Рада прийняла закон, що вимагає реєстрації сайтів як інформаційних агентств

Рада прийняла закон, що вимагає реєстрації сайтів як інформаційних агентств

16 Січня 2014
11086

Рада прийняла закон, що вимагає реєстрації сайтів як інформаційних агентств

11086
Рада прийняла закон, що вимагає реєстрації сайтів як інформаційних агентств
Рада прийняла закон, що вимагає реєстрації сайтів як інформаційних агентств

Закон «Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян» (№3879), який Верховна Рада прийняла в цілому 16 січня, прирівнює інтернет-ЗМІ до інформаційних агентств, що потребуватиме їх обов'язкової реєстрації.

 

Закон вносить зміни до закону до «Про інформаційні агентства», де доповнює статтю 5 переліком винятків - прикладів сайтів, які не займаються  діяльністю інформаційного агентства. Тобто решта видань , які займаються наданням інформаційних послуг, фактично прирівнюється до інформагентств.

 

За словами юриста Інституту медіа права Ігоря Розкладая, відповідно до цих положень на інтернет-ЗМІ поширюватиметься вимога щодо реєстрації  інформаційних агентств та санкції за діяльність без відповідної реєстрації.

 

Зокрема, у новоприйнятому законопроекті йдеться:

«Не є діяльністю інформаційного агентства розповсюдження (поширення) інформаційної продукції через ресурси мережі Інтернет, яка:

1) дублює зареєстрований в установленому порядку друкований засіб масової інформації;

2) здійснюється суб'єктами владних повноважень на своїх офіційних веб-сайтах;

3) здійснюється підприємствами, установами чи організаціями стосовно лише своєї власної діяльності;

4) здійснюється суб'єктами підприємницької діяльності, що поширюють інформацію про свою продукцію чи послуги з метою їх реалізації;

5) здійснюється особами на несистематичній, непрофесійній основі та без мети надання інформаційних послуг».

 

Нагадаємо, новоприйнятий закон встановлює кримінальну  відповідальність за наклеп, посилює регулювання діяльності громадських організацій, дозволяє президенту та Верховній раді достроково припиняти повноваження членів Національної ради з питань телебачення та радомовлення.

 

Законопроект був зареєстрований у парламенті два дні тому - 14 січня. За словами юриста Інституту медіа права Ігоря Розкладая, закон був прийнятий  Верховною Радою без дотримання процедури, публічного обговорення, без електронної фіксації та фактичного підрахунку голосів

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11086
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду