Памфір у підсумку переможе

Памфір у підсумку переможе

12 Квітня 2023
2518
12 Квітня 2023
09:00

Памфір у підсумку переможе

Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
2518
Як переможе й Україна, вигравши війну не тільки з Росією, але й із самою собою.
Памфір у підсумку переможе
Памфір у підсумку переможе

Фільм «Памфір» Дмитра Сухолиткого-Собчука викликав неабиякий резонанс як у професійної кіноспільноти, так і в глядачів. «ДМ» уже публікував відгук на стрічку письменника та сценариста Андрія Кокотюхи. Сьогодні читайте рецензію кінокритика Дмитра Десятирика.

«Памфір», зроблений спільно Україною, Францією, Польщею та Чилі, є ігровим повнометражним дебютом Дмитра Сухолиткого-Собчука. Світова прем’єра драми відбулася в конкурсній програмі 75-го Каннського кінофестивалю «Двотижневик режисерів».

Дія фільму відбувається на Буковині напередодні традиційного карнавалу Красної Маланки, про яку Сухолиткий-Собчук зняв свого часу документальний фільм. Колишній контрабандист Памфір (Олександр Яцентюк) повертається додому після заробітків за кордоном. Його син Назар (Станіслав Потяк), аби батько залишився вдома, влаштовує підпал у молитовному домі місцевої громади протестантів. Щоб оплатити збитки, Памфір змушений узятися за старий бізнес — пронести в Румунію контрабандою велику партію цигарок. Але тим самим він вступає в конфлікт із місцевим кримінальним авторитетом Орестом «Мордою» Мордовським (Олександр Ярема).

Найбільші проблеми у фільмі з драматургією. Зокрема, дещо надуманою виглядає мотивація Назара. Виникають питання до необізнаності прикордонників, які на прохання Памфірової матері допомагають герою з «коридором» на кордоні: вони справді не знали, що Морда прибрав усю околицю до рук і не залишить вилазку без уваги? Недописаною виглядає й лінія головних антагоністів. Конфлікт Памфіра з Мордою є головним сюжетним рушієм, нас готують до фінального протистояння, байдуже, символічного чи фізичного — однак по суті Памфіру завдано поразки мало не в середині історії, і він де-факто змиряється з нею. Не бачимо ані його перемоги, ані героїчної смерті, зло тріумфує безумовно, в той час як поранений протагоніст, передавши сину патетичну настанову, лишається під землею в нелегальному тунелі — надто притлумлений відхід для настільки яскравого персонажа.

А втім, кінематограф — мистецтво синкретичне, тож, окрім сюжетного каркаса, є ще візуальна частина — і тут ситуація цілковито інакша.

Перше, що змушує забути про вади сценарію, — акторська гра. Надто це стосується Яцентюка, котрого ця роль зробила зіркою. Він вступає в дію в маланковому костюмі урсу — ведмедя. До речі, вага цього вбрання може сягати 50–60 кілограмів. Власне, Яцентюк і грає ведмедя — моцного, впевненого в собі, страшного в люті, лагідного з родиною. Він навіть гарчить і відсапується як великий звір, випромінює дику вітальність, він — поріддя цих гір і річок. Йому до пари й дружина Олена (Соломія Кирилова) — сильна жінка, що лише вдає покірливу домогосподарку. А Станіслав Потяк переконливий у ролі Назара — поривчастого, хитруватого, трохи незграбного юнака. Власне, ролі добре «сидять» майже на всіх виконавцях, у кожного є опуклі й неповторні риси. Той же Морда — еталонний мерзотник; і навіть у хвилинному епізоді, де Памфір купує нелегальні допінги, Сухолиткий вводить характерного продавця-громила з химерними тату на потилиці. Калейдоскоп характерів утворює пістряву спільноту гірського прикордоння, і розмовляє це плем’я особливою мовою, всі ті «Тато си вернув», «Ає!», «Ма! Осьда!», «Лямпочка», «Іди ста» звучать як чиста музика.

Завдяки якісній роботі з акторами Сухолиткий бере й інші вершини. Секс Памфіра й Олени, знятий у класичній світлотіні, з мальовничим акцентом на оголених тілах і з любовним обкушуванням нігтя на нозі — наразі найкраща еротична сцена в нашому кіно. Бійка Памфіра з посіпаками Морди — чистий адреналін, шалена динаміка. Епізоди, коли Памфір, Олена та Назар ідуть лісом і виють наче вовки, аби відлякати поганих істот, чи коли Назар, перехитрувавши батьків, «співає» в церковному хорі — так само близькі до досконалості.

Декорації, в яких діють ці вперті й колоритні персонажі, — безпрограшне сполучення прикарпатських краєвидів (оператор — Микита Кузьменко) з паганською фактурою Маланки: хто ж іще може боротися на тлі віковічних лісів і передгір’їв, аніж нарвані «ведмеді», «цигани», «діди», «королі» та «королеви». Тому й емоційною кульмінацією стає баталія між масками від різних «кутів» під гіпнотичний стилізований фолк, створений самим Дмитром і композиторкою Летицією Пансанель Гаррік.

Тож у цьому візуальному сюжеті домальовано те, що упущено в сценарії. Не словами, а образами Сухолиткий вибудовує розв’язку: Назар на світанку з маскою урсу на потилиці здається румунській поліції, і через освітлення здається, що це справді постать маланкового ведмедя, що підняв лапи-руки до неба тріумфальним жестом. Памфір може мати різні обличчя, і можна на нього нападати шакалячою зграєю — але він у підсумку переможе, так само як переможе й Україна, вигравши війну не тільки з Росією, але й із самою собою.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2518
Читайте також
13.05.2023 14:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
2 716
01.05.2023 15:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
2 706
20.04.2023 11:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
2 320
24.03.2023 11:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
3 481
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду