Пора знімати «Свати 2.0». Так, саме зараз

Пора знімати «Свати 2.0». Так, саме зараз

10 Липня 2022
11054
10 Липня 2022
17:25

Пора знімати «Свати 2.0». Так, саме зараз

11054
Мільйонам українців потрібна рольова модель для деконструкції зруйнованої нападом Росії ватно-пострадянської картини світу. Серіал міг би їм допомогти.
Пора знімати «Свати 2.0». Так, саме зараз
Пора знімати «Свати 2.0». Так, саме зараз

З Росії доходять новини про наміри тамтешніх кіновиробників зняти черговий сезон «Сватів» самотужки, без українських акторів. Не знаю, наскільки це легально — хоча в Росії це питання не стоїть, там узаконили порушення авторських прав. Ну, нехай собі що хочуть, те й знімають. Нам — своє робить. Тобто свої «Свати». Я серйозно: студії «Квартал 95» варто припинити штампувати для телемарафону несмішний квазірусофобський «Байрактар News» і чимшвидше зняти чергові «Свати».

Але так, щоб дія відбувалась в Україні після 24 лютого. Й показати, як улюблені герої пострадянської публіки зустрічають велику війну й перероджуються.

Як вони спершу переказують одне одному, що «бомбить будут только военные цели», а потім вишкрябують своїх рідних з-під розбитих панельних будинків на Салтівці.

Як вони вмикають свої улюблені російські телеканали на супутнику і слухають у новинах, що війська спєцопєрациї високоточним ударом денацифікували щось у районі їхньої дачі, а потім виявляється, що знищили саме їхній багато років будований і ремонтований будиночок.

Як вони сидять у підвалі й визирають у маленький прямокутник вікна, де бачать літак, і хтось питає «наш?» — і тоді слово «наш» починає означати для них «український», бо український літак, на відміну від російського, не буде скидати бомбу на їхній мікрорайон.

Як вони спершу телефонують Федору Добронравову і просять його виходити на демонстрацію за мир, а потім з прокльонами видаляють його номер із телефонної книжки.

Як вони читають онукам «русские народные сказки» перед сном і бачать у дитячих очах переляк, бо «русские» — це те, що несе смерть. І тоді знаходять книжку українських казок, бо вони — про наших.

Як в один прекрасний день вони вирішують спробувати говорити українською — і в них виходить краще, ніж вони самі боялися. І так далі.

Думаю, що величезній кількості мешканців України, які не були, власне, ватниками-путінцями, але сприймали російське як «теж наше», Росію — як не зовсім закордон, а українців і росіян як один народ (рік тому в Україні таких було 41%), зараз дуже потрібна рольова модель для деконструкції цих поглядів. Вони відчувають і знають, що все це виявилось брехнею, але не можуть вкласти це собі в голові, не можуть побудувати замість розбитої на друзки картини світу якусь нову. Твір у їхній улюбленій стилістиці, зі знайомими героями, під знайомим брендом міг би їм у цьому допомогти. Я навіть не заперечував би, якби в цьому фільмі знялись якісь хороші антипутінські актори з Росії — аби тільки кіно приводило людей до правильних висновків.

Скажу чесно: попередні «Свати» я не дивився і знаю про них тільки в переказі Лєни Чиченіної, що, як на мене, є найкращим способом дізнатися щось про цей витвір мистецтва. Але чомусь мені видається, що такі наші «Свати 2.0» будуть цікавішими за будь-які російські. (Росіяни, до-речі, навіть наголошують по-басурманськи — «Свáты».) Бо там, якщо вірити російському джерелу, «основна сюжетна лінія розповідатиме про молодших онуків, двійнят Микиту та Вікторію. А Ользі Ковальовій, ймовірно, доведеться розлучитися з Берковичем чи овдовіти вдруге».

Та хай би вони там усі овдовіли :)

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11054
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду