Вийшла онлайн-гра на тему протидії дезінформації

Вийшла онлайн-гра на тему протидії дезінформації

25 Жовтня 2022
1613
25 Жовтня 2022
15:45

Вийшла онлайн-гра на тему протидії дезінформації

1613
У рамках щорічного Всесвітнього тижня медіа та інформаційної грамотності психологи Кембриджського університету за підтримки Нацагентства з кібербезпеки та захисту інфраструктури США (CISA), нідерландського медіаколективу «DROG», дизайнерської агенції Гусмансона та компанії «Park Advisors» розробили спеціальну онлайн-гру «Harmony Square» з метою «вакцинації» суспільства від політичної дезінформації.
Вийшла онлайн-гра на тему протидії дезінформації
Вийшла онлайн-гра на тему протидії дезінформації

Harmony Square – коротка безплатна онлайн-гра, що покликана допомогти користувачам стати більш стійкими до міс- та дезінформації. Про неї інформують на сайті Міністерства культури та інформаційної політики.

Згідно з повідомленням, наприкінці вересня 2022-го було запущено українську версію онлайн-гри, яка стала сімнадцятою версією міжнародного проєкту з медіаграмотності, що адаптована до національного контексту.

Гравці дізнаються, як створюється і поширюється політична дезінформація. За статистикою, після практикуму гравці проявляють психологічний спротив методам маніпуляції, якими послуговується політична дезінформація, підвищують рівень критичного мислення і не поширюють такий контент серед учасників своїх мереж.

«Гра базується на теорії "щеплення": вплив на людину невеликої "дози" звичних методів, які використовують під час поширення фейкових новин, дозволяє краще виявляти та ігнорувати дезінформацію, якщо вона стикнеться з нею в майбутньому», — ідеться у повідомленні.

Коли гравці розуміють, яким чином можна спровокувати політичний розбрат у грі, використовуючи всі методи — від ботів до залучення фальшивих експертів, — вони отримують своєрідну «психологічну вакцину» для протидії таким явищам у реальному світі.

Протягом 10 хвилин відбувається активне експериментальне навчання через виконання вправ на перспективу: перед гравцями поставлене завдання поширювати дезінформацію і розпалювати внутрішні суперечності в тихому і мирному районі – на «Площі Гармонії».

Гра має 4 рівні, на яких користувачі вивчають 5 технік маніпуляції, що найчастіше використовуються під час поширення політичного медіаконтенту:

  • тролінг;
  • використання емоційної мови;
  • штучне збільшення обсягів аудиторії контенту через використання ботів і фейкових вподобайок;
  • поширення теорії змови;
  • поляризація аудиторії.

«Harmony Square» покращує не лише здатність людей ідентифікувати правдиву інформацію та дезінформацію, а й рівень впевненості під час ухвалення власних рішень.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1613
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду