Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 19 лютого 2023 року

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 19 лютого 2023 року

20 Лютого 2023
452
20 Лютого 2023
22:42

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 19 лютого 2023 року

452
Бої за Бахмут, Мюнхенська безпекова конференція, позиція Китаю у війні Росії проти України, журналістське розслідування щодо мережі «Ашан».
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 19 лютого 2023 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 19 лютого 2023 року

У блоці «1+1» керівник секції Азійсько-Тихоокеанського регіону New Geopolitics Research Network Юрій Пойта аналізував позицію Китаю у війні Росії проти України. На думку експерта, Китай зацікавлений у перемозі Росії і допомагає їй, а миром називає мир на умовах Росії.

Політолог-міжнародник Дмитро Левусь говорив про Мюнхенську безпекову конференцію.  

Про участь у Мюнхенській конференції представників російської опозиції говорила Жанна Нємцова, донька вбитого вісім років тому в Москві політика Бориса Нємцова і співзасновниця Фонду імені її батька. Жанна Нємцова сказала, що ніхто на Заході вже не боїться Путіна, зокрема раніше навіть на думку не спадало запросити на Мюнхенську конференцію російську опозицію, а цього року її запросили. А лейтмотивом обговорення була, за її словами, теза «треба поставляти Україні зброю, ми повільно поставляємо Україні зброю, треба швидше» тощо.

Шефредактор новин російського видання The Insider Тимур Олевський розповідав про проведене паралельно з колегами із Bellingat та Le Monde резонансне журналістське розслідування щодо того, як французька мережа «Ашан» безкоштовно постачала товари російській армії, видаючи допомогу за «гуманітарну».  

У блоці каналу іномовлення адвокат правозахисного проєкту «Перший відділ» Євгеній Смирнов говорив про партизанський рух у Росії, а також про групу «Вагнер», якій передрік припинення існування за два-три місяці.

Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко розповідав, як Україна долає наслідки ракетних атак Росії на енергетичну інфраструктуру.

Історик, політолог, поет, письменник, художник Олександр Мотиль у розмові англійською з Ксенією Смирновою зазначив, що, попри Майдан і війну на Донбасі, українці ще недавно непогано ставилися до Росії, однак після повномасштабного вторгнення все змінилося. «Путін консолідував українську націю, посилив національну ідентичність. Ніхто не миритиметься з геноцидом, який чинять росіяни», — наголосив Мотиль.

Американський політконсультант Джейсон Джей Смарт вважає, що українці можуть прибрати зі своєї землі всіх російських солдат, але, поки Путін буде при владі, він хотітиме захопити Київ і тероризуватиме Україну ракетами.

В етері були також запис інтерв’ю з уповноваженим Верховної Ради з прав людини Дмитром Лубінцем та авторська рубрика шефредактора каналу Олексія Мацуки про те, чи можливі зараз в Росії об’єктивні соціологічні опитування.

Колишній посол Молдови в США Ігор Мунтяну говорив про спроби Росії дестабілізувати ситуацію в Молдові.

Офіцер української армії Олександр Кравцов розповідав про важкі бої за Бахмут, який росіяни прагнуть взяти будь-якою ціною.

Російський демограф Олексій Ракша повідомив, що поки що вплив на демографічну ситуацію в Росії епідемії коронавірусної хвороби значно більший, ніж вплив війни. За словами демографа, в Росію з України «приїхало багато біженців, майже стільки ж, як на Захід, багато хто вже поїхав, але мільйон лишився». Це, мовляв, більше, ніж із Росії за час війни виїхало росіян. Водночас Ракша визнав: попри те, що російське суспільство «хаває» все, що підкидає влада, оголошена у вересні мобілізація росіян справді схвилювала. Він також заперечив твердження ведучих, що Росія — бідна країна: на його думку, вона і не бідна, і європейська — принаймні, з точки зору демографічних процесів.

Наприкінці недільного інформаційного дня в етері показали інтерв’ю в студії з латвійським журналістом і волонтером Імантсом Лієпіньшем від 15 грудня. Плашка «повтор», певне, загубилася, або ж її взагалі вивели з обігу.         

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
452
Теги:
Читайте також
26.02.2023 18:22
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
850
25.02.2023 12:33
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
1 225
24.02.2023 18:19
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
970
23.02.2023 23:19
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
764
22.02.2023 20:48
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
781
21.02.2023 21:18
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
773
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду