Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 15 квітня 2023 року

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 15 квітня 2023 року

17 Квітня 2023
868
17 Квітня 2023
08:08

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 15 квітня 2023 року

868
Підготовка одинадцятого пакету санкцій Євросоюзу, заборона українським спортсменам брати участь у змаганнях із росіянами, російський закон про електронні повістки.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 15 квітня 2023 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 15 квітня 2023 року

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» та «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «FreeДом», ICTV/СТБ, «1+1»

У ранковому блоці каналу «FreeДом» російський адвокат і співзасновник правозахисних проєктів «Команда 29» та «Перший відділ» Іван Павлов припустив, що в Росії незабаром буде знято мораторій на смертну кару. «Влада схожа на наркомана, який постійно збільшує дозу», — каже Павлов. Сьогодні прокурори вимагають для політичних опозиціонерів 25 років ув'язнення, завтра цього стане замало й вимагатимуть смертної кари. Мета неадекватного режиму, за словами адвоката, — створити атмосферу страху, підняти градус ненависті та ксенофобії. 

Головна редакторка порталу «After empire» Ольга Курносова теж вважає, що до відновлення смертної кари в Росії лишилося пів кроку. У вечірньому етері Ольга Курносова говорила зокрема про донос на акторку Лію Ахеджакову. Чи відкриють проти 84-річної Ахеджакової справу, наразі невідомо, але найбільшим злочином є те, що акторку позбавили улюбленої роботи, яка була сенсом її життя, вважає гостя. 

Ведучий Ходорковський.Live Дмитро Єловський, коментуючи новий російський закон про електронні повістки, зазначив, що «в Росію повертається кріпосне право, яке зараз має риси цифрового фашизму». За словами гостя, Кремль, не будучи у змозі завдати поразки українцям, певне, вирішив помститися росіянам.    

У блоці каналу ICTV/СТБ російський коментатор міжнародних відносин та спецслужб Сергій Жирнов оцінював ймовірний конфлікт між ФСБ та російським Міноборони. За словами Жирнова, це швидше не конфлікт, а суперництво, яке було завжди — колись суперництво за вплив на Єльцина, нині суперництво за вплив на Путіна. Але війна загострила протиріччя. 

Аналітикиня Київської школи економіки Юлія Павицька говорила про підготовку чергового, одинадцятого, пакета антиросійських санкцій ЄС. Економістка вважає, що Євросоюзу не завадило б модифікувати процес ухвалення рішень, щоб одна країна, як це нині робить, наприклад, Угорщина, не могла їх блокувати. 

У вечірньому етері про очікування від одинадцятого пакета антиросійських санкцій говорив член Ради НБУ Василь Фурман. Позаяк Росія намагається обходити санкції за допомогою дружніх країн (російський експорт нафти морем уже більший, ніж до 2022 року), одинадцятий пакет буде направлений на те, щоб ефективно працювали десять попередніх, вважає експерт.   

Російська історикиня Голокосту Ксенія Крімер говорила про витоки і причини жорстокості російського суспільства: у Росії існує примат сили, насильство є основним способом вирішення проблем; Росія не пройшла той цивілізаційний, гуманізаційний шлях, який пройшли європейські країни, не знала Просвітництва; у Росії вища цінність — не життя людини, а держава, яка за своєю сутністю є каральною машиною, зазначила Ксенія Крімер.    

Заступник міністра молоді і спорту України Матвій Бідний коментував наказ відомства, за яким українським національним збірним заборонено змагатися на турнірах, де будуть присутні спортсмени з Росії та/чи Білорусі. «Принциповою відмовою від участі в змаганнях ми показуємо свою принципову позицію», — заявив Бідний. Однак це, за його словами, не означає, що Україна вивішує білий прапор: «На змаганнях будуть наші делегації, які декларуватимуть наші принципи». Хто входитиме до складу делегацій, спортсмени чи чиновники, заступник міністра не уточнив. 

У блоці каналу «1+1» політичний коментатор Володимир Фесенко нагадав, що теорії розколу українського суспільства, які використовує російська пропаганда, застосовувалися ще двадцять років тому, коли під час президентської виборчої кампанії політтехнологи Януковича ділили Україну на три сорти. Чималу порцію отрути влили громадянам і «медведчуківські» телеканали, аж доки їх не закрили. 

Наприкінці етерної доби ексдепутат Держдуми Геннадій Гудков знову коментував закон про електронні повістки, який, за його словами, зробив із усіх росіян призовного віку потенційних кримінальних злочинців. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
868
Теги:
Читайте також
23.04.2023 21:12
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
845
22.04.2023 12:51
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
1 260
21.04.2023 11:13
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
870
20.04.2023 11:33
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
775
19.04.2023 12:26
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
858
10.04.2023 19:35
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
909
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду