Берлінале-2021: «для екстремальних нещасть – екстремальні засоби»

Берлінале-2021: «для екстремальних нещасть – екстремальні засоби»

7 Березня 2021
7118
7 Березня 2021
10:00

Берлінале-2021: «для екстремальних нещасть – екстремальні засоби»

7118
Після того, як на Берлінському кінофестивалі визначилися з лауреатами, варто проаналізувати і самих лауреатів. А також тих, хто лауреатами не став, але міг.
Берлінале-2021: «для екстремальних нещасть – екстремальні засоби»
Берлінале-2021: «для екстремальних нещасть – екстремальні засоби»

Якщо розглядати Берлінале як місце єднання всього світу, заплановане так його творцем, Альфредом Бауєром, 1951 року, то можна трохи здивуватися наявності серед 15 заявлених в головному конкурсі стрічок 4-х представників від Німеччини. Втім, навряд чи є сенс думати про педалювання в дусі Deutschland über alles, оскільки минулий рік пройшов під контролем драматичного і навіть трагічного панування коронавірусу і пов’язаного з ним карантину. І саме це повсюдно зупинило налагоджений кінопроцес. Відповідно, набрати необхідну кількість фільмів, вартісних третього за віком і розміром фестивалю світу, було вкрай непросто. І, як показали деякі конкурсанти – та й журі їм підіграло, – що не всі коштували витраченого на них часу і їм видали завеликий кредит довіри. Але, незважаючи на вкрай складну ситуацію – просто не було з чого аж так вибирати – команда фестивальних відбірників представила строкату географію: були картини з Японії та Ірану, Південної Кореї та Мексики, канадсько-ліванська картина та угорсько-латвійська, французька та румунська, грузинська і знову угорська. І кілька серед них таки виявилися кінематографічними шедеврами.

Попри увагу зараз всього світу до головного призера, Раду Жуде, з його ревізіоністським, скандальним і шалено смішним фільмом «Невдалий трах або шалене порно» (Bad Luck Banging or Loony Porn), все ж було б справедливо почати з іншого лауреата, дебютанта Денеса Нагі. «Природне світло» (Natural Light), виборовши премію за режисуру, показало дещо більше – що сьогоднішні творці поєднані з класиками, як би вони того не хотіли. «... світло» є тим кіно, яке вже не знімають – епічним в сенсі форми, заглибленим в деталі і атмосферу, без блимання кадрів, швидкості відстрілювання слів і ефектів заради ефектів (хоча мистецтво заради мистецтва було і раніше).

«Природне світло». Автор фото Tamás Dobos / berlinale.de

Вже сама назва – двозначна, і так само стосується форми, як і змісту. У фільмі панує конкретно природне світло, бо штучного освітлення практично нема. Вечірній або навіть нічний ліс 1943 року, через який йдуть солдати угорської армії, виглядає немов наживо. І такими «живими» є і люди в селі, куди вони приходять. Воюючи на боці нацистів, угорці були перекинуті в Росію (Hollywood Reporter помилився у своїй рецензії, кажучи про Україну), де в Брянській області вишукують партизан. В селі Салтановка знаходять старосту, намагаючись випитати у нього про партизан. А він – ні пари з вуст. Як і решта. Цікаво, що всіх – і селян, і угорських солдат – об’єднує дивовижна фактура обличь, про які можна сказати, повторюючись, як і про фільм, – таких зараз «не роблять» – обличь з картин, обличь-полів, обличь-землі. Певно, Нагі, як колись і Сергій Лозниця для своєї «Лагідної», вишукував особливу фізіономіку, обличчя без прикрас, на яких була б видна важкість життя, мов печатка. І відповідно до минулого, так само, без емоцій, стоїчно, одні вбивають, а інші вмирають. Страшно. Справді шоковано завмираєш, коли бачиш, як мовчки дивляться солдати на палаючий сарай, до якого вони тільки що загнали селян.

Фільм Жуде в усьому протилежний фільму Нагі – він різноманітний на форму, яскраво-кольоровий і багатозвучний, дико багатослівний і критичний, серйозний і комічний водночас, він сучасний, бо еклектичний. Тут художня форма вставлена в документалістику: головна героїня, виконуючи свої артистичні задачі, першу третину фільму просто йде через Бухарест. Гріх і сміх - улюблені складові нових режисерів Румунії. Тому і дійсність тут, нарешті – наша і зрозуміла, – з масками, зі сварками на касах супермаркету, з машинами на тротуарах, з рекламою тренажерних залів тоді, коли тренажерні зали закриті, з продажом-розливанням посеред вулиці напоїв, коли відкрите розливати заборонено. А тих, хто робить зауваження порушникам карантинних правил, як героїня, посилають на х... І от в цьому карантинному кошмарі трапляється ще й кошмар індивідуальний і робочий – зняте чоловіком героїні домашнє порно потрапляє в мережу, а героїня – вчителька, і її на відео впізнають школярі. Це доходить до батьків учнів, і вони ініціюють зібрання з розборами, фантастично абсурдними, але, водночас, дуже навіть пізнаваними – бо це на кшталт «Гаражу» Рязанова! Мовляв, як вона могла таке знімати, як вона могла таке робити в кадрі («тобі шо, 20-ть?») і чи розуміє вона, як це вплинуло на психіку дітей? А у фіналі її – двома голосуваннями – знімають з роботи. Але фільм має подвійний фінал, для глядача, коли героїня вчиняє над усіма присутніми сексуальне насильство в трешовому, буфанадному стилі. Це відповідь режисера на ті дурості, які існують у світі. І це десь пересікається з кліпом Rammstein – Pussy... Після такого фіналу, особливо в Берліні, Жуде не могли не дати головний приз.

Дуже незвично, що серед головних лауреатів був ще один фільм про школу – «Містер Бахманн і його клас» (Herr Bachmann und seine Klasse by Maria Speth). Але виконаний вже в документальній манері, без провокацій. Хоча, ймовірно, провокаційним його можна назвати через показ так само нестандартної, діалогової манери навчання. В містечку Штадталлендорф, недалеко від Франкфурту, в місцевій школі вчитель сидить у футболці AC/DC, з растаманською шапочкою на голові. В класі висять на стінах і стоять гітари й ударні інструменти. Вчитель жонглює м’ячиками і словами, вчить дітей співати, розуміти теперішнє і поліфонічність та множинність націй в Німеччині. Його учні можуть вдома говорити турецькою, російською чи болгарською, і народитися хоч в Марокко, але в класі вони об’єднані німецькою мовою, одними правилами, і всі разом складають таку собі родину. Бо і містер Бахманн – не Бахманн, його бабусю, польку з прізвищем Ковальскі, коли вона опинилася в Німеччині, назвали «Бахманн», й нове прізвище прижилося. Тепер вчитель разом зі своїми учнями співає Боба Ділана для запрошених батьків, щоб показати, чого їх діти навчилися. А після уроків з іншим викладачем, турком за походженням, може  випити дорогого шотландського віскі Glenlivet, поговорити про дискримінацію і отримати запрошення приїжджати до Туреччини, щоб побачити омріяне Чорне море... Це довжелезне кіно, попри його 217-хвилинний екранний час, не хочеться скорочувати. Звісно, воно цьому завдячує фігурі вчителя, харизматичному, чуйному і вправному чоловікові за 60-т, та, певно, справа і в його учнях, яких режисерка Марія Шпет рік знімала і які не хочуть підірвати школу, як всі учні в світі, а хочуть сюди приходити, бо тут їм тепер добре.      

Чудернацьким чином щодо навчання, викладача і учениці – і провокації! – серед лауреатів є ще одне кіно – «Колесо фортуни та фантазія» (Guzen to sozo) японця Рюсуке Хамагуті. В одному епізоді до професора, який вигнав колись учня, приходить учнева коханка, щоб викликати на слизьку доріжку професора і записати на нього компромат. І починає йому зачитувати епізод з книжки, написаної професором: «... вона зосередилася на вимірюванні розміру мого правого яєчка, коли рухала підборіддям та язиком вгору-вниз...». Та ситуація міняється, бо професор наполегливо відкриває двері, які дівчина весь час намагається закрити, він говорить з нею про творчість, а коли та, знічена, зізнається, що записувала всю розмову на диктофон, не гнівається, а навпаки, розцінює це як цікавий досвід, і важливий для неї, бо вона так по-особливому читала.

«Колесо фортуни та фантазія». Фото: Neopa / Fictive

Складений з 4 історій, фільм-антологія Хамагуті, в першу чергу цікавий сценарно, і саме за це йому потрібно було б дати приз, а не Великий Приз журі. Конструювання історій в ньому – це про зміну обставин і виникнення нових смислів, це про непередбачуваність і чудовість людських стосунків. Натомість за сценарій дали приз корейському фільмові «Вступ» Хон Сан Су, схожому більше на студентське кіно, невблаганно другосортне, де апелювання до класичних форм є скоріше калькуванням їх, а не використанням ознак. Тут журі Берлінале згадало свою традицію не випускати з числа лауреатів своїх вже одного разу відмічених друзів – минулого року Сан Су був премійований в Берліні за режисуру свого фільму «Жінка, яка втекла».

«Вступ» був в кращому випадку недоробленою заявкою (заявкою на що?), і цілком прохідним кіно, запрошеним для годиться. Як і фільм «Альбатрос» Ксав’є Бовуа (може тому, що гідно підписав листа на захист Олега Сенцова), де заявлений в перших хвилинах пістолет в кадрі, звісно, за чехівськими законами, стріляє у другій половині. Навіть іранська «Балада про білу корову» Бехташа Санаеха і Маріам Могаддам (вона ж в головній ролі) – це вже було за формою, а за змістом не надто багато нового додає: так, іранська система жорстока і бувають дикі несправедливості, як помилковий смертний вирок, але таке є в усьому світі, хоча, на честь фільму варто сказати, що фраза «ми не можемо поміняти закон через одну нечесно вбиту людину» - багато вартує, а подвійний фінал – просто як у Раду Жуде, тільки навпаки, похмурий.

«Коробка спогадів». HautetCourt / Abbout Productions / MicroScope

Вражаючий мексиканський фільм «Поліційне кіно» (Una película de policías) Алонсо Руїспаласіоса, премійованого за монтаж, теж мав серйозного конкурента – копродукцію Канади, Франції, Лівану і Катара «Коробка спогадів» Джоан Хаджітомас і Халіл Джорейге. Якщо мексиканець постановочним і операторським чином «вставив» сучасну документалістику в художньо-зімітовний простір (протилежність до фільму Раду Жуде), то у ліванських режисерів минуле трансформувалося за допомогою анімації, аплікації, комп’ютерної графіки і поєднання хроніки. І це все – як намагання фантазії доньки уявити минуле своєї матері крізь призму її фотографій, щоденникових записів, листів та магнітофонних касет, що занурювали в громадянську війну 70-х і в окупацію Ізраїлем 80-х. Це болючий, красивий, романтичний і, зрештою, оптимістичний фільм з хеппі-ендом, не звичним для фестивального кіно. Але, здається, такі фінали потрібні саме зараз. Так само хеппі-енд у німецькому фільмі «Я твій чоловік» Марії Шредер (приз за головну роль Марен Еггерт), де героїня, випробовуючи нове досягнення технології, робота-партнера, долає свої «упередження», і віддається на поталу коханню. І навіть у фільмі «Маленька мама» француженки Селін Ск’ямма хеппі-енд, попри те, що героїня, 7-річна дівчинка, дізнається – її мама помре. Та тут суть в поєднанні, в родинному, незнищенному зв’язку тіл і душ, показаного без вияву сексуальності, традиційної для фільмів Ск’ямми, режисерки-лезбійки, власниці призу «Тедді» на Берлінале ще з 2011 року.

«Невдалий трах або шалене порно». Автор фото Silviu Ghetie / Micro Film

Насправді, в Берліні люблять хеппі-енди в кіно, на відміну від Канн чи Венеції. Просто він буває різний. Навіть фінал «Невдалого траху або шаленого порно» Жуде – це хеппі-енд, тільки екстравагантний, зухвалий і порнографічний. А чого ще чекати від нашого часу? «Для екстремальних нещасть – екстремальні засоби».  

Заглавне фото: berlinale.de

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7118
Читайте також
02.03.2021 13:00
Ярослав Підгора-Гвяздовський
«Детектор медіа»
4 664
25.02.2020 18:23
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
2 730
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду