Кожара: Ухвалені закони відповідають загальновизнаним демократичним стандартам і міжнародним практикам

Кожара: Ухвалені закони відповідають загальновизнаним демократичним стандартам і міжнародним практикам

18 Січня 2014
10642
18 Січня 2014
14:13

Кожара: Ухвалені закони відповідають загальновизнаним демократичним стандартам і міжнародним практикам

10642
Кожара: Ухвалені закони відповідають загальновизнаним демократичним стандартам і міжнародним практикам
Кожара: Ухвалені закони відповідають загальновизнаним демократичним стандартам і міжнародним практикам

Міністр закордонних справ України Леонід Кожара висловив занепокоєння української сторони щодо коментарів офіційних осіб  іноземних держав і міжнародних інституцій щодо прийнятих Верховною Радою  16 січня законів. Про це йдеться на сайті МЗС України.

 

Під час зустрічі пана Кожари і Першого заступника голови Верховної Ради Ігоря Калєтніка з послом США в Україні Джеффрі Пайєттом та главою Представництва ЄС в Україні, послом Яном Томбінські 17 січня, міністр закликав дипломатів «бути максимально об’єктивними та виваженими в оцінках внутрішніх процесів у нашій державі, а також уникати однобічних заяв і коментарів, які не відображають реальний стан справ».


У цьому контексті, під час зустрічі українською стороною було приділено окрему увагу фактам порушень законодавства з боку опозиційних сил, зокрема, блокуванню адміністративних будівель і перешкоджанню роботі вищого законодавчого органу України.   


Міністр наголосив, що ухвалені Верховною Радою України 16 січня 2014 року закони «спрямовані на імплементацію в українському законодавстві низки норм, які вже існують в законодавстві більшості європейських держав, та відповідають загальновизнаним демократичним стандартам і міжнародним практикам».

 

Як повідомляла «Детектор медіа», раніше Комісар ЄС із закордонних справ Кетрін Ештон заявила про свою надзвичайну стурбованість прийняттям Верховною Радою України законів, що обмежують засадничі права громадян країни. А представник Організації з безпеки і співпраці в Європі з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович висловила занепокоєння з приводу ухвалених сьогодні в Україні законодавчих змін, серед яких повернення кримінальної відповідальності за наклеп. За її словами, це ставить під загрозу свободу слова. Спецпредставник закликала владу України припинити намагання обмежити свободу слова і свободу ЗМІ в країні. Вона також висловила щире сподівання, що президент Віктор Янукович накладе вето на ці зміни, які, за її словами, можуть бути інтерпретовані довільно і призвести до непропорційних обмежень свободи засобів інформації й задушити критичні голоси.

 

Ухвалення низку законів, які були прийняті Верховною Радою в цілому 16 січня, президентом Віктором Януковичем викликало обурення міжнародної спільноти. 

 

Зокрема, європейські політики засудили підписання главою держави цих законів, які значно обмежують свободи громадян, діяльність громадських організацій та засобів масової інформації. Зокрема, такі коментарі у соцмережах опублікували  комісар ЄС з питань питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле та міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт.

 

Нагадаємо, 16 січня Верховна Рада ухвалила закон Колесніченка-Олійника, що встановлюєкримінальну відповідальність за наклеп, забороняє поширення екстремістських матеріалів, посилюєрегулювання діяльності громадських організацій, дозволяє закривати сайти без рішення суду - на підставі рішення Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації,зобов'язує реєструвати інтернет-ЗМІ, забороняє «незаконне» збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про правоохоронців, суддів та їх близьких родичів чи членів сім'ї, дозволяє президенту та Верховній раді достроково припиняти повноваження членів Національної ради з питань телебачення та радомовлення, а також містить низку інших норм, що обмежують права і свободи громадян.

 

«Детектор медіа»

Фото - http://www.kyivpost.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10642
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду