Лозниця гидить Україні, але світ його слухає

Лозниця гидить Україні, але світ його слухає

22 Травня 2022
4219
22 Травня 2022
15:24

Лозниця гидить Україні, але світ його слухає

4219
Нам потрібні інші українські режисери, які вміють не тільки добре знімати, а й добре говорити та будувати паблісіті.
Лозниця гидить Україні, але світ його слухає
Лозниця гидить Україні, але світ його слухає

Ну шо, Сергій Лозниця, як і очікувалося, нагидив нам у Каннах. Режисеру дали нагороду за внесок у мистецтво, а він виголосив промову на захист російської культури. З безліччю маніпуляцій, зокрема і мовних. Приміром, він називає російське мистецтво «російськомовним».

«Как можно воевать против всего этого? Как можно отождествлять злодейства, совершаемые нынешним российским режимом (собственно, за последние сто лет в России других режимов, кроме злодейских, и не бывало) с творениями тех русских авторов, часто изгоев и почти всегда – скорбных пророков в своем несчастном отечестве, которые стали частью мировой культуры, а значит – достоянием всего человечества? Как можно в ответ на варварства, которые совершаются режимом Путина руками российских вандалов в Украине, требовать разрушить или отменить то, что всегда противостояло варварству? В этом нет ни логики, ни смысла»

Звісно, це було очікувано. Очікувано і те, що Лозницю підтримає багато наших співвітчизників (вони, щоправда, все більш маргіналізуються), які різко сприймають наїзди на культуру сусідів і вважають це безнравстєнним радикалізмом. Причому втрати в українській культурі їх обурюють значно менше, або і взагалі пофігу. Вони просто однодумці режисера і це все теж очікувано.

Лозниця — білорус, але майже обурюється, коли хтось намагається згадати його походження. Він громадянин України, вихований на російській культурі, вже давно живе у Німеччині. На фестивалі у Вісбадені я на власні вуха чула, як він сказав таке: «Нацистов в Украине радосно встречало много людей. Украиноязычных». При цьому іронічно посміхнувся.

Раніше я до таких людей ставилася досить толерантно. Типу, ну, давайте подискутуємо. Десь із початку березня я почала їх зневажати і боятися, бо вони своєю чи дурістю, чи відсутністю гордості, чи продажністю несуть безпосередню загрозу моєму життю. Особливо гидко від тих, які із самого початку були у безпеці та уникли прямого контакту з тим, що так гаряче захищають.

Але нам треба дуже чітко розуміти. Сергій Лозниця (точніше, вже Сергей, він у цьому питанні принциповий) — найвідоміший та найавторитетніший український режисер у світі. Ось днями він ще і дав інтерв’ю виданню Hollywood Reporter, в якому наговорив херні. Його слухатимуть і дослухатимуться значно краще, ніж до всіх наших кіношників разом узятих. Правди ніде діти: він дуже хороший режисер. Його «Донбас» я вважаю найкращим, що зняте у нас за темою. Єдина його проблема (єдина, але величезна): він зазвичай працює з темою, вивчивши її не безпосередньо. Він працює з архівами та відео в інтернеті. З Україною — так само. Він її не знає. Він тут давно не живе. Він значно більше прив‘язаний до Росії.

Яка є цьому розумна альтернатива? Щоб список впізнаваних та авторитетних українських кінематографістів мав більше однієї одиниці. Режисерів, які не лише класно знімають, але і класно говорять. Які будуватимуть хороше паблісіті. У яких є характер, гідність, розум і відсутність психології жертви.

Ждем.

Оригінал

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4219
Читайте також
27.05.2022 09:00
Олена Коркодим
«Детектор медіа»
2 650
06.11.2021 11:00
Ігор Грабович
«Детектор медіа»
4 705
19.07.2021 11:30
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
6 645
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олена
695 дн. тому
Лозниція не білорус, він там народився, тому що його мати була в Білорусі на момент пологів.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду