Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 12 січня 2023 року

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 12 січня 2023 року

13 Січня 2023
1261
13 Січня 2023
21:45

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 12 січня 2023 року

Софія Скиба
головна редакторка інформаційної агенції «Перший Криворізький»
1261
Репресії в Росії, подолана гендерна дискримінація та умови роботи російських журналістів.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 12 січня 2023 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 12 січня 2023 року

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» та «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «FreeДом», «Інтер».

В одному з сюжетів Григорій Свердлін, засновник проєкту «Ідіть лісом», коментуючи мобілізацію російських військових, закликав тих, хто не хоче йти воювати проти українців, звертатися в телеграмі до їхньої організації. Він стверджує, що може провести чоловіків через кордон і навіть надати матеріальну підтримку.

Олексій Барановський, російський журналіст і правозахисник, який живе і працює в Україні, представник оргкомітету з'їзду російської опозиції в Польщі, вважає, що продовження мобілізації в Росії може призвести до підпалів військкоматів. Це може бути ефективно, оскільки архіви зі справами військових в Росії зберігаються у паперовому форматі. Корупційна складова у військкоматах при цьому теж зросте, вважає Барановський.

Із 17 до 18 години у марафоні «FreeДом» показали випуск проєкту «Історії війни».Частину випуску присвятили обговоренню ситуації в Росії та поширенню фейків, призначених для російської аудиторії.

З російським правозахисником Дмитром Заір-Беком говорили про репресії проти противників політики Путіна. Говорили й про російських акторів і гумористів, зокрема Максима Галкіна. Експерт розповів, що Кремль працює над тим, щоб дискредитувати коміка в очах суспільства. Проте, на думку Заір-Бека, щойно режим Путіна зникне і Галкін повернеться до Росії, його знову полюблять.

Ольга Курносова, російська політаналітикиня та головна редакторка порталу After empire, під час включення у блоці «Інтера» говорила про російських жінок і нібито подолану статеву дискримінацію. Зараз в Росії на передній план пропагандистських медіа, сказав ведучий, виносять наративи про начебто переможену статеву нерівність, таким чином намагаючись прикрити питання щодо кадрового голоду, спричиненого ганебними втратами у війні проти України. Спікерка стверджує, що насправді російських жінок на низькооплачуваній роботі й раніше не дискримінували, і вони можуть піти майже будь-куди, крім місць, де робота їм фізично не під силу. Водночас вона процитувала російського поета: «коня на скаку остановит, в горящую избу войдет», і поспівчувала дружинам багатодітних батьків, яких призивають в армію.

У Романа Аніна, головного редактора російського видання «Важливі історії», ведуча взяла інтерв’ю, щоб дізнатися, чи можлива Росія без Путіна. Анін нещодавно написав статтю, в якій порівняв боротьбу за владу в Росії із подіями у «Грі престолів». Ведуча Ксенія Смирнова схвально відгукнулася про матеріал росіянина і те, як чітко він описав ситуацію в Росії. Сам Роман Анін бідою Росії назвав те, що диктатор став заручником системи кланів, які 20 років ведуть між собою холодні війни. Росію чекає війна за владу саме між ворогуючими кланами, але це станеться тільки тоді, коли Володимир Путін остаточно ослабне і викликатиме у представників кланів вже не страх, а й презирство. Ведуча провела паралель між росіянами і «білими ходаками», поцікавившись, що думають вони щодо зміни влади. Гість включення сказав, що більшість росіян підтримує війну з Україною, втім він, мовляв, твердо знає, що є десятки мільйонів росіян, які не підтримують війну. Але бояться про це говорити, щоб не отримати покарання.

Михайло Рубін, журналіст російського видання «Проект», вважає, що Росія хоч і стає тоталітарною державою, але є багато можливостей щось дізнаватися про тих, хто краде бюджетні гроші. Адже існують загальнодоступні реєстри. При цьому він сказав, що саме Путін дає дозвіл красти. Журналістам у Росії, за словами Рубіна, працювати дуже складно, але добре, що вони, принаймні, живі.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1261
Теги:
Читайте також
17.01.2023 01:25
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
862
15.01.2023 21:25
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 192
14.01.2023 21:47
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 273
12.01.2023 22:13
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 182
12.01.2023 00:03
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 099
10.01.2023 19:34
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 226
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду