З початку року інтернет-видання найчастіше порушували стандарт повноти подачі новин — ІМІ

З початку року інтернет-видання найчастіше порушували стандарт повноти подачі новин — ІМІ

16 Квітня 2015
2192
16 Квітня 2015
13:39

З початку року інтернет-видання найчастіше порушували стандарт повноти подачі новин — ІМІ

2192
З початку року інтернет-видання найчастіше порушували стандарт повноти подачі новин — ІМІ
З початку року інтернет-видання найчастіше порушували стандарт повноти подачі новин — ІМІ

Згідно моніторингу Інституту масової інформації (ІМІ) у першому кварталі 2015 року українські  інтернет-видання найчастіше порушували стандарт повноти інформації: у 44% матеріалів зі стрічок новин бракувало експертної думки і/або бекґраунду. Про це громадська організація повідомляє на своєму сайті.

 

Найкраще журналістських стандартів дотримувалися журналісти інтернет-видань «Українська правда» та «ЛІГАБізнесІнформ», які в середньому за три місяці отримали по 5,1 та 5 балів з 6 можливих відповідно. Трохи гірші показники в УНІАН, «Укрінформу» та Lb.ua - по 4,8 бали. Найгірші результати у видання «Обозреватель» - 4 бали.

 

Як з'ясував ІМІ, найчастіше в онлайн-медіа порушують стандарт повноти - не дають пояснення до новини, так званого бекґраунду, або коментаря незалежного експерта.

 

«Для формування цілісної картинки необхідно хоча б у двох реченнях пояснити, чому ми про це говоримо, чому це важливо і як це було. Бекґраунд дає можливість дати максимум інформації у короткому викладенні», - коментує експертка ІМІ, колишня редакторка української служби BBC Ольга Бурда.

 

Журналісти досліджуваних інтернет-видань часом поширюють фейки російських пропагандистів, публікують маніпулятивні матеріали, де заголовки не мають нічого спільного зі змістом новини.

 

«Наприклад, публікація на "Обозревателі": заголовок від російського Euronews: «Порошенко готов провести референдум по федерализации Украины», а у самій новині нічого про це немає, а є лише пряма мова Порошенка де він зазначив, що питання федералізації України можуть вирішуватися виключно на референдумі», - зазначили в ІМІ.

 

Експертка ІМІ Олена Голуб наголошує на необхідності перевірки інформації, яку журналісти беруть з соціальних мереж. «ЗМІ продовжують використовувати соціальні мережі як джерела інформації, не перевіряючи даних іншим способом. В час інформаційної війни це є недопустимо, оскільки саме через соцмережі найлегше робити так звані інформаціні вкиди», - зазначила експертка.

 

У рамках моніторингу дотримання журналістських стандартів експерти ІМІ перевіряють 21 суспільно важливу публікацію в день протягом одного тижня в місяць зі стрічки новин шести інтернет-видань (УНІАН, Lb.ua, "Обозреватель", "Українська правда", "Лігабізнесінформ" та "Укрінформ"). Публікації оцінюються на предмет відповідності таким журналістським стандартам: збалансованість (висвітлення основних точок зору); оперативність подачі інформації; достовірність інформації (наявність достатніх посилань на джерела); відокремлення фактів від коментарів; точність інформації; повнота представлення фактів (інформації).

 

Нагадаємо, згідно моніторингу джинси та неналежного маркування реклами, який проводив Інститут масової інформації (ІМІ) у першому кварталі 2015 року, найбільше новин з ознаками замовності експерти виявили в інтернет-виданні УНІАН - 81 за три тижні, виданнях «Обозреватель» (34) та Lb.ua (26). 

 

У  лютому згідно оцінки ІМІ лідером з дотримання журналістських стандартів стало інтернет-видання «Українська правда», а аутсайдером - «Обозреватель».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2192
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду