«Шлях солдата. Мобілізація». Реаліті з іншої реальності

«Шлях солдата. Мобілізація». Реаліті з іншої реальності

9 Серпня 2024
610
9 Серпня 2024
13:00

«Шлях солдата. Мобілізація». Реаліті з іншої реальності

610
Новий проєкт про армію показує неймовірне, але ігнорує очевидне.
«Шлях солдата. Мобілізація». Реаліті з іншої реальності
«Шлях солдата. Мобілізація». Реаліті з іншої реальності

На каналі «Ми — Україна+» відбулася премʼєра реаліті «Шлях солдата. Мобілізація». Проєкт покроково показує, що відбувається в житті людини після рішення долучитися до лав ЗСУ. Розповідь починається за 24 години до першого візиту до ТЦК, а закінчується завершенням підготовки в навчальному центрі та відправкою на службу. Реаліті має шість епізодів по 45 хвилин, які будуть виходити щонеділі.

У проєкті інтригує все: від теми й автора ідеї до героїв і виробників. Щоб підкреслити особливість «Шлях солдата. Мобілізація», почнімо з автора ідеї. Не можна сказати, що вона дуже оригінальна — наприклад, у травні цього року на ютуб-каналі Луганського прикордонного загону вийшов відеоблог «Шлях мобілізованого». В ньому призовник Луганського загону-бригади Гвардії наступу «Помста» розповідав, що відбувається з мобілізованим після того, як ТЦК направляє людину до військової частини: як навчають, чим забезпечують, чим годують. Приблизно про це ж розповідає і проєкт «Шлях солдата. Мобілізація». Але, як повідомляє пресслужба телеканалу, автором ідеї виявилося Державне бюро розслідувань. Від організації, що розслідує злочини «недоторканих», узагалі неочікувана пропозиція. З іншого боку, працівники ДБР бачать теж саме, що всі інші українці — може, вирішили не чекати, поки міністерство оборони розкачається? Тема мобілізації,  вочевидь, потребує додаткових пояснень суспільству. Інакше б у нас не курсували байки на кшталт «сьогодні взяли, завтра вже в посадці», а відчайдухи не штурмували б Тису та Карпатські гори.

ДБР тактовно назвало чутки про жахи мобілізації «російськими міфами» та дозволило українцям вдати, що вони тут ні до чого. «Для того, аби зруйнувати численні російські міфи, Державне бюро розслідувань виступило з ініціативою створення правдивого і реалістичного проєкту про мобілізацію та підготовку наших воїнів. Цю ініціативу зрозуміли та підтримали в генеральному штабі ЗСУ, а група “Ми — Україна+” відразу увімкнулася в роботу. Ми раді, що наша ідея, попри всі супутні труднощі, втілилася в життя і ми усі отримали гідний продукт. Це — ще один наш внесок у зміцнення обороноздатності країни. Державу боронимо разом!»пояснила радниця з комунікацій ДБР Тетяна Сапьян на допрем’єрному показі реаліті мету його створення. 

Позиція авторів ідеї дещо розійшлася з думкою героїв реаліті. Принаймні 27-річний Борис із позивним «Філософ» про російський слід не згадував, а назвав чутки «жіночими вигадками».

Борис із позивним «Філософ»

Щоб уже точно, Борис сказав: «Армія не така страшна, як її малюють жінки». Герой представлений як керівник аналітичного центру журналу «Артефакт», і мені навіть незручно пояснювати колезі, що з цим жартом (чи не жартом?) не так. Будемо вважати, що я упереджена, тому що жінка. Натомість скажу, що в проєкті жодним чином не згадується, на тлі чого всі ці чутки з’явилися. Про конфлікти з працівниками ТЦК, черги, необґрунтовані штрафи та інші проблеми мобілізації, про які можна дізнатися з численних відео в соцмережах, із розповідей очевидців і навіть із судових рішень — ані слова. Принаймні в першому епізоді, який зараз доступний до перегляду на Sweet.tv.

Герої — 41-річний Олександр із позивним «Батя», 22-річна Люба з позивним «Зірка» та вже згаданий Борис «Філософ» — без перешкод потрапляють до ТЦК, спілкуються з ввічливими військовими й отримують направлення відповідно до фаху.

Олександр із позивним «Батя»

Успішний бізнесмен із двома вищими освітами та військовим досвідом Олександр вирушає на курси офіцерів, активіст Майдану Борис стає командиром відділення, а молода бухгалтерка Люба просто навчається та розмірковує, де в армії вона виявиться найкориснішою.

Люба з позивним «Зірка»

Усі герої потрапили в різні навчальні заклади, які в проєкті лише пронумеровані. Де відбуваються події, теж не вказують — що зрозуміло. В будь-якому разі, «Шлях солдата. Мобілізація» показав унікальні кадри з казарм і навчальних полігонів, які мало хто бачив. Попри це на твердженнях про «правдивість і реалістичність проєкту» можна ставити  хрест. Я б сказала, що це проєкт не про те, як проходить мобілізація насправді, а про те, якою ця процедура повинна бути. У такій концепції теж є сенс — принаймні можна порівняти те, що відбувається особисто з вами, із тим, що відбувається в якійсь іншій реальності. Ну і в разі чого поскаржитися в ДБР.

Ввічливий військовий у ТЦК

Проте зовсім некорисним «Шлях солдата. Мобілізація» назвати не можна. Проєкт надає актуальний перелік необхідних для мобілізації документів і речей, пояснює деякі терміни, що можуть бути незрозумілими цивільним, показує військове спорядження, побутові умови і процес підготовки солдатів у навчальних центрах, обговорює зарплатню військового та готує до моральних складнощів.

«Для більшості новобранців умови проживання виявляються чи не найскладнішим випробуванням. Особливо за поганих погодних умов. Відсутність власного простору, звичних побутових речей психологічно виснажують солдатів. Тому морально варто готувати себе до тривалого дискомфорту», — радить голос за кадром.

До чого ще потрібно підготуватися, можна з’ясувати з випадкових сцен, які потрапили у фільм як ілюстрація. «Ввечері буде проведений прийом піщі. Буде різне харчування. Завтра кожен з вас отримає котелок, ложку і буде пітатися. Зрозуміло?» — інструктує новобранців працівник навчального закладу, куди потрапив Борис. Звернення звучить як армійський анекдот, але виступ справжній. Особисто мені здається найскладнішим не стільки зрозуміти цю бюрократичну мову, скільки самому не перейти на новий стиль. Бо він заразний. Тут якраз і знадобиться новобранцям особлива моральна підготовка.

Військова підготовка

Щоправда, рецептів протистояння армійській бюрократії «Шлях солдата. Мобілізація» не пропонує. Головна мета проєкту, вочевидь, полягає в іншому — заспокоїти глядачів і популяризувати мобілізацію. Але поки що його ефективність як заспокійливого популяризатора виглядає сумнівно.

Наостанок декілька слів про виробників проєкту «Шлях солдата. Мобілізація». Його було створено на замовлення телеканалу «Ми — Україна+» ТОВ «Френдс Креатив Лаб». Попри свій юний вік (у грудні 2023 року створено, в березні 2024 року включено до Державного реєстру виробників, розповсюджувачів і демонстраторів фільмів), товариство вже встигло потрапити в невеличкий кінематографічний скандал, адже подало на 19-й пітчинг Держкіно проєкт за сценарієм громадянина Росії. Після розголосу участь фільму в конкурсі скасували. Втім у «Френдс Креатив Лаб» залишився на конкурсі ще один проєкт, мюзикл «Гарно так», який пройшов технічний відбір. Наразі взагалі не зрозуміло, чи відбудеться той пітчинг, адже його призупинено до обрання нової Ради з державної підтримки кінематографії. Після її обрання конкурс можуть оголосити «з нуля», адже велика частина кінематографістів його бойкотувала через сумніви в легітимності старої Ради. Але в будь-якому разі вже зрозуміло, що у «Френдс Креатив Лаб» великі амбіції щодо співпраці з державою. На жаль, деякі творці розуміють таку співпрацю як повну відсутність критики в бік «шановного партнера».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
610
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду