Рада прийняла закон, що забороняє збирати і поширювати інформацію про міліцію та суддів

Рада прийняла закон, що забороняє збирати і поширювати інформацію про міліцію та суддів

16 Січня 2014
8867

Рада прийняла закон, що забороняє збирати і поширювати інформацію про міліцію та суддів

8867
Рада прийняла закон, що забороняє збирати і поширювати інформацію про міліцію та суддів
Рада прийняла закон, що забороняє збирати і поширювати інформацію про міліцію та суддів

Закон «Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян» (№3879), який Верховна Рада прийняла 16 січня, забороняє «незаконне» збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про правоохоронців, суддів та їх близьких родичів чи членів їх сімей.

 

Про це йдеться у  змінах, внесених до Кримінального кодексу України (статті 343 та 376). Також забороняється «розповсюдження матеріалів або інформації, що носять явно образливий характер та демонструють зухвалу зневагу до працівника правоохоронного органу чи працівника державної виконавчої служби, тиск, залякування чи вплив у будь-якій іншій формі на працівника правоохоронного органу чи працівника державної виконавчої служби, вчинені з метою помсти, перешкоджання виконанню ним службових обов'язків чи з метою добитися прийняття незаконного рішення, або публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій» (стаття 343).

 

Таке правопорушення карається штрафом від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до одного року, або арештом на строк до шести місяців.

 

Аналогічні зміни вносяться до кодексу щодо суддів (стаття 376), тільки штраф за правопорушення проти них більший - від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або позбавленням волі на строк до двох років.

 

Нагадаємо, цей же закон встановлює кримінальну  відповідальність за наклеп, посилює регулювання діяльності громадських організацій, дозволяє президенту та Верховній раді достроково припиняти повноваження членів Національної ради з питань телебачення та радомовлення, прирівнює інтернет-ЗМІ до інформаційних агентств.

 

Законопроект був зареєстрований у парламенті два дні тому - 14 січня. За словами юриста Інституту медіа права Ігоря Розкладая, закон був прийнятий  Верховною Радою без дотримання процедури, публічного обговорення, без електронної фіксації та фактичного підрахунку голосів

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8867
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду