оказалось больше голосистых и талантливых. Ну не бред ли! Вот такие и делят Украину на разные сорта. Все -филии и -фобии - признак воспаленного сознания.Ну кто, скажите,должен был делать эту Фабрику? Кудлай и Зибров? Можно согласиться в "неукраинскости" этой несчастной фабрики, но столько ненависти ко всему русскому!!! Зачем? Поймите наконец, Украину "гнобила" не Россия, а СССР. Сталин, так тот вообще грузин. С Мишей Саакашвили мы ведь дружим! А если бы преподавателем на Фабрике была бы Гвердцители или Катамадзе, вы были бы против! Я-нет! Потому что эстрадное искусство - вне национальности, оно интренационально, если хотите. Да, фольклорные мотивы могут присутствовать в эстраде, но она должна быть понятна всем зрителям, в любой стране. А то у нас "Ватру" и "Кобзу" в классики записывают, а воно-село селом. До тех же "Песняров", как до Луны на вертолете. Прекратите брызгать и беситься. Песня, спетая на украинском языке, еще не значит-украинская. Достали вы своей ациональной самоидентификацией. Нельзя любить свое, ненавидя чужое.
sofo
6024 дн. тому
Дорогой автор. Каналы ставят в эфире тот продукт, который дает большие рейтинги, чтобы у них дороже покупали рекламу. Если вам не нравится - купите ДВД с національним продуктом и смотрите его. Или соберите свои деньги и снимите такой сериал на украинском языке, который каналы поставят в эфир. Телекритика в очередной раз напечатала муть, впрочем удивляться не приходится,ведь это Телекритика.
Алегарф
6024 дн. тому
Шановний! Да не волнуйтесь Вы так! Новый канал уже давно пропатриотизирован! Там такой украинофильский контент по ночам - шо ой-ой-ой! Перший Національний позавидовал бы : ) Так что хоть иногда переключайтесь с АйСиТиВи и СТБ, где в это время вовсю Лохотрон-ТеБе вещает - и смотрите то, что всем нам показывает... "Укртелефільм". Альтернатива всегда есть! : ))) Да, что касается вражеской символики, балалайки, или чего Вы там говорили... дык, так и надо! Это такая стратегия (от амер. "strategy"). Сначала медведя выманить из берлоги - а потом переубедить его в том, что он не медведь, а медведь-гризли, да к тому же ещё и голубой, например. И все медведи в округе - такие же... И пока он в полной непонятке - провести досрочные выборы. Это как с Любком Дерешем и его русскоязычным журналом. Почитаем - увидим ; ) О, сериал же щас по Новому классный идёт. "Щасливы вместе" называется. Там так прикольно все москальские семейные ценности обыграны. Обхохочешься!
Алегарф
6024 дн. тому
украинофильский контент по ночам - шо ой-ой-ой! Перший Національний позавидовал бы : ) Так что хоть иногда переключайтесь с АйСиТиВи и СТБ, где в это время вовсю Лохотрон-ТеБе вещает - и смотрите то, что всем нам показывает... "Укртелефільм". Альтернатива всегда есть! : ))) Да, что касается вражеской символики, балалайки, или чего Вы там говорили... дык, так и надо! Это такая стратегия (от амер. "strategy"). Сначала медведя выманить из берлоги - а потом переубедить его в том, что он не медведь, а медведь-гризли, да к тому же ещё и голубой, например. И все медведи в округе - такие же... И пока он в полной непонятке - провести досрочные выборы. Это как с Любком Дерешем и его русскоязычным журналом. Почитаем - увидим ; ) О, сериал же щас по Новому классный идёт. "Щасливы вместе" называется. Там так прикольно все москальские семейные ценности обыграны. Обхохочешься!
6024 дн. тому
А дійсно, задовбали вже своїми кадєтами. Зара он новий серіал типа про Одєссу... Таку Одессу, яку деякі користувачі Livejournal пишуть - Odessa, Russian Federation.
таки да
6024 дн. тому
Сначала только ради справедливости: на российской "ФЗ"- три участника из Украины , никто из них до сих пор не покинул проэкт. В остальном-подписываюсь под каждым словом. И все это оставляет впечатление какого-то междусобойчика в антураже заезжего балагана: много шума из ничего.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду