«Межа»: нова територія українського кіно

«Межа»: нова територія українського кіно

15 Листопада 2017
3863
15 Листопада 2017
11:30

«Межа»: нова територія українського кіно

3863
Українсько-словацький фільм продемонстрував чарівні дії копродукції, спосіб, який вивільняє скутий кордонами потенціал українця, і творить нові форми, сенси й хіти.
«Межа»: нова територія українського кіно
«Межа»: нова територія українського кіно

16 листопада у прокат вийде фільм, який отримав приз за режисуру на престижному кінофестивалі у Карлових Варах, гран-прі на фестивалі в Аррасі у Франції та призи на ще декількох фестивалях.

Якщо ірландці допомогли зробити Америку, то українці — Голлівуд. Ну добре — вихідці з України. Але не тільки Голлівуд: повсюдно чути, як українець десь там став мільйонером, там — встановив рекорд, а там — винайшов ноу-хау. І це не поодинокі випадки, а ціла система, що вказує не так на всім відомий принцип відсутності пророка у своїй вітчизні, як на яскравий прояв пророків за межами вітчизни. Можливо, це буде образливо для тих, хто залишається в її межах, але факт залишається фактом, хоч і пояснень йому може бути чимало. Так чи так, межа таки є елементом вирішальним, який, певно, розвиває інший ланцюжок дезоксирибонуклеїнової кислоти. І фільм Петера Беб'яка це прикметно демонструє.

Ні, Беб'як — не українець; українці у фільмі грають другорядні ролі. Але як тоді пояснити той неймовірний вибух цікавості словаків до фільму, що перетворився на національний блокбастер Словаччини, десять тижнів підряд утримуючись у десятці лідерів місцевого кінопрокату й наразі посідаючи місце найуспішнішого фільму цієї країни за всю її історію? Може, поштовхом для фільму і режисера стали українські гроші, отримані продюсерами від Держкіно України, як переможцями 9-го конкурсу кінопроектів?

Можливо. Як і те, що це — жарт. Втім, «Межа» є прикладом, який легко перевірити власноруч, чи точніше на власне око — з 16 листопада він виходить у кінотеатрах України, вже після Словаччини й Чехії. А перевірка, зроблена в кінокритичний спосіб, засвідчує суспільний успіх фільму й виявляє його причини.

Успіх «Межі», звісно, пояснюється не однією, інвестиційною причиною — хоч і важливою, а конгломератом елементів, які й утворили новий організм. Словацький феномен — це сукупність а) проблеми національного масштабу; б) поєднання правильних жанрів; в) національного колориту і г) вкрай харизматичних героїв-антагоністів. Усе це зрозумілі, звичні речі в природі кінематографа. Але вся справа у пропорціях та інгредієнтах, — без «збовтування, але не змішування» не було би коктейлю Бонда (а може, й самого Бонда), без «Польоту Валькірій» Вагнера не було б «Апокаліпсису сьогодні», а без Параджанова — «Тіней забутих предків».

У «Межі» взято за основу тему, дуже добре відому великій кількості словаків — контрабанду й не-тільки-цигарок через кордон з Україною, адже багато людей і навіть сімей живуть із цього незаконного і злочинного бізнесу роками, і добре живуть. Але ця тема драматургійно розвинута до меж катастрофи цих самих сімей, тим самим створюючи проблематику, вимагаючи полеміки й рішення проблеми, котра в епоху розвинутого Євросоюзу набуває обрисів не просто злочину проти людей, а злочину проти цивілізації. Палиці в колеса цивілізаційного процесу не становлять йому якоїсь особливої неприємності, як брехання собак на караван, — це лише прикрість і ганьба, а «ганьба» — тільки в нас зганьблене тавро, вміло використане злодіями з палаючими шапками на головах. У Європі подібне є приводом для припинення діяльності, закінчення кар’єри чи навіть життя. «Межа» добре — класично — показує результат. Який, у свою чергу, грамотно змішаний у жанровий коктейль із драми, криміналу та екшну. А глядацький коктейль іще й тому мав такий попит у Словаччині, бо базувався на національних фішках — безперечному патріархаті, культурі та мові. Традиції, що не кажи, є непохибним магнітом, особливо в країнах Східної Європи, куди сучасна полікультура та неогуманістична цивілізація не дійшла й де не має впливу. Та навіть якщо б і дійшла — еталон і привабливість чоловіків із ознакою «мачо» ніхто не скасовував, і навряд чи скасує. І тут треба зупинитися трохи детальніше.

Два головних герої фільму — два однозначних злодія. Обидва вони з характерними образами, обидва — гарні з себе, але з різним, можна сказати, протилежним зовнішнім виглядом і так само полярними цінностями, що вкотре є протиставленням традиційного й сучасного. Адаму — у виконанні словацького секс-символу Томаша Машталіра — від початку наданий позитив у вигляді проявленої перед глядачами турботи за родину й відмовою займатися перевезенням важких наркотиків, лише узаконених, цигарок. В одному епізоді він своєму другу, куму й компаньйону каже, мовляв, не доторкнеться до цього лайна, бо є чоловіком, батьком і сином. Крім того, позитиву йому додається за рахунок видимої та «звукової» — традиційної — мужності: міцного, неперекачаного тіла, неголеного обличчя, короткої «бойової» стрижки й низького голосу, та й вдягнутий у зручне, без огляду на модність, якісь та чистоту. Тобто навіть із «неправильним» соціальним статусом герой усе одно має приязнь аудиторії. На відміну від іншого героя — Крулла, якого грає наш Станіслав Боклан — прибічник осучасненого, безкрайнього й безкарного бізнесу-торгувати-всім-з-усіма-без-обмежень-і-совісті. Крім того, він чисто виголений, із модною стрижкою і в дорогих сорочках-костюмах. Він очевидна антитеза Адаму, що підкріплює її своєю жорстокістю і безкомпромісністю.

Разом герої проявляють два полюси, хоч і планета в них одна — кримінальна. Та фінал чіткий для обох — катастрофічний, що і є головним меседжем фільму, такого собі східного форпосту Європи, неймовірно вдало, багатозначно промовляючи це самою своєю назвою.

«Межа» презентує світ сучасної Словаччини, і робить це на реалістичний манер, без рожевих шмарклів романтики й адекватно до правдивої драми життя. І словацький глядач оцінив цю відвертість із задоволенням, навіть отримуючи в писок ревізіонізмом і критикою наявного способу існування. Ця самокритика вражає!

Хочеться сподіватися, що з не меншим успіхом фільм пройде і в Україні.

Фото надані автором

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3863
Читайте також
25.11.2017 13:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
3 033
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду