«Свобода слова»: це, звісно, не Шустер, але…

«Свобода слова»: це, звісно, не Шустер, але…

15 Липня 2017
3516
15 Липня 2017
13:30

«Свобода слова»: це, звісно, не Шустер, але…

3516
І нині структура ток-шоу вибудовується таким чином, щоб називати проблеми (і це в найкращому разі), натякати на проблеми, але не розбирати їх і не розбиратися в них.
«Свобода слова»: це, звісно, не Шустер, але…
«Свобода слова»: це, звісно, не Шустер, але…

Досить давно не переглядав «великоформатних» ток-шоу. Й от — «Свобода слова» 10 липня на ICTV. Останній перед канікулами випуск. Ще за часів, коли ведучим був Андрій Куликов, «Свобода слова» виглядала чи не найінтелігентнішим із-поміж усіх подібних ток-шоу. Чи не найспокійнішим і найменш скандальним. Вадим Карп’як, навіть зовні й за манерами схожий на Куликова, зберігає ту саму інтелігентну атмосферу.

Втім, ця інтелігентна атмосфера ще більше підкреслює генетичні вади самого жанру, зокрема й головну з них — російською мовою це зветься «кто во что горазд». Цього разу тема випуску була такою: «Недоторканність і реформи: останній робочий тиждень перед літньою перервою» (мається на увазі: Верховної Ради). Із тим самим успіхом цю тему можна було би сформулювати так: «Про все на світі», бо вона надавала політикам — гостям студії — блискучу можливість зупинятися на якомусь одному милому серцю аспекті й просто ігнорувати все, що було мовлено іншими промовцями. У вступному слові ведучому вдалося ще й розширити цю й без того неозору тему, включивши до обговорення прогнози щодо того, що депутати встигнуть, що не встигнуть і які проблеми будуть актуальними для Верховної Ради восени. Додаймо до того, що традиційне запитання для аудиторії стосувалося того, чи підтримує вона ідею вступу України до НАТО.

А ще додаймо, що, запрошуючи гостей студії до мікрофона, ведучий ставив їм різні запитання — кожному своє. І зрозуміймо: навіть натяку на дискусію, на розглядання бодай однієї теми з різних поглядів і під різними ракурсами, від самого початку не могло й бути. Іванні Климпуш-Цинцадзе було поставлено запитання про інтеграцію до НАТО та ЄС, Олексієві Гончаренку (БПП) — про зняття недоторканності, Олегові Березюку («Самопоміч») — про пенсійну реформу (щоправда, він зачепив і питання зняття депутатської недоторканності — в тому ключі, що все це є профанацією, потрібні вироки, можна було зрозуміти, ніби особисто генпрокурор і мав би виносити ці вироки)…

Сергій Соболєв («Батьківщина») отримав запитання про медичну та пенсійну реформи й про партійні пріоритети. Олександр Вілкул («Опозиційний блок») удостоївся запитання про звинувачення Державної фіскальної служби на його адресу й про наявність або відсутність в Україні політичних переслідувань — як то кажуть, «і щуку кинули у річку»: невже хтось гадав, що Вілкул не використає теми буцімто страшних політичних переслідувань із максимальною користю для себе та своєї політичної сили? Звісно ж, використав: із його слів випливало, що подання про зняття депутатської недоторканності мають суто репресивний характер і незабаром за ґратами опиниться мало не весь «Опоблок». При цьому глядачі, що не стежили за темою уважно, могли зрозуміти так, ніби Борислав Розенблат — теж опоблоківець, бо Вілкул пророкував, що реально знімуть недоторканність лише з нього та Добкіна. (Чи не було тут розігрування теми буцімто антисемітизму — то теж запитання.)

Анатолія Гриценка ведучий запитав про дострокові вибори й про те, чи готова до них його партія. Гриценко, як і Соболєв, казали нібито слушні, нібито виважені речі, багато з яких насправді були дискусійними. От тільки дискутувати не було кому.

«Галопом по Європах» — така от вийшла ефірна «євроінтеграція». І — стійкий присмак безупинного самопіару, для якого було створено всі можливості. І… коли Гриценко називав корупціонерів — корупціонерів узагалі, збиральний образ корупціонерів — «усі ці розенблати» та «всякі розенблати», чи коректно це було, чи виважено — хай навіть сам він ніякого подвійного сенсу у свої слова й не вкладав?

І зовсім уже на десерт були бліц-запитання ведучого до експертів (теж до кожного різні) під час такого собі антракту посередині програми.

Єдина аналогія, що напрошувалася, — це сама Верховна Рада, де вже традиційним стало вести мову про все одразу й ані про що конкретно.

Рельєфною була й інша вада жанру: нерівноцінність ролей експертів і політиків, коли експерти фактично перетворюються на звичайних інтерв’юерів, що по завершенні монологу чергового політика лише ставлять стислі запитання й майже не висловлюють власних думок. Ну хіба що зовсім уже наприкінці програми експерти — знову ж таки, дуже стисло — висловлюють підсумкові враження й думки. За умов, коли великохронометражні монологи політиків присвячено різним темам, підсумувати всі їх, та ще й змістовно, просто неможливо. Отже, окрім того, що політики самі не сперечаються одне з одним, бо захоплені власними монологами, то ще й експерти позбавлені можливості давати експертну оцінку тим монологам — принаймні, повноцінну оцінку.

А це надає політикам абсолютну можливість користуватися їхнім звичним «статусним» привілеєм — із мудрим виглядом і з такими ж мудрими інтонаціями казати дурниці. Або відверто лити воду. А то й відверто брехати. Або ж — у пом’якшеному варіанті — просто щосили прагнути бути оригінальними, не схожими на всіх решту. Так було й цього разу.

Отже, формат не передбачав дискусії. Запитання експертів (і політиків одне до одного) по завершенні кожного монологу… Зрозуміло: зловити політиків на неправді, завеликій категоричності, зсуванні акцентів у такому режимі неможливо. Тим паче що експерти віддавали перевагу додатковим запитанням, які не стосувалися монологів політиків, а виходили поза межі зачеплених ними тем та аспектів. Єдиним винятком став надто вже кричущий випадок, коли Вілкул переплутав (а чи «переплутав» у лапках) «Райанейр» із «Візейром» і почав стверджувати, що буцімто ще за часів Януковича «Райанейр» виконував до України силу-силенну рейсів, а за нової влади його з країни виштовхнули. Навіть після того, як його плутанина стала очевидною, він не здався й іще щось намагався доводити. Мусимо знову підкреслити: за такого формату політики отримують усі можливості для недобросовісної агітації й відвертої самореклами.

І — один приклад нерозкритої теми. Чимало з-поміж гостей зазначали: за корупційні діяння так досі й немає вироків, ніхто не поніс реальної відповідальності. Так, в Україні відсутня судова влада в її засадничому розумінні. Так, судді є корумпованими, політично ангажованими. Але… У Нідерландах от уже три роки розслідують катастрофу літака Амстердам — Куала-Лумпур, збитого над Донеччиною. До суду так досі й не дійшло. То що ж із цього випливає? Нідерландські слідчі органи та суди є корумпованими? Некомпетентними? Політично ангажованими? Ні, з цього випливає зовсім інша річ: слідство — це така справа, де ретельність і юридична доказовість мають безумовний пріоритет над швидкістю. Тим паче, що, як у нашому разі, корупційні злочини взагалі є важкими для доведення — ані безсторонніх свідків, ані відбитків пальців, ані слідів взуття та недопалків. У суспільстві й без того досить сильними є настрої «саджати» — хоч винних, хоч невинних, аби лише якомога більше. То чи варто відповідальним політикам підігрівати ці настрої?

Дотична проблема. Гончаренко казав, що Розенблата виключили з фракції — мовляв, хай доводить свою невинуватість у суді, та коли над людиною висять такі звинувачення… А припустімо на мить (і це стосується не персонально Розенблата, а загального підходу), що звинувачення є хибними або кимось підтасованими. Пригадується, як за радянських часів будь-кого, на кого заводили справу, одразу виключали з партії, з комсомолу — ще не лише до суду, який, можливо, винесе виправдальний вирок, а й до слідства, яке, можливо, не знайде складу злочину. То хіба ж у даному разі ми спостерігаємо не те саме? Хіба ж голосувати за зняття недоторканності з депутата, який залишається членом фракції, фракція не змогла би? То це вже щось зовсім інше, ніж модерний демократичний спосіб дій.

Але окрім побіжного зауваження одного з експертів, що не треба перебирати на себе роль суду (Гончаренко тут само запевнив, що він і не перебирає), ніякого акцентування проблеми не сталося.

Називати проблеми (і це в найкращому разі), натякати на проблеми, але не розбирати їх і не розбиратися в них — оце і є, як виглядає, стеля «великоформатних» ток-шоу. Стеля, вище якої вони не можуть стрибнути за визначенням. І чомусь здається, що стелю цю вибудували не випадково.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3516
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду