detector.media
16.04.2015 13:39
З початку року інтернет-видання найчастіше порушували стандарт повноти подачі новин — ІМІ
З початку року інтернет-видання найчастіше порушували стандарт повноти подачі новин — ІМІ

Згідно моніторингу Інституту масової інформації (ІМІ) у першому кварталі 2015 року українські  інтернет-видання найчастіше порушували стандарт повноти інформації: у 44% матеріалів зі стрічок новин бракувало експертної думки і/або бекґраунду. Про це громадська організація повідомляє на своєму сайті.

 

Найкраще журналістських стандартів дотримувалися журналісти інтернет-видань «Українська правда» та «ЛІГАБізнесІнформ», які в середньому за три місяці отримали по 5,1 та 5 балів з 6 можливих відповідно. Трохи гірші показники в УНІАН, «Укрінформу» та Lb.ua - по 4,8 бали. Найгірші результати у видання «Обозреватель» - 4 бали.

 

Як з'ясував ІМІ, найчастіше в онлайн-медіа порушують стандарт повноти - не дають пояснення до новини, так званого бекґраунду, або коментаря незалежного експерта.

 

«Для формування цілісної картинки необхідно хоча б у двох реченнях пояснити, чому ми про це говоримо, чому це важливо і як це було. Бекґраунд дає можливість дати максимум інформації у короткому викладенні», - коментує експертка ІМІ, колишня редакторка української служби BBC Ольга Бурда.

 

Журналісти досліджуваних інтернет-видань часом поширюють фейки російських пропагандистів, публікують маніпулятивні матеріали, де заголовки не мають нічого спільного зі змістом новини.

 

«Наприклад, публікація на "Обозревателі": заголовок від російського Euronews: «Порошенко готов провести референдум по федерализации Украины», а у самій новині нічого про це немає, а є лише пряма мова Порошенка де він зазначив, що питання федералізації України можуть вирішуватися виключно на референдумі», - зазначили в ІМІ.

 

Експертка ІМІ Олена Голуб наголошує на необхідності перевірки інформації, яку журналісти беруть з соціальних мереж. «ЗМІ продовжують використовувати соціальні мережі як джерела інформації, не перевіряючи даних іншим способом. В час інформаційної війни це є недопустимо, оскільки саме через соцмережі найлегше робити так звані інформаціні вкиди», - зазначила експертка.

 

У рамках моніторингу дотримання журналістських стандартів експерти ІМІ перевіряють 21 суспільно важливу публікацію в день протягом одного тижня в місяць зі стрічки новин шести інтернет-видань (УНІАН, Lb.ua, "Обозреватель", "Українська правда", "Лігабізнесінформ" та "Укрінформ"). Публікації оцінюються на предмет відповідності таким журналістським стандартам: збалансованість (висвітлення основних точок зору); оперативність подачі інформації; достовірність інформації (наявність достатніх посилань на джерела); відокремлення фактів від коментарів; точність інформації; повнота представлення фактів (інформації).

 

Нагадаємо, згідно моніторингу джинси та неналежного маркування реклами, який проводив Інститут масової інформації (ІМІ) у першому кварталі 2015 року, найбільше новин з ознаками замовності експерти виявили в інтернет-виданні УНІАН - 81 за три тижні, виданнях «Обозреватель» (34) та Lb.ua (26). 

 

У  лютому згідно оцінки ІМІ лідером з дотримання журналістських стандартів стало інтернет-видання «Українська правда», а аутсайдером - «Обозреватель».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY