Гарик Кричевський у ролі Парфьонова

19 Листопада 2012
9230

Гарик Кричевський у ролі Парфьонова

9230
Якщо «Намедні» згадує добрим словом переважно інтелігенція, то «Круті 90-ті» – новий проект НТН – представників цього суспільного прошарку налякають
Гарик Кричевський у ролі Парфьонова

«Вопреки ожиданиям Челищева, бандитская жизнь оказалась на удивление скучной и однообразной. Стрелки были мирными, но забирали массу нервной энергии. Однако он получал массу информации: кто кого держит, кто с кем на долях, кто кому платит. А так же - кто какое место занимает в сложнейшей иерархии бандитского Петербурга». Це цитата з роману російського письменника та журналіста Андрія Константінова «Адвокат», який ліг в основу знаменитого серіалу «Бандитський Петербург». Вона цілком спроможна вичерпно переказати якщо не суть нового проекту «Круті 90-ті», який вдало стартував на каналі НТН 4 листопада (ефір 22.50), то принаймні окреслити основний зміст перших серій.

 

Нині журналісти взяли моду згадувати про повернення України якщо не назад у СРСР, то вже напевне назад у 1990-ті роки. Котрі в людей найперше асоціюються з розгулом криміналу. Такі медійні настрої мимоволі зумовили формат згаданого проекту. Розповідь про те, як Україна та, зокрема, Київ, жили в той час - зовсім не буквальний переспів російського «Намедни» з Леонідом Парфьоновим. Хоча ваш автор давно й не раз бідкався, що аналогічний, хай навіть один в один злизаний телепроект, але - на українському матеріалі, потрібен давно. Автори «Крутих 90-х» справді відправляють нас на машині часу назад, у недалеке минуле. Проте суттєво обмежують ностальгію, зробивши основний приціл саме на криміналі.

 

Братки, бригади, бики, гопота, авторитети, стрєлкі, розборки - ці та інші слова й поняття увійшли в наше повсякдення саме в згаданий період. Ми вже не помічаємо, як вживаємо їх у здебільшого переносному значенні. Хоча популярне визначення нинішньої української влади як «братви» чітко дає зрозуміти, до якої суспільної категорії належать вітчизняні політики в свідомості громадян. З іншого боку, коли йдеться про користування сленгом саме в Україні, борці за чистоту української мови спрямовують свій благородний гнів навіть не на русизми чи суржик. Актуальній міській мові доктори філологічний наук відмовляють у праві збагачуватися саме такими, справді - дещо сумнівними стосовно лінгвістичної чистоти, ідіомами. Це я до того, що художній фільм чи документальний проект, побудований на зазначеному матеріалі або в якому звучить подібна лексика, відразу відвертає від себе бридливу так звану інтелігентну публіку.

 

Отже, якщо «Намедні» згадує добрим словом переважно інтелігенція, то «Круті 90-ті» представників цього суспільного прошарку налякають.

 

Як я підозрюю, канал НТН у своєму новому проекті здатен викликати обурення снобів завдяки відразу трьом складникам. По-перше, акцентування саме на кримінальних сторінках новітньої історії України. По-друге, позитивна згадка всує головного ворога освіченої публіки - радіо «Шансон», яке підтримує показ. По-третє, пропонуючи в ролі постійного ведучого не іронічного та харизматичного інтелектуала в костюмі з краваткою, на кшталт Леоніда Парфьонова, а найвідомішого в Україні виконавця шансону - Гарика Кричевського, в джинсах та шкіряній куртці-косусі. Хоча логіка в такому виборі комунікатора є: адже саме з Кричевським прямо асоціюються українські 1990-ті, особливо - перша їх половина. І ніхто мені ще не пояснив, чому політика Миколу Томенка як ведучого показувати можна, і це ніби круто та стильно, а співака Гарика Кричевського - ні, бо це, мовляв, нижче плінтуса.

 

Також виникає цілком логічне запитання до означеної глядацької аудиторії, обтяженої інтелектом, вищим (як вважається) за середній: чому ви, грамотні люди, буквально залипаєте на політичні ток-шоу всіх ґатунків? Якщо користуватися логікою тих, хто шаленіє від високого рівня власної культури та демонструє свій інтелект торговцям на Калинівському ринку в Чернівцях, саме «Велику політику», «Свободу» та «Республіку» культурним людям варто було б масово бойкотувати. Адже переважна більшість тих, хто сидить у студії та лається один із одним на користь рейтингів - люди малокультурні. Та зовсім не інтелігентні. Від кримінальних авторитетів та рядових бандитів, про яких розповідають у «Крутих 90-х», герої політичних ток-шоу відрізняються хіба соціальним статусом. Та й то - досить умовно.

 

Пісні Кричевського відіграють у проекті не останню роль. До певної міри це просвітництво - адже артист реагував на той час так, як відчував. Вони - прикмета дев'яностих, така сама, як «човники», «кравчучки», «обмінки», «варьонки», «лосини», «мівіна» й турецький чай. Крім того, автори використовують пісні як ілюстративний матеріал. Річ у тім, що архівних телезйомок того часу збереглося дуже мало. Тож якщо на контент російських «Намедні» працювала, як я підозрюю, величезна архівна телемашина, то наші колеги змушені компенсувати катастрофічний брак тогочасного відео реконструкціями за участю акторів-статистів. Ось це як раз виглядає здебільшого штучно. Бо одне діло, коли відтворюються події, наприклад, останньої війни чи навіть 1970-х, і зовсім інакше сприймається реконструкція речового базару 90-х, зроблена десь на базарі сучасному. Котрий не тягне на ретро, бо з часів шалених 1990-х практично не змінився. Ну, хіба трошки модернізувався асортимент.

 

Ще одне спостереження: навіть при заточеності «Крутих 90-х» на суто кримінальну тематику її не вистачає для заповнення всього епізоду вже на початках, у перших серіях. Через те доводиться розповідати про Біловезьку угоду, що потягнула за собою остаточний розвал СРСР, популярність «кроликів» (вони ж - артисти Володимир Данилець та Володимир Мойсеєнко), Кашпировського з Чумаком, перші персональні комп'ютери в офісах, котрі використовувалися переважно з ігровою метою («блукалки», «стрілялки»), моду на лосини в жінок й турецькі светри як одяг-унісекс, «Біле Братство» - словом, різні події та деталі, котрі не мають відношення до кримінальної історії новітньої України. В такому разі виникає досить логічне запитання: чому про турецькі светри й Кашпировського згадують, а про засилля в магазинах небаченої раніше морської капусти, початок проблем із Чорноморським флотом, скарби Полуботка та біженців із Придністров'я - ні? Адже ці реалії - не менш яскраві та красномовні прикмети часу.

 

Таким чином, складається враження: все, що поза кримінальними реаліями, добирається за остаточним принципом. Та не лягає в прокрустове ложе «бандитської» концепції проекту.

 

Попри те, що, як на мою скромну думку, проект «Круті 90-ті» все ж таки швидше вдався, тему ґрунтовного осмислення нашого недалекого минулого він не закриває. Виникає відчуття недоговореності. Так, кримінальна країна - частина нашого з вами життя і, якщо можна так сказати, головна визначальна риса 1990-х років. Але водночас навіть сама команда проекту, додаючи «не бандитські» артефакти, визнає - не криміналом єдиним жила Україна. Тож історію українських дев'яностих цілком можна було розширити, віддавши «кримінальний блок» тому ж Гарику Кричевському, але поруч поставити кілька інших блоків.

 

Можна обійтися без політики, проте жила країна не лише поруч із вуличною гопотою. Дев'яності роки в соціальному та культурному плані, царині телебачення та навіть спорту породили масу феноменів, котрі зробили б розповідь про той період об'ємнішою. Адже, за моїми прогнозами, подальші серії проекту будуть переповідати хроніки гучних замовних убивств, котрі за стилістикою «той убив того, а той убив того» можуть асоціюватися з біблійним «той народив того, той народив того». І від такої одноманітності справді хороший проект здатен дещо втратити. Бо головна «крутизна» 1990-х років - це не повсякденні бандитські розборки, а факт, що країна, ми з вами, змогли все це пережити так, аби згадати з іронічною посмішкою.

 

Фото - прес-служби НТН

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9230
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду