Кетрін Ештон надзвичайно стурбована обмеженням засадничих прав громадян України

Кетрін Ештон надзвичайно стурбована обмеженням засадничих прав громадян України

17 Січня 2014
4858

Кетрін Ештон надзвичайно стурбована обмеженням засадничих прав громадян України

4858
Кетрін Ештон надзвичайно стурбована обмеженням засадничих прав громадян України
Кетрін Ештон надзвичайно стурбована обмеженням засадничих прав громадян України

Комісар ЄС із закордонних справ Кетрін Ештон заявила про свою надзвичайну стурбованість прийняттям Верховною Радою України законів, що обмежують засадничі права громадян країни. Про це йдеться у тексті заяви, яку отримала «Детектор медіа».

 

Пані Ештон також підкреслила, що закони, зокрема скандальний законопроект №3879 Колесніченка-Олійника, «були вчора поспішно ухвалені в очевидно зневажливий до парламентських процедур і демократичних принципів спосіб».

 

Особливу стурбованість Кетрін Ештон викликали зміни, що були внесені у судовий кодекс, які передбачають застосування обмежень щодо прав на зібрання та прав на свободу слова і медіа. Такі зміни, підкреслює комісар ЄС,  суперечать міжнародним зобов'язанням України.

 

Кетрін Ештон закликала Президента України забезпечити перегляд цих рішень та «гарантувати приведення їх у відповідність до міжнародних зобов'язань України».

 

Далі «Детектор медіа» подає заяву Кетрін Ештон повністю:

 

«Заява Високого представника ЄС із закордонних справ і безпекової політки Кетрін Ештон щодо нещодавніх подій у Верховній Раді України:

 

«Я дуже стурбована подіями в Києві. Закони, що обмежують засадничі права громадян України, були вчора поспішно ухвалені в очевидно зневажливий до парламентських процедур і демократичних принципів спосіб.

 

Я надзвичайно стурбована змінами, що були внесені у судовий кодекс, які передбачають застосування обмежень щодо прав на зібрання та прав на свободу слова і медіа, а також суперечать міжнародним зобов'язанням України. Зміни, які здатні значно обмежити діяльність організацій громадянського суспільства в Україні та полегшити процедуру позбавлення мандату депутатів Верховної Ради, також викликають стурбованість.

 

Ці прикрі події відбуваються у часи політичної кризи. Вони не с прияють зміцненню довіри та пошуку політичного рішення, що можуть бути досягнуті лише за допомогою всеохопного діалогу із залученням усіх зацікавлених сторін.

 

Я закликаю Президента України забезпечити перегляд цих рішень та гарантувати приведення їх у відповідність до міжнародних зобов'язань України».

 

Нагадаємо, 16 січня Верховна Рада ухвалила закон №3879 Колесніченка-Олійника, що встановлює кримінальну відповідальність за наклеп, забороняє поширення екстремістських матеріалів, посилює регулювання діяльності громадських організацій, дозволяє закривати сайти без рішення суду - на підставі рішення Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, зобов'язує реєструвати інтернет-ЗМІ, забороняє «незаконне» збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про правоохоронців, суддів та їх близьких родичів чи членів сім'ї, дозволяє президенту та Верховній Раді достроково припиняти повноваження членів Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, а також містить низку інших норм, що обмежують права і свободи громадян.

 

Як повідомляла «Телекртика», вчора, 16 січня, Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ), НСЖУ та Комісія з журналістської етики звертаються до Президента України Віктора Януковича з вимогою застосувати вето до прийнятого 16 січня  закону «Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян» (№3879).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4858
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду